Koji nov laptop uzeti?

mitrandeer

Početnik
Poruka
11
Pozdrav ljudi, hteo bih da uzmem novi laptop izmedju 80-90 hiljada, moze i par hiljada preko 90, ali radije bih ostao u ovom opsegu.
Dijagonala mi nije previse bitna, jer bih ga uglavnom koristio na monitoru, preferirao bih standard 15.6" ali kao sto rekoh, nije presudno.
Vec dugo ne pratim laptopove, tako da uospte nisam u toku niti imam osecaj sta je dobra kupovina i kako se krecu cene. Ponekad odigram neki LoL, i slicne igrice, retko kad skinem neki novi AAA naslov. Ali mahom ce mi trebati za posao(programiranje).

Ja se dvoumim izmedju ova dva modela

1. Lenovo Gaming 3 15ARH05 Ryzen 5-4600H 15.6IPS FHD/8GB/256GB SSD/GTX1650-4GB

2. Lenovo IdeaPad 5 14ALC05 DOS/14"IPS FHD/Ryzen 7-5700U/16GB/512GB SSD/FPR/backlit SRB/siva 82LM004BYA

ali ne znam, mozda ima i nesto bolje a da ja nisam iskopao. Jedini prioritet mi je da je full hd i po mogucnosti IPS, mada mislim da skoro svi svakkao i ispunjavaju to u ovoj cenovnoj kategoriji.

Pozdrav i hvala unapred !

Pozdrav ljudi, hteo bih da uzmem novi laptop izmedju 80-90 hiljada, moze i par hiljada preko 90, ali radije bih ostao u ovom opsegu.
Dijagonala mi nije previse bitna, jer bih ga uglavnom koristio na monitoru, preferirao bih standard 15.6" ali kao sto rekoh, nije presudno.
Vec dugo ne pratim laptopove, tako da uospte nisam u toku niti imam osecaj sta je dobra kupovina i kako se krecu cene. Ponekad odigram neki LoL, i slicne igrice, retko kad skinem neki novi AAA naslov. Ali mahom ce mi trebati za posao(programiranje).

2. Lenovo IdeaPad 5 14ALC05 DOS/14"IPS FHD/Ryzen 7-5700U/16GB/512GB SSD/FPR/backlit SRB/siva 82LM004BYA

ali ne znam, mozda ima i nesto bolje a da ja nisam iskopao. Jedini prioritet mi je da je full hd i po mogucnosti IPS, mada mislim da skoro svi svakkao i ispunjavaju to u ovoj cenovnoj kategoriji.

M1 .

Svaka Vam cast momci, ni na kraj pameti mi nije palo ni da pogledam sta nudi apple, a cuo sam da je taj M1 chip cudoviste..

Predpsotavljam da mislite konkretno na ovaj model( Apple M1 - 8-core CPU - 7-core GPU - 8GB RAM - 256GB SSD - MGN63 ) kad kazete M1 ? Sto i nije strasno, nije mi urgentno da ga kupim danas sutra, pa cu pricekati da ugrabim neku akciju ili popust za ovako nesto..

Чекај да утврдимо да ли ти је дисплеј битан или не? Прво су написао није, повезујеш га на монитор а на крају поста битан ти је дисплеј.
Затим стављаш два модела која су дебело различита па је тешко утврдити на шта преферираш, шта ти је битно.
Први модел, са 8gb рама је на граници данашњих потреба а као други стављаш са дупло више рама и бољим процесором?
Ја би те капитал да је конфигурација слична али различите марке али овако не капирам?
Оно, ставио си Дачију Логан и Рено Меган и питаш шта је боље?

@zx16 Bitan mi je displej. To sto bih ga kod kuce drzao na eksternom monitoru ne znaci da mi nije bitno da li je full hd ips itd jer je li, laptop je, pa nece uvek biti na stolu povezan na monitor :) . Kao sto sam i napisao, dijagonala mi nije bitna, ali rezolucija jeste, iz gore navedenog jednostavnog razloga.

Ne vidim ni problem sto su oni razliciti, samo sam napisao sta sam ja iskopao meni zanimljivo, i pitao da li neko ima drugu preporuke, jer nisam u toku sa danasnjim trendovima u laptop svetu..

Treca stvar, ne treba duze od 10 minuta da se doda jos par gigabajta rama(doduse iskreno, nisam ni gledao da li i jedan od ova dva laptopa imaju slotove za prosirenje, ali shvatas poentu :) )

Ali, kao sto rekoh, najvise mi se svidja ova varijanta sa M1 modelom, jeste da prelazi budzet, ali koliko se secam i ono malo sto sam gledao, performanse su suludo bolje.

Kao sto sam i napisao, dijagonala mi nije bitna, ali rezolucija jeste
Ja sam 16. juna uzeo macbook Air taj koji hoces rezolucija mu je 2560x1600, kristalna slika. 5 sati igranja na bateriji, nema ventilator,
ne greje se uopste.
u proseku 14 sati drzi baterija, a moze i 20 sa normalnim koriscenjem. Uzmi usb hub sa sopstvenim napajanjem nema dovoljno
struje da napaja dvd rezac i diskove bez sopstvenog napajanja, Ima usb-c 2 porta. Dakle uzmes usb-c na usb pa kacis eksterne
diskove ako zatreba prostor.

@bmaxa istrazivao sam malko o tom modelu i koji ti imas. I zaista bi bio skoro perfektan i za mene, ali me brine da se mnogo ljudi zali na primer bas kad eto igraju LoL da posle nekih 20-30min krene da im throttleuje jer se je li digne brzo temperatura, a hladjenje pasivno, pa eto onda nastanu problemi. Iskreno bilo bi mi krivo da svakako dam tolike pare, pa da mi 'stucaju' neke manje zahtevne igre kad i resim da odigram partiju dve...da li si ti nesto slicno primetio?

@bmaxa istrazivao sam malko o tom modelu i koji ti imas. I zaista bi bio skoro perfektan i za mene, ali me brine da se mnogo ljudi zali na primer bas kad eto igraju LoL da posle nekih 20-30min krene da im throttleuje jer se je li digne brzo temperatura, a hladjenje pasivno, pa eto onda nastanu problemi. Iskreno bilo bi mi krivo da svakako dam tolike pare, pa da mi 'stucaju' neke manje zahtevne igre kad i resim da odigram partiju dve...da li si ti nesto slicno primetio?
Znas kako rekao sam iskustvo. Igre uopste ne opterecuju ovaj procesor koliko recimo WCG, pa opet bude mlak.
inace kada se vozi 1 thread nema spustanja kloka, kada se voze 2 25% a kada se voze 4 threada 50%. No tako
j i na Intelu turbo se spusta kada se vozi vise thredova. No to ne utice na performanse igara, :P
WCG voziti na Intel laptopu je nemoguce recimo zbog pregrevanja. (WCG je nesto kao prime95:)

edit:
znaci trotluje momentalno ne posle pola sata, to su gluposti sto pricaju i lazu da su igrali Lol ne radi na Big Sur
iz prostog razloga sto je igra 32 bitna i ne moze da radi, zato sto nijedna 32bitna igra ne radi na M1 :P
edit2:
izgleda da su napravili 64 bit build u medjuvremenu:https://www.macgamerhq.com/apple-m1/league-of-legends-m1-mac/

Poslednja izmena:
Evo igram Baldurs Gate 3 i vozim WCG u pozadini, to bi izazvalo termalni shutdown na desktop-u a kamoli na Intel
laptopu, igram igru bez problema koja je bar 3 puta zahtevnija od Lol, naravno da je trotlovao momentalno, ali
to ne smeta za igranje :P

Evo ti info za Baldurs Gate 3 nakon sat vermena:
Kod:
ANE Power: 0 mW
DRAM Power: 865 mW
CPU Power: 821 mW
GPU Power: 3134 mW
Package Power: 5510 mW

**** Thermal pressure ****

Current pressure level: Heavy

**** GPU usage ****

GPU active frequency: 822 MHz
GPU active residency: 100.00% (396 MHz:   0% 528 MHz:   0% 720 MHz:  50% 924 MHz:  50% 1128 MHz:   0% 1278 MHz:   0%)
GPU requested frequency: (396 MHz:   0% 528 MHz:   0% 720 MHz:   0% 924 MHz:   0% 1128 MHz:   0% 1278 MHz: 100%)
GPU idle residency:   0.00%
GPU Power: 3132 mW
Znaci igra opterecuje samo GPU, dok je CPU neopterecen. frekvencija seta izmedju 924 i 1128 i to je trotlovanje.
Ne primecujem pad FPS-a. Na dodir, laptop je jedva mlak.

edit:
ova igra pregreva desktope
Kod:
1.
Got a new PC just so i can run Baldur's Gate 3, Ryzen 5 2600, GTX 1660 super, it runs fine at 60 fps for the first like 30 minutes in, but then the gpu hits 90°C and shuts it down to like 30 fps and sometimes lower.
The idle temperature is around 40°C, i'm not sure if it needs thermal paste or if it really is just the game.
2.
[HEADING=2]Overheating] to taxing on gpu? (GTX 1060)[/HEADING]

I have checked thermal paste, dust, connectors, drivers, etc. It's not the first time in my life this happened, so did all i know that fixes the issue and that this time didn't. Which is what i wrote at the start, so.
I'm  aware that the engines used for these games are generally unreasonably taxing, but as today this didn't happened to any of games except for Baldurs Gate 3, really sad. I might have to change some hardware/fans just for this game, but they do run. Do devs consult engineers at the time they start programming? how will this affect computers? how can we make this less taxing on computers? etc.
3. Just wanted to chime in and say I'm experiencing the same thing on my 970. Outdated card, but even on the lowest settings this game is running EXTREMELY hot.
Ovaj laptop ne oseca ovu igru niti se greje.

Poslednja izmena:

ovaj idea pad ima graficku na procesoru? mislim da ovaj prvi ima zasebnu graficku i to je bolje. gtx1650.

Back