Koje agencije će ukinuti nova vlada?

Alberty

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.456
255x160_21359-zaduzenost-krediti-novac.jpg


Nova vlada će, kako bi rešila ogroman budžetski deficit u septembru predložiti Skupštini 12 zakona, među kojima i zakon o ukidanju nepotrebnih agencija i državnih organa i izmene zakona o budžetskom sistemu i o PDV-u, najavio je Mlađan Dinkić.
Ukidanje agencija koje služe za zapošljavanje partijskih kadrova, a ništa ne rade obećao je i Dinkićev koalicioni partner Aleksandar Vučić, koji je precizirao da će biti eliminisano oko 50 agencija, ali nije rekao i koje.

Ipak, prema ocenama stručnjaka, neke od glavnih kandidata za „giljotinu“ lako je pronaći.

Dragoljub Rajić, portparol Unije poslodavaca Srbije, kaže da bi trebalo ukinuti sve agencije čija se nadležnost preklapa sa zavodima ili direkcijama, one za kojima više nema potrebe i one „koje vode baze podataka, pa su izmislili da tamo treba da radi 70 ljudi i da izdaje razne potvrde“.

U ove poslednje Rajić ubraja Agenciju za hemikalije i Agenciju za energetsku efikasnost, koje bi trebalo izbrisati, jer njihov posao, kako kaže, može da se radi elektronski, uz odgovarajući softver i baze podataka kojima bi upravljalo pet ili šest ljudi.

Trebalo bi ukinuti i Agenciju za privatizaciju, jer je ostalo malo toga što treba privatizovati, a nema ni zainteresovanih investitora, tako da bi posao te Agencije sada moglo da radi Ministarstvo ekonomije, kaže Rajić, dodajući da o institucijama kao što je Agencija za morsku plovidbu, koja postoji u Srbiji, neće ni da govori „jer je to potpuno van pameti“.

Rajić podseća da je od 2001. godine produktivnost u javnom sektoru porasla samo za 46 odsto, a u privatnom za 148, tako da ljudima koji već rade u ministarstvima, zavodima i institutima može da se da i deo poslova koje sada obavljaju cele agencije, koje nisu potrebne.

Treba obratiti pažnju i na to da se osim ukidanja agencija, smanji i dokumentacija koju firme moraju da podnose, jer ako se agencije ukinu, a procedure ostanu iste, firme će i dalje plaćati ogromne naknade i takse. Agencije se finansiraju delom iz budžeta, a delom iz naplate visokih taksi, kojima obezbeđuju novac potreban da nadmire zaposlene kadrove, napominje Rajić.

Upravo ukidanje tih taksi, što agencijskih što državnih i lokalnih, predstavlja drugo obećanje budućeg ministra ekonomije.

Kako Danas saznaje, iako ne postoji tačan spisak šta sve po odlukama republičkih ili lokalnih vlasti privrednici plaćaju, okviran plan za ukidanje i izmenu raznih parafiskalnih nameta već postoji i u prvom talasu bi trebalo da se eliminiše više od 20 raznih naknada i taksi.

Osim gotovo sigurne reforme naplate firmarina, tu su i naknada za zaštitu šuma, naknada za zaštitu voda i naknada za skloništa. Na ime naknade za zaštitu šuma godišnje se naplati 866,5 miliona dinara od čega državi pripadne nešto više od 690 miliona, a zaštita voda privredu košta 1,11 milijardi dinara.

Prihodi od naknade za izgradnju skloništa, koje izdvaja svaki investitor kao i od održavanja postojećih objekata u kasu javnog preduzeća osnovanog za te namene ulije godišnje oko 580 miliona dinara, a od tog novca za plate stotinak zaposlenih izdvaja se nešto više od 114 miliona ( ne računajući članove upravnog odbora koji koštaju oko sedam miliona dinara godišnje) dok se za investicije u prošloj godini izdvojilo gotovo 350 miliona dinara.

Analize pokazuju da bi ukidanje samo 27 naknada privredi godišnje uštedelo više od 34 milijarde dinara.

Među prvim promenama koje planira nova koalicija je reforma naplate firmarine, koja opštinama godišnje donese 4,91 milijardu dinara. Još se ne zna da li će ova naknada biti potpuno ukinuta ili će se postaviti njeni maksimalni iznosi prema veličini preduzeća, umesto da opštine samoinicijativno određuju njen iznos.

Republička administrativna taksa bi takođe trebalo da bude promenjena, tako da građani ne moraju da je plaćaju kada im neki dokument traži drugi državni organ, kao i kada podaci koje državni organ traži već postoje negde u državnom sistemu. Samo na taj način uštedelo bi se čak 4,6 milijardi dinara, od ukupno 9,22 milijarde koliko se prikupi naplatom administrativne takse. Ako bi se po tom principu ukinula i naknada za korišćenje podataka katastra dodatna ušteda bi bila 1,7 milijardi dinara.

Očekuje se i da nova Vlada ukine naknadu za zaštitu životne sredine gde će opštine izgubiti svih 2,11 milijardi dinara, kao i komunalnu taksu za držanje motornih, drumskih i priključnih vozila gde će opštine izgubiti još 3,04 milijardi dinara, osim ukoliko ta taksa ne bude prevedena u porez što je jedna od opcija.

U prvom talasu mogle bi da budu ukinute i naknade koje donose manje novca, poput onih za slivnu vodu, korišćenje komercijalnih objekata kojima je omogućen pristup sa državnog puta, naknade od koje se uvodi video nadzor nad raskrsnicama ili naknade za maloprodaju duvanskih proizvoda.

Dve velika nameta čijem bi se ukidanju najviše obradovali privrednici su naknade za korišćenje i uređivanje građevinskog zemljišta. Na ime naknade za uređivanje građevinskog zemljišta lokalne samouprave naplate 10,3 milijardi dinara. Ideja je da se dozvoli gradovima da naplaćuju samo izvedene radove, što je trećina ove sume, tako da bi privreda uštedela 6,9 milijardi.

Ipak, veliko je pitanje kada će ova naknada doći na red za ukidanje. Kod naknade za korišćenje građevinskog zemljišta već je predviđeno da bude ukinuta najkasnije do 31. decembra 2013. Na ime te naknade opštine naplate godišnje 14,5 milijardi dinara.

izvor: Danas

http://www.novimagazin.rs/ekonomija/koje-agencije-ce-ukinuti-nova-vlada
 
http://www.dnevnik.rs/ekonomija/ups-trazi-ukidanje-131-drzavne-agencije


УПС тражи укидање 131 државне агенције


Ажурирано пре 14 недеља 1 час

Унија послодаваца Србија (УПС) затражила је данас од Владе Србије и државних институција у области економије да се укине 131 државна агенција, отворена у протеклих пет година и да се више од 820 милиона евра, колико годишње оне коштају привреду која пуни буџет, преусмери као оснивачки капитал Развојне банке Србије.Изговор под којим је Влада Србије отворила ове агенције да се без њих не може апсолутно не стоји, јер Немачка као водећа привредна сила света има свега шест таквих агенција, Финска девет, Чешка 11, а суседна Хрватска је најавила да ће се број од 47 преполовити ради смањења бирократије и трошкова пословања, наводи се у саопштењу.

За разлику од њих, указује Унија, Србија је са 131 агенцијом убедљиви европски рекордер по броју државних агенција.

У Србији је власт идеју и појам државних агенција злоупотребила како би запослили на хиљаде кадрова по страначким линијама, иако су већину послова пренетих у надлежност агенција могла и даље да обављају надлежна министарства и дирекције, управе, заводи и институти, оцењује УПС.

Привредници УПС упозоравају да ће наредних неколико година због кризе у Еврозони и ЕУ бити веома тешке за привреду Србије која ће због све веће неликвидности тешко долазити до новца за нове инвестиције, увећање обима производње и извоза и отварање нових радних места.

У овом тренутку, осим свеопште штедње, формирање Развојне банке Србије је прворазредни национални и економски интерес, јер ће Србија, у недостатку инвестиција и прекограничних извора финасирања, морати да се ослони на сопствене потенцијале и ресурсе.

Претежна већина државних агенција у којима је просек зарада 2,4 пута већи од просека у привреди, а који је у септембру 2011. године био једва 31.046 динара, непотребна је.

Унија послодаваца Србије упозорава да ће даље финансирање државне потрошње и попуњавање све веће "буџетске рупе" задуживањем у иностранству читаву земљу одвести у банкрот, јер ће због лошег кредитног рејтинга Србије новац који се позајмљује бити све скупљи, а камате све веће.

(Фонет)
 
Poslednja izmena:
Pod obavezno treba ukinuti Agenciju za bezbednost saobraćaja, ili bar njen deo Sektor za vozila koji se bavi izdavanjem potvrda o ispunjenosti euro3 norme, odnosno homologacijom.

Prvo, ta agencija nema uopšte stručan kadar za homologaciju, i sve što rade je da upoređuju šifre iz stranih saobraćajnih sa spiskom koji imaju. Često se desi da oni na spisku nemaju neku od šifara koja označava da je vozilo euro3, pa šalju obaveštenje da je uvoznik dužan da im dostavi potvrdu proizvođača. Za sve to oni uzimaju oko 7.000 RSD od fizičkih lica i 16.000 od firmi. Ako uzmete u obzir da potvrde proizvođača koštaju od 6.000-15.000 RSD dolazi se do apsurda da potvrda košta duplo skuplje od iznosa carine i pdv-a za uvoz istog vozila.

Koliko su oni nestručni, i koliki problem stvaraju uvoznicima govore i sledeći primeri:

Nedavno sam imao na carinjenju Oldsmobile. Carina je zahtevala potvrdu od agencije, a agencija nije mogla da utvrdi euro normu, iako je u saobraćajnoj postojala pomenuta šifra, i uopšte nije problem tu šifru naći i na interenetu na stručnim sajtovima kao šifru za euro3. Onda je agencija tražila da im se dostavi potvrda proizvođača, odnosno zastupnika u Srbiji. Kvaka je u tome što Oldsmobile nema predstavnika u Srbiji, te nikako nismo u mogućnosti da im to dostavimo. Oni se naravno nisu hteli potruditi da na drugi način utvrde euro normu, nego su odbili da izdaju potvrdu, a carina je zbog toga naložila uvozniku da vrati auto u inostranstvo, pod pretnjom da će ga oduzeti ako ga ne vrati u zadatom roku. Ne zanima ih kako i gde će čovek sa tim autom kada ga istera iz Srbije.

A, drugi primer, koji još više govori o tome koliki debili sede u toj agenciji je vezan upravo za spisak šifara na osnovu kojih oni utvrđuju euro normu. Naime, njima je neko dostavio taj spisak po kome će raditi, a na spisku su samo šifre za zakonski minimum, odnosno euro3 normu. E, sada, kada im se dostavi saobraćajna od vozila koje ima euro4 ili euro5, što je mnogo naprednija norma od euro3, pošto ga oni nemaju na spisku, izlažu uvoznika bespotrebnom trošku da im dostavi potvrdu proizvođača. Apsurd...

Inače, pre osnivanja te lezilebovićke idiotske agencije, potvrde o homologaciji su se vadile u Zavodu za standardizaciju u Odeljenju za homologaciju delova i vozila. Tu su radili stručni ljudi, pa su zaista bili jako retki slučajevi da se tražila potvrda proizvođača. A, cena izdavanja potvrde u Zavodu je bila 2.650 RSD, što je velika razlika u odnosu na 16.000 koliko traži Tadićeva agencija za jedan hebeni papir na kome piše "taj i taj auto, sa tim i tim brojem šasije, ispunjava euro3 normu".
 
Inače, pre osnivanja te lezilebovićke idiotske agencije, potvrde o homologaciji su se vadile u Zavodu za standardizaciju u Odeljenju za homologaciju delova i vozila. Tu su radili stručni ljudi, pa su zaista bili jako retki slučajevi da se tražila potvrda proizvođača. A, cena izdavanja potvrde u Zavodu je bila 2.650 RSD, [/color]što je velika razlika u odnosu na 16.000 koliko traži Tadićeva agencija za jedan hebeni papir na kome piše "taj i taj auto, sa tim i tim brojem šasije, ispunjava euro3 normu"[/color].

Porez na budale. Da bi lezilebovici i raduckaneri mogli legalno da kraduckaju. :whistling:

_nobody_
 
A, drugi primer, koji još više govori o tome koliki debili sede u toj agenciji je vezan upravo za spisak šifara na osnovu kojih oni utvrđuju euro normu. Naime, njima je neko dostavio taj spisak po kome će raditi, a na spisku su samo šifre za zakonski minimum, odnosno euro3 normu. E, sada, kada im se dostavi saobraćajna od vozila koje ima euro4 ili euro5, što je mnogo naprednija norma od euro3, pošto ga oni nemaju na spisku, izlažu uvoznika bespotrebnom trošku da im dostavi potvrdu proizvođača. Apsurd...

Inače, pre osnivanja te lezilebovićke idiotske agencije, potvrde o homologaciji su se vadile u Zavodu za standardizaciju u Odeljenju za homologaciju delova i vozila. Tu su radili stručni ljudi, pa su zaista bili jako retki slučajevi da se tražila potvrda proizvođača. A, cena izdavanja potvrde u Zavodu je bila 2.650 RSD, što je velika razlika u odnosu na 16.000 koliko traži Tadićeva agencija za jedan hebeni papir na kome piše "taj i taj auto, sa tim i tim brojem šasije, ispunjava euro3 normu".

To što Srbin ume da osmisli niko drugi nezna.Pa nije ni čudo kako su se lako bogatili.:amen:
 
Pod obavezno treba ukinuti Agenciju za bezbednost saobraćaja, ili bar njen deo Sektor za vozila koji se bavi izdavanjem potvrda o ispunjenosti euro3 norme, odnosno homologacijom.

Prvo, ta agencija nema uopšte stručan kadar za homologaciju, i sve što rade je da upoređuju šifre iz stranih saobraćajnih sa spiskom koji imaju. Često se desi da oni na spisku nemaju neku od šifara koja označava da je vozilo euro3, pa šalju obaveštenje da je uvoznik dužan da im dostavi potvrdu proizvođača. Za sve to oni uzimaju oko 7.000 RSD od fizičkih lica i 16.000 od firmi. Ako uzmete u obzir da potvrde proizvođača koštaju od 6.000-15.000 RSD dolazi se do apsurda da potvrda košta duplo skuplje od iznosa carine i pdv-a za uvoz istog vozila.

Koliko su oni nestručni, i koliki problem stvaraju uvoznicima govore i sledeći primeri:

Nedavno sam imao na carinjenju Oldsmobile. Carina je zahtevala potvrdu od agencije, a agencija nije mogla da utvrdi euro normu, iako je u saobraćajnoj postojala pomenuta šifra, i uopšte nije problem tu šifru naći i na interenetu na stručnim sajtovima kao šifru za euro3. Onda je agencija tražila da im se dostavi potvrda proizvođača, odnosno zastupnika u Srbiji. Kvaka je u tome što Oldsmobile nema predstavnika u Srbiji, te nikako nismo u mogućnosti da im to dostavimo. Oni se naravno nisu hteli potruditi da na drugi način utvrde euro normu, nego su odbili da izdaju potvrdu, a carina je zbog toga naložila uvozniku da vrati auto u inostranstvo, pod pretnjom da će ga oduzeti ako ga ne vrati u zadatom roku. Ne zanima ih kako i gde će čovek sa tim autom kada ga istera iz Srbije.

A, drugi primer, koji još više govori o tome koliki debili sede u toj agenciji je vezan upravo za spisak šifara na osnovu kojih oni utvrđuju euro normu. Naime, njima je neko dostavio taj spisak po kome će raditi, a na spisku su samo šifre za zakonski minimum, odnosno euro3 normu. E, sada, kada im se dostavi saobraćajna od vozila koje ima euro4 ili euro5, što je mnogo naprednija norma od euro3, pošto ga oni nemaju na spisku, izlažu uvoznika bespotrebnom trošku da im dostavi potvrdu proizvođača. Apsurd...

Inače, pre osnivanja te lezilebovićke idiotske agencije, potvrde o homologaciji su se vadile u Zavodu za standardizaciju u Odeljenju za homologaciju delova i vozila. Tu su radili stručni ljudi, pa su zaista bili jako retki slučajevi da se tražila potvrda proizvođača. A, cena izdavanja potvrde u Zavodu je bila 2.650 RSD, što je velika razlika u odnosu na 16.000 koliko traži Tadićeva agencija za jedan hebeni papir na kome piše "taj i taj auto, sa tim i tim brojem šasije, ispunjava euro3 normu".

jasna stvar. dos rezim je nestrucan i diletantski, zato su i mrzeli sve koji nesto znaju da rade.
 
SPS i SRS su samo gubili teritorije, ljude, i bavili se cak i fizickim istrebljenjem opozicije. Diletanti... i to je blag izraz. Ako neko misli da su se epohalno promenili - neka razmisli jos jednom.

tvoja ocena tih partija i devedesetih!?

bas cudno

kao da nisi bio ovde ili kao da si clan ldp i g17. a mozda samo noj? nije uvreda ti nikako ne mozes biti noj, ali mozes da se ponasas kao noj
 

Back
Top