Kod "16 Ventila" - šoferska kafana!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dnevna svetla su negde ukinuta (ili odbijena) zbog slabijeg uočavanja motociklista koji imaju stalno upaljena. Tu se kose dve potrebe. Motociklisti su tada slabije vidljivi i više ugroženi, a vozači automobila ne dobijaju mnogo. Realno, opravdano je samo u skandinavskim zemljama npr zbog polarnih noći i apsloutno je glupavo i amaterski jednu stvar primenjivati u svom dvorištu samo zato što je ima negde drugde.
I ako bude, opcija sa dnevnim sijalicama (svetlima) će biti primarna kod proizvođača automobila jer jako rasipaju svetlost i prektično su neupotrebljiva noću (služe da budeš viđen, a ne da vidiš).
I neko reče, šta ima veze, pregori sijalica pa kupim drugu... A šta ćemo mi jadnici sa Xenonima gde sijalica košta 50 eura, a BiXenon skoro 100 eura komad? A radni vek poput ostalih iole kvalitetnijih sijalica?

Sto se tiče farova, novi audiji imaju ta dnevna svetla, onu led tehnologiju. Ne znam da li neko od ostalih proizvođača ima nešto slično. U svakom slučaju je to super fora po lepom i sunčanom vremenu. Sve koji ne pale svetla kada je smanjena vidljivost i kada pada kiša trebalo bi po hitnom postupku u zatvor. Da vam ne pričam da sam do sada video hiljade magaraca koji ne pale svetla po magli i sumaglici tokom dana, jer bože moj, dan je - vidi se.
Mađari su uveli obavezna svetla i mislim da je to dobar potez, jer u onoj ravnici se ljudi zabulje u neku tačku, izgube se za volanom i eto lomljave. Desilo vam se sigurno na onoj smejuriji od poluautoputa (ili kako li ga već zovu) prema Subotici da krenete u preticanje i u daljini ne vidite da li vam se nešto približava ili ne (Dom za vešanje - "ai, fatamorgana" :hahaha: ). Ja sam u svakom slučaju za svetla preko dana, dok god se naši vozači ne dovedu u red. A i ekologija kod nas još dugo neće doći na dnevni red.

Kod mene na Volvu su farovi stalno na "I", sami se gase čim se skine kontakt, sami se pale. Postoji jedan šraf na prekidaču za svetla, kada se okrene u horizontalnu poziciju onda moraš sam da pališ farove, sa "0" na "I" (napravljeno za zemlje gde nisu obavezna svetla preko dana). Prosto rešenje, pa ko kako voli.

Uvodjenje obaveznih ulkj. svetala i danju je jedino resenje !
I zbog majmuna koji "stede akumulator" po sumaglici , a pre svega zbog onih totalnih mandovcina i mandovki (a ima ih mnogo) koji i nocu voze bez svetala !!!

btw ... Ortak koji je vozio 240 za svedko trziste, morao je da prepravi prekidac za svetlo (nije imao opciju srafa) jer nije vise mogao da izdrzi ablendovanje od strane "revnosnih opominjaca" ...

Poslednja izmena:
meni ta obavezna svetla samo smetaju onda kada nema potrebe za njih.
da mi preko dana svetle samo mi smetaju, a u ovakvim skrnavim uslovima naravno treba.
inace, zar nebi bilo dovoljno samo upaliti poziciju na kolima, zarad tog zakona da stalno moras da svetlis?
Позиција дође исто као и да немаш светла... јуче сам имао и таквих случајева... потпуно је исто да ли имаш позицију или немаш никаква светла... позиције су просто ништа...
Uvodjenje obaveznih ulkj. svetala i danju je jedino resenje !
I zbog majmuna koji "stede akumulator" po sumaglici , a pre svega zbog onih totalnih mandovcina i mandovki (a ima ih mnogo) koji i nocu voze bez svetala !!!

btw ... Ortak koji je vozio 240 za svedko trziste, morao je da prepravi prekidac za svetlo (nije imao opciju srafa) jer nije vise mogao da izdrzi ablendovanje od strane "revnosnih opominjaca" ...
Е то ми је најјаче... станем неким пешацима да пређу улицу и нешто ми показују на хаубу... ја реко' да ми није нешто отпало, да нисам згазио неко дете па ми стоји на бранику ил' шта знам шта је... изађем, а оно кажу ''укључена су ти светла'' :eek: значи то ми се редовно дешава да ме опомињу... додуше сада мање ваљда виде ''стране'' табле па се не обазиру :)

Dobro kažeš Kverta... Neki ne pale kad bi trebalo, pa valjda nema drugog načina. :(
Ali kako premostiti problem motociklista?

Мотоциклисти када возе по овим нашим скрнавим путевима њима се фарови тресу и делује као да аблендују тако да ценим да се тај сегмент неће битно угрозити ;)

meni ta obavezna svetla samo smetaju onda kada nema potrebe za njih.
da mi preko dana svetle samo mi smetaju, a u ovakvim skrnavim uslovima naravno treba.
inace, zar nebi bilo dovoljno samo upaliti poziciju na kolima, zarad tog zakona da stalno moras da svetlis?

Zasto ti smetaju ?

Pozicija bi bila najgore resenje ... u tom slucaju bi svaki drugi auto i nocu vozio sa pozicijom .... (ne racunajuci plavuse)

Poslednja izmena:
... Ali kako premostiti problem motociklista?

Tu bi dobro resenje bilo zuta sijalica za "dnevno" svetlo , a nocu zuta + sredne/dugo ...

Stim da bi sijalica za "dnevno" svetlo trebala (a i jeste) da bude jacine izmedju pozicije i srednjeg svetla , i za motore (zuta) i za automobile (bela) ...
Sto ustvari znaci obavezno uvodjenje jos jedne vrste prednjih farova .... pozicija + dnevno + srednje + dugo .... + maglenke ...

Poslednja izmena:
Ma kakva žuta svetla, nema šanse. Treba zakon da se odnosi na određeni deo dana ili godišnjeg doba, tako nešto. I dnevna svetla da se koriste (ko ih ima), a ne oborena. Oborena mogu da smetaju, činjenica je da farovi kod polovine naših kola bacaju na sve strane, dok su dnevna poput pozicije, ali imaju ulogu obeležavanja (primećivanja) vozila, ne da osvetle put.

Zuta je danju (na motoru) uocljivija od bele ... nocu zuta + oborena ...
I dnevna svetla da se koriste (ko ih ima), a ne oborena. Oborena mogu da smetaju, činjenica je da farovi kod polovine naših kola bacaju na sve strane, dok su dnevna poput pozicije, ali imaju ulogu obeležavanja (primećivanja) vozila, ne da osvetle put.
Upravo to ..

Poslednja izmena:
osim jednog pametnjakovića čiji je auto srebrne boje
:lol::lol::lol:

Zasto ti smetaju ?

Pozicija bi bila najgore resenje ... u tom slucaju bi svaki drugi auto i nocu vozio sa pozicijom .... (ne racunajuci plavuse)

eto tako, smetaju mi :)

zato sto mi to odvraca paznju, odnosno okupira mi vecinu paznje jer mi smeta visak svetla u ocima.
mislim da zaista nema potebe da palimo svi svetla po lepom danu i da se glupiramo. a zakon je jasan i kaze od sumraka do svitanja i u uslovima smanjene vidljivosti. kisa, magla, oblaci i sve to spada u uslove smanjene vidljivosti i tada se farovi pale normalno.
to sto ih ni tada neko ne pali, nema veze sa zakonom (koji to ipak nalaze) vec sto je jednostavno pajser(ka) i voza se s ugasenim svetlima i nocu.

Ma kakva žuta svetla, nema šanse. Treba zakon da se odnosi na određeni deo dana ili godišnjeg doba, tako nešto. I dnevna svetla da se koriste (ko ih ima), a ne oborena. Oborena mogu da smetaju, činjenica je da farovi kod polovine naših kola bacaju na sve strane, dok su dnevna poput pozicije, ali imaju ulogu obeležavanja (primećivanja) vozila, ne da osvetle put.

ja moje megan farove drzim podignute onim tockicem,
jer na oborenim svetlima nista ne vidim ako ih spustim, onda mi je ko juga da vozim.
i desava se da nekoga zaslepim oborenim svetlima. a kada idem kroz sumu, upalim duga svetla i onda sve svetle krosnje gore, mozes ici u razgledanje :D
jedared sam tako na pravom putu upalio duga svetla i spustio farove, ju ono baca daleko bas fantasticno osvetljava

Poslednja izmena od moderatora:
Ne znam koje da je boje auto, svako ko ima vid u granicama normale (citaj: ko je prosao lekarski) mora da moze da ga uoci na sasvim pristojnoj udaljenosti.
Ma kakvi, idu na mene, idem na njih, izleću, seku i ispada kao da me ne vide! :eek:
Pre neki dan sam iskoristio postojeća dodatna zadnja svetla da u njih ubacim sijalice, tako da sada imam 4 stop svetla. Valjda će me sad lakše videti... :confused:

Pazi...vidim odlično (ali ako nastavim da provodim po 5,6 sati dnevno uz ovaj kompjuter, možda i pokvarim vid)...ali ako ide auto bez farova po maglovitom danu, a iza njega se kreće 3,4, vozila koja imaju upaljena svetla, velika je verovatnoća da ga nećeš uočiti iz prve... Ne kažem ja da ga uopšte nećeš videti... Par puta sam tako hteo da se zaiebem i krenem u preticanje, jer sam procenio da su automobili sa upaljenim svetlima dovoljno daleko... Kad ono nešto ispred njih ide jedan sa ugašenim svetlima, još neke hladne boje (koja se odlično uklapa u okoliš...:lol:)...

Ja imam fobiju od traktora sa prikolicom za drva (zv. drvarka u mom kraju)... Već 5,6 ljudi je poginulo zbog neosvetljenih drvarki...znaš ono - klasično zakucavanje... Tu su i kultivatori, a bicikliste i da ne pominjem... Ne mogu da verujem kako ti ljudi imaju muda da idu noću bez ikakvih oznaka na biciklama, a oko njih pospani turci sa šleperima, koji tuda teraju i 100km/h...

Ja imam fobiju od traktora sa prikolicom za drva (zv. drvarka u mom kraju)... Već 5,6 ljudi je poginulo zbog neosvetljenih drvarki...znaš ono - klasično zakucavanje... Tu su i kultivatori, a bicikliste i da ne pominjem... Ne mogu da verujem kako ti ljudi imaju muda da idu noću bez ikakvih oznaka na biciklama, a oko njih pospani turci sa šleperima, koji tuda teraju i 100km/h...

Ja redovno vozim neobelezenu biciklu nocu.Al ja vozim biciklu od 2 razreda osnovne tako da...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back