Ко вам прашта

• Začetnik teme Začetnik teme drbob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

drbob

Iskusan
Poruka
6.293
Водиле су се многе расправе а и данас се воде на тему ко прашта човеку за почињене грехе?
Црква је на себе преузела улога да у име Бога прашта човеку и на тај начин поставила себе као Божијег изасланика на земљу.
Човек није у директном контакту са Богом зато што се црква поставила између људи и Бога.
Посебно је римокатоличка црква то право злоупотребила па је почела да продаје индулгенције.
Издавала је писмену потврду за опроштај греха уз новчану надокнаду.
На тај начин је прикупљен новац за изградњу цркве Св Петра.
Глупост и будалаштина и то невиђена.
Сви су заборавили србску пословицу : " Најтеже је опростити самом себи".
У тој пословици која је избледела са ових простора а и из уџбеника је све речено.

Водиле су се многе расправе а и данас се воде на тему ко прашта човеку за почињене грехе?
Црква је на себе преузела улога да у име Бога прашта човеку и на тај начин поставила себе као Божијег изасланика на земљу.
Човек није у директном контакту са Богом зато што се црква поставила између људи и Бога.
Посебно је римокатоличка црква то право злоупотребила па је почела да продаје индулгенције.
У тој пословици која је избледела са ових простора а и из уџбеника је све речено.

Kad sami sebi oprostimo (pokajemo se ) oprasta nam i "nebo".

Svestenik je samo forma, posrednik. Dzaba sve to ako se sam nisi pokajao ili oprostio sebi, drugima.

Poslednja izmena:
Da ne komentarisem rimokatolicke kojestarije za koje je svakome jasno cemu su sluzile...
Poslovica je savrseno ispravna,i ako uzmemo da je Bog u svima nama,eto odgovora zasto se molimo Bogu...
Uzmimo da je Bog nasa savest,ili svest...Sve zna...cak i ono sto niko ne zna o nama...cak i ono sto nas podsvesno muci...
Isus kaze oprostite drugima da bi vama bilo oprosteno--jer sto manje osudjujemo druge,lakse ce nam biti da oprostimo sebi...lakse cemo doci do dusevnog mira (onog sto bismo nazvali Carstvo Nebesko).
Ne treba Boga posmatrati kao nesto izvan coveka.I Bog i carstvo nalaze se u nama samima...

Da ne komentarisem pravoslavne kojestarije za koje je svakome jasno cemu su sluzile...
Poslovica je savrseno ispravna,i ako uzmemo da je Bog u svima nama,eto odgovora zasto se ne treba moliti bogu jer nitko pametan sam sa sobom ne priča osim ako je malo otišao.

Da ne komentarisem pravoslavne kojestarije za koje je svakome jasno cemu su sluzile...
Poslovica je savrseno ispravna,i ako uzmemo da je Bog u svima nama,eto odgovora zasto se ne treba moliti bogu jer nitko pametan sam sa sobom ne priča osim ako je malo otišao.

Baš tako.

To sa molitvom sam shvatio u 17-oj ili 18-oj godini... da je glupo pričati sam sa sobom.

Kada se ide na ispovest ona se odvija izmedju coveka i Boga.Svestenik je posrednik izmedju njih .Svestenik ima tu blagodat da razresava ljude od greha.

"Bog je tu vlast preko apostola dao sveštenicima Svoje Crkve; dao im je neograničeno pravo da razrešavaju i opraštaju svakojake grehe, kada je rekao: «Primite Duha Svetog (Jn. 20, 22); šta god razdriješite na zemlji biće razdriješeno na nebu» (Mt. 18, 18).
Razmislite o tome, sveti jereji, oci duhovni; Bog i sveštenik opraštaju grehe, ali na razne načine: Bog oprašta kao Vladika, Svojom sopstvenom vlašću, a sveštenik – učešćem u toj vlasti, koju je dobio od Boga."
http://www.pravoslavie.ru/put/070302220544

Kada se ide na ispovest ona se odvija izmedju coveka i Boga.Svestenik je posrednik izmedju njih .Svestenik ima tu blagodat da razresava ljude od greha.

"Bog je tu vlast preko apostola dao sveštenicima Svoje Crkve; dao im je neograničeno pravo da razrešavaju i opraštaju svakojake grehe, kada je rekao: «Primite Duha Svetog (Jn. 20, 22); šta god razdriješite na zemlji biće razdriješeno na nebu» (Mt. 18, 18).
Razmislite o tome, sveti jereji, oci duhovni; Bog i sveštenik opraštaju grehe, ali na razne načine: Bog oprašta kao Vladika, Svojom sopstvenom vlašću, a sveštenik – učešćem u toj vlasti, koju je dobio od Boga."

Sveštenik je lice koje za određenu novčanu nadoknadu obavlja verske obrede u skladu sa učenjem crkve kojoj pripada (po rođenju ili pak svojom voljom). I ništa više od toga. O, da, da ne zaboravim. Ima ih dosta koji zloupotrebljavaju svoj posao. Recimo, plaše decu po školama, koje su roditelji naterali da uče veronauku, da će "zbog ovoga ili onoga" otići u pakao, pa deca dolaze kući uplakana i imaju napade straha od đavola i pakla... a neretko i od boga... A ima ih podosta koji se ponašaju kao vladia Pahomije... :thumbdown: Razmišljajte o tome...

vrlo losa interpetacija koja se uopste ne odnosi na licni greh.Moj licni greh,povredjuje Boga i SAMO BOG moze da opristi greh,nema zamljskog posrednika u tome.Ja sam sagresio Bogu i ja od Boga trazim oprostenje.Ovaj stih o svezivanju se odnosi na resavanje javnog greha unutar same crkve i da je crkva, sto znaci svo vernistvo a ne crkveni kler merodavno u resavanju jasnih grehova pojednaca jer to ruzi crkvu kao zajednicu i ona mora da se ogranici od nemoralnih postupaka pojedninaca.E sad kad se to vidi onda je jnasno da to ne postoji u SPC

Back