Koji je prvi mobilni telefon koji ste imali?

1727807555542.png

Ova nokia. Bila je neuništiva.

Motorola.Bukvalno,kako su ih tada zvali "Cigla".Kao satelitski telefon,a baterija teza od celog telefona.Jos mi je negde u radionici,sa sve punjacem.
Motorola Dynatac 8000 je bila teska kilo i 100 grama i mala je bas taj nadimak sirom sveta, "brick". Pa zamislite da je drzite malo duze u ruci, poput ove "jadnice" ispod:

Motorola-DynaTAC-8000x.png
1140-motorola-first-call.jpg

image26.jpeg

Jeste bogami, mada se sećam da sam telefon platio nešto relativno povoljno, jer sam ga kupio polovnog u Švedskoj. Ono što je bilo skupo je SIM kartica sa 063 brojem (koji je jedino postojao tada), to sam platio nešto 1200 maraka ili tako nešto ako se dobro sećam.
Ono što me zanima je koga si mogao da zoveš i tekstuješ kad tada skoro niko nije imao mobilni.

Glede mog prvenca to je bio Samsung R210 ako se ne varam.

Da, u to doba je bila fora imati što manji mobilni, sećam se nekog Panasonica koji mi je ponosno pokazao drugar, pa mislim da ti je trebala igla da nabadaš tastere:hahaha:

Nisam siguran za auto industriju...sedeo sam u Džiliju i Lynx džipu...nije to to. Ima tu raznih gedžeta, lepih animacija, ali materijali loši, sedište nekako malo, imaju oni još da giljaju. Prvo da preteknu Hyundai i Kiu, japance, pa onda da udare na Evropu.
Xelibri 2 i Philips fisio 820 horori za pisanje poruka

Zar ovo nije neki od onih bežičnih koji su bili pre?
To je Motorola iz 1987. DynaTech ili tako nešto.Telefon 1G mreže koja je 90ih otpevala svoje.Nije bilo sim kartice (valjda), repetitori su radili na ćelijskom principu, frekvencija je bila gotovo radijska i svako ko je imao malo bolju opremu i bio dobar haker mogao je da presretne i prisluškuje razgovore.Loša bezbednost.Kad se pojavila GSM (2G) eto koliko dugo traje.Trajala bi i još ali novi svetski poredak je nasilno gasi.

Ono što me zanima je koga si mogao da zoveš i tekstuješ kad tada skoro niko nije imao mobilni.

Glede mog prvenca to je bio Samsung R210 ako se ne varam.
Pa kad sam kupio, niko od mog društva nije imao, ali sam mogao da zovem fiksne. Sećam se da je moja tadašnja devojka negodovala nešto u fazonu "šta ti misliš da si neki mafijaš, šta će tebi mobilni...." xD

Kadono, par godina kasnije postade obavezan dodatak.

Prve neke mobilne telefone sam poceo da primecujem tek negde pocetkom 90tih, inace smo znali da postoje posto znam nekoliko ljudi koji su radioamateri ili su radili za telekome, iako je to zvucalo kao dobra ideja (pokretni telefon), ja sam se otimao da nemam mobilni telefon na sve moguce nacine. Nisam hteo da me iko cima kad mu padne na pamet. I to sve negde do pocetka 2000tih, onda su mi ga bukvalno uvalili u ruke po sistemu - nema smisla. Ne secam se bas koji to bese verovatno da je neki alkatel, a mozda je bila i motorola.

Ono sto meni nije bilo nikako jasno (posto sam pionirisao internet koji je s pocetka bio takoreci besplatan) je da ce neko da placa prenos nekolicine bajtova za silne pare. Pa ipak i pored free interneta covecanstvo se otimalo oko mobilnih telefona i PLACALO se one skupe pare za to. Ni dan danas mi nije jasno.

Sa prelaskom na drugi kontinent nekako je vladao Erikson. I iz tog doba moj omiljeni telefon: https://www.gsmarena.com/sony_ericsson_m600-1425.php

cudo resenja (imao je qwerty tastaturu na brick formatu, touch screen, OLOVCICU i PREPOZNAVANJE SLOVA NAPISANIH RUKOM! (nije moralo da se kuca moglo je i da se pise pa i da se brise)

Ne mrzim mobilne ali ih i ne volim previse, i nismo u simbiozi, ladno bih mogao i bez njega, a po pitanju podataka nalazim da je u pitanju trazenje informacija, mobilni telefon je najgore mesto za tu namenu. Nikad nista nisam uspeo da nadjem kad sam trazio.

Jos od ranih 80 smo zamisljali kako da se napravi digitalni papir i olovka, tada to nije bilo tehnicki izvodljivo (ne na danasnji nacin). Tek ove godine sam dosao do koliko toliko pristojnog digitalnog papira. 45 godina cekam da naprave nesto smisleno na toj liniji - ALI NE! MOBILNI TELEFONI - THE ULTIMATE TOOL!

Sa tadašnjeg mobilnog da zoveš fiksni...mora da je to papreno koštalo. :D
Nije bilo toliko strašno, osim jednom kad sam iz Budimpešte pričao duuuuugo sa Amerikom (tad nije bilo Vibera, WhatsUpa i sl kerefeka, samo regularno zvanje), pa stigao debeli šestocifreni račun. Ali pošto je to zvanje u roamingu bilo za posao, firma je pokrila sve troškove, i fala njojzi.

Inace, prvi put sam za mobilne telefone i njihovo uvodjenje cuo od drugara sa faxa, on je radio u tadasnjem Bell Pagetu. Naime vlasnik Bell Paget se jos 1991 vratio iz Kanade gde je radio u kanadskom mobilnom operateru Bell i za pocetak doneo tehnologiju pageta te u Srbiji napravio bum sa pejdzerima. E taj moj drugar je bio brat od tetke tom Markovicu, vlasniku Bell Pageta te ga je ovaj zaposlio kao svoju desnu ruku po povratku u Beograd. Drugar nikada nije diplomirao ali je vec tada imao veliki japanski automobil (neku mazdu), dobio je stan kod Sava centra i imao love kao shashe za nas koji smo poceli karijere kao obicni inzenjeri. Nekima od nas drugara sa faxa je podelio i dzaba pejdzere a cesto nam radio i promocije njihove tehnologije. Tako da sam motorolu 8000 prvi put uzivo video 1993 mislim, Bell Paget je tad imao planove da uvede mobilnu telefoniju i radili su pripreme na tome te imali uzorke.

A onda su mislim vec pocetkom 1994-te Braca Karic upali sa oruzanom pratnjom u Bell Paget i oteli ga uz aminovanje diktatora Milosevica, sve uz neke isfabrikovane papire (o navodnim dugovanjima u Kanadi). Vlasnik firme Markovic i moj drugar kao njegova desna ruka nisu bili u firmi prilikom upada oruzane ekipe te su tako sacuvali glave i uspeli da uz pomoc mita pobegnu u Rumuniju iako su u Srbiji proglaseni finansijskim kriminalcima i teroristima maltene. Posle nekog vremena su se vratili u BGD gde je Miloseviceva policija uhapsila Vlasnika Bell Pageta i pustili ga tek kad je potpisao neke papire. Kasnije je pokusavao da u Srbiji podnosi tuzbe protiv Karica, sve su mu odbijene, pokusavao je i na Zapadu ali posto je Srbija i sami Karici bila pod sankcijama za njih nije vazilo medjunarodno sudstvo. Kasnije je Markovic legao na rudu i mislim da se vratio u Kanadu. Mom drugaru nije falila dlaka sa glave, samo su ga izbacili iz firme i oduzeli imovinu koju je dobio od firme. Od tad pokusava da bude preduzimac u BGD.

Karici su vec te 1994 na mrezi Bell Pageta nadogradili tehnologiju GSM telefonije, izgradili prvih 10-tak tornjeva za mrezu mobilne telefonije, napravili sistem i pustili ga u opticaj. Otsalo je poznato ali vecini nije poznato kako su usli u taj biznis.

Pa kad sam kupio, niko od mog društva nije imao, ali sam mogao da zovem fiksne. Sećam se da je moja tadašnja devojka negodovala nešto u fazonu "šta ti misliš da si neki mafijaš, šta će tebi mobilni...." xD

Kadono, par godina kasnije postade obavezan dodatak.
sa prvim iPhonom kad sam ga uzo, a zavrsio bas neke filmove i presedo po godine po kaficima samo samarajuci poruke sa ribama pretezno.....dok su one sa druge strane stiskali gumbice ko sumanute i dobijali parkinson, ja uz kafu samo leteo prstima ko rubinstajn :lol:

prvi mesec imao 11.000 sms poruka i zovu me iz mobtela, tad bese valjda il telenor svejedno, gdine imamo neki cudan problem, ne znamo dal je to moguce ali kod vas je neka greska, nemoguce da toliko poruka neko otkuca :hahaha:

Back