Kojeg dana su stvoreni anđeli?

Svašta ti misliš...ali, kao što može da se vidi iznad, ti ne razumeš pročitano. :p
ti tvrdis da genesis 1,1 nije ex nihilo, a ja toi tvrdim da to moras da dokazes, ko je tada verovao tako kako ti tvrdis, a kako mi hriscani verujemo pitas guigl i voala: is genesis 1 1 ex nihilo?

Yes, Genesis 1:1 is considered to be a cornerstone verse in the Christian doctrine of creatio ex nihilo, which is the belief that God created the universe out of nothing. The verse states, "In the beginning God created the heavens and the earth", which some say implies that God created everything from nothing. This idea is considered supernatural, as the "first law of science" states that matter cannot be created or destroyed.

The doctrine of creatio ex nihilo has been a foundation of Christian creation theology for almost two thousand years. Scholars continue to use Genesis 1:1 as a main verse in their defense of the doctrine. However, some Jewish scholars believe that Genesis 1:1 allows for the possibility that God created the world from matter that already existed. Others have argued that Genesis 1:1–3 doesn't teach creatio ex nihilo, but that other passages, like Colossians 1:16 and 17, do

e, onda ovo crvenim podebljano ti moras da nadjes te jevrejske ucenjake koji tako tvrde, i na bazi cega, moze biti da je masonska inflitracija? moze biti judejska magija kao sa golemom, covekom od blata? znaci, sada Nagadjam, pise da je POSIBILITY, ali za nas hriscane je stvar jasna: TI NISI U PRAVU. VEC MAKI.

ukoliko je u gen 1,1 stvarao svet i nebo od materije koja je vec postojala, ko je tu materiju stvorio, onda? zasto biblija preskace onda tu "proslost pre proslosti" -past before the past, to jest sam POCETAK pocetka? jer si ti predubedjen da je neko tada tako verovao? diletantski diskutujes, ti je onda moje na to tvoje

Poslednja izmena:
ti tvrdis da genesis 1,1 nije ex nihilo, a ja toi tvrdim da to moras da dokazes, ko je tada verovao tako kako ti tvrdis, a kako mi hriscani verujemo pitas guigl i voala: is genesis 1 1 ex nihilo?

Yes, Genesis 1:1 is considered to be a cornerstone verse in the Christian doctrine of creatio ex nihilo,

The doctrine of creatio ex nihilo has been a foundation of Christian creation theology for almost two thousand years. Scholars continue to use Genesis 1:1 as a main verse in their defense of the doctrine. However, some Jewish scholars believe that Genesis 1:1 allows for the possibility that God created the world from matter that already existed. Others have argued that Genesis 1:1–3 doesn't teach creatio ex nihilo.

Ako ćemo da koristimo Gugl:
The idea of creatio ex materia is found in ancient near eastern cosmology, early Greek cosmology such as is in the works of Homer and Hesiod,[1] and across the board in ancient Greek philosophy.[2]

These include the Mesopotamian cosmologies from Babylonia, Sumer, and Akkad; the Levantine or West Semitic cosmologies from Ugarit and ancient Israel and Judah (the biblical cosmology);

diletantski diskutuješ
Ti koji si napravio Ad hominem, pa se bunio zbog toga, pa mene optužio da sam napravio Ad hominem, kažeš nekome da diletantski diskutuje. :p

Poslednja izmena:
A zašto je bitno šta vi hrišćani verujete i šta smatrate bazom vašeg uverenja?
pa mi smo ti kao svedoci, ziva rec; a sta ti nudis?
i onda taj sa videa koji nam postavi citira asafov psalam i levijatana, zmaja itd koga bog razbija - ajd sad, kako je to dokaz stvaranja iz materioje? veze s vezom nema! ajde kako je to biblijska kosmologija ex materia?
znaci opet nas bibl. kosmologoja vraca na tvoj video i asafaov psalam 74 o levijatanu

Psalm 74 evokes the agon model: it opens with a lament over God's desertion of his people and their tribulations, then asks him to remember his past deeds: "You it was who smashed Sea with your might, who battered the heads of the monsters in the waters; You it was who crushed the heads of Leviathan, who left them for food for the denizens of the desert..."[16] In this world-view the seas are primordial forces of disorder, and the work of creation is preceded by a divine combat (or "theomachy").[17]

moje pitanje i dalje stoji:

kako su Bozija prosla dela [past deeds] sam cin Stvaranja? recimo da je Bog razmrskao to morsko cudoviste, na bazi cega mislimo i tvrdimo da se to desilo u periodu Stvaranja, Postanak, 1. Mojsijeva prvo poglavlje? na bazi kog jos stiha Asafa Psalam 74 tvrdimo da se radi o PRIMORDIJALNOM HAOSU?
daklem, ja sam vec postavljao link na te bibl. citate iz PSALMA 74, i ne vidim poveznicu STVARANJA I TOG UNISTENJA TOG MORSKOG CUDOVISTA, pa sam zakljucio da se radi o ucitavanju, ali izvoli razuveri me, dokazi

ubijemo cudoviste iz loh nesa i kazemo to je knjiga postanka, mi upravo zivimo dok BOG STVARA, eto to je tvoja logika? za mene je to jako glupo i rugalacki; mislim, ja se ne klanjam bibliji, ali vi se rugate prosto

i ko je uopste bio asaf na ciji se psalam 74 pozivate?

Asaph is said to have lived during the reigns of David and Solomon, and is first mentioned when the Ark of the Covenant was brought to Jerusalem. He led the music service in the tent where the Ark was kept, and was one of three Levites commissioned by David to lead singing in the house of Yahweh. Asaph is also said to have been a teacher, and may have belonged to a family of Levites whose job it was to teach.

Poslednja izmena:
pa mi smo ti kao svedoci, ziva rec; a sta ti nudis?
Umesto hrišćanske dogme analize naučnika koji za razliku od tebe poznaju istoriju, kulturu, hebrejski...
i onda taj sa video koji nam postavi citira asafov psalam i levijatana, zmaja itd koga bog razbija - ajd sad, kako je to dokaz stvaranja iz materioje? veze s vezom nema! ajde kako je to biblijska kosmologija ex materia?
znaci opet nas bivbl. koslogoja vraca na tvoj video i asafaov psalam 74 o levijatanu
Večni haotični materijal (voda, tama, bezdan) jednostavno postoji, ali je neuređen. Bog uvodi red i oblikuje univerzum iz tog haosa. U ovom pogledu, materija je večna, ali bez božanske intervencije, ostala bi u stanju haosa. I bliskoistočni mitovi dele taj narativ.

Levijatan

Poslednja izmena:
Umesto hrišćanske dogme analize naučnika koji za razliku od tebe poznaju istoriju, kulturu, hebrejski...
a biblistiku slabo
jel ti shvatas da ponavlja kao papagaj ono sto si malocas zalinkovao, taj psalam 74 tog levijatana, jos samo da nam pokazes primordijalni haos da implicira iz morskog cudovista
Večni haotični materijal (voda, tama, bezdan) jednostavno postoji, ali je neuređen. Bog uvodi red i oblikuje univerzum iz tog haosa. U ovom pogledu, materija je večna, ali bez božanske intervencije, ostala bi u stanju haosa. I bliskoistočni mitovi dele taj narativ.
problem je sto je tema bibliojski naratov, a on ne deli narativ bi mitova

mozda si ti mitoman, ali mi smo hriscani, deklarativno bar drzsimo se biblije, a NE MITOVA

kada pricamo o andjelima, sto je tema, ti mozes da se pozoves i na kuran, zato je vazno stanoviste i nije lepo da tudje omalovazavas
korisnički:
A zašto je bitno šta vi hrišćani verujete i šta smatrate bazom vašeg uverenja?
vazno je da znamo i tvoje stanoviste, ako si mitoman, onda tesko da si biblisticar

a biblistiku slabo
Hajzer je biblista...i vernik...hrišćanin.
Kako ti koji ne razumeš hebrejski ocenjuješ njegovo poznavanje biblijskih tekstova?
jel ti shvatas da ponavlja kao papagaj ono sto si malocas zalinkovao, taj psalam 74 tog levijatana, jos samo da nam pokazes primordijalni haos da implicira iz morskog cudovista
Pa Levijatan je primordijalno čudovište...i kroz vreme, bez obzira na teološki razvoj i promene, ostali su tragovi ranijih verovanja.
U tome je poenta.
Ne šta vi hrišćani danas verujete.

vazno je da znamo i tvoje stanoviste, ako si mitoman, onda tesko da si biblisticar
Ako ćemo ponovo da koristimo Gugl:
The Genesis creation narrative is the creation myth.
i
The authors of the Hebrew creation narrative borrowed themes from Mesopotamian mythology and ancient near eastern cosmology, but adapted them to their unique belief in one God.

Poslednja izmena:
Hajzer je biblista...i vernik...hrišćanin
Kako ti koji ne razumeš hebrejski ocenjuješ njegovo poznavanje biblijskih tekstova.
pa ima biblija da se nadje na internetu, i ja znam da citam za razliku od tebe; ima cak i uporedo hebrew, valjda ne lazu?
Pa Levijatan je primordijalno čudovište...
pa nece biti da je primordijalno, jer tada nije bilo jevreja u pustinji da ih sa tim cudovistem nahrani - ja ti kazem da moras bibliju u sake, a ne samo da mantras:
  • Psalms 74:14: A multiheaded sea serpent that God kills and gives as food to the Hebrews in the wilderness
i kroz vreme, bez obzira na teološki razvoj i promene, ostali su tragovi ranijih verovanja.
U tome je poenta.
Ne šta vi hrišćani danas verujete.
:p ovde ne da nije primordijalno, vec simbolizije buduceg izraelskog neprijatelja koga ce Bog da ubije
  • Isaiah 27:1: A serpent and a symbol of Israel's enemies, who God will slay

Ako ćemo ponovo da koristimo gugl:
The Genesis creation narrative is the creation myth.
znaci volis mitove:p ipak odustajes od biblistike; jesi siguran da znas:

Šta znači Primordijalni

pa ima biblija da se nadje na internetu, i ja znam da citam za razliku od tebe; ima cak i uporedo hebrew, valjda ne lazu?
Ponovo...zašto misliš da na teološkim fakultetima uče stare jezike?
A koliko umeš da čitaš i analiziraš videli smo sa onim: bolji je prevod videla. :p
pa nece biti da je primordijalno, jer tada nije bilo jevreja u pustinji da ih sa tim cudovistem nahrani - ja ti kazem da moras bibliju u sake, a ne samo da mantras:
  • Psalms 74:14: A multiheaded sea serpent that God kills and gives as food to the Hebrews in the wilderness
Tragovi starijih verovanja su i pored teoloških promena ostali u biblijskim tekstovima.
Tragovi prethodnih verovanja, mitova starijih od biblijskih tektsova.
Što kažu u dubokim slojevima.
To je poenta o kojoj govorim.

znaci volis mitove:p ipak odustajes od biblistike
Možda tvoje definicije biblistike koja je (još uvek) za naučni svet irelevantna.
Ali, kažem ti...testiraj to što misliš da znaš, napiši naučni rad.

:p
ovde ne da nije primordijalno, vec simbolizije buduceg izraelskog neprijatelja koga ce Bog da ubije
  • Isaiah 27:1: A serpent and a symbol of Israel's enemies, who God will slay
Ovo si izostavio:
The Leviathan of the Book of Job is a reflection of the older Canaanite Lotan, a primeval monster defeated by the god Baal Hadad. :p :p

Ponovo...zašto misliš da na teološkim fakultetima uče stare jezike?
ej,. dao si video, pa si postavio link - kao papagaji, jedno te isto., levijatan pa levijatan? pa jel sam ti postavio bibliju gde se pominje? i?
shvati da ucitavas mitove neko ti je napunio glavu sa primordiojalnom haosom, i sad samo mantras da je to biblijsko, ili pak sanjas da se poklapa sa boi mitovima - pa i kinezi imaju sigurno cudovista, nema ko ih nema, ali kakve veze sva ta cudovista imaju sa KNJ, POSTANKA, to ja pitam, ali badava

vidis da ti pise da su ga pojeli jevreji u pustinji tog levijatana, tamo simbolizuje buduceg iZraelskog neprijatelja, a ti zapeo stvaranje ex nihilo?
Ali, kažem ti...testiraj to što misliš da znaš, napiši naučni rad.
ja tebi kazem, nemoj da si lenj, procitaj tih par redaka iz biblije gde se pominje to morkso cudoviste, pa ces videti da veze nema sa STVARANJEM, GENESIS 1,1 pa na dalje, prosto se radi o ucitavanju, bulaznjenju, ma budalaastine!

Stvaranje je kada BOG KREIRA, ne ubija cudovista, shvatas bre razliku? o, ohoho...

ej,. dao si video, pa si postavio link - kao papagaji, jedno te isto., levijatan pa levijatan? pa jel sam ti postavio bibliju gde se pominje? i?
shvati da ucitavas mitove neko ti je napunio glavu sa primordiojalnom haosom, i sad samo mantras da je to biblijsko, ili pak sanjas da se poklapa sa boi mitovima - pa i kinezi imaju sigurno cudovista, nema ko ih nema, ali kakve veze sva ta cudovista imaju sa KNJ, POSTANKA, to ja pitam, ali badava

vidis da ti pise da su ga pojeli jevreji u pustinji tog levijatana, tamo simbolizuje buduceg iZraelskog neprijatelja, a ti zapeo stvaranje ex nihilo?

ja tebi kazem, nemoj da si lenj, procitaj tih par redaka iz biblije gde se pominje to morkso cudoviste, pa ces videti da veze nema sa STVARANJEM, GENESIS 1,1 pa na dalje, prosto se radi o ucitavanju, bulaznjenju, ma budalaastine
Umišljaš šta je neko ovde uradio ili nije.
Ponovo:
The Leviathan of the Book of Job is a reflection of the older Canaanite Lotan, a primeval monster defeated by the god Baal Hadad.

Shvataš li ti kako su nastale biblijske priče, ko ih je pisao, zašto i kada?

Ovo si izostavio:
The Leviathan of the Book of Job is a reflection of the older Canaanite Lotan, a primeval monster defeated by the god Baal Hadad. :p :p
prvo deo videa sam odmah rekao da se slazem, vrlo je moguce da su korespondirali sa baalovim kultom, kao i ilija prorok sto je morao da se nosi sa njima

znaci ti baalovi su neprijatelji, njima ne verujemo, ali moguce je da su mnoge prevarili, vidim i ti se pecas na sve lose, a dobro te ne zanima
i onda jese kazu, aha znaci jahve je dobar ako je baal zao, ali ja ni njima ne verujem, Hristos nije zazivao jahvu nego ELA

Poslednja izmena:
Ako ćemo da koristimo Gugl:
The idea of creatio ex materia is found in ancient near eastern cosmology, early Greek cosmology such as is in the works of Homer and Hesiod,[1] and across the board in ancient Greek philosophy.[2]

These include the Mesopotamian cosmologies from Babylonia, Sumer, and Akkad; the Levantine or West Semitic cosmologies from Ugarit and ancient Israel and Judah (the biblical cosmology);
Jesam li ti već pojasnio da je opis stvaranja iz Postanja napisan upravo tako da pobije paganske mitove? Stoga poređenje ne stoji.

Jesam li ti već pojasnio da je opis stvaranja iz Postanja napisan upravo tako da pobije paganske mitove? Stoga poređenje ne stoji.
Da bi pobio neke elemente mitova konkurenata...to stoji.
Tu se slažeš sa naukom.
Za ostalo...da vidimo tvoj ozbiljan naučni rad, a ne: čini mi se, mora da je tako, verujem, ja to tako vidim, meni je očito, a zašto nije i slično.

Back