Koja je uloga kuma i kako se postaje kum?

Markoni11

Poznat
Poruka
8.566
Kaze se: "Bog pa Kum". Svi znamo da je uloga kuma velika i da se postuje najvise u familiji.Osim sto je kum glavni na vencanju i na krstenju kada se rode deca. Koja je jos uloga kuma?... Kako se postaje kum?... Da li kumstvo u nekim situacijama moze i sme da se odbije?

best-man-wedding-speech-by-Corey-Ann.jpg
 
Poslednja izmena:
...kum je , kao prvo, svjedok pred Bogom
da ce ispred svih obaveza postuju kumove potrebe prizvane,
zato se kum uvijek uzima ili bira prostorno sto dalje da se ne izblamira u svakodnevnici...
Kum se zove da prisustvuje samo radostnim danima porodicnim...postovanje kuma i kumstvo je iz razloga cistosti koje je do svetosti...
Nije nestalo kumstvo nego zloupotrijebljeno...po negdje i od kvazi kumstava tj. onih koji i Slavu obiljezavaju po kafana i nekih vanjskih prostora a to je farsa za necije oci a totalno kontraefekat i porodici i sjutrasnjici njenoj ako se Slava tako shvata...Kumu je mjesto uvijek gdje bi trebao biti svestenik ili ako je tu , onda do njega...kumstvo se ne odbija jer je 'ciljani' kum vec pripremljen i ocekuje a dokazani je prijatelj bez ikakvih aspiracija drugih vrsta, sto je nazalost Danas tako...bili je to i 'Juce' ali bar skrivalo se u devet jama...a sve je tako jer smo ovaj Balkan isprljali a sveti je prostor...mucenicki izdrzavao i azdrzava sve...
 
Dobro poznata izreka da „Kum nije dugme“, nastanila se na našim prostorima i danas se vrlo često koristi. Kada kažemo kum, prva asocijacija koja većini pada na pamet je prijatelj za cio život, koji vas nikada neće izdati, koji će uvijek biti tu za vas kao dio porodice i na koga ćete moći da se oslonite u svakom trenutku.
 
Kum i kuma su svedoci na venacnju .sve preko toga spada u starozavetne obicaje koji su danas deplasirani
Tesko da ce mladi roditelji dozvoliti kumu da da ime detetu bez njihove saglasnosti a nekada je tako bilo
Svedok na venčanju nije isto što i kum. Svedoka možeš i na ulici da navataš, a kum bi trebao biti duhovni otac budućem potomstvu.
Ali to je retrogradno ****** tradiciju bitna je kinta i moderno doba
 

Back
Top