Koje knjige bi trebalo da čitamo uveče, a koje ujutru

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
316.342
biblioteka_150715_tw1024.jpg


Čitanje proširuje našu maštu, pomaže nam da učimo, donosi radost i podstiče bolje pamćenje. Ipak, svaki žanr ima svoje idealno vreme za čitanje.

Nefikcija za jutro
Ovu vrstu knjige je najbolje čitati ujutru od 10 do 12 jer je to vreme kada je naš mozak najoštriji. Istraživači kažu da je razlog zašto je odraslima bolje da čitaju nefikciju ujutru taj što vaše telo želi i treba da se probudi i stimuliše. Čitanje tokom jutra ima mnoge prednosti kao što su: smanjenje stresa, povećana kreativnost, poboljšane komunikacijske veštine, bolje pamćenje...

Prema studiji, šest minuta neprekidnog čitanja svakog dana može da smanji nivo stresa za 68%. Čitanje je takođe odlično za vežbanje uma i održavanje mozga u formi, piše The List.

Fikcija pre spavanja
Fikcija pomaže da smirite um i zaspite. Nekim ljudima čitanje pre spavanja pomaže da lakše utonu u san. Ako želite da čitate da vam pomogne da zaspite, onda je ovo odlična taktika. Jarka svetla telefona će vas držati budnim i ometati vaš mozak, pa je čitanje knjige mnogo bolji izbor, posebno ako patite od nesanice.
link
 
kada vi citate knjigu..u koje doba dana ?
Najviše volim da čitam rano ujutro, ali to je zato što sam jutarnji tip i mozak mi generalno ujutro mnogo bolje funkcioniše. Nažalost, to mogu da si priuštim samo vikendom i kad sam na odmoru.
Radnim danima uglavnom čitam uveče, negdje između sedam i devet, jer tada imam vremena, ali tada sam već umoran i nije lako da održim koncetraciju.
Pred spavanje, u krevetu, obavezno nešto pročitam, ali to traje bukvalno tri do pet minuta, jer odmah zaspim. Čitanje sa tableta tu nije nikakav problem. I ne mislim da ima veze da li se čita fikcija ili nefikcija. Svaka dobra knjiga je na neki način i umirujuća i inspirativna.
 
Kod mene čitanje nije hronološki tempirana aktivnost. Zavisi od vremena, raspoloženja, same lektire koju imam pri ruci. Volim period oko Sajma knjiga, kad mi novembar prođe u iščitavanju kupljenih knjiga, period oko Nove godine i Božića kad imam više vremena da posvetim sebi i da se opustim uz dobar roman. Ostatak godine je čitalački posan, tek tu i tamo posvećen nekom delu, što kraćem to bolje
 

Back
Top