Kojeg dana su stvoreni anđeli?

Ti si prvi počeo sa pitanjem da li se plašim demona.
pa bilo je 4., mogao si na prethodna 3 da odgovoris, a to 4. da izignorises, samo sam sa njim prestao da okolisem, a mogao sam jos.
neozbiljan si; znas da se ni ja ne slazem uvek sa makijem, ali mu se bar ne rugam, lepo mu skresem u brk sve
ovde je on u pravu, a ti nisi, pri cemu mislim da sam razumeo i tvoje argumente, samo su nedovoljni

pa bilo je 4., mogao si na prethodna 3 da odgovoris, a to 4. da izignorises
neozbiljan si; znas da se ni ja ne slazem uvek sa makijem, ali mu se bar ne rugam, lepo mu skresem u brk sve
ovde je on u pravu, a ti nisi
Ma ne, kao što rekoh, dokazi su dominantno na strani koju sam vam preneo i to ne spore ni verujući biblisti, o tome se uči na seminarima, na teološkim fakultetima...samo se generalno ne govori stadu.

Ako misliš da imaš dokaze za suprotno treba da batališ forum , napišeš rad, objaviš ga...
Nema razloga da ga ne prihvate, ako ima osnova.

Ma ne, kao što rekoh, dokazi su dominantno na strani koju sam vam preneo i to ne spore ni verujući biblisti, o tome se uči na seminarima, na teološkim fakultetima...samo se generalno ne govori stadu.

Ako misliš da imaš dokaze za suprotno treba da batališ forum , napišeš rad, objaviš ga...
Nema razloga da ga ne prihvate, ako ima osnova.
mi ovde trebamo da se razumemo, ako bi da polemisemo
ja mislim da sam tvoje argumente razumeo, a ne pada na pamet da pobijam kojekakve biblisticare i lingvisticare, to je bilo i jeste na tebi da nam jos jednom podvuces sve [ako mislis da nismo razumeli]
Nigde se ne vidi da je voda stvorena od strane bilo koga.
dogmatizuj nam tu nestvorenu, ima da razvalis sa sektom, milione da zaradis kao ti biblisticari i lingvisticari na koje se pozivas

nama zdrav razum ne prihvata takve gluposti

voda izvor zivota, ali i smrti - potop - ZNACI VODA JE BOG po tebi, nestvorena, VODA JE STVORITELJ, "nekoc unistitelj"? malo je to tvoje verovanje primitivno, jer vuce na: brama, visnu, siva - trimurti

Poslednja izmena:
mi ovde trebamo da se razumemo, ako bi da polemisemo
ja mislim da sam tvoje argumente razumeo, a ne pada na pamet da pobijam kojekakve biblisticare i lingvisticare, to je bilo i jeste na tebi da nam jos jednom podvuces sve [ako mislis da nismo razumeli]
Ne mislim da niste razumeli.
Biblijski tekstovi se vremenom edituju i reinterpretiraju i to je to.
Ali, ako imaš dokaze koji pobijaju trenutne zaključke akademije, zašto ih ne publikuješ?
dogmatizuj nam tu nestvorenu, ima da razvalis sa sektom, milione da zaradis kao ti biblistocari lingvisticari na koje se pozivas
Praviš li razliku između "stari narodi su verovali u primordijalnu vodu", od "biblisti veruju u primordijalnu vodu".

Kako to dovodiš u vezu sa verovanjima opisanim u drevnim mitovima?
pa ta prasupa, pracorba. parikas organskog i neorganskog koje se muckalo kao u jajima, dok nije sevnulo, i tako je nastao zivot, zar nema neki takav mit?
Ali, ako imaš dokaze koji pobijaju trenutne zaključke akademije, zašto ih ne publikuješ?
ajd sad ti, kako su ti tvoji sa 'demije doveli u vezu? a koja akademija je u pitanju?

pa ta prasupa, pracorba. parikas organskog i neorganskog koje se muckalo kao u jajima, dok nije sevnulo, i tako je nastao zivot, zar nema neki takav mit?
Ne govorimo o istoj stvari. Pričamo o prapočetnoj vodi, starijem božanstvu.
ajd sad ti, kako su ti tvoji sa 'demije doveli u vezu? a koja akademija je u pitanju?
Akademski svet, ne neka posebna ustanova.

Oni koji proučavaju biblijske tekstove bez da nameću univokalnost autorima tih tekstova i razumeju da bibliska kosmologija nije konzistentna ne smatraju tako.
Fokusirajmo se na Knjigu Postanja sada. Doći ćemo do drugih tekstova. U Enuma Elišu svi bogovi potiču iz primordijalne vode Tijamat. U Postanju vidimo da Duh Božiji mirno lebdi nad primordijalnom vodom tehom što nam ukazuje da je i ta primordijalna voda stvorena od Boga. Ključna razlika u odnosu na mesopotamske i hananske mitove. Ne samo to već je primordijalna voda u tim mitovima puna čudovišta koje bogovi moraju poraziti prije nego mogu stvoriti svijet i urediti ga. Marduk ubija Tijamat, Vaal Hadad ubija veliku morsku zmiju Lotan u ugaritskom Vaalovom ciklusu mitova itd. U Postanju duh Božiji mirno lebdi nad vodom koja, za razliku od paganskih mitova, ovdje nije sama po sebi biće ili božanstvo već je neživa voda. Sve to ukazuje na Božiju svemogućnost koja se ogleda i nad tim da je sve, pa i početno stanje neuređenosti tohu vabohu, stvoreno od Boga i Njemu potčinjeno.

Fokusirajmo se na Knjigu Postanja sada. Doći ćemo do drugih tekstova. U Enuma Elišu svi bogovi potiču iz primordijalne vode Tijamat. U Postanju vidimo da Duh Božiji mirno lebdi nad primordijalnom vodom tehom što nam ukazuje da je i ta primordijalna voda stvorena od Boga. Ključna razlika u odnosu na mesopotamske i hananske mitove. Ne samo to već je primordijalna voda u tim mitovima puna čudovišta koje bogovi moraju poraziti prije nego mogu stvoriti svijet i urediti ga. Marduk ubija Tijamat, Vaal Hadad ubija veliku morsku zmiju Lotan u ugaritskom Vaalovom ciklusu mitova itd. U Postanju duh Božiji mirno lebdi nad vodom koja, za razliku od paganskih mitova, ovdje nije sama po sebi biće ili božanstvo već je neživa voda. Sve to ukazuje na Božiju svemogućnost koja se ogleda i nad tim da je sve, pa i početno stanje neuređenosti tohu vabohu, stvoreno od Boga i Njemu potčinjeno.
Ne ukazuje...ukazuje samo da su delimično izmenili stariji tekst. Oduzeli su prapočetnoj vodi neka svojstva i to je to.
I dalje su verovali u kosmičku vodu, ravnu zemlju, tvrdi omotač koji deli kosmičku vodu od one koja je ostala na zemlji.

Back