Koje je za vas znacenje polarne svetlosti kad se vidi ovako daleko?

Koje je za vas znacenje polarne svetlosti kad se vidi ovako daleko?

 • Nebeski spektakl

  glasova: 0 0,0%
 • Staro znamenje

  glasova: 0 0,0%
 • Jedno za drugim lagano

  glasova: 0 0,0%
 • Prespavah

  glasova: 0 0,0%
 • Bilo je oblacno tad

  glasova: 0 0,0%
 • Nije se videlo kod mene

  glasova: 1 100,0%
 • Verujem u oba a sta da bude videcemo vremenom

  glasova: 0 0,0%

 • Ukupno glasova
  1

Zauz

Buduća legenda
Poruka
36.969
https://www.google.com/amp/s/24seda...nastaje-aurora-borealis-i-otkuda-u-srbiji/amp

"Kako nastaje polarna svetlost i otkuda na nebu iznad Srbije? Kada nebo pocrveni, ne piše nam se dobro prema starim verovanjima​

13.05.2024 | 12:23

Autor: K. O.

Dok astronomi i zaljubljenici u prirodu uživaju u nebeskom spektaklu, sujevernima je ovo loš znak

Prethodnih noći na nebu iznad Srbije se dešavao pravi spektakl boja. I dok je aurora borealis, poznata i kao polarna svetlost, prirodni fenomen koji se javlja na nebu u blizini polarnih regiona, sada su i građani naše zemlje mogli da uživaju u nebu prošaranom prelepim bojama. Naravno, ne tog spektra i intenziteta kao što je to na polovima.

Ovaj spektakularan prikaz svetlosti često se može videti na noćnom nebu na visokim geografskim širinama, kao što su Arktički i Antarktički krugovi.
Boje koje se često vide u aurori borealis uključuju zelenu, plavu, ljubičastu, ružičastu i crvenu. Ove boje nastaju zbog različitih vrsta atomskih i molekulskih gasova u Zemljinoj atmosferi i različitih visina na kojima se odvija interakcija između čestica Sunčevog vetra i atmosfere.

Aurora borealis je često spektakularan prikaz svetlosti koji privlači pažnju posmatrača širom sveta i inspiriše mnoge ljude svojom lepotom i misterijom.

Otkuda ona u Srbiji?

Aurora borealis, veoma je retka pojava za naše podneblje i Evropu uopšte. Ovaj prirodni fenomen, tipičan za severne zemlje, nastaje kada se solarna oluja, koja oslobađa jako magnetno polje, sudari sa Zemljinom atmosferom i magnetnim poljem. Kada se kontakt desi u nižim delovima atmosfere, bude zelenožuta, zato se bliže Zemljinim polovima tako vidi, a u višim delovima atmosfere, gde ima manje kiseonika, bude ljubičaste ili crvene boje.
Kod nas je bila vidljiva prošle godine u novembru, a pre toga 2003. godine. Sada je ponovo počela solarna geomagnetna oluja koja će trajati sve do utorka."


Stavih temu ovde jer je veoma lepa za porodice i takvu atmosferu.Ako je neko video kako je bilo?Ako nije koje znacenje ima,da li zelite da verujete u staro znamenje ili zelite da verujete u eto bar nesto lepo u prirodi?
 

Back
Top