Tutorijal Koji Linux da instaliram kao počenik?

Dr.Jackson

Iskusan
Moderator
Poruka
5.903
2801538.jpg

Linux distubucije za nove korisnike

1.1. Kako izabrati? - ovo je jednostavno upustvo koje će da vam omogući da jednostavno izaberete vaš prvi Linux distro!

1.1.1. Laka istalacija za NVIDIA

• PopOS
  • ZorinOS Core
  • Sparky Linux
  • Nitrux

1.1.2. Dobre kao zamena za Windows
  • Linux Mint
  • Kubuntu
  • ZorinOS Core
  • Linux Lite
  • Ubuntu LTS
1.1.3. Dobre za manje zahtevne korisnike
  • Q4OS
  • PepermintOS
  • Linux Lite
  • ZorinOS Core

1.1.4. Odlican za naprednije korisnike

• Sparky Linux
  • Ubuntu
  • Ubuntu LTS
  • MXLinux KDE

1.1.5. Odlican za gaming!
  • Garuda Linux
  • Sparky Linux
  • Nobara Linux
  • Nitrux

1.1.6. Da date zivot nekom antikvitetu

• Q4OS Trinity
  • Lubuntu
  • AntiX
  • MXLinux Fluxbox

Poslednja izmena:
Gledao sam recenzije na kojima se Fedora najvise hvali.

Федора прима сваки дан огромне количине надоградње и то за разлику од Arch-a мења често core пакете јер је њена филозофија да увек добија прве НАЈНОВИЈЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ ЗА ЛИНУКС што је одлично за гејминг. Стабилна јесте али није за почетнике јер је јако агресивна са надоградњама и мора свашта да се ради након прве инсталације јер укључује само open source софтвер.

Gledao sam recenzije na kojima se Fedora najvise hvali.
Погрешно си гледао.
Зар нема сличних рецензија за било коју дистрибуцију ? Debian, Arch, Ubuntu ? Te дистрибуције се много хвале.
Никада Федора није била популарна, у томе је проблем. Није никада био њен пик. Увек је газила нека боља конкуренција.
Поента Линукса је избор.
Дистрибуција која нема LTS издање реално нема шта да тражи барем што се мене тиче, конкуренција је очисти као крпу.

Федора прима сваки дан огромне количине надоградње и то за разлику од Arch-a мења често core пакете јер је њена филозофија да увек добија прве НАЈНОВИЈЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ ЗА ЛИНУКС. Стабилна јесте али није за почетнике јер је јако агресивна са надоградњама и мора свашта да се ради након инсталације јер укључује само open source софтвер.
Стабилна дистрибуција није дистрибуција која има два стабилна издања годишње и ни један LTS.
To je extreme bleeding edge.
Или другим речима нестабилно.

Стабилна дистрибуција није дистрибуција која има два стабилна издања годишње и ни један LTS.
To je extreme bleeding edge.
Или другим речима нестабилно.

Па зависи шта ти треба. Федора свакако није за сервер рачунаре већ за десктоп и радне рачунаре а највише за људе који желе да прате у ком смеру иде Линукс са најновијим технологијама.

Ubuntu Mate

mada Linux više nije drama kao nekad kad nije pošteno prepoznavao ni USB uredjaje
Линукс је увек препознавао USB уређаје.
Радим са Линуксом од 2008. и једино ако неко није умео да уради mount у Линуксу него је чекао да му Линукс сам отвори флеш.
У супротном Линукс је увек омогућавао отварање USB уређаја.

Линукс је увек препознавао USB уређаје.
Радим са Линуксом од 2008. и једино ако неко није умео да уради mount у Линуксу него је чекао да му Линукс сам отвори флеш.
У супротном Линукс је увек омогућавао отварање USB уређаја.
pola printera nije radilo 2008-me

za ozbiljnije stvari:

Kali Linux
BackBox
BlackArch
Parrot Security
Постоји милион врста Линукса, а само Ubuntu i Debian имају много својих деривата.
Ти си навео неке деривате Debiana или Ubuntua aли не разумем зашто су они бољи од других ? Шта они имају што друге дистрибуције немају ?

pola printera nije radilo 2008-me
Ти си рекао "usb uređaj", то може бити и мрежна картица, usb flash или штампач.
Линукс је генерално увек кубурио са драјверима, посебно са штампачима. То се испеглало у последње време али штампачи су дуго били болно место Линукса.

Постоји милион врста Линукса, а само Ubuntu i Debian имају много својих деривата.
Ти си навео неке деривате Debiana или Ubuntua aли не разумем зашто су они бољи од других ? Шта они имају што друге дистрибуције немају ?
imaju svoju namenu
Ти си рекао "usb uređaj", то може бити и мрежна картица, usb flash или штампач.
Линукс је генерално увек кубурио са драјверима, посебно са штампачима. То се испеглало у последње време али штампачи су дуго били болно место Линукса.
nije prepoznovao USB uredjaje

imaju svoju namenu
Сваки Линукс има своју намену.
Питам те зашто су ти фаворити које си навео, јеси пробао све Линуксе које препоручујеш ?

Zar nije najbolje wsl? U 10 i 11 windowsu se lepo instalira . Ubuntu.
У чему је поента ? Windows мораш одржавати, мораш дефрагментовати хард диск, чистити регистри базу, куповати нови компатибилни хардвер итд.
Тога нема код Линукса.
Лакше ми је да имам Virtualbox на Линуксу где емулирам Windows него да правим емулацију Линукса на Windowsu који је и онако бушан и подложан вирусима, апдејти не раде како треба итд.
Цео Windows je jeдан велики spyware.

Питам те зашто су ти фаворити које си навео, јеси пробао све Линуксе које препоручујеш ?
Ubuntu Mate je zapravo ono što je Torvalds zamislio

Lepo je izašao na binu i rekao da ne ume da koristi ove silne Linuxe što je publiku šokiralo urnebesnim cerekanjem

Posle im je objasnio: "zamislite automobil, e pa ja pravim motor a onda mi ponude automobil sa mojim motorom ali sa automatskim menjačem a meni to ne odgovara"

Ubuntu Mate je zapravo ono što je Torvalds zamislio

Lepo je izašao na binu i rekao da ne ume da koristi ove silne Linuxe što je publiku šokiralo urnebesnim cerekanjem

Posle im je objasnio: "zamislite automobil, e pa ja pravim motor a onda mi ponude automobil sa mojim motorom ali sa automatskim menjačem a meni to ne odgovara"

Linus koristi Fedoru.

У чему је поента ? Windows мораш одржавати, мораш дефрагментовати хард диск, чистити регистри базу, куповати нови компатибилни хардвер итд.
Тога нема код Линукса.
Лакше ми је да имам Virtualbox на Линуксу где емулирам Windows него да правим емулацију Линукса на Windowsu који је и онако бушан и подложан вирусима, апдејти не раде како треба итд.
Цео Windows je jeдан велики spyware.
A sta ozbiljno od software-a koristis na racunaru?

OS sam po sebi je sranje na koje nakacis software na kome radis, zaradjujes hleba, hranis decu i kupujes vaucere za letovanja. Te je profesionalcima ekstremno bitno da li postoji verzija software-a za Linux.

Back