Koja je bila Napoleonova greška?

Britanci su izgradili brojne barikade na mogućim mestima za iskrcavanje i čak ih popunili teškom artiljerijom. Britanci su takođe rasporedili milicije u slučaju nužde. Sve je bilo spremno, čak i u malo verovatnom slučaju prelaska Lamanša, da se Francuzi vrate u more. Iskrcavanje trupa je prokleto težak zadatak, jer brodska artiljerija, da je bila dostupna u bilo kojoj relevantnoj meri, teško da bi radila duboko i učinila malo protiv obalnih utvrđenja. Britanci su se takođe oslanjali na najsavremeniju fortifikacionu tehnologiju. Kod Sent Kasta možete videti koliko je teško ponovo se ukrcati u Sedmogodišnji rat, a branioci (Francuzi) nisu imali ista utvrđenja kao Britanci oko 1803. godine
Iskrcavanje Napoleona i Garde bi bio kraj Engleske za sva vremena, nikakve milicije i utvrđenja im ne bi pomogle.
 
Istina, no polimise Napoleone zube na crnogorski orah vocna cudovaata
Nije bio tu neprijatelj ljudskog roda lično, inače bi od Crne Gore ostala samo strašna uspomena. Kao od Austrije posle Austerlica, samo njih imao ko da sastavi iznova posle sloma Napoleona, a nzm da li bi i CG. Veneciju je ukinuo i posle toga više Republike Svetog Marka nije bilo, a CG ni slamka među vihorove.
 
Glavna Napoleonova greška je bio njegov napad na Rusiju umesto da je pritezao i doterivao posede i gradio flotu za posetu Britaniji: Holandija ih je jednom prilikom prodorom u Temzu na brzinu dovela u red, a samo iskrcavanje La Grande Armée predvođene l’ennemi du genre humain lično (kako su mu tepali njegovi obožavatelji, ‘neprijatelj ljudskog roda’) bi bilo dovoljno da dovede do brzog i potpunog sloma Engleske.

Invazija na Rusiju 1812. bila je njegov jedini otvoreno agresivan vojni čin. neki ruski istoričari takođe su tvrdili da je Napoleon delovao u samoodbrani. Meternih je, sa svoje strane, osudio "neoprostivo ponašanje Rusa". To je bio rezultat propalog saveza Tilzita koji je Rusiju obavezao da podrži trgovinski rat. Ovome je dodata i Aleksandrova odlučnost da osveti svoje iskreno poniženje tj želeo je da prekine francusku dominaciju u Nemačkoj u zamenu za povećan ruski uticaj

Napoleon je mogao da spase svoj presto mirovnim sporazumom 1813. Ali čak i pored njegove sopstvene nesigurnosti, postojali su valjani razlozi protiv toga. Kao i mnogi drugi, posebno Poljaci, Nemci i Austrijanci, Napoleon se plašio da bi Rusija mogla da proširi svoju sferu uticaja u srednjoj Evropi. I kao mnogi u Italiji i Švajcarskoj, želeo je da spreči širenje austrijske dominacije na italijansko poluostrvo i švajcarske kantone. Razne stranke stoga nisu bile nimalo srećne zbog njegovog pada.
 

Back
Top