Kojeg dana su stvoreni anđeli?

Na koje se Postanje naslanja i odakle u jednom delu nastavlja priču.
on kaze da komunicira, ali masta
ja sam ti naveo cak psalam 74 da ga lakse nadjemo i uporedimo sa postanjem
https://biblija.biblija-govori.hr/glava.php?knjiga=Psalam&prijevod=sve&glava=74

dakle, taj tvoj tupadzija bi mogao da tvrdi da ovaj Psalam korespondira sa mitovima i legendama o levijatanu, a ne sa knj. Postanja
znaci jese cule za to morsko cudoviste i kazu da ga razbi njihov bog, ali to veze s vezom nema da je POSTANJE, nego se tamo fajtaju sa suparnicima u bronzanom dobu, rugaju se jedni drugima

on kaze da komunicira, ali masta
ja sam ti naveo cak psalam 74 da ga lakse nadjemo i uporedimo sa postanjem
https://biblija.biblija-govori.hr/glava.php?knjiga=Psalam&prijevod=sve&glava=74

dakle, taj tvoj tupadzija bi mogao da tvrdi da ovaj Psalam korespondira sa mitovima i legendama o levijatanu, a ne sa knj. Postanja
znaci jese cule za to morsko cudoviste i kazu da ga razbi njihov bog, ali to veze s vezom nema da je POSTANJE, nego se tamo fajtaju sa suparnicima u bronzanom dobu, rugaju se jedni drugima
To tupadžija je napad Ad hominem. Mislim da nisi razumeo šta je pričao. Pogledaj ponovo.

To tupadžija je napad Ad hominem. Mislim da nisi razumeo šta je pričao. Pogledaj ponovo.
O čemu ti tačno pričaš meni je nejasno. Prvi stih piše da je stvorena ZEMLJA (harec). Drugi stih opisuje stanje hareca koje je bilo bez obličja i pusto i bila je voda. Dakle sve to je STVORENO.

Primjetićeš da ne piše "PRIJE nego što je Bog stvorio nebo i zemlju zemlja je bila bez obličja i pusta i duh Božji dizaše se nad vodom".

Ајде провјеримо. Кључна ријеч је בְּרֵאשִׁ֖ית (берешит). Ова ријеч се појављује на још 4 мјеста у Св. Писму. Навешћемо их:

"У почетку царовања Јоакима, сина Јосијина, цара Јудина, дође ова ријеч од Господа говорећи:" (Јеремија 26:1).

"У почетку царовања Јоакима, сина Јосијина, цара Јудина, дође ова ријеч Јеремији од Господа говорећи" (Јеремија 27:1).

"А исте године, у почетку царовања Седекије, цара Јудина, четврте године, петога мјесеца, рече ми Ананија, син Азоров, пророк из Гаваона, у дому Господњем пред свештеницима и свијем народом говорећи:" (Јеремија 28:1).

"Ријеч Господња која дође Јеремији пророку за Елам, у *почетку царовања Седекије, цара Јудина, говорећи:" (Јеремија 49:34).
https://biblehub.com/hebrew/bereshit_7225.htm

Као што видимо у сва 4 наведена примјера оно што се описује а то је долазак ријечи Господње Јеремији се дешава временски ПОСЛИЈЕ од догађаја са којим је повезана ријеч берешит што су у овим примјерима зацаривања царева. Нигдје се не користи берешит као увод у опис неког РАНИЈЕ ПОСТОЈЕЋЕГ стања.

Нпр. у првом примјеру ријеч долази Јеремију НАКОН што се Јоаким зацарио или у трећем примјер НАКОН што се Седекија зацарио.

Исто тако и у Постању 1:1:
"1. У *почетку створи † Бог небо и земљу. [*Јн 1, 1, 2; Јев 11, 3; Отк 4, 11; †Дап 17, 24.]
2. А земља бјеше без обличја и пуста, и бјеше тама над безданом; и дух Божји дизаше се над водом.
"
Земља је била без обличја и пуста и дух Божји се низао над водом НАКОН што је Бог створио небо и земљу или након што је почео стварање неба и земље како год хоћете превести. Овај опис земље и воде у другом стиху не говори о стању које ПРЕТХОДИ првом стиху већ о стању које СЛИЈЕДИ након првог стиха тј. након прве Божије радње везане за стварање.

Ајде провјеримо. Кључна ријеч је בְּרֵאשִׁ֖ית (берешит). Ова ријеч се појављује на још 4 мјеста у Св. Писму. Навешћемо их:

"У почетку царовања Јоакима, сина Јосијина, цара Јудина, дође ова ријеч од Господа говорећи:" (Јеремија 26:1).
Zeza te prevod, loše ti ide...pogledaj ovo:
In the beginning of the reign of Jehoiakim the son of Josiah king of Judah came this word from the LORD, saying,

Upravo pokazuješ ono što lingvisti i tvrde.
U početku božijeg stvaranja ili što je više u duhu i našeg i engleskog jezika: Kada je bog

Maki, da li ti stvarno veruješ da su oni neki diletanti ili ljudi loših namera, pa su se okomili na tvoju dogmu?

Zeza te prevod, loše ti ide...pogledaj ovo:
In the beginning of the reign of Jehoiakim the son of Josiah king of Judah came this word from the LORD, saying,

Upravo pokazuješ ono što lingvisti i tvrde.

maki, da li ti stvarno veruješ da su oni neki diletanti ili ljudi loših namera, pa su se okomili na tvoju dogmu?
I šta si time pokazao? Ja sam ti pokazao da kada se koristi riječ berešit u Pismu kao vremenska odrednica za početak nečega ono što slijedi nakon toga uvijek je vremenski NAKON tog početka a nikad PRIJE.

I šta si time pokazao? Ja sam ti pokazao da kada se koristi riječ berešit u Pismu kao vremenska odrednica za početak nečega ono što slijedi nakon toga uvijek je vremenski NAKON tog početka a nikad PRIJE.
Pokazao sam upravo šta ti ne razumeš i šta lingvisti razumeju:

U početku božijeg stvaranja ili što je više u duhu i našeg i engleskog jezika: Kada je bog počeo

Okej i? Kako iz toga proizlazi da je voda postojala prije tog "kada je Bog počeo"?
To je tada bilo opšte mesto...to ne kapiraš.
Posmatraš stvari kroz sopstvenu dogmu, a ne kroz kulturu u kojoj je neki tekst nastajao.

Dakle, to je početak stvaranja neba i zemlje kakvih su ih zamišljali tada, a ne početak stvaranja svega ili početak svega.
I nije stvaranje ex nihilio.

Još jednom, da li ti veruješ da su oni neki diletanti ili ljudi loših namera, pa su se okomili na tvoju dogmu?

Pa evo posmatram kroz Pismo i vidimo da se berešit nigdje ne koristi da opiše neko prethodno stanje u odnosu na vremensku odrednicu koja je određena sa berešit.
Da je sve pisala jedna osoba, pa da ima to nekog značaja.
Ovako, opisuje se prema stanju, a ne prema željama.

Mada i jedan autor može različito da koristi reč i da tu ne bude problem.

Kada sam počeo da trčim stigla mi je poruka.
Kada sam počeo da trčim zemlja je bila vlažna.

Ali imaju značaja naklapanja kojekakvih profesora.
To naklapanja kojekakvih je Ad hominem.

Ponovo...predstavi svoje ideje u formi naučnog rada, pa dokaži da su kojekakvi profesori diletanti.
Prorokujem da nemaš šanse. Ako se pokaže da sam pogrešio, moje apologete će da tvrde da sam pod nemaš šanse mislio imaš samo jednu šansu, a to je da ćeš da uspeš.
:mrgreen:

ја само гледам, а ти о видеу ни да гукнеш, само га ја коментаришем, и то ставку по ставку

докле да гледам, када ћеш ти да одгледаш:dontunderstand:
Nisi pažljivo čitao ili zaboravljaš...šta je bilo poenta, to je rečeno.
I ti si komentarisao to što sam rekao o videu.
A onda si prešao na Ad Hominem.

Nisi pažljivo čitao ili zaboravljaš...šta je bilo poenta, to je rečeno.
I ti si komentarisao to što sam rekao o videu.
A onda si prešao na Ad Hominem.
ja ti rekoh da bih pre tebe podrzao, a ne makija, ali ovde ne mogu, pa ti sad pricaj kao nisam pazljivo citao.
aa, sad pominjes video? ja sam sam video komentarisao, a ne tebe, i dalje nemam utoisak da si sam odgledao!
a ja, pa jel sam se osvrnuo na pomenuti jahvizam vs baalizam, iliju proroka vs baalovi, asafov 74 psalam, levijatan, car izraela vs car slave itd?
ti ni na jedan od tih komentara nisu imao protivargument, i sad ja posle svega napadam licnost naratora? sad sumnjam da znas engleski, pa da zato ne mozes da repliciras na video koji si sam postavio, niti na moj komentar istog, mozda ne poznajes dovoljno bibliju, ko ce te znati?

Poslednja izmena:
Dakle, to je početak stvaranja neba i zemlje kakvih su ih zamišljali tada, a ne početak stvaranja svega ili početak svega.
I nije stvaranje ex nihilio.
ponavljas kao papagaj nesto u sta si predubedjen - isto si i meni rekao
znaci ucitavanje, jer ko je tada tako zamisljao, kako ti predubedjeno tvrdis, imas neki dokaz za svoje predubedjenje?
taj tvoj profesor pominje levijatana iz psalma, ajde kakve to veze ima s Postanjem? ili izrael, kralj, sev3erno carstvo, pa za vreme Postanja nema nikakvih izrailjaca, nema jevreja jos... znaci nebuloze mahom u drugom delu, jedan deo istorije da kazemo da je profesor prokljuvio, ali kakve veze to ima sa KNJ, POSTANKA, 1 MOJSIJEVOM, STVARANJEM NEBA I ZEMLJE?

ja ti rekoh da bih pre tebe podrzao, a ne makija, ali ovde ne mogu, pa ti sad pricaj kao nisam pazljivo citao.
aa, sad pominjes video? ja sam sam video komentarisao, a ne tebe, i dalje nemam utoisak da si sam odgledao!
a ja, pa jel sam se osvrnuo na pomenuti jahvizam vs baalizam, iliju proroka vs baalovi, asafov 74 psalam, levijatan, car izraela vs car slave itd?
ti ni na jedan od tih komentara nisu imao protivargument, i sad ja posle svega napadam licnost naratora? sad sumnjam da znas engleski, pa da zato ne mozes da repliciras na video koji si sam postavio, niti na moj komentar istog, mozda ne poznajes dovoljno bibliju, ko ce te znati?
A zar nisi napao autora?
To što ti u nešto sumnjaš je nebitno.

Još jednom, da li ti veruješ da su oni neki diletanti ili ljudi loših namera, pa su se okomili na tvoju dogmu?
Eto, nazivas diletatnom tog naratora, profesora, i posle ad hominem sa moje strane
ja mislim da ti ni sam ne znas sta hoces da kazes, ono jes ima engleski jezik desetak vremena neka bas precizinije bi mogla da odrede uprabvo to sto zamisljas da pise u hibru, ali na tebi je teret dokaza:mrgreen:
U početku božijeg stvaranja ili što je više u duhu i našeg i engleskog jezika: Kada je bog počeo

ponavljas kao papagaj nesto u sta si predubedjen - isto si i meni rekao
znaci ucitavanje, jer ko je tada tako zamisljao, kako ti predubedjeno tvrdis, imas neki dokaz za svoje predubedjenje?
Šta bi za tebe bio dokaz?
taj tvoj profesor pominje levijatana iz psalma, ajde kakve to veze ima s Postanjem? ili izrael, kralj, sev3erno carstvo, pa za vreme Postanja nema nikakvih izrailjaca, nema jevreja jos... znaci nebuloze mahom u drugom delu, jedan deo istorije da kazemo da je profesor prokljuvio, ali kakve veze to ima sa KNJ, POSTANKA, 1 MOJSIJEVOM, STVARANJEM NEBA I ZEMLJE?
Upravo je objasnio kakve veze ima.

Eto, nazivas diletatnom tog naratora, profesora, i posle ad hominem sa moje strane
Razumeš li ti pročitano ili zaključuješ šta ti srcu drago?
Koga sam ja nazvao diletantom?
Šta ti je?
ja mislim da ti ni sam ne znas sta hoces da kazes, ono jes ima engleski jezik desetak vremena neka bas precizinije bi mogla da odrede uprabvo to sto zamisljas da pise u hibru, ali na tebi je teret dokaza:mrgreen:
Svašta ti misliš...ali, kao što može da se vidi iznad, ti ne razumeš pročitano. :p

Poslednja izmena:
Pa evo posmatram kroz Pismo i vidimo da se berešit nigdje ne koristi da opiše neko prethodno stanje u odnosu na vremensku odrednicu koja je određena sa berešit.
u tome i jeste caka, ali sa engleskim jezikom pa profesori sa engl. govornog podrucja insinuiraju da ako to vreme, past perfect, past before the past, nije iskorisceno da se onda radi o proslosti koja nije sam pocetak kako ovaj ponavlja iz nicega, proslosti koja nije jos dalja, tj pre od proslosti, PLUSKVAMPERFEKT
ima timeline vremena, sad je samo problem sto kod jevreja to sve nema, vec zavisi od konteksta, i onda ovaj tvrdi da su bas tako u to vreme verovali da biblijski narativ pokazuje kako su tada verovali, a ne bas sam pocetak ex nihilo, bukvalno nam kaze sredina Bozijeg Stvaranja,a ne sam Pocetak iz nicega

analognu situaciju smo imali sa jevandjeljem [ja sam] Pocetak, - kada kaze, pa vi tumacite pocetak jevandjelja, otelotvorenje Hristovo, a ja tumacim pocetak stvaranja, Rec, Logos da je na to mislio kada za sebe rece POCETAK da je, da kroz Njega Sina, Bog stvara

Poslednja izmena:

Back