Koji je vaš stav po pitanju zgrade generalštaba?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Tu sam služio vojsku. Bio sam soboslikar (sve hodnike na Topčideru smo moja ekipa i ja oslikali). Tu sam bio novinar (major Vemić Vuksan i ja, smo bili glavni i odgovorni urednici, ja glavni kreator,.. i sad mogu da napišem pesme koje su tamo tešile vojsku - "Jadi mladog Junca " i za štampani list i za zidne novine..). Evidentičar u komandi bataljona,. ( više kurir zbog poznavanja grada i pomalo baštovan)... predložen za značku Primernog vojnika - koju sam odbio ;) ... i predložio da se dodeli drugome (a nosila je 15 dana nagradnog ).

tamo sam živeo kao Bubreg u loju (kući, kad god sam hteo - dozvola za grad 24/7 )

i sad me duša boli kad prođem pored SSNO-a..
I da je prodaju,.. :evil:

Poslednja izmena:
Reč je o bivšem spomeniku kulture koga je trebalo obnoviti i koristiti u bilo koje svrhe poštujući arhitektonske zahteve obnove i korišćenja. Slično što je urađeno sa Sava centrom jedino što je u drugom slučaju namena istovetna sa izvornom. Drugi primer će nadam se biti bolji Geneks kula.
Lično nisam previše vezan za samu zgradu, ni arhitektonski ni simbolički, međutim : Prvo arhitekte su rekle svoje i to pretopili u zakon ako smo pravna država onda je to važnije od samovolje pojedinaca. Drugo koliko god nam se svideo ili ne svideo objekat generalštaba na njegovom mestu možemo samo očekivati neku rugobniju grdosiju Vučićeve arhitekture.

Treba da stoji srusena, obezbedjena okolo naravno, ali srusena kao simbol secanja na sva bombardovanja i da to necemo zaboraviti sve dok se pravda ne realizuje, makar i za hiljadu godina. E onda mozemo da pocistimo i izgradimo nesto novo. Nikako privatizacija. I to sa sve porukom: Niti prastamo niti zaboravljamo.
Slazem se. Ukloniti TEK KADA nam isplate odstetu za bombardovanje.

U svakom slucaju nikako ne sme i ne treba da ide strancu, POGOTOVO onima koji SU NAS BOMBARDOVALI! Pa to je ljudi bolesno!

Meni tu nisu jasne zene, simpatisu neke zrtve silovanja, maltretiranja i fizickog zlostavljanja (sto je sve OK), pa one sve treba da su IZRICITO da se ta zgrada preda ONIMA KOJI SU NAS SILOVALI 1999.! Mada sam ja licno protvi da se da strancima bilo sta.

I na sve to, koliko znam ovi nasi banditi su odlucili da to POKLONE, cak ni da prodaju nego da daju besplatno! Pa nije vam to cacino, majku li vam izdajnicku!

Obnoviti zgrade u potpunosti i vratiti u prvobitnu funkciju i namenu. Nigde u svetu se ne grade hoteli odmah naspram zgrada u kojima je sediste najvisih drzavnih ograna.
U slucaju da se ipak ne daj Boze desi da se to proda belosvetskom olosu, javno obavestiti iste da ce im po smeni rezima ta imovina biti oduzeta bez naknade i vracena u prvobitno stanje o njihovom trosku.

Slazem se. Ukloniti TEK KADA nam isplate odstetu za bombardovanje.

U svakom slucaju nikako ne sme i ne treba da ide strancu, POGOTOVO onima koji SU NAS BOMBARDOVALI! Pa to je ljudi bolesno!

Meni tu nisu jasne zene, simpatisu neke zrtve silovanja, maltretiranja i fizickog zlostavljanja (sto je sve OK), pa one sve treba da su IZRICITO da se ta zgrada preda ONIMA KOJI SU NAS SILOVALI 1999.! Mada sam ja licno protvi da se da strancima bilo sta.

I na sve to, koliko znam ovi nasi banditi su odlucili da to POKLONE, cak ni da prodaju nego da daju besplatno! Pa nije vam to cacino, majku li vam izdajnicku!
Možda kada Bin Laden bude dobio plac da zida hotel na mestu gde su bile Bliznakinje

Da li vam smetaju ruševine u centru Beograd ili ne ?
Da li tu zgradu koja je ozbiljno oštecena treba srušiti i na tom mestu sazidati nešto drugo ( ne mora hotel)
ili bi zgrada trebalo da se konzervira i pretvori u spomenik i memorijal na bombardovanje nato -pakta ?
Прво, мислим да је то требало конзервирати и да онда постане један споменик западно српског пријатељства. Та рушевина много више говори о колективном западу, него било каккав докуметарац, или филм. У исто време, потпуно сам свестан да овосад испред зграде нису анти НАТО демонстрације, него управо анти Трамповске демонстрације. У том смислу, те демонстрације су својеврсно пуцање у сопствену ногу. Дакле, либерали стрике агаин, и уз њих један број потпуно необавештених и несвесних родољуба.

Da li vam smetaju ruševine u centru Beograd ili ne ?
Da li tu zgradu koja je ozbiljno oštecena treba srušiti i na tom mestu sazidati nešto drugo ( ne mora hotel)
ili bi zgrada trebalo da se konzervira i pretvori u spomenik i memorijal na bombardovanje nato -pakta ?

Spomenik.

Zamislite da su Amerikanci prodali Arapima ili nekom drugom mesto od kula Blizankinja da izgrade hotel ili neki kazino.

Poprilicno porazavajuce.

nema razloga da je ne obnove i vrate u prvobitno stanje.

Тешко да је нека наша фирма у стању да поново направи такав објекат,

а то враћање у првобитно стање би требало да финансира Министарство одбране.

Поставља се питање - одакле паре?

то би вероватно много коштало. А да ли би било корисно?

У време СФРЈ су војни објекти грађени у сред града, да народ види лепе униформе, официре и војнике. Тако су нам градови препуни касарна (војне касарне треба да буду на ободима града или ван града). Па тако и Генералштаб је био у сред града. Генералштаб је негде измештен (не знам где) и уредно функционише тамо где је измештен. Тако да би скупим враћањем у првобитно стање Министарство одбране добило вишак скупих квадрата који му нису нужни.

Мислим да је врло нерентабилно да се враћа у првобитно стање зарад Министарства одбране.

Ne vidim razlog da se ova zgrada vrati vojsci - pogresno je bilo i u SFRJ da vojna zgrada bude u centru grada. Naravno da su je bombardovali.
Memorijalna funkcija - moze - mozda drugacije - kao spomenik maketa i slicno i da bude parkic. Okolo su drzavne zgrade vlade, ministarstva inostranih poslova, ambasade, tu je bio savezni hidrometeorolski zavod. Imalo bi smisla da taj prostor bude za drzavu,

ALI

mnogo bolje bi bilo da bude nesto i sadrzaj za narod - ionako nema nista u okolini za takav sadrzaj, neki prostori za okupljanje, kulturni centar, izlozbeni prostor, parkiralista neke prodavnice, bioskopi, muzicke sale, multifunkcijski prostor - kancelarije, klubovi, razna predavanja, skupove itd.

Ako samo zelimo da bude mrtvo mesto sto je bilo i ranije bice mrtvo i sledecih 100 godina do nekog novog rata. Ja sam za to da se to vrati stanovnicima grada Beograda, a ne samo ljudima koji tu rade za drzavu.

Samo pozitivne ideje.

Тешко да је нека наша фирма у стању да поново направи такав објекат,

а то враћање у првобитно стање би требало да финансира Министарство одбране.

Поставља се питање - одакле паре?
odakle pare za finansiranje SNS-a na vlasti?
za botove, sendvicare, Ćacilend, dovozenje bosanaca u Beograd na mitinge, autobuse, dnevnice, itd.
10 generalstaba su vec potrosili na to, pa bi se valjda naslo para i za jos jedan.

то би вероватно много коштало. А да ли би било корисно?
da mnogo bi kostalo. a da li bi bilo korisno... pa ne mozes sve na taj nacin da gledas, pogotovo spomenike kulture.
ima puno "beskorisnih" objekata koji i dalje nisu sruseni ili im je promenjena namena jer su jednostavno spomenici kulture i tu treba da ostanu, bilo od njih koristi ili ne.

У време СФРЈ су војни објекти грађени у сред града, да народ види лепе униформе, официре и војнике. Тако су нам градови препуни касарна (војне касарне треба да буду на ободима града или ван града). Па тако и Генералштаб је био у сред града. Генералштаб је негде измештен (не знам где) и уредно функционише тамо где је измештен. Тако да би скупим враћањем у првобитно стање Министарство одбране добило вишак скупих квадрата који му нису нужни.

Мислим да је врло нерентабилно да се враћа у првобитно стање зарад Министарства одбране.
mogu da se vrate nazad, ili da se smesti ministarstvo odbrane, ili da presele tu vojni muzej, ili, ili, ili... nasla bi se vec neka namena...

Back