Koja medijska kuća je bastion srpstva?

Станисалва Краков: " Мој отац је као Пољак студирао медицину у Паризу са групом српских студената, са којима се дружио У почетку му је било чудно што журе да заврше студије и да се што пре втрате у отаџбину. Али се временом заљубио у српску идеју, и одмах по завршеним студијама се преселио у Србију и своје услуге понудио српској влади." ". Ђорше Рош, у данима одбране Београда: " Несумњиво ћемо овде си изгинути. Но има ли племенитије и у светлије идеје за коју вреди положити свој живот, од српске идеје". Дакле, питање за све форумаше... шта је то српска идеја?

Sam naslov ove teme je potpuno sulud. Kako bilo koja medijska kuća može da bude bastion srpstva? Pa mediji postoje zbog profita, ne zbog srpstva. Čak i ovi na kojima se voditelji busaju u patrijotske grudi rade za profit.

То није у колизији. "Српство" је један од најважнијих бизниса у Србији. Сваки блавор, који ни за какав поштен посао није, почне да се буса у срБске груди...што се више буса, то се вози бољи ауто, да не кажем брабус.

Тада нико на свету није имао. Друго, ми смо тад имали духовну културу, која је у међувремена избледела, под Југославијом, а нарочито СФРЈотом, а тај тренд је и те како уз пљачку настављен и после 5. октобра. У целом деветнаестом веку нам није ни била потребна. Да подсетим само да је Књажевина па Краљевина Србија била усељиничка сила цео деветнаести век, све до 1914. године. ПОшто ништа није тако угрожено као српство, наравно да га треба штитити највише, па и медијски. Него, да ли ти знаш шта је то српство. Шта је српска идеја.
Niko u svetu nije imao pa smo opet imali pojam o ideji srpstva, šta to govori o nama?
Moguće da ne znam, mi u Šumadiji nismo obučeni da tako prepoznajemo srpstvo :mrgreen:

Они који користе ћирилицу, јер без тога не вреди разговарати.

Само Политика (све остало су таблоиди). Не хвалим сваки текст, али свако може да пронађе бар по нешто.

Код телевизија је врло тешко било шта поменути. Делимично ћу да похвалим само РТС, мада не због вести у дневнику него због других (добрих и обимних) текстова (на сајту) њихових дописника из иностранства. Они праве своје, не преписују. Могу само њих да похвалим због објективности, не због неког великог навијања.

Чак и два поменута не хвалим због навијања, него просто због квалитета. Не мислим да је навијање превише корисно. За мене су чињенице важније, јер ако не одлучујемо на основу њих, сигурно чинимо грешку.
Ja ne koristim ćirilicu ovde, jesam li manje Srpkinja Il ne znam šta je srpstvo :(

Sam naslov ove teme je potpuno sulud. Kako bilo koja medijska kuća može da bude bastion srpstva? Pa mediji postoje zbog profita, ne zbog srpstva. Čak i ovi na kojima se voditelji busaju u patrijotske grudi rade za profit.
"Prioritet" pri zločinačkom bombardovanju 199g NATO-a je označio RTS, što je i uradio. Epilog se zna.
RTRS bi bio recimo u Republici Srpskoj.

Zašto su sada cenzurisane odredjene ruske medijske kuće od strane "zapada"?
Treba li šta dodatno objašnjavati?
Naslov teme, kako god zvučao daleko da je "sulud" - čak, naprotiv.

Niko u svetu nije imao pa smo opet imali pojam o ideji srpstva, šta to govori o nama?
Moguće da ne znam, mi u Šumadiji nismo obučeni da tako prepoznajemo srpstvo :mrgreen:
О и те како су имали сви. А у Шумадији је та идеја била највећа и нај јача. Кроз цео 19. век, и почетак 20. Чак се у Шумадији најдуже и задржала. Тек у потоње време је почела да јењава. Некад је знао за њу сваки чобанин, а данас незнају академици САНУ.

Ja ne koristim ćirilicu ovde, jesam li manje Srpkinja Il ne znam šta je srpstvo :(
Не значи да си мање српскиња, али значи да ти је није баш много стало, и значи да ниси свесна зашто треба да пишемо Ћирилцу што више и што чешће. И незнаш ко је све и кад забрањивао Ћирилцу Србима у Србији. А ко је форсирао друго писмо, на уштрб ћирилице, кад и зашто. Некад забрана, а некад општа просетна и медијска пропаганда. Некад тиха а некад бучна. Увек агресивна. Да ли си мање српскиња, то само ти знаш. И то је вој избор. А да ли ти је то важно, то је очигледно.

Навика, као и свака друга.

Ако смо у СФРЈ писали латиницу "да нас остали лакше читају" - а због кога бисмо то данас чинили? У Србији смо, немамо више никакву федерацију или слично.

Ствар је у очувању сопственог. Овде се латиница није користила све до после Другог рата. Изузетак је само период окупације у Првом, када нам је у окупацији наметнута латиница.

Нису ни сама слова по себи пресудна - важно је и шта је написано.

Што се тиче компа, лако је ставити и ћирилицу. За телефон не знам, сада је лако имати све на српском / ћирилици.
Мој телефон је остао на енглеском, па сам додао ћирилицу посебно, не као језик.

Не значи да си мање српскиња, али значи да ти је није баш много стало, и значи да ниси свесна зашто треба да пишемо Ћирилцу што више и што чешће. И незнаш ко је све и кад забрањивао Ћирилцу Србима у Србији. А ко је форсирао друго писмо, на уштрб ћирилице, кад и зашто. Некад забрана, а некад општа просетна и медијска пропаганда. Некад тиха а некад бучна. Увек агресивна. Да ли си мање српскиња, то само ти знаш. И то је вој избор. А да ли ти је то важно, то је очигледно.
:lol: Reče ti učiteljici koja svaki dan piše i uči decu pisanje ćirilicom.... nije problem samo ćirilica, pravi Srbi bi trebali da se pozabave pismenošću, NE ZNAM.

Ниси мање Србкиња, али морамо чувати наше писмо.
Ја латиницом пишем баш кад сам принуђен, овако само ћирилица .
Latinica je pismo koje koristim na internetu, jer mailove ne mogu pisati ćirilicom, niti strane jezike, tako da bez obzira koliko se neko meri prema pismu kojim piše, ja sam i za to da što više jezika i pisama poznaješ, više vrediš...

:lol: Reče ti učiteljici koja svaki dan piše i uči decu pisanje ćirilicom.... nije problem samo ćirilica, pravi Srbi bi trebali da se pozabave pismenošću, NE ZNAM.
Јао јао. Дакле, одговор је у типографским грешкама. Баш си ми доскочила. Свака част. Шта ти мислиш, учитељице, ( и моја мајка и моја рођена сесра су учитељице, али мени се дешава да погрешим), дакле шта ти мислиш, зашто би ми морали да инсистирамо на ћирилици? Да се за њу боримо и да њоме пишемо кад год можемо. Да ли постоји неки чисто наш разлог за то.

Latinica je pismo koje koristim na internetu, jer mailove ne mogu pisati ćirilicom, niti strane jezike, tako da bez obzira koliko se neko meri prema pismu kojim piše, ja sam i za to da što više jezika i pisama poznaješ, više vrediš...
Ништа ти ја не мерим због писма, говорим о потреби очувања Србског Језика и Писма!

Наравно да ниси мање српскиња, ако пишеш латиницом. Али постоје и изразито важни разлози, којји су нижег идентитета. Видиш, и мејлове на српском можеш да пишеш ћирилицом. Само стране језике не можеп. Знаш ли кад смо почели равноправно да користимо и латиницу и ћирлицу? На основу којег договора, и са ким? И да ли се та друга страна држала тог договора? Дакле, по теби рецепционари у хотелима највише вреде у Србији? У беградским хотелима, многи рецепционери говоре више страних језика.

Наравно да ниси мање српскиња, ако пишеш латиницом. Али постоје и изразито важни разлози, којји су нижег идентитета. Видиш, и мејлове на српском можеш да пишеш ћирилицом. Само стране језике не можеп. Знаш ли кад смо почели равноправно да користимо и латиницу и ћирлицу? На основу којег договора, и са ким? И да ли се та друга страна држала тог договора? Дакле, по теби рецепционари у хотелима највише вреде у Србији? У беградским хотелима, многи рецепционери говоре више страних језика.
Nevezano koje su profesije u pitanju, svaki viši nivo obrazovanja doprinosi ličnom usavršavanju te osobe. Inače i da nije bilo dogovora, ko želi da se služi stranim jezikom, morao bi da nauči latinicu.

Јао јао. Дакле, одговор је у типографским грешкама. Баш си ми доскочила. Свака част. Шта ти мислиш, учитељице, ( и моја мајка и моја рођена сесра су учитељице, али мени се дешава да погрешим), дакле шта ти мислиш, зашто би ми морали да инсистирамо на ћирилици? Да се за њу боримо и да њоме пишемо кад год можемо. Да ли постоји неки чисто наш разлог за то.
Naravno da je očuvanje ćirilice još jedan bastion srpstva koji se mora čuvati, ali nisam isključiva, ne mogu negirati upotrebu latinice niti na osnovu toga nekoga prozivati da je manje Srbin...

Naravno da je očuvanje ćirilice još jedan bastion srpstva koji se mora čuvati, ali nisam isključiva, ne mogu negirati upotrebu latinice niti na osnovu toga nekoga prozivati da je manje Srbin...
Нико те није прозивао ѕа то. Заиста. Ниси, дакле, мање Србин, ни ако коритиш Гајицу. Абецчеду. Јер тако се зове. Абцчеда, или Гајица. Никад је нико није забрањивао. А ћирилица јесте била забрањена. Не само да је лепша,( наравно то је субјективно), него је и иконична, и уз све то, још и наша. И била је забрањена.

Mediji u Srbiji (i Srpskoj) su skoro svi jako polarizovani, što ne čudi kad se uzme u obzir da su pod teretom političke "nezavisnosti", skoro svi opterećeni raznim pritiscima političara.
Naravno veliku ulogu igra i vlasništvo medija kao i sprovodjernje medijskih zakona.

Šta je danas sloboda javne riječi i gdje je tu granica propisana zakonom, koji uprkos njemu (i Ustavu) kleveta se ne tretira kao krivično djelo? Mnoge prijetnje od tužbi ili krivičnih prijava protiv novinara ipak ne garantuju da će to u mnogome da pomogne nekakvom nezavisnom mediju ili novinarstvu?

Da li je nezavisnost medija narušena time što se vrši pritisak na urednike od vlasnika medija, koji ne bi bili to da nisu u nekim političkim vezama?
U svoj toj gunguli, postavlja se pitanje da li je neki medij danas iznad svega toga, u pravom smislu slobodan i neovistan od nečijih uticaja sa strane?

Ako se preko svega toga podvuče crta i sagleda rad vodećih medijskih kuća, koja od njih ili više, sa pravom mogu da se proglase pravim bastionom Srpstva?
Daa li Marić sa svojom Heppy i "čuvenom" ćirilicom, TV Prva, zato što je eto," prva", Pink sa svojim "nacionalnim dnevnikom", novonastali Informer sa mnoštvom političkih urednika.. ili ipak RTS kao zvanična državna televizija?
Sa druge strane, samim tim što su "opozicioni" mediji, Danas, Nova.. i dr takodje su moćna medijska "sredstva" koja su i te kako politički pandan tj ravnoteža onim kakokažu "režimskim" tj vladinim medijskim kućama.

Ipak, u svemu tome treba biti (nekako) neutralan i iskren(?) pa pošteno reći da je XX? pravi bastion Srpstva.
A koji je to - po vašem mišljenju?
Nijedna.Profit je vodilja.Ako kuća , koja zarađuje na srpstvu, oseti da to ne donosi profit, vrrlo brzo se okreća ka ''antisrpstvu''

pv1qjPYf_400x400.png
tvtlbmm20c1f6cmxgs17fvgx6q36zv33.jpgTV-Brics-919-523-new.pngchannels4_profile.jpg88ujnzugtv62gqpeqkyf85bkphhb0hjb.jpg
images.png
png-transparent-india-design-television-brics-television-channel-television-show-film-cable-te...pngTV-BRICS-500x223-1.jpg
IMG_5970.jpg

Poslednja izmena:

Back