E,ovako...Danas sam isao da kupim klaser (prepesacio ceo Bg uzduz i popreko tako da su mi noge otpale),kad ono,oni nemaju Linder,samo Leuchtturm.Kupio sam klaser sa crnim stranicama (i sa folijama) koji ima 8 listova.Uzeo sam i markice!Seriju sa teniserima,Orijent Ekspresom i pismima(Europa)(iz2008) i markice Cirkus(iz 2002).A sad,problemcic...Kad budem stavio sve markice u klaser,kako cu moci posle da ubacim neke markice koje kasnije budem nabavio(npr.poredjam sve nase markice iz 1990. god koje imam,pa zatim '91,pa '92... pa kasnije kad nabavim jos markica iz '90).Kako da ih ubacim,a da ne pomeram sve ostale markice(ipak,nema mi bas smisla pomerati sve)?Da mozda ostavim jos mesta ispod odredjene godine?
Ma super je i Leuchtturm, dobar si klaser kupio, samo je po mom mišljenju mali, ništa bez 24 lista...
Savet: ako ređaš markice hronološki, a vidim da si tako koncipirao zbirku, obavezno ostavljaj mesta za one marke koje još uvek nemaš. I ja sam svoju zbirku sa naših podneblja koncipirao hronološki, a poređao sam ih na sledeći način: Srbiju na primer počinjem od 1866. godine, kada su i izdate prve naše marke. Tu sam zadenuo one grbove koje imam po poziciji u tabačiću, a ostavio mesta i za druge pozicije, ako ih nekada nabavim. Takođe sam ostavio mesta i za cele tabačiće, ali to je izuzetno teško naći. Pošto se te marke veoma retko nalaze originalno poništene, nisam ostavljao mesta za njih, ali sam za sve kasnije serije prvo ređao neponištene u jedan, ili koliko već treba redova, a onda žigosane, naravno sa mestima za sve greške ili specijalitete. Posebno mi je trebalo vremena da organizujem seriju "Trojički sabor" iz 1908. / 1911. godine, jer tu ima markica bez grba i bez priveska, bez grba i sa priveskom, sa grbom i bez priveska, sa grbom i sa priveskom, sa obrnutim grbom, pa niz nepravilnosti i grešaka u štampi (promenjena boja, okrenuta vrednost)... Čovek kada pravi klasifikaciju neke oblasti mora dobro da poznaje markice tog vremena i te države. Ja lično izbegavam da seriju prelamam na narednu stranu, već ako je velika, gledam da je smestim na jednu ili dve strane, a onda ne stavljam ništa do naredne strane, već ostavim mesta ukoliko mi naiđu neke probe, eseji i slične stvari... Praktično uzimam u obzir da do svake markice mogu da dođem i ostvljam mesto za svaku i neponištenu i poništenu, ako za to ima razloga. Ovakav vid slaganja markica, praktično od klasera pravi album, jedino što kod albuma postoji posebna folija za svaku moguću marku i slika ispod svake. Najveće mi je zadovoljstvo kada otvorim takav klaser i vidim da mi je neka strana praktično popunjena!
Gde si uspeo da nabaviš seriju o cirkusu i da li joj je cena još uvek prema nominali na njoj?