dragon x
Legenda
- Poruka
- 50.493
Јасмин Одобашић, бивши запосленик Института, стручњак за тражење несталих и аутор књиге "Сјај и биједа ексхумација"
Jasmin Odobašić - Glavni krivac za slučaj Palić ICMP
Glavni krivac za to što su posmrtni ostaci Avde Palića identifikovani tek osam godina nakon ekshumacije je Međunarodna komisija za nestala lica (ICMP) koja za osam godina nije uradila DNK analizu, a suodgovoran je Institut za nestale osobe BiH.
Odobašić ističe da mu nije jasno zašto se na identifikaciju čekalo četiri godine nakon što su identifikovana tijela dvojice Palićevih saboraca, pronađena u istoj grobnici u Rogatici 2001. godine.
GLAS: U čijem je interesu da se odugovlači proces identifikacije tijela nestalih u proteklom ratu?
ODOBAŠIĆ: ICMP je poluprivatna organizacija koja nam dovodi kadrove sumnjivog kvaliteta i stručnog i moralnog. Na čelu svih laboratorija DNK stoji izvjesni gospodin Adnan Rizvić koji je ovih dana prosipao svakojake priče o navodno novim metodama. Taj gospodin je po struci rudar i, nažalost, umjesto da se bavi kopanjem ćumura on se bavi DNK strukturom. Slično je i sa doktorima koje je dovodio ICMP i koji su pravili katastrofalne greške u osnovnim stvarima. Nisu znali da odrede pol žrtve, pogrešno su utvrđivali starost žrtve, sklapali su tako tijela da jedan čovjek ima istovremeno tri ruke. Jednostavno nude nam ljude čije stručne diplome od Dejtona pa do danas nikad nisu provjerene.
* GLAS: Zašto se DNK analiza ne povjerava domaćim stručnjacima?
ODOBAŠIĆ: Kroz proces DNK analize opere se velika, velika količina novca svake godine. Strane donacije završavaju u džepovima zaposlenih u ICMP. Oni jednostavno nemaju interesa da predaju laboratorije za DNK domaćim stručnjacima.
http://www.glassrpske.com/vijest/2/...basic-Glavni-krivac-za-slucaj-Palic-ICMP.html
GLAS: Vi ste i dobili otkaz jer ste tražili zakonit rad Instituta?
ODOBAŠIĆ: Dobio sam otkaz u Institutu jer sam iznio činjenicu da je napravljen veliki broj grešaka u identifikacijama, da su majke dobile pogrešnu djecu. Vjerovatno sam i odstranjen jer sam se borio da se takve stvari ispravljaju, a dešavaju se u svim dijelovima BiH. Apsolutno ima mnogo promašaja u identifikacijama. Amor Mašović tvrdi da je to mali broj, ali ja sam tražio da se riješe takva 22 slučaja. Neka odgovori zašto su onda morali da ekshumiraju 250 tijela u Prijedoru? Samo zato jer je bilo mnogo više grešaka nego što sam ih ja bio uočio. Radi se o svjesnom prikrivanju. Molio sam u tadašnjoj federalnoj komisiji Jurišića i Mašovića da isprave bezbroj grešaka koje sam ja kao laik uočio. Ako za jednog čovjeka dođu tri DNK nalaza i pokaže se da taj čovjek ima dva kompletna tijela, sve je jasno. Nisu dozvolili čitave tri godine da se samo u Prijedoru isprave te greške koje sam ja uočio.
http://www.glassrpske.com/vijest/7/...kinuti-Institut-za-trazenje-nestalih-BiH.html
GLAS: Godinama ste i privatno i kao zaposlenik Instituta za nestale BiH bili uključeni u proces traženja nestalih u BiH. Do kakvih saznanja ste došli kada je riječ o ovom procesu?
ODOBAŠIĆ: U procesu traženja nestalih u BiH bezočno se rodio nemoral. Otkrio sam da se podaci o lokacijama pojedinih grobnica drže u ladicama po pet-šest godina i otvaraju samo u vrijeme dolaska nekih političara. Otkrio sam i kakav su horor na kostima mrtvih napravili neki kvaziljekari i da su greškama u procesu identifikacija brojne porodice dobile tuđu djecu, te da se to želi sakriti od njih.
http://www.glassrpske.com/vijest/2/...Odobasic-Profiterstvo-nad-kostima-mrtvih.html
- Čovek protiv koga je 47.000 njegovih sunarodnika potpisalo peticiju da podnese ostavku, koji je izraubovao više novih automobila nego što je pronašao tela i koji je sve podredio sebi i svojoj promociji, a zaboravio na porodice nestalih, nipošto ne bi smeo da vodi takvu instituciju.
METALCI I MUZIČARI TRAŽE NESTALE
Ko je od stručnjaka ostao u Institutu?
- Od 51 radnika Instituta, svega 19 radi na traženju nestalih, a od tih 19 bar 12 nikada nisu ni pomislili da će da rade tako nešto. Tamo ima svega, od metalaca do drvoprerađivača, muzičara, profesora... Samo nema stručnjaka iz oblasti kriminalistike.
Zašto?
- Zato što bi stručni ljudi pronašli nestale, završili proces, što nije u interesu ICMP-a, a ni čelnicima Instituta, koji žele da uživaju u svojim privilegijama bar još sto godina.
INSTITUT FRIZIRA PODATKE
Koliko je tela ekshumirano, a koliko identifikovano od formiranja Instituta za nestala lica BiH?
- Taj broj je teško utvrditi jer se barata friziranim i netačnim podacima. Prošle godine identifikovano je 1.207 tela, ali je od tog broja više od 1.000 tela ekshumirano u vremenu kada su postojale entitetske komisije. Takođe, žalosna je činjenica da je prošle godine od 218 ekshumiranih kompletnih tela identifikovano svega njih devet. Od formiranja Instituta svega 145 ili 150 ljudi je identifikovano.
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/...116331/Bogdanić+je+Mašovićeva+marioneta!.html
Катастрофа. У тоталној је заблуди свако ко мисли да се држава бих иоле озбиљно бави и истраживањем ратних злочина и тражењем и идентификацијом посмртних остатака. Изгледа да је све ствар политике...и зараде.