Koja je prava cena razvoda?

Poruka
22.458
Sudeći po ekspertu za meditaciju, Piteru Šihu, parovi vrlo često uopšte nisu svjesni prave cijene razvoda

„Cjelokupna imovina para dijeli se na sudu. Nekada od ukupne imovine od recimo 800.000 dolara možete ostati sa svega nekoliko desetina hiljada dolara. Zašto biste željeli da platite 200.000 dolara na sudske troškove i advokate?“, izjavio je on.

Istraživanja su pokazala da parovi na sat troše 300-400 dolara za advokate i sve stručne svjedoke, kao što su računovođe i procenitelji imovine, kao i 4.000-5.000 dolara ukupno na troškove tumačenja i čitanja pravnih dokumenata.

U slučajevima kada se određuje starateljstvo parovi moraju da izdvoje 3000 dolara za ove usluge kao i 300 dolara po satu za advokata.

Na samom početku sama aplikacija za razvod košta 577 dolara, dnevna saslušanja 600 dolara, a potrebno je izdvojiti i 300 dolara za sat vremena advokata, dok svi troškovi cjelokupnog suđenja, kao i čekanja na isto, iznose 20.000 do 30.000 dolara.

Na kraju dolazi suđenje koje košta do 5.000 dolara po danu plus troškovi za advokatai svjedoke. Kada se sve ovo sabere, parovi za razvod potroše 200.000 dolara.

Mada bi naslov bez teksta u nasem mentalitetu dodirnuo orkanske dubine pitanja dece i emocija, kod pragmaticnih Amera sve se svodi na dolare:mrgreen:
Ovde stoje pitanja: da li ta moda dolazi kod nas, da li zanemarujemo ovo pitanje ili dajemo prednost samo deci i emocijama zbog nizih troskova naseg pravnog sistema i pitanje svih pitanja, da li je sebicno prvo razmisljati o imovini naspram pitanja dece i licne srece (emotivnog kraha koji nas sputava da racionalizujemo situaciju)?

Mada bi naslov bez teksta u nasem mentalitetu dodirnuo orkanske dubine pitanja dece i emocija, kod pragmaticnih Amera sve se svodi na dolare:mrgreen:
Ovde stoje pitanja: da li ta moda dolazi kod nas, da li zanemarujemo ovo pitanje ili dajemo prednost samo deci i emocijama zbog nizih troskova naseg pravnog sistema i pitanje svih pitanja, da li je sebicno prvo razmisljati o imovini naspram pitanja dece i licne srece (emotivnog kraha koji nas sputava da racionalizujemo situaciju)?

Ja ovo nisam razumjela. Moze li pojasnjenje?

Ja ovo nisam razumjela. Moze li pojasnjenje?

Iz novina, vesti...cesto vidimo kako se Ameri ne obaziru na decu prilikom razvoda ili su im u najmanju ruku na drugom mestu. Isto tako, kod nas je subjektivna pozicja u drustvu prepreka raciju (sta ce reci mama, tata, komsija, rodbina) pa je teziste razvoda pomereno na utvrdjivanje ko je kriv, ko je prevario itd. kako bi se moralno diskreditovala druga strana. Pri tome se ne mari na troskove i odugovlacenje procesa a neretko su deca sredstvo ucene.

Iz novina, vesti...cesto vidimo kako se Ameri ne obaziru na decu prilikom razvoda ili su im u najmanju ruku na drugom mestu. Isto tako, kod nas je subjektivna pozicja u drustvu prepreka raciju (sta ce reci mama, tata, komsija, rodbina) pa je teziste razvoda pomereno na utvrdjivanje ko je kriv, ko je prevario itd. kako bi se moralno diskreditovala druga strana. Pri tome se ne mari na troskove i odugovlacenje procesa a neretko su deca sredstvo ucene.

Najtezi dio razvoda je ustvari odluka da se razvedes. A nakon toga se pokaze moral i prioriteti. Glupo mi je usporedjivati ikoga igdje.
Teziste razvoda, barem za mene, je bilo na meni. Koliko mogu biti dobra zena, majka...ako sama sebi nisam dobra?

Slazem se, ali da li smo mi zato bolji ljudi?
Ovde sam hteo naglasiti razliku izmedju naseg poimanja moralnog sveta i licnog zadovoljstva naspram libertanskog individualizma i trazenja licne srece.

To nema veze sa dobrotom,
već sa percepcijom.
Nisu nam isti prioriteti
na rang-listi elemenata,koji tvore život.

Zašto je kolosalni Nikita Mihalkov odbio neverovatnu ponudu,
koja mu je nuđena za Hoivud.
Rekao je,kada se zahvaljivao i obrazlagao odbijanje -
"Spasiba,ali ja,prosto,ne umem da pravim filmove,koji nemaju dušu....!"

Poslednja izmena:
Ocito i dalje ne razumijem tvoje usporedbe. Ili me ogranicava moje licno iskustvo razvoda. Pa cu komentare o financijsko-moralnom dijelu razvoda u Americi i opcenito tom trendu ostaviti drugima da komentiraju.

Pa to.;) Kod nas se ovom problematikom niko ne bavi. Prespor i neefikasan pravni sistem kompenzira jeftinoca. A gde su ljudi na koje se , vidljivo iz tvog posta, stavlja teret morala i prioriteta? Cak i sporazumni razvodi traju od 3 do 6 ili vise meseci ako nemas vezu na sudu. U medjuvremenu neko trpi. Iz nase prakse moze se zakljuciti da ugl trpe zene. Ako tuzbu podnese samo jedan bracni partner onda ide centar za socijalno i mirenje 1&2 itd, mozda bolje poznajes problematiku?
Iako u uvodu ne pise, prakse na Zapadu akcentiraju predbracne ugovore kao bi se troskovi i patnja sveli na minimum. Kod nas je stvar predbracnog ugovora u domenu "nakrive" aksiologije: ide se sa predubedjenjem da neko nekoga zbog tog ugovora u stvari ne voli, sumnja u emocije itd. Pitanje je da li smo mi bolji ljudi sto nam i na pocetku i na kraju braka materijalno stoji po strani? Ili je bolje biti pragmatican i aplicirati i na brak ukupne zakonitosti drustvenog zivota, koje kazu da svetom ne upravljaju emocije, moral i etika?

ja ne verujem uopste da se kod nas ne razmislja o parama nego se to lepse upakuje, pa se zove "ostao/la sam u braku zbog dece".
amerikanci su bar iskreni, kod nas se dosta njih seti dece i njihovih interesa kad stigne racun a razvod kosta vise nego sto se misli iako je niska cena same parnice i troskova.
nije imovina nebitna, utuces ceo zivot pokusavajuci da je steknes, ulazes napore, boris se i onda, hop, ode ona kroz prozor a tebe bas briga, jer nisi amerikanac - nije tako. samo, iz nekog razloga ljudi kod nas imaju kompleks u vezi novca, ne mogu cesto ni sebi da priznaju a tek ne drugima da su i to uzeli u obzir kad su razmisljali o razvodu.

ja ne verujem uopste da se kod nas ne razmislja o parama nego se to lepse upakuje, pa se zove "ostao/la sam u braku zbog dece".
amerikanci su bar iskreni, kod nas se dosta njih seti dece i njihovih interesa kad stigne racun a razvod kosta vise nego sto se misli iako je niska cena same parnice i troskova.
nije imovina nebitna, utuces ceo zivot pokusavajuci da je steknes, ulazes napore, boris se i onda, hop, ode ona kroz prozor a tebe bas briga, jer nisi amerikanac - nije tako. samo, iz nekog razloga ljudi kod nas imaju kompleks u vezi novca, ne mogu cesto ni sebi da priznaju a tek ne drugima da su i to uzeli u obzir kad su razmisljali o razvodu.

Odlican ugao :ok:

Obrnuto bi bilo jos gore, kad "proradi" homobalcanicus :mrgreen:

Ja se ne bih bunio protiv ugovora ako bi neke meni bitne stvari regulisao kako ja zamisljam. :mrgreen:

Ima i tu istine. :ok:

Sudeći po ekspertu za meditaciju, Piteru Šihu, parovi vrlo često uopšte nisu svjesni prave cijene razvoda

Hahaha, zamišljam stručnjaka kako meditira o ceni rzavoda...:lol:
Jači ti je izvor kada nema pojma šta je medijacija, nego je poistovećuje sa meditacijom!:zcepanje:

Nikako ne mogu da dovedem u vezu emocije, decu i mentalitet bilo kod naroda sa tekstom koji govori ISKLjUČIVO o ceni koštanja jednog razvoda! :confused:
Mislim, ako neko napiše da Moneova slika košta milion dolara, to ne znači da njemu ništa ne znače umetničke vrednosti te slike, nego da samo ima potrebu da ljudi znaju koliko novaca treba da plati onaj ko želi da je poseduje!
Znači, ako je autor teksta hteo da nam kaže koliko, u finansijskom smislu, košta jedna razvod u Americi - to ne znači da time sugeriše kako Amerikancima nije stalo do dece i lične sreće, kako su im deca i emocije na drugom mestu i kako se kod njih sve svodi na dolare.:roll:

Nego, mi koristimo svaku priliku da opljunemo bogate Amere i da naglasimo kako smo u prednosti u odnosu na njih jer smi mi siromašni ali zato taaako osećajni!:mrgreen:

Poslednja izmena:
I eto, nakon posta od Mojrae dovodi se u pitanje kategorija nase moralnosti i etnocentricne slike koja je imputirana u svest ljudi - mi smo emotivniji, prirodniji, posteniji - moralniji itd. A u stvari smo licemeri

Ne mozemo ici u korak sa ovima koji ne muce nase muke.
Kod nas postoji jak moral ali...lazni:cry: Vozimo se u modernim vozilima, koristimo modernu tehnologiju a...svescu smo par vekova unazad. Vazno je sta ce selo reci.
A to selo moze biti i milionskih razmera, nezavisno da ni najblizeg suseda ne poznajemo.
Posto je manjak kapitala, slicni primeri ce nam biti jos dugo uskraceni. Povremeno se dobije prostor za pljuvacinu tzv elite...domace. Treba i svoju dusu zadovoljiti:kafa:

Мора да је скупо, а ја сам стипса.
Океј су предбрачни уговори, има тога и код нас, мада се у овој нашој прћијици зна да се у браку ретко шта стиче, а и ако се стекне, онда се никако не води као зај. имовина већ на једног од супружника. И да,жене су већином и даље сиромашније у старту, што им очигледно не смета и онда дођу изговори типа да знају да иx мужм вара али се "поносе" тиме јер знају да је небески ијебац или се ваде на децу....

Nikako ne mogu da dovedem u vezu emocije, decu i mentalitet bilo kod naroda sa tekstom koji govori ISKLjUČIVO o ceni koštanja jednog razvoda! :confused:

Ja mogu iz x primera koje licno znam a koji se npr odnose na odnos dece i roditelja u Nemackoj. Kultura i mentalitet su u mnogome razliciti od nasih. Ljubav prema detetu ne podrazumeva da budes njegov rob a to je upravo ono sto je praksa kod nas- bezrezervno se dajemo, pokusavamo im olaksati zivot vise nego je potrebno i time im samo odmazemo. A onda ta ista deca sluze za potkusurivanje i ucene prilikom razvoda, imao sam priliku to licno gledati.
E sad sto ti paradigmaticnu sliku koju ovaj autor daje ne smatras proizvodom upravo zapadne kulture i mentaliteta je tvoja stvar. Meni licno ne sluzi za pljuvanje, kako si ti dole navela, vec naprotiv, vise govori o vecoj razvijenosti svesti i drustva ukupno. Kontekst u kome se raspravlja o ovom drustvenom fenomenu za mene je izvor rasprave i smisao te razlicitosti. Ne raspravljaju se zbog dece i morala vec zbog novca.
Znači, ako je autor teksta hteo da nam kaže koliko, u finansijskom smislu, košta jedna razvod u Americi - to ne znači da time sugeriše kako Amerikancima nije stalo do dece i lične sreće, kako su im deca i emocije na drugom mestu i kako se kod njih sve svodi na dolare.:roll:

Oni definitivno imaju drugaciji odnos prema deci, narocito protestanti, i ne sugerise on vec sam ja postavio par pitanja kroz svoje razumevanje i poznavanje Zapada.

Back