Koje su to stvari koje ste naučili u školi a koriste vam i danas?

Lagerta

Supermoderator
Poruka
30.598
Ako imate školsku decu sigurno ste već čuli ili ćete čuti pitanje "šta će mi ovo znanje?". Ponekad su, ruku na srce, deca u pravu. Većini među nama zaista nikad ne zatreba informacija o rudnom bogatstvu Argentine ili imenu i prezimenu nekog vojskovođe u Krstaškim ratovima. Ima i onih koji su se opredelili baš da ove oblasti izučavaju, ali svakako vrlo mali broj.
A šta je to što ste naučili tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja što vam zaista i danas koristi?

Nešto su me pogrešno učili o počecima godišnjih doba.
Na primer napišu da je zima 22. decembra, i onda ja 20. kažem sebi: "A-ha! Još samo 2 dana!!"

Kad odjednom na TV izjave: "A danas je, došla zima."
Da znaš da i mene to zbunjuje. Mislim da ima neke veze sa položajem planete , kad tačno stiže na ovim našim prostorima.

nemam,neću,nisam i nemoj je jedino što se piše zajedno mi je jedino ostalo iz obrazovanja sve drugo sam zaboravio i otaljavao da dobijem neku prelaznu ocenu tamo,moja edukacija slabo ima veze sa školim,fakultetom i višom školom koje sam pohađao
U današnje vreme nepismenih, bravo za to što znaš kako se piše ne znam :)

Pa, recimo one osnovne stvari:

- pisanje (cirilice i latince, pa pisanje pisanih i stampanih slova),
- citanje (pravilno izgovaranje slova i reci)
- racunanje (sabiranje, oduzimanje, deljenje, mnozenje),
- koriscenje stranog jezika (citanje, pisanje, govor)
- crtanje (manje-vise)
- prepoznavanje bitnih informacija (razlikovanje bitnog od nebitnog ili manje bitnog)
- analiziranje i prepricavanje sadrzaja
- rad na racunaru (mada, neke stvari sam znao i pre nego da dobijem predmet informatiku u petom razredu).

Sigurno ima jos nekih stvari...

Poslednja izmena od moderatora:
Stekao sam odlične osnove, imao sam razrednunu u OŠ koja mi je forsirala talente, što je sjajno. Jezici, Istorija, biologija, fizika, pa onda u gim.dribling, teška škola, hvatanje beleški, mučenje često, mnogo smo morali da učimo, spremali su nas zapravo za fax, taj koncept tako da...ona interesovanja koja sam imao su prepoznali i trudili se da me podstaknu...zaista, tu nemam primedbi. I sad imam solidna interesovanja zahvaljujući mnogim profesorima i njima hFala....
Moj sin je morao da se dokazuje šta ga interesuje, a u moje vreme su nastavnici i prof, kako god, su imali taj osećaj da prepoznaju za šta je dete nadareno, pa čak ako i naročito tad, dete nije samo nije toga svesno
To je taj pedagoški kunst koji sada mnogim prosvetarima nedostaje.

Pa, recimo one osnovne stvari:

- pisanje (cirilice i latince, pa pisanje pisanih i stampanih slova),
- citanje (pravilno izgovaranje slova i reci)
- racunanje (sabiranje, oduzimanje, deljenje, mnozenje),
- koriscenje stranog jezika (citanje, pisanje, govor)
- crtanje (manje-vise)
- prepoznavanje bitnih informacija (razlikovanje bitnog od nebitnog ili manje bitnog)
- analiziranje i prepricavanje sadrzaja
- rad na racunaru (mada, neke stvari sam znao i pre nego da dobijem predmet informatiku u petom razredu).

Sigurno ima jos nekih stvari...
Koliko vidim, većina naučenog je u periodu od 1. do 4. razreda. Nameće se zaključak da se kasnije školovanje svodi na višak nepotrebnih informacija , mislim do 8. razreda

Stekao sam odlične osnove, imao sam razrednunu u OŠ koja mi je forsirala talente, što je sjajno. Jezici, Istorija, biologija, fizika, pa onda u gim.dribling, teška škola, hvatanje beleški, mučenje često, mnogo smo morali da učimo, spremali su nas zapravo za fax, taj koncept tako da...ona interesovanja koja sam imao su prepoznali i trudili se da me podstaknu...zaista, tu nemam primedbi. I sad imam solidna interesovanja zahvaljujući mnogim profesorima i njima hFala....
Moj sin je morao da se dokazuje šta ga interesuje, a u moje vreme su nastavnici i prof, kako god, su imali taj osećaj da prepoznaju za šta je dete nadareno, pa čak ako i naročito tad, dete nije samo nije toga svesno
To je taj pedagoški kunst koji sada mnogim prosvetarima nedostaje.
I da danas ga imaju mnogi, ali ga ne koriste jer se sve prebrzo pretrčava, sveli su nas na administrativne radnike, moraš biti baš veliki entuzijasta da sve uspeš da savesno uradiš, ako ne računamo da imamo i privatni život.

Pa ne znam. Pamtim dosta stvari ali ne znam koliko mi koriste. Latinski mi je znacio za faks, istorija je bila uzasna (sad popunjavam rupe)... Ali mi je jako drago sto me nastavnica srpskog u 5. podstakla da pisem poeziju.

U profesorku imformatike sam bila zaljubljena, to mi je prvi lezbejski crush
Kako je lepo kad ovo pročitam, kao nastavnica srpskog jezika .

Uh, pa mnogo toga.
Jos u nizim razredima sam, zahvaljujuci uciteljici koja je bila jedna neverovatna zena, stekao ljubav prema matematici. Ali ne samo ljubav, vec i ogromno znanje.
Na republickom takmicenju u osmom razredu, bio je zadatak koji smo radili u cetvrtom na dodatnoj iz matematike 😁
Zatim, zahvaljujuci nastavnici srpskog (od petog do osmog) zavoleo sam citanje, i to posebno fantastiku i naucnu fantastiku.
A zahvaljujuci nastavnici biologije (isto od petog do osmog, ali i kasnije u gimnaziji), zavoleo sam biologiju i medicinu. Malo je falilo da odem tim putem (jer sam studirao paralelno medicinu i informacione tehnologije na VTA, i posle par godina odabrao ovo drugo).

A zahvaljuci profesoru fizickog iz srednje, naucio sam neke najvaznije stvari u vezi medjuljudskih odnosa i (verovali ili ne) psihologije.

Uh, ne ide sad ni da izostavim profesora psihologije i filozofije, i njegovih mudrosti.....

Kao sto rekoh, mnogo toga ima, mogao bih do ujutru da pisem :)

Ali jednom recju, skola mi je usadila ljubav prema nauci.

I zahvalan sam do groba skoro svim svojim nastavnicima. Bili su mi kao roditelji.

Bukvalno, sve sto su me naucili mi koristi i dan danas.

Poslednja izmena:
Naučila sam da učim i da volim i negujem svoju radoznalost. Imala sam par profesora koji su stvarno voleli svoj posao i preneli ljubav prema znanju i učenju. Ne samo prema svom predmetu nego učenju generalno.

I opet sa 35 se konstantno usavršavam, idem u školu, studiram, a pre par godina sam savladala novi jezik i sad sam na nivou C2. Ni na trenutak nisam pomislila da sam stara ili da ne mogu. Moj mozak je i dalje željan učenja. I učenje i čitanje mi je sastavni deo života.

Hvala toj nekolicini profesora koji su bili baš dobri ljudi i dobri pedagozi. Takvi su oduvek bili retki ❤️

Šta mi konkretno koristi…

-gramatika srpskog jezika (ko dobro savlada gramatiku ima osnov za učenje stranih jezika)

-sposobnost apstraktnog mišljenja koje je osnov daljeg učenja. Nauka generalno zahteva da se razmišlja apstraktno, postavljaju pitanja, hipoteze, razmišlja iz perspektive i rešavanje složenih problema.

-istorija koju sam uvek mrzela mi je postala saveznik od kako živim na Zapadu gde su ljudima potpuno isprani mozgovi

… u suštini sve može da bude korisno ako se pravilno primeni.

Koliko vidim, većina naučenog je u periodu od 1. do 4. razreda. Nameće se zaključak da se kasnije školovanje svodi na višak nepotrebnih informacija , mislim do 8. razreda

Е, није. Гомила тих ствари се надограђује и рафинира све до краја школовања. Није иста презентација коју радиш у основној, средњој или на факултету. Нити су исти графикони које црташ у основној и 10 година касније. Нити је иста комплексност и обим градива на факултету, а где треба да се издвоји битно од небитног, у односу на срењу или основну. Итд...

Većini među nama zaista nikad ne zatreba informacija o rudnom bogatstvu Argentine ili imenu i prezimenu nekog vojskovođe u Krstaškim ratovima.
A šta je to što ste naučili tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja što vam zaista i danas koristi?
tu gresis. ovakvo znanje je veoma bitno u kafanskim polemikama uz casicu-gajbicu

odkad je internet u svacijem djepu, ne mozes palamuditi kao pre. odmah se proverava
zadnje vreme doslo :sad2:

Naučila sam da učim i da volim i negujem svoju radoznalost. Imala sam par profesora koji su stvarno voleli svoj posao i preneli ljubav prema znanju i učenju. Ne samo prema svom predmetu nego učenju generalno.

I opet sa 35 se konstantno usavršavam, idem u školu, studiram, a pre par godina sam savladala novi jezik i sad sam na nivou C2. Ni na trenutak nisam pomislila da sam stara ili da ne mogu. Moj mozak je i dalje željan učenja. I učenje i čitanje mi je sastavni deo života.

Hvala toj nekolicini profesora koji su bili baš dobri ljudi i dobri pedagozi. Takvi su oduvek bili retki ❤️

Šta mi konkretno koristi…

-gramatika srpskog jezika (ko dobro savlada gramatiku ima osnov za učenje stranih jezika)

-sposobnost apstraktnog mišljenja koje je osnov daljeg učenja. Nauka generalno zahteva da se razmišlja apstraktno, postavljaju pitanja, hipoteze, razmišlja iz perspektive i rešavanje složenih problema.

-istorija koju sam uvek mrzela mi je postala saveznik od kako živim na Zapadu gde su ljudima potpuno isprani mozgovi

… u suštini sve može da bude korisno ako se pravilno primeni.
nadam se da u toj nemackoj radis nesto placenije od sredjivanja stanova

nadam se da u toj nemackoj radis nesto placenije od sredjivanja stanova

Živim u Švajcarskoj i radim dobar posao. Ovde je najbitnije ne biti tipičan gastarbajter. Znači pare ulagati isključivo u sebe i svoje obrazovanje, a ne u odmore, kuće, stanove, kola, pokazivanje po Srbiji itd. Obrazovanje je ovde izuzetno skupo, mada se isplati na duže staze.

Све нам користи. Само што то знамо, подразумева се па ни не обраћамо пажњу.
Мада нам поред формалног образовања фали још много тога.
Има људи од 50 година који не знају за који проблем који чај да направе. Не знају ватру да запале. Без рецепта не умеју јело да направе. То није добро. Није све до школе.

Све нам користи. Само што то знамо, подразумева се па ни не обраћамо пажњу.
Мада нам поред формалног образовања фали још много тога.
Има људи од 50 година који не знају за који проблем који чај да направе. Не знају ватру да запале. Без рецепта не умеју јело да направе. То није добро. Није све до школе.

Čaj je placebo (osim sto ima dosta kofeina), tako da i bolje sto ne znaju 😁

Back