Koja je kazna ako neko odbije da ide u vojsku?

Војни рок је једно, рат је нешто друго.
И добро је да политички и војни врх види где су и шта су.
Ukrajinci i Rusi na frontu primaju 2,500€ mesečno. Kad vojnik ne primi platu tu je gotovo sve i on počinje da se sprema na predaju ili bežaniju. Ovi diletanti koji se zamlaćuje da će neko besplatno da im brani prćiju od države nemaju veze s realnošću, a rat u Ukrajini nam je pokazao da od ročne vojske nema ništa i da na regrute niko i ne računa jer su oni samo za pozadinu.

Za izbjegavanje služenja vojnog roka teško da će kazna biti zatvorska jer to nikome ne treba ali pretpostavljam da može biti novčana kazna što je vjerovatno. Biće dilema da li da odeš ta dva mjeseca na odsluženje ili da se dobije neka kazna od 5000 eura. Pretpostavljam da se neko može pozvat na priziv savjesti zbog vjerskih ili etičkih razloga pa da ne ide u vojsku, ali u tom slučaju bi trebao ići civilno služit, a tu te može zapast da ideš u neki starački dom babama prat gujsone.

Iskreno apsolutno sam protiv prisiljavanja nekoga na bilo šta protiv njegove volje pa sam tako i protiv obaveznog vojnog roka i teranja u vojsku onih koji ni duhom ni telom ne žele da budu tamo i koji to doživljavaju kao robiju i kaznu za nešto što nisu uradili ali ko želi da ide želim mu sve najbolje i treba ga podržati (pa i omogućiti mu i izvesne privilegije na konto toga).
Što se mene tiče ono dok je još bilo vojnog roka ja sam još studirao a sad kad razmatraju vraćanje imam već skoro 4 banke pa sam uveliko prešišao starosnu granicu za regrute i iskreno zahvalan sam što me je to zaobišlo i što nisam morao da se drndam sa tim, ono poznavajući sebe verujem da ne bi bilo baš neko prijatno iskustvo i verovatno bi se samo izmaltretirao nepotrebno.

Mislim da bi možda bilo i najpoštenije i najviše fer sprovesti neki referendum na kome bi se izjasnili samo potencijalni regruti i momci starosti od 18-30 godina pa nek oni sami odluče o svojoj sudbini žele li vojni rok ili ne.

Građanima Srbije jebeni Meksiko odbija vize, ne možeš u Englesku da uđeš bez vize.
Zanimljivo kako si iskopao neku državu kao dokaz da "ne možemo nigde bez viza". Inače u Englesku ne mogu bez vize ni građani BiH, Albanije, Makedonije, Crne Gore, Turske...tačnije nijedne evropske države koja nije u EU.

A evo gde možemo bez viza

Visa_Requirements_for_Serbian_Passport_Holders.svg

Znači, od celog evroazijskog kontinenta vize nam trebaju samo za UK, Irsku, Avganistan, S. Arabiju, Jemen, Severnu Koreju i Turkmenistan. Od cele Južne Amerike trebaju za Venecuelu, Gvajanu i Paragvaj.

Ukrajinci i Rusi na frontu primaju 2,500€ mesečno. Kad vojnik ne primi platu tu je gotovo sve i on počinje da se sprema na predaju ili bežaniju. Ovi diletanti koji se zamlaćuje da će neko besplatno da im brani prćiju od države nemaju veze s realnošću, a rat u Ukrajini nam je pokazao da od ročne vojske nema ništa i da na regrute niko i ne računa jer su oni samo za pozadinu.
Да добровољци, уговорци и плаћеници, остали далеко мање.
Велике су то земље, војни капацитети...људство...
Неупоредиво са нашим приликама.
Овде имамо другачију "бољку",
Разочарење.

Све то имају они Срби на бауштели у Немачкој, зар не?

Илити Швајцарској.

Што ће рећи, нема тога што ми моја држава омогућује што не би неки поштени окупатор (поштени, не рецимо Хрват... :hahaha:)

Да скратим, ја сам држави далеко потребнији него она мени. Мене има и без Србије.

Србије без њених грађана нема.

Da, imaju, ali ne bi trebali imati, ako niste spremni braniti njemačku državu onda nemate ni pravo uživati u benefitima njemačke države, auslander raus
:kafa:

Inače u Englesku ne mogu bez vize ni građani BiH, Albanije, Makedonije, Crne Gore, Turske...
Pa to je problem i sramota Srbije što nije u EU i spala je na to da se poredi sa navedenim državama od gore.
Да добровољци, уговорци и плаћеници, остали далеко мање.
Велике су то земље, војни капацитети...људство...
Неупоредиво са нашим приликама.
Овде имамо другачију "бољку",
Разочарење.
Ključna reč. Znaš da je Srbija izgubila sve ratove, znaš da će da izgubi i sledeći jer je nestabilna diktatura, nema saveznike i onda normalno postaviš sebi pitanje koj ću ja mandrak da gubim vreme sa gubitničkom državom.

Ključna reč. Znaš da je Srbija izgubila sve ratove, znaš da će da izgubi i sledeći jer je nestabilna diktatura, nema saveznike i onda normalno postaviš sebi pitanje koj ću ja mandrak da gubim vreme sa gubitničkom državom.
👍
Нема појединца који се није уверио у дупле аршине на својој кожи.
Само што то неко каже и призна, а неко лаже самог себе, "није идеално, али је добро".
Када ти треба образовање, солидан посао или добар хирург, сам си.
А када треба испунити "дужност", сви смо.

👍
Нема појединца који се није уверио у дупле аршине на својој кожи.
Само што то неко каже и призна, а неко лаже самог себе, "није идеално, али је добро".
Када ти треба образовање, солидан посао или добар хирург, сам си.
А када треба испунити "дужност", сви смо.
Baš vala, sve korumpirano, svaka operacija se plaća hirurgu u koverti 300-500€. Ko će jadan s IQ iznad 90 takvu državu da brani i da rizikuje život? Aj da je 🇨🇭 ili 🇸🇪 tu bih ja prvi poginuo ako treba, a za prćiju od Srbije ne bih ni fekaliju iz wc šolje dao.

Baš vala, sve korumpirano, svaka operacija se plaća hirurgu u koverti 300-500€. Ko će jadan s IQ iznad 90 takvu državu da brani i da rizikuje život? Aj da je 🇨🇭 ili 🇸🇪 tu bih ja prvi poginuo ako treba, a za prćiju od Srbije ne bih ni fekaliju iz wc šolje dao.

Nema to veze. Bilo je i u Jugoslaviji mita i korupcije pa se išlo u vojsku, kopnena vojska dvije, a mornarica tri godine.

Zato je odziv na mobilizaciju '91 bio samo 10%. Rezervisti se krili po vikendicama i pred vojnom policijom se predstavljali kao rođeni brat tražene individue za mobilizaciju.

Ona vojska je bila predviđena da brani državu od vanjskog neprijatelja. Devedesetih je bila ludnica i potpuno specifična situacija, u kojoj su oficiri preko noći napuštali JNA

Inače ovo sa eventualnim vraćanjem vojnog roka je još jedan trik Vučića za sticanje dodatnih političkih poena, jer ono paradoksalno vraćanje vojnog roka podržavaju uglavnom penzioneri i starije osobe koje to lično ne dotiče i koji se sigurno neće nadji medju regrutima dok su potencijalni regruti uglavnom protiv, e sad Vučića to baš briga jer ionako zna da je medju mladima najblaže rečeno nepopularan i da medju mladjim svetom (gde ne spadaju samo potencijalni regruti) ima veoma slabu i minornu podršku (naročito ako izuzmemo one interesdžije i ucenjene) i da ga najviše podržavaju penzioneri i ljudi pred penzijom koji uglavnom podržavaju ovaj potez i zbog koga će mu medju njima samo dodatno skočiti popularnost, mislim ako je uspeo da ih ubedi da podrže iskopavanje litijuma i ekološku katastrofu u najavi onda vraćanjem vojnog roka ima da ih oduševi.
Mislim on tačno zna koja je njegova ciljna grupa i koji su ti što ga drže na vlasti i realno njima se samo i obraća, ostali ga ne zanimaju.

Zakoni su tu da se mijenjaju. Tako da ne brinite sve će biti kako treba da bude

A interesantno kako to da oni koji se pozivaju na zakone i drže zakona kao pijan plota rade to uvek kad njima odgovara a kad im ne odgovara (i kad im odgovara nesto drugo) prosipaju pricu kako je zakon samo mrtvo slovo na papiru i kako su zakoni tu da bi se modifikovali i menjali.

Da, imaju, ali ne bi trebali imati, ako niste spremni braniti njemačku državu onda nemate ni pravo uživati u benefitima njemačke države, auslander raus
:kafa:

Јбга, да нису требали немачкој (или ирској) држави за рад, вероватно их тамо не би било.

Плаћају порез, имају право на услуге које држава пружа.

Иронично, у већини случајева, немачка држава им као гастосима пружа далеко више него матична.

Којој би такође плаћали порез.

Руси цца 18.000 долара на рачун чим потпишу уговор. За годину дана на ратишту још цца 45.000 долара.

Back