Koja jedina evropska zemlja nikada nije osvojena?

Čovek je došao sa vojskom i zauzeo Švedsku; nazvao ti to unijom ili ne, ne menja ništa. I Hrvati kažu da je ono bila unija sa Ugrima.
Ali hrvatska vlastela nije pomagala Mađarima da osvoje Hrvatsku i nije zbog toga zadržala jedan oblik suvereniteta u odnosu na Mađarsku. Ja bih pre rekao da je deo švedske vlastele uz pomoć Danaca srušio svog kralja (koji je bio nemačkog porekla) i stupio u uniju sa Danskom.

P.S. Ali situacija jeste diskitabilna i može da se posmatra i ovako i onako.

pa Napoleon Bonaparta je okupirao Švajcarsku i pretvorio je u centralno organizovanu vazalnu državu Francuske. tek 1815. godine, posle Napoleonovog poraza u oslobodilačkim ratovima, Švajcarska je uspela da se reorganizuje tj ali ovoga puta samo kao labava konfederacija država.
Sve teritorije u Evropi su kad tad bile osvajane.

Da je armija JNA ušla u Zagreb i porazila hrvatske snage 90 -tih da li bi mogli da kažemo da je Hrvatska osvojena ili je ugušen pokret za nezavisnost (pre primanja Hrvatske u UN)?

Ja sam mislio da se tvoje pitanje tiče vojnog poraza neke zemlje. U istoriografiji se obično kaže da je danski kralj Švedsku nanovo osvojio, makar nije potrajalo.

Kalmarska unija je zapravo bila danska dominacija nad Švedskom. Možda treba tražiti malko više određene sličnosti sa odnosnom Engleza sa Škotskom, u praksi. Šveđani su u više navrata pokušavali da se otcepe i vodili (izuzetno krvave) ratove, sve dok nisu uspeli da se izbore za nezavisnost 1523. godine.

Uspešnost vlasti danskih kraljeva u Švedskoj zavisila je od kapaciteta da se vojskom zauzme Švedska tj. reaguje.

Danci nisu poštovali principe nominalno ustanovljene 1397. godine. Oni su se trudili da od personalne unije naprave zapravo realnu uniju, u kojoj je vrlo evidentno Švedska zavisna država u odnosu na Dansku, očigledno sa dugotrajnim ciljevima jače integracije. Po mnogo čemu i u određenim vremenskim periodima, to je bila personalna unija potpuno jednakih monarhija mnogo više na papiru, nego u praksi.

Ja sam mislio da se tvoje pitanje tiče vojnog poraza neke zemlje. U istoriografiji se obično kaže da je danski kralj Švedsku nanovo osvojio, makar nije potrajalo.
Pa tiče se vojnog poraza neke teritorije ili nekog naroda. Jeste Kalmarska unija bila dominacija Danske nad Švedskom, ali da li je Švedska svojom voljom ušla u tu uniju ili je prisiljena na to?

Pa tiče se vojnog poraza neke teritorije ili nekog naroda. Jeste Kalmarska unija bila dominacija Danske nad Švedskom, ali da li je Švedska svojom voljom ušla u tu uniju ili je prisiljena na to?

Pa sad, ne znam da li je baš to neko pitanje o kojem možemo realno govoriti u srednjovekovnom razdoblju. :)

Uslovno govoreći, da, kralj Erik Pomeranijski jeste bio priznat za kralja 1397. godine. Ali, Šveđani bi rekli, svaki kralj koji narušava integritet personalne unije narušava i sopstveni legitimitet, usled čega je svaka pobuna protiv Krune čin u odbranu Unije iz 1397. godine i po Božjoj volji.

Back