sama:
Neophodna mi je formula ili tacan hemijski naziv za dvokomponentni ekspanzioni poliuretan, koristi se za izolaciju zamrzivaca, frizidera itd...
Treba mi tacan naziv kako bih mogla nabaviti adekvatan filter za masku - zastite na radu radi. Ko zna neka bude ljubazan da mi pomogne oko toga jer to kupujemo u rinfuzi bez adekvatne ambalaze s koje bi mogli procitati te podatke a oni od kojih to kupujemo takodje kupuju na burad bez ikakvih oznaka na njima. Potrebno mi je zdravlja radi.
UNAPRED HVALA
U pitanju je polimer, koji se zbog makromolekulske strukture ne prikazuje hemijskom formulom.
Poliuretani cine citavu grupu polimera toga naziva,a posto mi nisi mogla dati tacnije definicije, onda ti ne mogu pomoci oko strukture.
Ipak svi poliuretani imaju nekoliko zajednickih karakteristika,
1.Svi se sintetisu reakcijama izmedju diizocijanata, ili triizocijanata i diola ili triola.
2.Opsta struktura izocijanatnog jona je
R-N=C=O , gde R predstavlja ostatak organskog molekula.Prefiks Di- ili Tri- oznacava broj takvih grupa na datom molekulu( Di su dve grupe, Tri su 3 grupe).
3.Dioli i Trioli su organski molekuli koji u svojoj strukturi imaju dve(Di)ili tri(Tri) hidroksilne grupe.
Opsta struktura hidroksilnih grupa je R-OH,
gde R predstavlja ostatak molekula.
Pri izboru filtera za masku vodi racuna, da trazis filter koji neutralise gore navedene funkcionalne grupe.Funkcionalne grupe su glavni uzrocnici problema kao sto su trovanje, osip...itd,ukoliko dospeju u organizam u vecoj kolicini nego sto je to dozvoljeno
Ukoliko su hemikalije iz uvoza na carinarnici ili kod uvoznika, mora postojati detaljna specifikacija o hemijskom sastavu i vrsti komponenti.
Ukoliko se hemikalije proizvode u zemlji, najverovatnije poticu iz petrohemije Novi Sad ili Pancevo, posto oni rade i sa drugim polimerima.
Iskreno se nadam da sam ti barem malo pomogao kod izbora filtera za masku.