drlazic
Aktivan član
- Poruka
- 1.855
Neko pomenu kako repetiranje pistolja deluje psiholoski na napadaca.To mi ne zvuci bas ozbiljno da ti neko upadne nocu,kad su ti refleksi prilicno slabi,da ne znas ni gde se nalazis.Pri tome,repetiranje te prilicno i odaje-mislim polozaj u kuci-stanu.Revolver pod jastuk,a cz99 pod dusek(moj recept) za nedaj boze
Ja sam pomenuo @teodorica... a, znam i zasto... opisao sam to u nekom starijem postu...
U svim knjigama koje se bave problematikom samoodbrane moramo razlikovati vise dijametralno suprotnih situacija, koje su opisane kao samoodbrana...
Postoje i pragovi samoodbrane, analogno tome, i nivoi operativne spremnosti ili "borbene gotovosti" kako su to voleli da kazu nasi prijatelji iz VJ...
Postoje situacije kada bukvalno drzimo ruku na oruzju, a ima ih kada smo malo opusteniji... Postoje situacije u kojima nema vremena za ubacivanje metka u cev (... repetiranje...), ali su to situacije u kojima operativno deluju ljudi doooooobro obuceni za rukovanje pistoljem... u svim situacijama...
5.000 opaljenja je potrebno da se savlada uslovljeni refleks zatvaranja ociju...
5.000 opaljenja je otrebno da se tacno determinise kadenca paljbe, broj ispaljenih metaka, bilo iz svog ili oruzja protivnika ili saborca...
5.000 metaka je potrebno ispaucati u situacionom streljastvu da se naviknemo na borbeno rukovanje pistoljem... i tako dalje...
Godine vezbanja sa oruzjem, koje podrazumeva bezbedno rukovanje, uz postovanje pravila: "...i vojnicka metla pali jednom godisnje..." i podizanje nivoa kulture u rukovanju oruzjem i municijom....
Godine rada u ekipi profesionalaca koji u RL ne izgledaju kao Rambo ili ASh..., kretanje, polozaj kratkog oruzja... to nije hobi, to je ozbiljan posao...
Zvuk glasnog ubacivanja metka u cev i dovodjenje pistolja u SA mod, je vrlo jasno upozorenje... pretpostavljam da mnogi od nas nisu u situaciji da potegnu i pucaju... ipak je za to potrebno puno vezbe... nije bas jednostavno potegnes i tras... svako ono koance od metka oduzima po jedan zivot, a ako imash HTW zrna i po nekoliko... to probija sve...

Oruzje ti u proseku zatreba jednom u zivotu, i tada obicno ne znas gde ti se nalazi... veruj mi na rec... vise bi voleo da nam nikada ne zatreba, osim kao deo namestaja...
Poslednja izmena: