Koji je prvi mobilni telefon koji ste imali?

neki alkatel pa neku nokiu, pa opet neku nokiu
jedni model koga se sećam iz tog vremena je Motorola Razr, taj sam baš gotivio

Motorola_RAZR_V3i_01.jpg

erikson na preklop :per:
al ne bas "pravi" preklop... takvi su se tek kasnije pojavili.

neverovatno je kakvi su telefoni tada bili statusni simboli i kako su proizvodjaci telefona iz tog doba propali!
verujem da mnogi iz danasnjih generacija nisu ni culi nikad za Nokiu ili Ericson... a to su bili "ajfoni" onog doba!

vec sam pisao na jednoj drugoj temi o otme... mislim da ce auto-industriju i evropske proizvodjace da zadesi ista sudbina kao sto je Nokiu/Ericson
prosto ce ih pregaziti Kinezi, kao sto su sa smartphonima. mislim da generacije koje se sada radjaju kada za 20-30 godina budu kupovale automobile, da nece ni znati sta je to BMW, Audi, Mercedes... o Opelu, Fiatu, Renaultu i sl. da i ne pricamo.
kad vidim kako danas izgleda jedan BYD ili MG ... skoro sam siguran da ista sudbina kao proizvodjace telefona od pre 20-25 god. ceka i danasnje proizvodjace automobila.

erikson na preklop :per:
al ne bas "pravi" preklop... takvi su se tek kasnije pojavili.

neverovatno je kakvi su telefoni tada bili statusni simboli i kako su proizvodjaci telefona iz tog doba propali!
verujem da mnogi iz danasnjih generacija nisu ni culi nikad za Nokiu ili Ericson... a to su bili "ajfoni" onog doba!

vec sam pisao na jednoj drugoj temi o otme... mislim da ce auto-industriju i evropske proizvodjace da zadesi ista sudbina kao sto je Nokiu/Ericson
prosto ce ih pregaziti Kinezi, kao sto su sa smartphonima. mislim da generacije koje se sada radjaju kada za 20-30 godina budu kupovale automobile, da nece ni znati sta je to BMW, Audi, Mercedes... o Opelu, Fiatu, Renaultu i sl. da i ne pricamo.
kad vidim kako danas izgleda jedan BYD ili MG ... skoro sam siguran da ista sudbina kao proizvodjace telefona od pre 20-25 god. ceka i danasnje proizvodjace automobila.
Da, u to doba je bila fora imati što manji mobilni, sećam se nekog Panasonica koji mi je ponosno pokazao drugar, pa mislim da ti je trebala igla da nabadaš tastere:hahaha:

Nisam siguran za auto industriju...sedeo sam u Džiliju i Lynx džipu...nije to to. Ima tu raznih gedžeta, lepih animacija, ali materijali loši, sedište nekako malo, imaju oni još da giljaju. Prvo da preteknu Hyundai i Kiu, japance, pa onda da udare na Evropu.

Aecam se vecine ovih modela, posebno one Sony Erikson ajkule. To kad su druga deca inala ja ne 😅😂
Al najlepsi telefon sto sam ikad imao

images

Jedino sto nije mogao da snima , samo da slika i oravi gifove
E ovaj ima pricu, iski mi u Bugarsku na more, oun autobus cekamo a iza nas autobus Poljski, i izlazi prelepa Poljakinja, klinci oboje 15tak god, i gledamo se gledamo, oboje i smeskamo, ko na filmu, mene strah da pridjem, koji jezik da govorim, svasta nesto, tek se probudio pa krmeljam, i pitam samo can I take a picture of you, if we meet there , ona kaze jes i mi roknemo selfi, e da mogao selfije taj, i taman ja se oslobodim njih zovu unutra, ja kao which place ? Ona odgovara isto gde i ja Cernomorec. Malo mesto sve se nadas da ceno se sresti.

ako si '96 imao taj telefon, to je u Srbiji vredelo kao jedan Golf dvojka! :mrgreen:
nije ga kupio, dobio službeno al se on osećao kao da je njegov jer takav je naš @Sizif

ja sam takodje dobio telefon službeno, motorola neka sa mono ekranom i "kvazi-telegrafskim" pištanjima
tako da mi je sledeća motorola c-155 em u boji em polifone melodije bila pravo osveženje

1727788778387.jpeg

Najlepše uspomene me ipak vezuju za sledeću motorolu SLVR L7 toliko kvalitetno radjena da sam je teška srca odložio posle 14 !!! godina korišćenja i konačno prešao na smartphone seriju

Ja sam 063 karticu '99. ili '00. platio oko 100 maraka čini mi se. Telefon koji sam kupio ne sećam se modela bila je nokia sa antenicom i poklopcem koji je dole ispadao. To je bio hit te godine gde god sam se pojavio tražili su da ga pogledaju. Platio sam ga 500 maraka polovnog od dnevnica kad sam došao sa Kosova.
Priča nema srećan kraj. Nisam ga ima ni tri meseca, pijan ga zaboravim u kafiću, kad sam se vratio posle deset minuta naravno telefon neko uzeo sa stola.
To je taj
4c5b736a23fa2f97c5453fc9386c71bf.jpg

ako si '96 imao taj telefon, to je u Srbiji vredelo kao jedan Golf dvojka! :mrgreen:
Ja sam prvi put imao mobilni telefon jos u Rusiji 1995, tad sam radio 6 meseci u Moskvi za GP Napred, odnosno radili smo za Braca Karic neku halu na periferiji Moskve. Da bi nas impresionirali ljudi iz njihove firme su nam podelili mobilne sa sim karticama. Taj prvi telefon je bio Ericsson GA 318 sa donje slike:
1download.jpg

Njega sam doneo i u Srbiju te 1995 a od firme Braca Karic sam na poklon broj i sim karticu u Srbiji po povratku i imao ga sledece 2-3 godine. Secam se da su tad broj direktorti i lovani placali oko 4-5 hiljada DEM. Broj je bio 063-066-557 a promenili su ga 1997-98 (ne secam se tacno) tako sto su 0 zamenili sa 2. Taj broj sam zatim imao godinama, cak i kad sam se iselio (trebao mi je za internet bankarstvo za racun u Srbiji) prebacio sam ga na pripejd. No jednog dana pre 12-13 godina, upalim telefon sa srpskom karticom na obali Pacifica i corak, nema konekcije, nesto se desilo, te pocnem da istrazujem, nazovem i sam sebe sa drugog broja a ono, klik, sa druge strane "Alooo, ko je?", "Zovem Ljubisu Trgovcevica, da nisam pogresio broj?", "Jarane, nema ti ovde nikakvog Ljubise, nemoj me zay.eb.a.vata, dosadni ste sa njim, i da se vise nisi javljao na ovaj broj, jel jasno? Ajd zdravo!".

Hmmm, pozovem brata i kazem mu sta ima, zamolim ga da plati racune jer je meni postao nedostupan moj tekuci u Srbiji ( nemojte koristiti Intesu, tesko IT zaostali g.o.v.n.ari su) i da pogleda sta se desava sa mojim telefonskim brojem iz Srbije.

Raspita se on, zaposleni u tadasnjem Telenoru su popunjavali svoj privatni budzet prodajuci "specijalne" brojeve novim skorojevicima, pogotovo na ceni su bili ti "najstariji" brojevi, ti sa 2 na pocetku i nekim lako pamtljivim brojem su bili na ceni i mogli su se prodati nekom takvom skorojevicu za 1000 eura, tako je kupovao neku "proslost". Sve u svemu, neki gnom iz Telenora je video moj broj, video je da je retko aktivan i na pripejdu te ga samo skinuo i dodelio nekom drugom ko je bio spreman da ga plati. Pisao sam zalbu Telenoru za to ali mi nikad nisu odgovorili. OK, ali zato sa vremena na vreme glavudzanu koji je uzeo moj broj posaljem brdo spama, cisto da mu se naye.b.em keve jer je bio i prema meni i prema svima koji su mene zvali na moj broj ekstrem,no neljubazan. Sto me sve podseti da mu ove godine nisam poslao "cestitku", hajde da obavimo i to :D

kad vec pricas celu istoriju, da pokusam ja da napravim svoju hronologiju...
nakon pomenutog Siemensa C45 imao neki Sagem, dao mi rodjak koji je to doneo iz Nemacke... imao ekran u boji.
posle sam imao nokiu sapun, pa nokiu krusku, onda neki HTC i posle toga Sony Xpiria do mozda neke 2015-16
i od tada ove androide... na svake 2-3 god. novi jer crkne baterija na prethodnom ili crkne ceo telefon.
mozda sam u medjuvremenu imao jos neke telefone, ali ovi su bili najbitniji.... bas sam se radovao svakom od njih kada sam ih kupio/dobio.
od kada su android telefoni postali dominantni na trzistu, ne pamtim vise modele od tada... svaki je isti .l.
uzmem koji tada ima za nekih 150-200€. nije mi telefon tako bitna stvar u zivotu kao nekada ;)

Pogledajte prilog 1618844
Svaka cast ako pamtis sve svoje telefone. Mozda zato sto sam cesto menjao telefone u ovih skoro 30 godina, pamtim mozda 6-7 modela, pamtim samo "zaokrete" u operativnim sistemima i te telefone sa kojima sam prelazio na drugi operativni sistem.

1995-96 nije bilo signala po celom Beogradu a da ne pricam o unutrasnjosti Srbije. Odes u Gornji Zemun signala imas (postavili su prve antene na tkz.Zmajeve solitere u Prvpmajskoj) ali vec kod Galenike nemas, Novi Beograd je bio pokriven, centar grada, ali recimo na Ceraku nemas, Mirijevu takodje... a posto sam tad odlazio kod tadasnje devojke (a sadasnje supruge) u Novi Sad, onda mi mobilni nicemu nije sluzio sem kao cigla za odbranu od razbojnika, nije bilo signala od Zemuna do Madjarske (mislim da tad nije bilo signala ni u Szegedu, tek u Pesti). Pa tako pita me buduci tast kad sam mu pokazao mobilni (on je inzenjer elektrotehnike pa su mu radio prenosi relativno blizak pojam odnosno zna vise od nas o tome) sta ce mi ako nema domet i signal, zasto ga nosam sa sobom...

Stara dobra Nokia 3310. Koje je to oduševljenje bilo što sam konačno i ja dobio mobilni. Pa još mini video igre za ubijanje vremena na časovima.
nokia-3310-5425637070350-71800828329.jpg

A da li se secate koje ste operativne sisteme koristili na telefonima od vremena kad ste presli sa "ciglica" na smart telefone?
Symbian.

Back