Koja je najbolja razlika u godinama izmedju dva deteta?

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
315.640
144341493664aea53d43369477801912_640.jpg


Univerzalni odgovor na pitanje "Koja je idealna razlika u godinama između dece?" ne postoji. Istovremeno, svaka razlika u godinama ima svoje prednosti i nedostatke, koje treba unapred odmeriti.

Razlika od godinu dana:

Moguće prednosti:
1. Postaćete pravi "as" materinstva. Da, prve godine sa dvoje dece mlađe od dve godine ostaće u vašem sećanju kao mutna magla zbog hroničnog nedostatka sna i "Dana mrmota". Ali, s druge strane, niko ne može da se poredi sa vama u sposobnosti da jednom rukom vešto promenite pelenu, a drugom hranite ili ljuljate - sve u isto vreme. Na kraju ćete postati toliko dobri u tome da ćete možda imati vremena za nešto drugo osim beskonačnog čišćenja, pranja, kuvanja, hranjenja i kupanja.

2. Možete da izbegnete problem dečje ljubomore - starije dete će biti premalo da shvati šta za njega lično znači pojava druge bebe. Osim toga, pošto nema vremena da stvori uverenje da njegovi roditelji pripadaju samo njemu, neće zahtevati da mu se posveti više pažnje.

3. Ograničivši se na vremenske prilike, umesto da sve razvlačite godinama, brzo ćete prebroditi ceo ovaj težak period trudnoće, novorođenčadi, ranog detinjstva, a kada deca malo porastu možete bar delimično da se vratite svom ranijem životu.

4. Sa tako malom razlikom u godinama, velike su šanse da deca, uprkos svađama, ipak odrastaju kao bliski. Na kraju krajeva, pored roditelja, oni imaju mnogo toga zajedničkog - igraju iste igre, gledaju iste crtane filmove, čitaju iste knjige, često komuniciraju sa istim prijateljima.

5. Deca bliska po godinama mogu da se zabavljaju – i što su starija, to češće. To roditeljima mnogo olakšava život.

Potencijalni nedostaci:
1. Toliko često trudnoća i porođaj predstavlja veliko opterećenje za telo, vaše telo jednostavno neće imati vremena da se potpuno oporavi od prethodne trudnoće i porođaja. Pored toga, povećava se rizik od komplikovanih i prevremenih porođaja, postporođajne depresije.

2. Izazovan period. Imate jednu zahtevnu bebu u naručju, kojoj ste i dalje toliko potrebni i zavisi od vas ... a onda se pojavljuje druga. Setite se svih "čari" prve godine bebinog života: neprospavanih noći, hranjenja, grčeva, povraćanja, menjanja pelena. Sa tako malom razlikom u godinama između dece, opterećenje ne samo da se udvostručuje, već se višestruko povećava.

3. Ako imate dvoje male dece, teže je graditi odnose sa svakim od njih, vaša pažnja je rasuta.
4. Rodivši drugo dete odmah nakon prvog, ne samo da mu nećete moći preneti "nasleđe" mnogih dečijih stvari koje će starijem detetu i dalje trebati, već ćete, najverovatnije, morati da kupite mnogo više, na primer, drugi krevet i kolica.

Dve godine razlike

Moguće prednosti:

1. Vaše telo je spremno za novu trudnoću i porođaj, rizik od komplikacija je smanjen.
2. I sami ste spremni - osnove brige o novorođenčetu još nisu zaboravljene, a pritom se više ne plašite, jer ste profesionalac i osećate se sigurnim u sebe.
3. Deca su još uvek dovoljno bliska po godinama da imaju zajednička interesovanja.

Potencijalni nedostaci:
1. Ljubomora i rivalstvo za roditeljsku pažnju između dece mogu biti izraženiji.
2. Dakle, kod starijeg deteta koje ne želi da deli vašu pažnju sa mlađim, nakon pojave bebe mogu da počnu tegobe - tantrumi, demonstrativna neposlušnost, nazadovanje ponašanja...
3. U kući će neko vreme vladati haos i stres, jer ćete morati da se nosite sa novorođenčetom i aktivnim dvogodišnjakom u isto vreme. Ali ovo je privremeno.

Tri godine razlike

Moguće prednosti:
1. Verovatno ćete imati laku trudnoću i porođaj - studije pokazuju da je u intervalu od oko tri godine rizik od komplikacija najmanji.
2. Sa takvom decom će vam biti lakše nego sa decom sa manjom razlikom u godinama – trogodišnjak (barem u teoriji) već može da se zaokupi, dovoljno je samostalan i može se zainteresovati da pomaže oko bebe. Verovatno već zna da koristi toalet, tako da nećete morati da menjate pelene dve bebe odjednom. Već može da ide u vrtić, tako da ćete imati period tokom dana kada ćete morati da brinete samo o jednom detetu.

Potencijalni nedostaci:

1. Još uvek morate mnogo da brinete. Trogodišnjak, s jedne strane, još uvek nije u stanju da se u potpunosti brine o sebi, a sa druge strane, njegove potrebe su već prilično velike i zahtevaju veliku pažnju roditelja.
2. Ljubomora je i dalje veliki problem. Stariji je i već mnogo razume i shvata da dobija manje pažnje od roditelja, jer se pažnja deli i na drugo dete. On još nije u stanju da se izbori sa svojim negativnim emocijama, pa su mogući napadi besa, plača, nestašluci...
3.. Događa se i regresija u ponašanju kod trogodišnjaka.

Razlika od cetiri i vise godina

Moguće prednosti:
1. Selektivna amnezija dolazi na svoje. Sećanja na porođaj, neprospavane noći, grčeve i druge tegobe se negde rastvaraju - a vi čekate da se beba pojavi sa optimizmom i novom snagom.

2. Stariji je već dovoljno star i psihički zreo da se nosi sa ovom vesti bez straha, ljubomore i nesigurnosti. Verovatno će biti srećan zbog rođenja brata ili sestre - i odnosiće se prema njemu ili njoj nežno.
3. Imaćete priliku da posvetite veliku pažnju deci pojedinačno – čitate, igrate se – ili jednostavno uživate u životu pojedinačno sa svakim od njih.
4. Biće vam relativno lako da odgajate decu sa takvom razlikom u godinama, jer ste već iskusan roditelj i ne brinete o sitnicama.
5. Starije dete će moći da vam pomogne sa mlađim. I to ne samo direktno – da donese pelenu ili da nasmeje bebu – već u smislu da mlađi može da nauči mnoge važne veštine od starijeg, na primer, da govori, koristi toalet, čita.

Potencijalni nedostaci:
1. Postoji rizik od komplikacije na porođaju sa velikim intervalom između njih, posebno ako se odlučite za drugi stariji od 35 godina .
2. Sa velikom razlikom u godinama između dece, možete izgubiti formu i zaboraviti veštine brige o bebama.
3. Odnosi između dece možda neće postati tako bliski i prijateljski kao u slučaju kada između njih postoji razlika od godinu ili par godina.
Osim toga, biće vam teško da odete negde sa celom porodicom, jer zbog razlike u godinama interesovanja dece mogu biti potpuno različita.
link
 
Koja je po vama najbolja razlika izmedju dva deteta , ukoliko se naravno zeli dvoje i vise dece
Ja sam izabrala razliku od tri godine. Da, desila se regresija. Stariji je nosao
flašicu i pelene i hteo je da i on bude beba.. :lol:
I onako najiskrenije je rekao ''Mama, vrati ga u bolnicu. Ja hoću da budeš
samo moja mama''
Mislim da je veći problem pritajena ljubomora kada je veća razlika u godinama.
Kada se dete stidi ljubomore i prikriva.
 
Evo mene posle 100godina...:per::zper:Najbolja razlika 8 godina, iz iskustva...Ovo prvo ste se izigrali, sve dečije bolesti prošli,svu pažnju poklonili prvom koraku, prvom zubu itd, preživeli polazak u vrtić, školu, imalo svoje trenutke i kada dođe novi član (beba), nema ljubomore, sve razume, raduje se prinovi kao da je dobila novu igračku, učestvuje u kupanju, igra se sa malim bratom( kod nas je starija sestra- mlađi brat)...ali ne upadamo u zamke da starije dete čuva mlađe, i dalje ima svoje detinjstvo a kada je u školi, ovo mlađe ima svu pažnju....rastu zajedno, vole se, ne tuku se, mlađe sluša starije, idila....razliku sam napravila toliko jer je ćerka tražila brata ili sestru, a ja sam odustala nakon horora koji sam doživela u porodilištu, te me je samo ljubav deteta naterala da prođem ponovo, na žalost, slično iskustvo.Samo sada sam znala da na vreme odreagujem jer ono što se dešava u našim porodilištima je za krivično gonjenje....ali o tome drugom prilikom...Uzgred, ćerka sada ima 26g a sin 18g i bolje nije moglo biti....
 

Back
Top