Koje su sve reči skorojevići (pokondirene tikve) nametnuli ostalim Srbima?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
85.112
Evo sad gledam "pejorativ", ponegde "pežorativ" što je totalno glupa reč kad mi imamo baš zgodnu reč - "pogrdan"

Znam da su tu reč, kao i "nivo" (da zameni srposku "razinu"), i dosta drugih doneli prvi studenti koji su otičli da se školuju u Francusku nakon smo se oslobodili Turaka (čitaj - domaćih izdajica).

Da li i vi imate neke strane reči koje vam paraju uši jer znate da postoji sasvim dobra srpska reč za to isto?

Идем на ДЕЈТ. После ћу да се попнем на БЕКСТЕЈЏ да мало ИЗБЛЕЈИМ и ИСКУЛИРАМ а онда ћу са друштвом на ХАЈКИНГ и после тога код мене на ПАРТИ а сутра АФТЕР ПАРТИ. Срећом нису ми кући маторци јер су ти они тешке КРИНЏАРЕ и БУМЕРИ. Они су стално у неком свом ФАЗОНУ.

Идем на ДЕЈТ. После ћу да се попнем на БЕКСТЕЈЏ да мало ИЗБЛЕЈИМ и ИСКУЛИРАМ а онда ћу са друштвом на ХАЈКИНГ и после тога код мене на ПАРТИ а сутра АФТЕР ПАРТИ. Срећом нису ми кући маторци јер су ти они тешке КРИНЏАРЕ и БУМЕРИ. Они су стално у неком свом ФАЗОНУ.
Cestitam, smisao nisam razumeo , a ni 10tak reci...

Evo sad gledam "pejorativ", ponegde "pežorativ" što je totalno glupa reč kad mi imamo baš zgodnu reč - "pogrdan"

Znam da su tu reč, kao i "nivo" (da zameni srposku "razinu"), i dosta drugih doneli prvi studenti koji su otičli da se školuju u Francusku nakon smo se oslobodili Turaka (čitaj - domaćih izdajica).

Da li i vi imate neke strane reči koje vam paraju uši jer znate da postoji sasvim dobra srpska reč za to isto?
Hej Bro

Kakve veze ima "pogrdan" i "pejorativ"?

Reč "pogrdan" je pridev, a "pejorativ" je imenica koja označava vrstu reči.

:lol:
Dobro, onda "poogrdna reč" da bi bila imenica u tvom mozgu.

С Википедије, слободне енциклопедије
Пејоратив (лат. peior — горе, лошије), боље него пежоратив[1] (фр. péjoratif), реч је којом се казује погрдно значење.

Dobro, onda "poogrdna reč" da bi bila imenica u tvom mozgu.

С Википедије, слободне енциклопедије
Пејоратив (лат. peior — горе, лошије), боље него пежоратив[1] (фр. péjoratif), реч је којом се казује погрдно значење.
Pejorativ, kao i augumentativ, deminutiv označava čitavu klasu reči u gramatici, dok "pogrdna reč" ukazuje na neku tamo jednu pogrdnu reč.

Padeži takođe imaju latinske nazive, nominativ, genitiv.....

Znači čim čuješ reč "nominativ", znaš da je u pitanju padež. Kad bi ti neko to preveo na srpski i rekao "osnovni oblik", ti više ne bi imao pojma da je padež u pitanju.

Isto to važi i za pejorativ.

Neću da guglam, ali ovde moram da pitam. Šta znači bindžovanje?

Htela sam da gledam jednu TV seriju po romanu poznate spisateljice..ali, moram da bindžujem ako hoću da gledam sve epizode unapred.

U nekoj knjizi piše da sui ovo rusizmi, mada čisto sumnjam
  • osoba
  • večnost
  • priiroda
  • iskrenost
  • nagrada

Ove reči su naše, nisu rusizmi.

Back