Koji pistolj izabrati

Neko pomenu kako repetiranje pistolja deluje psiholoski na napadaca.To mi ne zvuci bas ozbiljno da ti neko upadne nocu,kad su ti refleksi prilicno slabi,da ne znas ni gde se nalazis.Pri tome,repetiranje te prilicno i odaje-mislim polozaj u kuci-stanu.Revolver pod jastuk,a cz99 pod dusek(moj recept) za nedaj boze

Ja sam pomenuo @teodorica... a, znam i zasto... opisao sam to u nekom starijem postu...

U svim knjigama koje se bave problematikom samoodbrane moramo razlikovati vise dijametralno suprotnih situacija, koje su opisane kao samoodbrana...

Postoje i pragovi samoodbrane, analogno tome, i nivoi operativne spremnosti ili "borbene gotovosti" kako su to voleli da kazu nasi prijatelji iz VJ...

Postoje situacije kada bukvalno drzimo ruku na oruzju, a ima ih kada smo malo opusteniji... Postoje situacije u kojima nema vremena za ubacivanje metka u cev (... repetiranje...), ali su to situacije u kojima operativno deluju ljudi doooooobro obuceni za rukovanje pistoljem... u svim situacijama...
5.000 opaljenja je potrebno da se savlada uslovljeni refleks zatvaranja ociju...
5.000 opaljenja je otrebno da se tacno determinise kadenca paljbe, broj ispaljenih metaka, bilo iz svog ili oruzja protivnika ili saborca...
5.000 metaka je potrebno ispaucati u situacionom streljastvu da se naviknemo na borbeno rukovanje pistoljem... i tako dalje...

Godine vezbanja sa oruzjem, koje podrazumeva bezbedno rukovanje, uz postovanje pravila: "...i vojnicka metla pali jednom godisnje..." i podizanje nivoa kulture u rukovanju oruzjem i municijom....

Godine rada u ekipi profesionalaca koji u RL ne izgledaju kao Rambo ili ASh..., kretanje, polozaj kratkog oruzja... to nije hobi, to je ozbiljan posao...

Zvuk glasnog ubacivanja metka u cev i dovodjenje pistolja u SA mod, je vrlo jasno upozorenje... pretpostavljam da mnogi od nas nisu u situaciji da potegnu i pucaju... ipak je za to potrebno puno vezbe... nije bas jednostavno potegnes i tras... svako ono koance od metka oduzima po jedan zivot, a ako imash HTW zrna i po nekoliko... to probija sve... :)

Oruzje ti u proseku zatreba jednom u zivotu, i tada obicno ne znas gde ti se nalazi... veruj mi na rec... vise bi voleo da nam nikada ne zatreba, osim kao deo namestaja...

Poslednja izmena:

Prilozi

• Slika0007.jpg
    Slika0007.jpg
    16,9 KB · Pregleda: 124
  • Slika0006.jpg
    Slika0006.jpg
    16,8 KB · Pregleda: 107
Odlichan takmicharski pishtolj, malo skuplji za odrzavanje...
Grehota ga je drzati za selfdefence... a i kosta...

ja se sve vise i vise odusevljavam njime kako vreme prolazi... zelim da se oprobam u ipsc-u a inace se bavim sportskim streljastvom (pistolj centralnog opaljenja) tako da mi self defence nije ti ni bio na umu kada sam ga kupovao. inace, da kosta kosta, ali opet, ne mnogo vise od glock-a a opet mnogo manje od nekog para-ordanance ili sphinx ili tako necega. ja sam moj platio 800 eura, nov, sa tri okvira, sportskim nisanima, odlicnim okidanjem.

a zasto ne cz999?
ipak domace je ..

zavisi samo koliko zeli da potrosi na pistolj. cz999 ne verujem da je ispod 450 eura a glock vec mozes da kupis za 700. e sad, nekome je ta razlika previse, ne ulazim u to. ali jedno je sigurno: bilo da hoces da imas pistolj za "samoodbranu" ili bi da pucas sportski ili ti je pistolj deo posla, dzabe ti sve ako nisi 100% siguran u svoje oruzje u datom trenutku.

Ovo je interesantno... CZ 05...
Pucao... ima jos mana, suvise je pomereno teziste unazad... ako se nista ne na kaci na "accessory rail" sinu ispod cevi, malo je u off-u sa tezistem...
Slika je sa Sajma OIN '07...

Prilozi

• 29-Jun-07 2-20-03 PM 033.jpg
    29-Jun-07 2-20-03 PM 033.jpg
    31,9 KB · Pregleda: 69
Izbor pistolja pre svega zavisi od njegove namena, isti tako i kalibar i vrsta municije.Ne postoji pistolj koji je dobar za sve, isto tako vrlo vazan faktor je "kako ti lezi u ruci" odnosno dali je velicina rukohvata odgovarajuca tvojoj ruci, sve marke koje si naveo su renomirani projzvodaci oruzija ali imaju nesto razliciti sistem rada, Glok je najednostavniji jer radi po sistemu bezbednosne akcije odnosno sila okidanja je ista i odprilike je izmedu jednostruke u dvostruke akcije, takode nema spoljasnje bezbedonosne kocnice pa je manupulacija oruzijem olaksana u uslovima stresa i podezanju iz futrole, Sig je generalo pecizniji ali zahteva i nestovise paznje prilikom odrzavanja.Prosle godine sam zbog prirode vog posla ispucao preko 8000 metaka Glokom bez ijednog zastoja sa Sigom i Beretom odprilike nekoliko stotina metaka i bilo je nekoliko zastoja sa losom municijom, u svakom slucaju da napravio pravilnu odluku ili da bih ti bilo ko ozbiljan dao savet za nabavku mora da zna koja je namena.

Ja sam pomenuo @teodorica... a, znam i zasto... opisao sam to u nekom starijem postu...

U svim knjigama koje se bave problematikom samoodbrane moramo razlikovati vise dijametralno suprotnih situacija, koje su opisane kao samoodbrana...

Postoje i pragovi samoodbrane, analogno tome, i nivoi operativne spremnosti ili "borbene gotovosti" kako su to voleli da kazu nasi prijatelji iz VJ...

Postoje situacije kada bukvalno drzimo ruku na oruzju, a ima ih kada smo malo opusteniji... Postoje situacije u kojima nema vremena za ubacivanje metka u cev (... repetiranje...), ali su to situacije u kojima operativno deluju ljudi doooooobro obuceni za rukovanje pistoljem... u svim situacijama...
5.000 opaljenja je potrebno da se savlada uslovljeni refleks zatvaranja ociju...
5.000 opaljenja je otrebno da se tacno determinise kadenca paljbe, broj ispaljenih metaka, bilo iz svog ili oruzja protivnika ili saborca...
5.000 metaka je potrebno ispaucati u situacionom streljastvu da se naviknemo na borbeno rukovanje pistoljem... i tako dalje...

Godine vezbanja sa oruzjem, koje podrazumeva bezbedno rukovanje, uz postovanje pravila: "...i vojnicka metla pali jednom godisnje..." i podizanje nivoa kulture u rukovanju oruzjem i municijom....

Godine rada u ekipi profesionalaca koji u RL ne izgledaju kao Rambo ili ASh..., kretanje, polozaj kratkog oruzja... to nije hobi, to je ozbiljan posao...

Zvuk glasnog ubacivanja metka u cev i dovodjenje pistolja u SA mod, je vrlo jasno upozorenje... pretpostavljam da mnogi od nas nisu u situaciji da potegnu i pucaju... ipak je za to potrebno puno vezbe... nije bas jednostavno potegnes i tras... svako ono koance od metka oduzima po jedan zivot, a ako imash HTW zrna i po nekoliko... to probija sve... :)

Oruzje ti u proseku zatreba jednom u zivotu, i tada obicno ne znas gde ti se nalazi... veruj mi na rec... vise bi voleo da nam nikada ne zatreba, osim kao deo namestaja...

Vrlo dobar odgovor

Izbor pistolja pre svega zavisi od njegove namena, isti tako i kalibar i vrsta municije.Ne postoji pistolj koji je dobar za sve, isto tako vrlo vazan faktor je "kako ti lezi u ruci" odnosno dali je velicina rukohvata odgovarajuca tvojoj ruci, sve marke koje si naveo su renomirani projzvodaci oruzija ali imaju nesto razliciti sistem rada, Glok je najednostavniji jer radi po sistemu bezbednosne akcije odnosno sila okidanja je ista i odprilike je izmedu jednostruke u dvostruke akcije, takode nema spoljasnje bezbedonosne kocnice pa je manupulacija oruzijem olaksana u uslovima stresa i podezanju iz futrole, Sig je generalo pecizniji ali zahteva i nestovise paznje prilikom odrzavanja.Prosle godine sam zbog prirode vog posla ispucao preko 8000 metaka Glokom bez ijednog zastoja sa Sigom i Beretom odprilike nekoliko stotina metaka i bilo je nekoliko zastoja sa losom municijom, u svakom slucaju da napravio pravilnu odluku ili da bih ti bilo ko ozbiljan dao savet za nabavku mora da zna koja je namena.

Potpisujem...
Dodje covek i kaze: "treba mi pistolj..."
Moj odgovor je uvek: "Ne, nije Vam potreban...."

Poslednja izmena:
Potpisujem...
Dodje covek i kaze treba mi pistolj...
Moj odgovor je uvek: "Ne, nije Vam potreban...."

bravo. po meni licno oruzje treba da sluzi za sport i nista drugo. sem naravno za vojsku i policiju. ove iz obezbedjenja i telohranitelje sto se setaju obuceni kao specijalci bih razoruzao pod hitno, veca su pretnja nego korist. ja imam pistolj i pumparicu i oba su mi zakljucana u koferima i bez municije u blizini naravno, kako treba po zakonu. i ajd sad neka mi neko kaze koji flash treba da budem da sve to osposobim za koriscenj u slucaju napada?! pa jedino da me napada baba koja se krece 1km/s. jedino da uzmem one kofere pa da napadaca gadjam u glavu ne bi li dobio neko vreme da pobegnem. ionako ne bih bas da ubijam :)

Можеш купити пиштољ али га не смеш износити напољу ван стана или куће

naravno da smes, ako ga nosis u streljanu, streliste, u servis, ako se selis i sl. naravno, tada ga nosis rasklopljenog i bez municije. ono sto ne smes je da ga zadenes za pojas pa u grad subotom uvece. sem sa posebnom dozvolom za nosenje...

Došao sam do svežih cena glok košta 70.000 a sig 90.000 dinara
Slažem se da je revolver odlično odbrambeno oružje ali ova trojka da kažem repertirki mi je bliža srcu nekako...

Što se tiče zbrojovki, to su isto izuzetni pištolji ali on bi mi bio nekako posle ove trojke...

Ako sam ja dobro shvatio za sta tebi treba pistolj, onda ne vidim niti jedan razlog da kupis bilo koji od ta tri ponudjena .Ako vec i kupujes i zapeo si bas da uzmes jedan od ta tri, obavezno uzmi 9mm kalibar, jer su meci daleko pristupacniji. A ako mene pitas, uzmi cz99 , i ustedi novac.

Ako sam ja dobro shvatio za sta tebi treba pistolj, onda ne vidim niti jedan razlog da kupis bilo koji od ta tri ponudjena .Ako vec i kupujes i zapeo si bas da uzmes jedan od ta tri, obavezno uzmi 9mm kalibar, jer su meci daleko pristupacniji. A ako mene pitas, uzmi cz99 , i ustedi novac.

danas sam gledao Viking, ruski pistolj 9mm, okvir kapaciteta 18 metaka... jako dobro izgleda, robusno ali kvalitetno (na ruski nacin), cujem da gadjaju ipsc sa njim vec, sto znaci da se nije pokazao lose. a cena mu je u snajperu kao i cz99. ja se oko toga ne bih dvoumio ni sekund.

Back