Koji iznos pasivnog prihoda mislite da bi vam bio dovoljan da date otkaz i da se penzionišete?

A koji to poslovi plaćaju 2000 evra mesečno u Srbiji?
Inzenjeri na gradilistu, inzenjeri u uspesnijim fabrikama, zavarivaci, kranisti, rukovaoci teskim gradjevinskim masinama, lekari u privatnim bolnicama, programeri, zaposleni sa visokom skolom u predstavnistviam stranih farmaceutskih, zastitarskih (bilja)m tehnoloskim firmama, zaposleni u predstavnistvima stranih institucija, EU i stranih banaka.

a što ne bi mogao za manje u zemlji gde je prosečna plata 500 jura?
Jer je covek prokleto bice, i navike su cudo, nekad sam mogao i sa tih 500 da funkcionisem, al sad kako radim vec godinama za vecu platu, osladilo mi se. Druga stvar, zena nezaposlena, dete malo, kredit koji raste iz meseca u mesec, 2 auta, malo sto se da familiji i eto....

Imam rodjaka (ocevog brata od strica) koji se penzionisao sa 55 u Kanadi. Kupio i otlatio kucu sa 3 apartmana koji su mu donosili odlican prihod u to vreme pa cim je ispunio prvi moguci uslov za penziju zapalio sa posla. On i zena pola godine u Kanadi a pola godine u Zemunu i Herceg Novom, lova kaplje a oni zive drugu mladost. Pomagali i decu a oni i vise nego pristojno ziveli. No inflacija pocne krckati njihove prihode, mesecnih 3000$ iz 2002 i 6000$ iz 2018 nisu isti pa usprkos dodatnoj starosnoj penziji zadnjih 10 godina nema vise polugodisnjeg boravka na Balkanu, nema ni putovanja svake godine za Balkan. Krediti za rekonstrukciju kuce u Vankuveru postali nesnosni pa je prvo prodat apartman u Herceg Novom, zatim i sama kuca u Kanadi, namireni dugovi prema banci i opstini, data pomoc deci i na kraju se krcka "nesto" kesha uz regularnu penziju. Prica mi otac da mu se rodjak sada zali kako sastavljaju kraj sa krajem i boji se da ce i on zena spasti na prosjacki stap u 80 - ha, kaze moj otac, a sta ja da kazem, ja sam ispod njegovog prosjackog stapa od kad sam u penziji.

Uzgred, supruga i ja smo imali planove da zapalimo ranije u penziju, prodamo nekretninu koju smo otkupljivali u Kanadi, banci necemo dugovati za 2 godine nista, ostavimo deci pola novca a sa ostakom kinte idemo u Srbiju na relaciju Zemun-Fruska a stice, bogami, i kanadska penzija. No, kako nam se blize unuci nasa cvrsta odluka postaje ne tako celicna, postaje fleksibilna i verovatno masta iz nasih mladjih dana...

Nekda ( i sad) je bilo pravilo da ti rentanje 2 obicna dvosobna stana u centru (krug dvojke, Donji Dorcol i Vracar) omogucavaju da laganica prezivljavas mesec dana bez dodatnih prihoda. Problem je kada sa vremena na vreme moras da ih sredjujes, za to ti treba kesh sa strane.

A prihod od rentanja lokala od 50m2 na prajm lokaciji (krug dvojke, lokal sa izlogom) ti je vise nego dovoljan za opusten zivot.
Pa sad valjda je jasno zasto je bila takva borba na zivot i smrt pri privatizaciji bivsih drustvenih preduzeca koja su imale lokale po Knezu, K.Milana i Bulevaru..

500e bi mi bilo i više nego dovoljno, i da usrećim svoje drage pomalo, a i da sve držim pod kontrolom, ali to ne znači da ne bih kidisala da radim i penzionisana!
Radila bih sve što volim, ali... kako da obećam da od svega toga ne bih mogla i da dodatno zarađujem?
Mislim... daleko sam od penzije, ali baš bi bilo lepo imati neku siguricu, a ako se desi da si još i sposoban nešto od svega što želiš da radiš ničim primoran, zaradiš višestruko više... pa, neka ta sigurica i izostane, naravno!
Hehehehe... ne samo da sam Alisa u Zemlji Čuda, već sam postala i mnogo zatravasta. :zcepanje:

Za mene je to negde oko hiljadu jevreja... sad neki kažu da bi to pojela inflacija :think:
Šta vi mislite?

Pa ako je pasivan prihod od stvari/usluga koje su takve da poskupljuju sa inflacijom - tih hiljadu evra bi raslo sa rastom inflacije :)

Ja sad imam neke pasivne prihode, i mogao bih u Srbiji sa tim keshom solidno da zivim. Ali znajuci sebe, smorio bih se i odao porocima, tako da bolje da raduckam po malo ;)

Imam rodjaka (ocevog brata od strica) koji se penzionisao sa 55 u Kanadi. Kupio i otlatio kucu sa 3 apartmana koji su mu donosili odlican prihod u to vreme pa cim je ispunio prvi moguci uslov za penziju zapalio sa posla. On i zena pola godine u Kanadi a pola godine u Zemunu i Herceg Novom, lova kaplje a oni zive drugu mladost. Pomagali i decu a oni i vise nego pristojno ziveli. No inflacija pocne krckati njihove prihode, mesecnih 3000$ iz 2002 i 6000$ iz 2018 nisu isti pa usprkos dodatnoj starosnoj penziji zadnjih 10 godina nema vise polugodisnjeg boravka na Balkanu, nema ni putovanja svake godine za Balkan. Krediti za rekonstrukciju kuce u Vankuveru postali nesnosni pa je prvo prodat apartman u Herceg Novom, zatim i sama kuca u Kanadi, namireni dugovi prema banci i opstini, data pomoc deci i na kraju se krcka "nesto" kesha uz regularnu penziju. Prica mi otac da mu se rodjak sada zali kako sastavljaju kraj sa krajem i boji se da ce i on zena spasti na prosjacki stap u 80 - ha, kaze moj otac, a sta ja da kazem, ja sam ispod njegovog prosjackog stapa od kad sam u penziji.

Ne razumem.
Kazes da je otplatio kucu sa ta tri apartmana, a onda mora da proda kucu da otplati kredit za renoviranje kuce.

Ja ovu konstrukciju ne razumem. Hajde pojasni, molim te?

Back