Kod "16 Ventila" - šoferska kafana!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
:arrow: http://forum.krstarica.com/threads/237673&page=9

trenutačni rezultati ankete:arrow:
Koji vam je podforum najbolji (od 9 najposećenijih)?
1. pdf Politika................34....30,09%
2. pdf Automobilizam........26....23,01%
3. pdf Muzika.....................20.....17,70%
4. pdf Svaštara...................16.....14,16%
5. pdf Ljubav i Seks.............12.....10,62%
5. pdf Tinejdžeri...................12.....10,62%
7. pdf Humor........................10......8,85%
8. pdf Savremeni muškarac....8......7,08%
9. pdf Ženski kutak..................6.......5,31%

neki drugi (navedi u postu)....18.......15,93%

Anketa sa više izbora.
Glasova: 113.

drugi ste :):ok:
čestitke :vatromet:

Елем, да ли сам вам икада причао колико ћу да одробијам некога, ако ставка закона стално укљученим кратким светлима не прође... значи људи нису свесни колико је важно по оваквом времену да имају укључена светла и данас сам имао ситуацију да нисам видео возило само зато што није имао укључена светла, а време је видите и сами какво... налетео сам на њега са ~150, а он је ишао ~100... радило се о неком кецу који је претицао камион (на аутопуту) и како је камион избацивао воду видљивост је била додатно смањена... и сад... како је кривина била удесно он је већ скоро био обишао камион и ја га нисам видео јер није имао светла, а и камион је бацао воду... СРЕЋА!!! Па је камионџија сконтао причу и дао леви мигавац и малко цимнуо у лево и цимнуо ме да успорим иначе бих од овог кеца направио нулу :roll: У први мах сам хтео да га ударим иако сам већ био успорио... 'бем ти коња и магарца и будалу... слично ми се догоди после и на путу Ковин-Панчево... кренем у претицање камиона и само ми одједном осване ауто испред мене... иста прича... камион избацивао воду, овај без светала и ето белаја :roll:

Уххх... иначе не пијем, али дајте једну за смирење :D

@Dovla: Dnevna svetla su besmislica svuda osim tamo odakle je i potekla ta prica, tj. u Skandinaviji gde su im ona zaista potrebna jer je uvek sumrak i sta ti ja znam. Za tako nesto na jugu Evrope apsolutno nema potrebe.

Austrija je uvela pa ukinula taj zakon - Bec je jedan od retkih gradova na svetu u kom se svakodnevno meri koncentracija fine prasine u vazduhu i ona je znacajno skocila po uvodjenju tog zakona. Pritom, broj saobracajnih nesreca je ostao na istom nivou.

Nemacka zakon o obaveznim dnevnim svetlima nikad nije ni uvela.

Dalje, dnevna svetla nisu isto sto i oborena, koja su konstruisana da budu osnovna svetla na automobilu i kvare se ako se ne upotrebljavaju kako je predvidjeno. Leti spoljasnja temperatura dostize i preko 40 stepeni (na severu tesko da moze toliko), i u kombinaciji sa temperaturom sijalice u faru to nikako nije dobro. Svedski automobili npr. dolaze sa fabricki ugradjenim dnevnim svetlima koja se pale zajedno sa automobilom. Ali, to su day running sijalice, koje trose znatno manje energije i stvaraju znatno manje toplote, a ne klasicne.

A i sto vozis 150 po ovakvom vremenu? ;)

@Dovla: Dnevna svetla su besmislica svuda osim tamo odakle je i potekla ta prica, tj. u Skandinaviji gde su im ona zaista potrebna jer je uvek sumrak i sta ti ja znam. Za tako nesto na jugu Evrope apsolutno nema potrebe.

Austrija je uvela pa ukinula taj zakon - Bec je jedan od retkih gradova na svetu u kom se svakodnevno meri koncentracija fine prasine u vazduhu i ona je znacajno skocila po uvodjenju tog zakona. Pritom, broj saobracajnih nesreca je ostao na istom nivou.

Dalje, dnevna svetla nisu isto sto i oborena, koja su konstruisana da budu osnovna svetla na automobilu i kvare se ako se ne upotrebljavaju kako je predvidjeno. Leti spoljasnja temperatura dostize i preko 40 stepeni (na severu tesko da moze toliko), i u kombinaciji sa temperaturom sijalice u faru to nikako nije dobro. Svedski automobili npr. dolaze sa fabricki ugradjenim dnevnim svetlima koja se pale zajedno sa automobilom. Ali, to su day running sijalice, koje trose znatno manje energije i stvaraju znatno manje toplote, a ne klasicne.

Дневна светла затребају само једном. Коме не одговарају обичне сијалице нека уграђује те дневне... 150 сам управо ишао јер је лоше време... успорио сам :mrgreen: али рецимо код претицања другог камиона... видео сам све оне који су имали укључена светла сасвим нормално, а тог без светала нисам видео практично док нисам дошао до њега :neutral: да је било само мало клизавије или можда чак да нисам имао quattro слетео бих са пута само тако колико сам цимнуо волан био... а брзина је била можда 70км/х... у РС су кренули са обавезним светлима... дефинитивно се види разлика... позитивна разлика... нарошито што су натерали и тракторе да ИМАЈУ светла и да их КОРИСТЕ ;)

elem... juche chuh ... a svashta moze se chuje tu i tamo na odredjenim frekfrencijama da je bio cheoni sudar keca i nekog punta tako neshto :") .. u kecu je od siline udarca motor zavrshio u prvom redu sedishta...
svetla su zakon ... inache juche sam ceo dan vozio 65-70 zbog raznoraznih pametnjakovitja koji nemaju nameru upale svetla :")

Sto se tiče farova, novi audiji imaju ta dnevna svetla, onu led tehnologiju. Ne znam da li neko od ostalih proizvođača ima nešto slično. U svakom slučaju je to super fora po lepom i sunčanom vremenu. Sve koji ne pale svetla kada je smanjena vidljivost i kada pada kiša trebalo bi po hitnom postupku u zatvor. Da vam ne pričam da sam do sada video hiljade magaraca koji ne pale svetla po magli i sumaglici tokom dana, jer bože moj, dan je - vidi se.
Mađari su uveli obavezna svetla i mislim da je to dobar potez, jer u onoj ravnici se ljudi zabulje u neku tačku, izgube se za volanom i eto lomljave. Desilo vam se sigurno na onoj smejuriji od poluautoputa (ili kako li ga već zovu) prema Subotici da krenete u preticanje i u daljini ne vidite da li vam se nešto približava ili ne (Dom za vešanje - "ai, fatamorgana" :hahaha: ). Ja sam u svakom slučaju za svetla preko dana, dok god se naši vozači ne dovedu u red. A i ekologija kod nas još dugo neće doći na dnevni red.

Kod mene na Volvu su farovi stalno na "I", sami se gase čim se skine kontakt, sami se pale. Postoji jedan šraf na prekidaču za svetla, kada se okrene u horizontalnu poziciju onda moraš sam da pališ farove, sa "0" na "I" (napravljeno za zemlje gde nisu obavezna svetla preko dana). Prosto rešenje, pa ko kako voli.

Provereni izduvni gasovi: Da, do 07.2009.

Sve u svemu ovo je prioritet u odlucivanju kupovine ovog auta. :hahaha:

U Njemackoj na pojedinim mjestima imas znak na kome pise da moras imat upaljena svjetla tokom citavog dana. Od 2011-te stupa na snagu zakon prema kom ce svi proizvodjaci automobila morat´ da ugradjuju ta dnevna svijetla jer se, rafo, broj udesa smanjio za 3%.

Evo i citava vijest.

http://cafemontenegro.com/index.php?group=26&news=46825

Mi smo u svakom slucaju daleko ispred jEvrope, uvedose nam taj popisani zakon i do sad sam dvije kazne platio jßg co´ek ponekad i zaboravi!!!
A bagljivi Madjari, pogotovu ako si stranac, kaznice te kao da si covjeka ubio tj tako ce se ponasat a onda ce se zadovoljit i sa 30 evrica u dzepu. Ludost!!!

Van grada palim svetla obavezno... Dešavalo se - Vlada je u pravu - da u nizu od 5,6 vozila svi imaju upaljena svetla, osim jednog pametnjakovića čiji je auto srebrne boje i iz daljine se uopšte ne vidi... Primećujem da ljudi kod nas polako usvajaju taj običaj... E sad - imaš ti pojedince koji ni noću ne pale svetla - štede sijalicu... Ako sijalice ranije crkne zbog svakodnevnog aktiviranja - Bože moj - kupiću novu - to bar nije skupo...
Takođe, i kada je lepo vreme - čitaj sunčano - vozim sa upaljenim... Jer se često dešava da se zbog refleksije sunčevih zraka o neki objekat (znak, staklo na vozilu) ne uoči vozilo koje ide u susret...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back