Koji nas je dogadjaj najvise kostao ili kada je sve krenulo naopako?

Koji nas je dogadjaj najvise kostao u 20-om veku?

• 1903 majski prevrat

• 1918 stvaranje prve Jugoslavije

• 27. mart 1941 odbijanje trojnog pakta

• 1945 pobeda partizana

• 1948 rezolucija informbiroa

• 1966 smena Leke Rankovica

• 1974 novi ustav SFRJ

• 1987 osma sednica SKJ

• 1999 nato bombardovanje

• 2000 dolazak DOS-a na vlast

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

Dardania

Primećen član
Banovan
Poruka
503
Razmisljao sam dali da ovu temu otvorim sutra ili danas, posto je sada slab protok ljudi, ali nadam se da ce ova tema opstati nekoliko dana, pa cu je ipak postaviti veceras.

Smatram da je ova tema jako bitna i voleo bih od svakoga od vas da cujem misljenje koja je kljucna tacka u proslom, 20-om veku, koja nas je dovela u ovako lose stanje i kada smo zapravo krenuli u stranputicu.

Navescu desetak dogadjaja, koji su, po mom misljenu, promenili tok istorije, sto se tice Srba, i vecina su bili katastrofalni.

Postavicu anketu na kojoj ce se glasati koji je dogadjaj najkatastrofalniji, koja ce biti javna, i svako od nas bi trebalo da obrazlozi zasto je glasao kako je glasao.

Dogadjaji za koje smatram da su bili kljucni po nas, u negativnom kontekstu, nabrojacu po hronoloskom redu.

1903 majski prevrat
1918 stvaranje prve Jugoslavije
27. mart 1941 drzavni udar i odbijanje trojnog pakta
1945 pobeda partizana
1948 istorijsko "ne" staljinu
1966 smena Leke Rankovica
1974 novi ustav SFRJ
1987 osma sednica i dolazak Milosevica na vlast
1999 NATO bombardovanje
2000 dolazak DOS-a na vlast

Razmisljao sam dali da ovu temu otvorim sutra ili danas, posto je sada slab protok ljudi, ali nadam se da ce ova tema opstati nekoliko dana, pa cu je ipak postaviti veceras.

Smatram da je ova tema jako bitna i voleo bih od svakoga od vas da cujem misljenje koja je kljucna tacka u proslom, 20-om veku, koja nas je dovela u ovako lose stanje i kada smo zapravo krenuli u stranputicu.

Navescu desetak dogadjaja, koji su, po mom misljenu, promenili tok istorije, sto se tice Srba, i vecina su bili katastrofalni.

Postavicu anketu na kojoj ce se glasati koji je dogadjaj najkatastrofalniji, koja ce biti javna, i svako od nas bi trebalo da obrazlozi zasto je glasao kako je glasao.

Dogadjaji za koje smatram da su bili kljucni po nas, u negativnom kontekstu, nabrojacu po hronoloskom redu.

1903 majski prevrat
1945 pobeda partizana
1974 novi ustav SFRJ
1999 NATO bombardovanje

Ниједан од тих догађаја не може се посматрати изоловано од осталих политичко-историјских фактора у сваком од датих тренутака, а и у правилно схваћеном континуитету, и следу историјско-политичких процеса .

Poslednja izmena:

1903 majski prevrat
1945 pobeda partizana
1974 novi ustav SFRJ
1999 NATO bombardovanje

Ипак, на час, премда сасвим у светлу онога што претходно рекох, кад би то тако се ипак могло бирати, рекла бих да нас је највише коштао 27. март.

Ипак, на час, премда сасвим у светлу онога што претходно рекох, кад би то тако се ипак могло бирати, рекла бих да нас је највише коштао 27. март.

Ja sam se dvoumio izmedju 27-og marta i 1918-e, ali ipak sam glasao za ovo drugo jer mi smo tada izgubili svoju drzavnost, podarili smo drugim narodima slobodu, poceli smo da lutamo kao nacija, izgubili smo pravac koji je do tada jasno bio trasiran, i jos mnogo toga.

To stvaranje Jugoslavije nas je skupo kostalo i jos vucemo posledice zbog toga...

Bez dvoumljenja: dolazak Milosevica na vlast.

On je POCETAK KRAJA SRBIJE!

Slozio bih se sa tobom da je Milosevic bio kreten, i nemam nameru da ga ovde branim i budem njegov advokat.

Ali ipak, on je ostavio skoro sve firme i resurse u drzavnom vlasnistvu, sve je bilo nase, zemlja je bila mnogo manje zaduzena, sa Kosovom se moglo uraditi jos dosta toga, samo da je bilo pameti i vestine, i da ne nabrajam dalje.

5. oktobar se pokazao kao mnogo gori datum i kao definitivni zavrsetak jednog procesa koji vodi ili nestajanju drzave ili svodjenju Srbije na Beogradski pasaluk.
Petog oktobra je ukucan onaj zadnji ekser i izvedeni su konacni, ali i najtezi narodi, rasprodaja zemlje, uvodjenje u duznicko ropstvo, unistavanje vojske, crkve, svih institucija i svodjenja zemlje na obican americki satelit...

Slozio bih se sa tobom da je Milosevic bio kreten, i nemam nameru da ga ovde branim i budem njegov advokat.

Ali ipak, on je ostavio skoro sve firme i resurse u drzavnom vlasnistvu, sve je bilo nase, zemlja je bila mnogo manje zaduzena, sa Kosovom se moglo uraditi jos dosta toga, samo da je bilo pameti i vestine, i da ne nabrajam dalje.

5. oktobar se pokazao kao mnogo gori datum i kao definitivni zavrsetak jednog procesa koji vodi ili nestajanju drzave ili svodjenju Srbije na Beogradski pasaluk.
Petog oktobra je ukucan onaj zadnji ekser i izvedeni su konacni, ali i najtezi narodi, rasprodaja zemlje, uvodjenje u duznicko ropstvo, unistavanje vojske, crkve, svih institucija i svodjenja zemlje na obican americki satelit...

I sadasnja valst u Srbiji je PUKA POSLEDICA razornog delovanja Milosevica.

On je Srbiju ostavio U TAKVOM STANJU, ISISANU I SATANIZOVANU da joj ni Bog ne bi mogao nakon njega pomoci.

Dolazak DOS-a na vlasti.
Ti zlikovci sjebali vise nego svabe,ameri i siptari zajedno.

Dosovci su dosli i kucu koja NICEGA NIJE IMALA.

Kao da tebi sada daju jednu PrAZNU FABRIKU, bez materijala i ljudi i da kazu: "Hajde sad pokreni proizvodnju!"

Ne moze se , jer su pre tebe sve IZNELI, nista nije ostalo...

Takvo stanje otprilike su zatekli dosovci nakom Milosevica.

Ni da su umesto njih dosli najveci svetski biznismeni i ekonomski eksperti - ni oni ne bi mogli bolje.

Nemojte se stalno zavaravati.

Ja sam se dvoumio izmedju 27-og marta i 1918-e, ali ipak sam glasao za ovo drugo jer mi smo tada izgubili svoju drzavnost, podarili smo drugim narodima slobodu, poceli smo da lutamo kao nacija, izgubili smo pravac koji je do tada jasno bio trasiran, i jos mnogo toga.

To stvaranje Jugoslavije nas je skupo kostalo i jos vucemo posledice zbog toga...
Нисмо изгубили државност, ко те је то дезинформисао? :)

Стварање КСХС, и њен потоњи "живот" је много сложенија ствар, као што и рекох, све су те ствари кроз историју веома сложене, а људи су склони поједностављивању и накнадној памети. Било је ту и добрих и лоших ствари, пуно фактора, а све има своје образложење...

Нити је то почетак неких наших лутања. Ако се то лутањима може назвати...

Нити смо једино ми сами криви за та лутања, много је ту, кажем, политичко-историјских фактора, не само субјективних, неки су и објективни.

5 oktobar nije nikakav zavrsetak,nego totalno novi pocetak.

Nece se zuti izvuci sa tim kompromisnim preambulama.

I sadasnja valst u Srbiji je PUKA POSLEDICA razornog delovanja Milosevica.

On je Srbiju ostavio U TAKVOM STANJU, ISISANU I SATANIZOVANU da joj ni Bog ne bi mogao nakon njega pomoci.

To za satanizovanje nije istina uopste, u svetu ljudi ne znaju nista o nama kao sto ti ne znas nista o Letoncima ili Estoncima.

Prosecno obrazovan evropljanin kad mu kazes da si iz Srbije on to vrlo cesto pomesa sa Sibirom ili Sirijom.

A i siptari su se itekako mogli satanizovati posle 2000-e, o tome sam vec govorio, da se ne ponavljam, ali DOS nije hteo ili nije bio sposoban da tako nesto izvede.

Lobiranje i medijski rat su spanska sela za njih, oni su se pokazali nesposobnim u mnogo prostijim drzavnickim zadacima, tako da nema ni govora da su u stanju da izvedu tako nesto sto zahteva dosta truda, energije i sposobnosti...

Нисмо изгубили државност, ко те је то дезинформисао? :)

Стварање КСХС, и њен потоњи "живот" је много сложенија ствар, као што и рекох, све су те ствари кроз историју веома сложене, а људи су склони поједностављивању и накнадној памети. Било је ту и добрих и лоших ствари, пуно фактора, а све има своје образложење...

Нити је то почетак неких наших лутања. Ако се то лутањима може назвати...

Нити смо једино ми сами криви за та лутања, много је ту, кажем, политичко-историјских фактора, не само субјективних, неки су и објективни.

Izgubili smo drzavnost tada, ne mozes me ubedjivati da je crno belo....

Stvaranje Jugoslavije je za Srbe bio pucanj u slepoocnicu..

П.С.

Стварањем Југославије, ипак се, дакле, нешто и - стварало у њој, што је добро, и што је остајало. А непосредна последица 27. марта, нацистички напад на Југославију, је донео само уништавање и разарање, трагедију и несрећу у сваком погледу, и духовном и материјалном...

И све касније, посредне последице., на неки начин, до данас.

(Башка што је и сам пуч последица - нечег крајње рђавог - издаје), што читавој тој ствари даје и додатну мучнину).

To za satanizovanje nije istina uopste, u svetu ljudi ne znaju nista o nama kao sto ti ne znas nista o Letoncima ili Estoncima.

Prosecno obrazovan evropljanin kad mu kazes da si iz Srbije on to vrlo cesto pomesa sa Sibirom ili Sirijom.

A i siptari su se itekako mogli satanizovati posle 2000-e, o tome sam vec govorio, da se ne ponavljam, ali DOS nije hteo ili nije bio sposoban da tako nesto izvede.

Lobiranje i medijski rat su spanska sela za njih, oni su se pokazali nesposobnim u mnogo prostijim drzavnickim zadacima, tako da nema ni govora da su u stanju da izvedu tako nesto sto zahteva dosta truda, energije i sposobnosti...

Ne poznajes ti prijatelju moj UOPSTE situaciju u svetu!

Ja sam u svetu vise od 20 godina a i ranije sam stalno putovao, pa znam kako je sve tamo..

Srbi su sve medijske bitke izgubili.

Cak i sa Albancima..

Sve do par zadnjih godina Srbi se u 90% slucajeva u svetu nisu predstavljali kao Srbi vec kao Jugosloveni.

Zbog satanizacije.

Dosovci su dosli i kucu koja NICEGA NIJE IMALA.

Kao da tebi sada daju jednu PrAZNU FABRIKU, bez materijala i ljudi i da kazu: "Hajde sad pokreni proizvodnju!"

Ne moze se , jer su pre tebe sve IZNELI, nista nije ostalo...

Takvo stanje otprilike su zatekli dosovci nakom Milosevica.

Ni da su umesto njih dosli najveci svetski biznismeni i ekonomski eksperti - ni oni ne bi mogli bolje.

Nemojte se stalno zavaravati.

DOSovci su dosli u kucu koja je imala svega i svacega.

Od kad su dosli vojska je 7 x manja,industrijska proizvodnja duplo itd.itd.

SRJ na cije celo su zaseli uz normalno vodjenje mogla je za nesto vise od godinu dana da bude perfektna drzava za zivot.

Ali ne,oni su predali i 2 teritorije.

Zato ne lupaj vise ko boga te molim,totalno zdravu i pravu drzavu su dobili.

Ne bi mogli ni svetski ni ekonomski biznismeni?koga ti zayebavas?pa ja bih mogao,evo neka meni daju i bez nadoknade cu da povecam ind.proizvodnju.

Ali ne,oni su tu sa zadatkom da nas uniste,i zato ne laprdaj nesto da svetski strucnjaci ne bi mogli:dash:

Misim,koje nebuloze covece.

Kako je Milosevic od 93' godine koja je recimo u zadnjih 20 godina bila najgora godina za Srbiju uspeo da do 98' poveca standard a ta 98' je najbolja godina u zadnjih 20 za Srbiju.

Kako?

Poslednja izmena:
Izgubili smo drzavnost tada, ne mozes me ubedjivati da je crno belo....

Stvaranje Jugoslavije je za Srbe bio pucanj u slepoocnicu..
Не убеђујем те да је црно бело, већ да је бело - бело, а црно - црно. ;)

А такође, да постоје и нијансе.

Наравно да нисмо изгубили државност. (У ствари, не знам ни шта подразумеваш под тиме "изгубити државност").

И, рекох, то је накнадна памет.

Али, како год, ако се жели стварно озбиљна анализа, врло тешко је оспорити један општи полет и напредак, на свим пољима који је та заједница упркос свим недостацима имала од 1918. до 1941.

И ко зна колико би још напредовала да није било тога проклетог пуча 27. марта...

DOSovci su dosli u kucu koja je imala svega i svacega.

Od kad su dosli vojska je 7 x manja,industrijska proizvodnja duplo itd.itd.

SRJ na cije celo su zaseli uz normalno vodjenje mogla je za nesto vise od godinu dana da bude perfektna drzava za zivot.

Ali ne,oni su predali i 2 teritorije.

Zato ne lupaj vise ko boga te molim,totalno zdravu i pravu drzavu su dobili.

Ne bi mogli ni svetski ni ekonomski biznismeni?koga ti zayebavas?pa ja bih mogao,evo neka meni daju i bez nadoknade cu da povecam ind.proizvodnju.

Ali ne,oni su tu sa zadatkom da nas uniste,i zato ne laprdaj nesto da svetski strucnjaci ne bi mogli:dash:

Misim,koje nebuloze covece.

Kako je Milosevic od 93' godine koja je recimo u zadnjih 20 godina bila najgora godina za Srbiju uspeo da do 98' poveca standard a ta 98' je najbolja godina u zadnjih 20 za Srbiju.

Kako?

Covece, kada jednu zemlju napusti MILION LJUDI (10% od ukupnog stanovnistva), najskolovanijih i u najboljim godinama za rad i stavranje, ta drzava se vise ni za 100 godina NE MOZE OPORAVITI !

Vise namamo o cemu da pricamo.

Ne poznajes ti prijatelju moj UOPSTE situaciju u svetu!

Ja sam u svetu vise od 20 godina a i ranije sam stalno putovao, pa znam kako je sve tamo..

Srbi su sve medijske bitke izgubili.

Cak i sa Albancima..

Sve do par zadnjih godina Srbi se u 90% slucajeva u svetu nisu predstavljali kao Srbi vec kao Jugosloveni.

Zbog satanizacije.

Mnogo si arogantan.

Otkud ti znas gde sam bio, gde sam ziveo i dali sam uopste negde putovao.

Nego stvar je da kao i obicno pokusavas da prodas maglu, da predstavis stvari onakvim kako nisu, pa eto neko ko nije obavesten i ne poznaje materiju moze da se upeca na tvoju pricu.

Tu pre svega mislim na neobrazovane provincijalce koji nikad nisu mrdnuli iz Srbije, koji nisu upoznali nijednog stranca u zivotu, i koji misle da cemo ulaskom u EU stvoriti raj na zemlji i dzennetske vrtove. To su likovi tipa MrGreen i Dacha Nish.

Не убеђујем те да је црно бело, већ да је бело - бело, а црно - црно. ;)

А такође, да постоје и нијансе.

Наравно да нисмо изгубили државност. (У ствари, не знам ни шта подразумеваш под тиме "изгубити државност").

И, рекох, то је накнадна памет.

Али, како год, ако се жели стварно озбиљна анализа, врло тешко је оспорити један општи полет и напредак, на свим пољима који је та заједница упркос свим недостацима имала од 1918. до 1941.

И ко зна колико би још напредовала да није било тога проклетог пуча 27. марта...

Razgovaracemo sutra, vreme je za spavanje.....

Back