Која год власт да је, мурија је смрдуља

Oko Sokolovo

Primećen član
Banovan
Poruka
552
Становници општине Осечина живе у страху од полиције
Полиција терорише целу општину
Аутор: Ирена Радисављевић | 17.06.2007

Становници општине Осечина живе у страху од полиције! Шиканирања и тортура, намештаљке, сумњиве крађе у које су умешани представници реда и закона, како кажу грађани који су се обратили „Блицу“ за помоћ, постали су свакодневица. То је потврдио и председник Скупштине општине у Осечини, Богдан Ђурић.
- Овде су полицајци већи извор проблема него грађани. Лично сам због више таквих случајева контактирао бившег генералног инспектора Владимира Божовића, који је био затечен. Иако то није неки тешки криминал, у питању је терор над целим становништвом. Осечина је, иначе, у Колубарском округу општина која има највећи проценат нерешених случајева, а најмањи проценат извршених кривичних дела. То говори о њиховом раду - објашњава Ђурић, и додаје да је криминално понашање чувара закона, на неки начин, синдром једног дела полиције у Осечини.

Грађани с којима смо разговарали кажу да проблем полицијске тортуре у Осечини постаје све озбиљнији, али да се у групи „опаких“ полицајаца један посебно истиче.
Као турске паше
- Сигурно је да у мањим срединама које имају слабију сарадњу са институцијама у развијеним срединама има више таквих случајева. Баш због те отежане сарадње јавност мало зна о њима. Полицајци у мањим срединама се понашају као да су турске паше. Такви случајеви су далеко од етичког кодекса полиције који је усвојен на почетку реформе, која никада није изведена до краја, што је највећи проблем МУП-а - сматра криминолог Душан Давидовић.

- Највише проблема имамо с полицајцем Владаном Перићем, кога већ годинама покушавамо да зауставимо у малтретирању грађана. Када год да процес дође до суда, ту све престаје или, у супротном, предмет застари и опет смо на нули. Зато смо се вама обратили - каже Новак Тешић, старији земљорадник, који тврди да га је исти полицајац приликом привођења изударао лупајући му главу о шасију службеног аутомобила. Перић је, како каже, био толико бесан да је његов колега на крају морао осумњиченог Тешића да узме у заштиту. И након лекарских доказа о хематому највећих димензија на глави, све оптужбе против Перића су одбачене.
Против истог полицајца притужбе је изнео и Добросав Перић, привредник који сумњичи истог полицајца да му је из закључане куће узео 10.100 евра, што поткрепљује чињеницом да су само њих двојица и газдарица имали кључеве. У том, наизглед монтираном процесу, полицајци који су дошли на лице места нису обавили увиђај. Изговор је био готово невероватан: „закључено је да нема потребе вршити увиђај, јер се највероватније неће наћи никакви трагови који указују на евентуалног извршиоца“!?
Портпарол ПУ Ваљево, Петар Трнавац, у изјави за „Блиц недеље“, признаје да је Генерални инспекторат МУП-а установио да су у овом случају направљени пропусти у раду, међутим, да против полицајаца није било могуће покренути дисциплинске мере због застарелости предмета.

Праве се Тоше
- За сада нема никаквих проблема у раду полиције општине Осечина и он је на задовољавајућем нивоу - каже Трнавац.
И то је то, полицајци „не примећују ништа“, односно праве се Тоше, па неће бити баш да грађани и председник Скупштине општине лажу.
А стање у Осечини само је слика онога што полиција ради у мањим срединама, сложили су се и саговорници „Блица недеље“. Криминолог Златко Николић сматра да је у мањим срединама, где је социјална контрола таква да се сви међусобно знају, злоупотреба значке постала правило.
- Наметање ауторитета на силу, завођење реда по личном нахођењу, као и све пратеће особине типичне су за лош морал. Они то покушавају да надоместе насилничким понашањем и злоупотребама дужности. У питању је унутрашња законитост службе и не може се избећи ма колико глумили чистунце, јер је то у људској природи - објашњава Николић.
У Фонду за хуманитарно право кажу да већ неко време не прате полицијску тортуру, али да им, упркос томе, и данас пристижу притужбе грађана. Наташа Кандић, директорка Фонда, истиче да када год је Фонд послало представке грађана МУП-у са документованим налазима о озбиљним повредама дужности одговор је био да су неосноване.

Осечина није изузетак
- Сећам се да су пре четири године жене из једног града малтретирали полицајаци. Када смо им послали представке, образложили су да су жене заправо агресивне, те да су оне малтретирале полицајце?! У МУП-у, дакле, не постоји обичај да се испитују случајеви полицајаца који су се огрешили о закон, већ се та унутрашња тела која се баве контролом солидаришу с колегама и штите их - истиче Наташа Кандић, и додаје да је још горе што у МУП-у не постоји ни свест да би озбиљна истрага таквих случајева помогла да се развију добри односи између грађана и полиције.
- Нажалост, полиција није ни школована нити тренирана да схвати да је њихов задатак служење друштвеној заједници и заштита грађана, а не обрнуто. Зато таквих малтретирања има свуда - каже наша саговорница.
Да систем унутрашње контроле не функционише баш како би требало, потврдио је и Душан Давидовић, директор Центра за превенцију криминалитета. Проблем је, како каже, у томе што не постоји транспарентност у раду полиције и њене контроле.
- Када јавност не зна ништа о томе, онда много тога негативног може да се сакрије иза принципа тајности у раду полиције. Наравно да као и свуда у свету тајност некада мора да постоји, али не сме да служи као вео за прикривање свих негативних ствари које се дешавају у полицији - каже Давидовић.
Упркос покушаја „Блица недеље“ да контактира с директором полиције Милорадом Вељовићем, до закључења броја нисмо добили званичну изјаву


ПОЛИЦАЈЦИ СА ФАЛШ ДИПЛОМАМА

ПОЛИЦАЈАЦ СВИРЕПО УБИО СТАРЦА

ЛУКА КАРАЏИЋ ТУЖИ ПОЛИЦИЈУ ЦГ

И тако у недоглед????

Док је био милошевић, док су били батић и чеда са ћинђићем, тадић, коштуница, јоцић. Све исто срање са полицијом и жандармеријом. Немој ово да се претвори у партијска препуцавања. Него конкретни предлози како да се стане на пут овоме! И немој, има добрих полицајаца. Има изузетака. Мој најбољи друг је полицајац. Али немој о изузецима.
 

Oko Sokolovo

Primećen član
Banovan
Poruka
552
Jesi konačno shvatio da za stanje u zemlji nije odgovorna samo vlast, nego ljudi, narod? Gen?

Стварно неки пут лупиш Јомини. Ја сам Србин, нити сам преварио нити ћу преварити Србина, нити ћу икада урадити нешто на штету Србије. Еј онај је лопов, па хајде и ја да будем. То је малоумно размишљање.

запад ради на томе да буде што већи хаос у Србији. Немој ми сад празне, шупље приче како они нам желе добро.

Док геноцидној творевини хрватској дају Српске имовине и некажњено да се иживљавају над Србима. На Косову шиптарима исто зелено светло за иживљавање. Они нама "хуманитарни" фонд са кандићком, бисерком, вучом и са свим осталим титовим комуњарама. Нека хвала. Јебо их "хуманитарни" фонд и њихов антисрпски фашизам.

Погледај даље од носа човече.
 

faustinjo

Zainteresovan član
Poruka
333
To je bilo malo onako.... Sarkastično valjda...

Stari su nekad govorili - sve je to u čvor vezano. Ali ima i toga. Neki su stipse, neki su lenji, neki su agresivni, neki opet poprilično ravnodušni... Setise viceva i zapitaj se zašto se neke od ovih osobina vezuju za određene narode ili oblasti. Nije to došlo niotkuda.

Pa i ..., ucinilo mi se tako ali opet... ovaj vid komunikacije ima nedostatak razumevanja!:lol: Mada vidim da i bez tog nedostatka ovde bilo nerazumevanja u izobilju!!!:cry:
...bolje bi ti bilo da imas dugacak nos inace ti se crno pise!!!
 

Oko Sokolovo

Primećen član
Banovan
Poruka
552
...ili nabavi oci sokolove!!!

Немој трошити простор форума са глупостима. Ако не можеш да дискутујеш као човек, боље заобићи тему.

Уместо глупости. Могао си да наведеш примере (ако ниси стварно фаустињо и ван интернета) како ти ниси корумпиран и наведеш позитивне примере. Ради добро, да ти се добро врати. Правда је спора, али достижна. Нису то празни штосови.
 

slavonija

Veoma poznat
Poruka
12.221
Немој трошити простор форума са глупостима. Ако не можеш да дискутујеш као човек, боље заобићи тему.

Уместо глупости. Могао си да наведеш примере (ако ниси стварно фаустињо и ван интернета) како ти ниси корумпиран и наведеш позитивне примере. Ради добро, да ти се добро врати. Правда је спора, али достижна. Нису то празни штосови.

mora da su hrabri krajiski milicijaci (a njih oko 70 % jesu), bjezeci iz genocidne tvorevine Hrvatske , nasli novo polje djelovanja...
neka, neka, neka i vi patriJote malo osjetite njihovu demokraticnost i pravdu..
 

nenadbiosiupravu

Zainteresovan član
Poruka
311
Е, ови из Усташистана ако се не би "запљунули" не би могли да на миру легну да спавају.
Одмах ти у свакој теми која се тиче само нас нађе нешто наше што је ометало нешто 'рвацко демокрацко да се развија.
Иди, бегај бре!
 

Oko Sokolovo

Primećen član
Banovan
Poruka
552
mora da su hrabri krajiski milicijaci (a njih oko 70 % jesu), bjezeci iz genocidne tvorevine Hrvatske , nasli novo polje djelovanja...
neka, neka, neka i vi patriJote malo osjetite njihovu demokraticnost i pravdu..

Ти усрашо бедна са измишљотинама како су Крајишници лопови. Накрали и наклали сте се, и још вам није доста. Ма вратићемо вам за све.
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.226
imao sam devojku odatle.....
nesto mi se nije zalila.....
a ni njeni roditelji...

verovatno su oni koji se zale bivsi lopovi i kriminalci, pa im sad bedak sto vise ne mogu da prodaju benzin na ulici....to obicno tako ide....

Али, једно се мора знати а то је да: ПОЛИЦИЈА НЕ СМЕ ДА ТЕРОРИШЕ ГРАЂАНЕ! ПОЛИЦИЈА НЕ СМЕ ДА ИМА У СВОЈИМ РЕДОВИМА КРИМИНАЛЦЕ! СВИ ПОЛИЦАЈЦИ КОЈИ ТЕРОРИШУ ГРАЂАНЕ - МОРАЈУ ДА ИДУ ИЗ МУП-а!
 

KVAKA 22

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
128
Нећу да понављам шта мислим о српским пандурима.
Само да питам зашто на форуму не постоји подфорум о полицији ? Кад сте већ војску сместили под ХОБИ , могли бисте пандуре да сместите у ЖЕНСКИ КУТАК - чисто ради симетрије. Гарантујем да би било доооста интересантних порука.
 

Keeper

Buduća legenda
Poruka
31.282
Slazem se za ljude, narod, ali GEN!??? Ucio sam genetiku i to dosta dobro ali nemam pojma da je tu igde bilo pomena o nasledjivanju pogleda na zivot i razumevanja istih!
to ne spada u genetiku.
ono shto je jomini nesrecjno pokushavao da kazhe se naziva "kolektivno nesvesno" i to je utvrdio Jung, koliko ja znam. a na nashe kolektivno nesvesno je svakako uticalo onih nesrecjnih pet vekova pod turcima, i iz toga proizilaze mnoge loshe karakteristike nasheg naroda, kao recimo ono 'ponashaju se kao turci prema narodu', zatim nash obichaj da se potchinjavamo i klanjamo autoritetima, 'da komshiji crkne krava'.... sve je to tada naucheno.

naravno, to sad nije neka determinanta, da se po toj formuli odredjuje ponashanje ljudi, al svakako ima uticaja.

i Jung kazhe da se kolektivno nesvesnog mozhe osloboditi za polovinu vremena koliko su trajali uzroci koji su doveli do njega.

znachi josh 100 godina. :P
 
Da biste mogli da otvarate nove teme i trajno koristite svoje ime - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.