Koja je vaša definicija života?

Džudi S

Domaćin
Moderator
Poruka
4.925
tema.jpg

Rodiš se, imaš neko lepo ili manje lepo detinjstvo. Uživaš u mladalačkim ludostima. Pa se skrasiš. Odrasteš. Ideš na fakultet ili počneš da radiš. Zasnuješ porodicu. Dobiješ decu. Ponovo prolaziš kroz detinjstvo i pubertet.

I dok se okreneš, godine prođu. Tvoja deca sada imaju decu.
Taman sada imaš vremena i malo para da živiš lepše, bolje, kvalitetnije, mirnije.
Ali, đavo nikada ne spava. Razboliš se, i ne prođe mnogo, više te nema. Kao da nisi postojao.

Šta je život? Da li je to samo jedan tren sreće između rađanja i umiranja, ili jedan tren bola?

Foto: Unsplash.com

Pogledajte prilog 1642309
Rodiš se, imaš neko lepo ili manje lepo detinjstvo. Uživaš u mladalačkim ludostima. Pa se skrasiš. Odrasteš. Ideš na fakultet ili počneš da radiš. Zasnuješ porodicu. Dobiješ decu. Ponovo prolaziš kroz detinjstvo i pubertet.

Taman sada imaš vremena i malo para da živiš lepše, bolje, kvalitetnije, mirnije.
Ali, đavo nikada ne spava. Razboliš se, i ne prođe mnogo, više te nema. Kao da nisi postojao.

Šta je život? Da li je to samo jedan tren sreće između rađanja i umiranja, ili jedan tren bola?

Rodis se,
odrastes,
zavrsis skolu
ides u vojsku
ozenis se
30-40 puta stavis kupus
i umres

Zivot je jedan veliki izazov...Kojeg nikako ne trebas shvatiti jednostavnim i lakim..
Moja definicija zivota je sledeca, Razmisljam o buducnosti ali ne na "daleko" dovoljno koliko mi treba da mi mozdane celije stvore odma sliku te iste buducnosti, nekako ne volim previse razmisljati o tome, volim i nekako se radujem da me zivot iznenadi dal na lep ili manje lep nacin, volim kad mi to prikaze "odjednom" i izmami mi reakciju da se i ja sam nekad zacudim od iste...Sto se tice te losije strane, zivot je jedan i za tren prodje, mora postojati jaka psiha i jak mentalitet kako bi se to preprodilo koliko toliko, od starih sam cuo "Lepe i srecne trenutke brzo zaboravis...A one lose ce ti zauvek ostati u podsvesti, razmisljas stalno kako si mogao da uradis da to ispravis, trebao si drugacije" i te stvari, a ja se trudim maksimalno da tu "teoriju" okrenem u svoju korist i te lepe trenutke pamtim a lose zaboravim...Uglavnom zivot je prelep i pun iznenadjenja ali moras se moras uklopiti i udubiti u ulogu kako bih sve to doziveo na pravi nacin...

Pogledajte prilog 1642309

Kada ti se izdogađaju neke tragedije vidiš koliko si prolazan i da ćeš vrlo brzo svega mesec dva posle smrti biti zaboravljen i postati prošlost, a kasnije u nekoj daljoj budućnosti, trag tvog postojanja potpuno nestati, onda kažeš sebi živi bre, muvaj koju hoćeš, probaj sve što želiš, dosta te moralne i religijske stege da te sputavaju kad vidiš da onaj što je krao ima sve, ništa ga nije "sustiglo", a onaj što je bio pošten crko ko pas, ona što je bila nimfomanka našla bogatu budalu živi život provodi se, ona što je bila poštena zakopćana do grla umrla mlada sama od raka sahranili je roditelji.
Religija je samo pričica iz daleke prošlosti, uteha da će nekad tamo da ipak oživimo,iako nikad nije dokazano, empirijske stvari upravo govore sve suprotno tome, ali čovekov strah od smrti, večnog nepostojanja nikad nije prevaziđen i koliko god neka priča bila glupa čovek će makar pokušati da nađe izgovor u toj nerealnoj bajci.
Nije uspeo da ga prevari dužnik oko isplate duga za prodatu robu, nije naseo na itekako logičnu i realnu priču.
Nije poverovao rođenom bratu u to što se ovaj kleo u decu da posle smrti roditelja neće tražiti deo kuće, što je realistično obećanje.
Zna da je priča o Crvenkapi bajka.
Ali zato veruje u knjigu od pre 2000 godina, čijeg autora nije poznavao, ne poznaje njegove moralne sklonosti i motive,veruje mu da je neki čiča sa štapom presekao more, da je neko pretvarao vodu u vino, budio mrtvog, vaskrsavao u vreme primitivne nauke i obrazovnog sistema, što sada kada je nauka toliko uznapredovala se ne može uraditi i pod ovim standardima deluje nerealno.
Možda najblaža smrt bi bila u snu, da čovek iz besvesnog stanja tokom dubokog sna (dakle ne onog pred buđenje kada ima neku svest da upamti šta sanja) ugasi se i da pri tom ne oseti da mu je srce stalo i da je prestao da diše.
Verujem da bi i njegovoj porodici to bilo najutešnuje da je umro ne znajući za to.

Ajde da odgovorim ozbiljno, pošto mi je prethodni komentar (ozbiljan, ali sarkastičan) izbrisan.
Ne bih rekla da se život može definisati, nije to ni ček-lista, pa kad završiš jednu fazu štikliraš je i pređeš u drugu. Dobro, određene faze tipa školovanja su svima zajedničke, e sad neko se zaustavi na osnovnoj, neko bude doktor nauka. Naše nade, snovi, ambicije sa jedne strane i naš karakter i temperament sa druge nas vode kroz životne faze i oblikuju ih. Neko je srećan sa petoro dece, neko neće ni jedno i to je u redu.
I šta sa osobama koje Bog baš i nije pogledao, invalidnima, osobama koji boluju od srtonosnih bolesti, koja je tu definicija života ako je uopšte ima?
Moje lično viđenje je da jednostavno gledam da proživim vreme koje mi je dato na najbolji mogući način i da doprinesem koliko mogu, lokalno, globalno kako god.

Vaš svakodnevni život, kada ga pogledate veoma duboko, nema smisla. Vi težite, želite novac, položaj, prestiž, a kada ga imate, šta je to? Niste sami otkrili da li život ima pravi smisao. Pitate šta je svrha ili cilj života, a ne smisao. Svrhu mogu izmisliti pametni ljudi, ili vi možete izmisliti svrhu iz svoje bede, konfuzije i sukoba. Ali svrha nije smisao. Smisao je da saznate sami gledajući sebe, dubinu svog srca, dubinu svojih osećanja, dubinu svojih misli.
Dakle, kada pogledate svoj život, sitne svađe, plitak um, svadljiv, surov, uski, kada sve to pogledate, zar se ne osećate razbijeno i šokirano? Zar ne osećate da život koji svakodnevno živite, idete na posao od jutra do mraka četrdeset ili pedeset godina, dolazite kući, svađate se, umorni, spavate sa ženom ili mužem, zaista nema smisla? Dakle, možete li to gledati bez depresije, bez želje da to promenite? Ako želite da ga promenite, promenićete ga u drugi obrazac koji će biti podjednako zbunjujući. Kada je vaš um zbunjen i iz te konfuzije koju izaberete, ono što odaberete mora biti rezultat vaše zbunjenosti. Ovo je vaš život, vaše svakodnevne muke, vaše brige, vaše povrede, vaš bol. Samo pogledajte. Život nema početka i kraja, to je i smrt i život, to je zeleni list, i uvenuo list što ga tera vetar, to je ljubav i njena neizmerna lepota, tuga samoće i blaženstvo samoće. To se ne može izmeriti, niti ga um može otkriti.

Definicija zivota je bila vrlo jednostavna tokom veceg dela istorije, problem je nastao kad je izmisljen miskroskop jer su se pojavila bica koje naucnici i filozofi nisu znali kako da klasifikuju, oko virusa se jos nisu slozili, ali bakterije su klasifikovana ziva bica.
Covek u komi je jos uvek ziv isto kao i sretni, nesretni, tuzni, veseli i svi ostali zivi ljudi.
Zivot je najvece cudo u univerzumu, i biti ziv je velika pocast.
Ljudski zivotni vek je bio jako kratak i do realtivno nedavno vecina ljudi nisu imali srece da dozive punoletstvo, ja sam docekao 47 godinu i jako sam zadovoljan i svaki novi dan vidim kao bonus.

Sreca je stanje uma.

Poslednja izmena:

Back