Koji fakultet planirate da završite posle srednje škole?

Morena_007

Aktivan član
Poruka
1.585
:mrgreen: Šta planirate posle srednje škole...? :ceka:

Kakvu perspektivu ima taj odabrani fakultet? Kakvu perspektivu imaju ostali fakulteti? :whistling:

Da li se dvoumite između nekih fakulteta? :huh:

Koji fax se najteže, a koji najlakše završava? Pritom ne mislim na ono ''svaki fax je teško završiti''... Slažem se... Nego... Koji fax u Vama sam po sebi budi izuzetno poštovanje i mislite da ga je teže završiti, a za koji mislite da ga je generalno lako završiti? :super:

Kako planirate da se pripremate za prijemni? :mrgreen:

Da li ste za studiranje na privatnom faxu? Da li on ima ikakvu vrednost? ;)

Molim da obrazložite odgovore... :hvala:
 
Jelena

s obzirom da je tvoja tema,hajde prva odgovori,obrazloži itd.;)

Ok... Imaš pravo.

Ja razmišljam o PMF-u, FF-u i ETF-u. Prirodne nauke (fizika i matematika) mi idu od ruke... Otud ova selekcija.
Mislim da su ovi fakuleti perspektivni.
SA diplomom PMF-a imate veliki šanse za zapošljavanje. Čula sam od dekana ovog faxa da se mladi matematičari zaposle u proseku posle 3 meseca od završavanja studija.

Mogu da se zaposle u:
• просвети
• банкама
• инвестиционим фондовима
• осигуравајућим друштвима
• статистичким заводима
• научноистраживацким организацијама
• индустрији
• телекомуникацијама
• информационим технологијама

Za Fizički fakultet i nemam nekih konkretnih informacija. Čula sam od nekih da taj fax upisuju oni koji imaju želju da se bave istraživanjem. Mada, ja mislim da sve to zavisi od smera. Više volim praktičnost... Da mogu 'leba da se najedem, kao što neko pre reče.
Ali, opet... Svaki dobar naučnik može se snađe bez obzira koju dipolomu ima jer zna ono što je završio... Ima znanje, pa i ne mora baš u striktnoj struči da radi.
ETF... Msm... Šta reći? Njegova perspektiva je poznata... A, i jedan je od najtraženijih faxova.

Mislim da je više odricanja potrebno za završavane tehničkih i prirodno-matematičkih faxova... A, najlakši SOCIJOLOGIJA... Mada, svaki fax zahteva odricanje... Moje mišljenje...

Nemam baš najlepše mišljenje o privatnim faxovima... Mislim da to ne treba upisivati... Bolje je znanje na državnim... sigurno...

ZAKLJUČAK: Mislim da je najbitnije znanje, pa tek onda diploma...
Msm zamisli blama završiš neki dobar fax... Izvlačio si se stalno... I sa tom diplomom dobiješ neki dobar posao... Ti nemaš veze sa vezom... TAKO DA NEĆEŠ ZADRŽATI TAJ POSAO... Napravićeš sebi još veći problem...
ZNANJE PRE SVEGA!
 
Iskreno se nadam da neću upisivati ekonomiju (time mi se bavi kompletna šira familija sa mamine strane i veliki procenat s tatine).
Takođe nemam nameru da upisujem pravo jer znam da ima mnogo da se bubači napamet,a ja nemam ni volje ni snage za to.
E,sad...prirodno - matematički sam smer,samo od tih fakulteta bih u opticaj stavila jedino matematiku,mada se još moram raspitati o smerovima itd.Za to bar ima vremena.
Takođe me oduvek interesuje umetnost,a posebno film,no umetničke Akademije je teško upisati,a kasnije treba ne samo puno talenta koji se podrazumeva već sreća i fantastičan splet okolnosti,a nije baš ni profitabilno,mada ja ne bih da se vodim time...
Jezici...idu mi dobro,ali ne verujem da bih mogla da studiram na Filološkom,ali mi je to svakako primamljivije od prava ili informatike...(na tom fakultetu bih verovatno uzela neki jezik na koji primaju malo ljudi,jer danas ima mnogo prevodilaca sa engleskog,francuskog,nemačkog i španskog jezika).
Medicina mi nije naročito privlačna.
Fakultet političkih nauka,smer za diplomatiju mi jako interesantno zvuči,ali to je poslednjih godina moderno,pa se bojim da onda kad bih ja to završila ne bi bilo puno posla.
Elektrotehnika me takođe ne interesuje kao ni mašinstvo zbog mnoštva fizike.
Ovako mogu do sutra...

Da rezimiram: nemam pojma šta bih studirala i trudim se da se ne opterećujem puno time za sada,nadam se samo da neću pogrešiti u izboru.Trenutno se jedino trudim da suzim izbor.
 
Poslednja izmena:
eto ja sam otprilike 95 % sigurna da cu to da upisem.... mada kad bolje razmislim ipak se dvoumim izmedju zurnalistike/novinarstva i diplomatije....

Msm... da je mnogo bolja ova prva pocija... diplomata...??? koliko je takvih potrebno jednoj državi...??? po mom mišljenju fax sa malo perspektive... Ali ako istinski veruješ da možeš da uspeš posle toga... UPIŠI GA OBAVEZNO, BEZ OBZIRA ŠTA DRUGI GOVORILI... Najjača je snaga volje...
 
Poslednja izmena:
Dvoumim se izmedju pravnog i poljoprivrednog u ns-u,ako bih upisao pravni po (eventualnom) zavrsetku bih mogao da staziram kod cala u advokatskoj kancelariji i time bih nastavio porodicnu tradiciju,ali ako upusem poljoprivredni fax smer hortikultura odmah bih dobio posao u mojoj skoli jer su i inace dipl.ing hortikulture deficitarno zanimanje a i samo bih nastavio struku iz srednje skole.

Sto se tice privatnih fakulteta nemam nista protiv.Moja sestra je zavrsila menadzment na Megatrendu i odmah je dobila posao na carini i ima bogovsku platu.

Sve u svemu imam jos vise od godinu da odlucim sta cu dalje;)
 
Ja bih voleo filozofski fakultet, smer filozofija, ali šta posle? Da budem diplomirani filozof?

I ja sam neko vreme razmišljala o ovome,ali od čega bih živela i koliko bi me to ispunilo...:confused:

Verovatnije je da ću RAF.

Šta je RAF,neupućena sam?:)


****

Što se privatnih fakulteta tiče mislim da kod nas još nisu dovoljno afirmisani i da svi gledaju na njih veoma sumnjičavo,ali nije da nemaju razloga.
I sami studenti nekih privatnih fakulteta kažu da je laganica u odnosu na neki državni fax.
Lično nemam ništa protiv,ali ja ću na državni.:mrgreen:
 
Msm... da je mnogo bolja ova prva opcija... diplomata...??? koliko je takvih potrebno jednoj državi...??? po mom mišljenju fax sa malo perspektive... Ali ako istinski veruješ da možeš da uspeš posle toga... UPIŠI GA OBAVEZNO, BEZ OBZIRA ŠTA DRUGI GOVORILI... Najjača je snaga volje...

Ja bas mislim da ima siroku perspektivu :).
Mozes da radis u ambasadama,Evropskim integracijama,ministarstvima,a ako si uspesan i ako uspes mozda odes u inostranstvo =)...stvarno mislim da ovde od pocetka treba biti uspesan kako bi se progurao i pronasao posao u startu. :)
 

Back
Top