Ko treba da vlada državom?

U modernom svetu nametnula su se tri modela vladanja državom. I svaki sa sobom nosi i prednosti i mane.

1) Vladavina jedne jake političke ličnosti. U ovom sistemu glavne političke odluke donosi jedna osoba sa ljudima iz njegovog okruženja koje je on lično izabrao.

2) Vladavina intelektualno-političke elite. Kod ovog sistema vlast se bira na fer izborima, stranke se isključivo finansiraju iz budžeta da bi se sprečila korupcija.

3) Vladavina ekonomske oligarhije. Najbogatiji ljudi u društvu aktivno učestvuju u političkom životu zemlje.

Šta mislite koji sistem je najbolji?

Broj 3. Mislim da najbogatiji mogu da rade da drzava postane bogata kao oni. Imaju praksu i znanje.

U modernom svetu nametnula su se tri modela vladanja državom. I svaki sa sobom nosi i prednosti i mane.

1) Vladavina jedne jake političke ličnosti. U ovom sistemu glavne političke odluke donosi jedna osoba sa ljudima iz njegovog okruženja koje je on lično izabrao.

2) Vladavina intelektualno-političke elite. Kod ovog sistema vlast se bira na fer izborima, stranke se isključivo finansiraju iz budžeta da bi se sprečila korupcija.

3) Vladavina ekonomske oligarhije. Najbogatiji ljudi u društvu aktivno učestvuju u političkom životu zemlje.

Meritokratija je reč za koju ja kličem ; Zdaj !!!
Ta borba za kadrove, hijerarhisko napredovanje bez protekcija, sa rigoroznim kaznama zbog mita, testovi za hiljade kandidata , povraćanje i samoubistva zbog neuspeha.... Sve navedeno je ona zbiljnost za koju se JA zalažem.
E sad što se tiče nosioca takvog sistema u smislu onoga ko će ga ovaplotiti ( što je i glavno pitanje teme) tu neko demokratsko ustrojstvo u našim uslovima teško može učniti. Demokratija je veoma skup sistem i pretpostavlja one kulturološke uslove koje mi nemamo. Drugačije rečeno naša kultura je nekomplementarna sa demokratijom . Isto tako naša ekonomska elita je skorojevićka , to je jedna bezrepa marva koja samo misli da se još više obogati i nemaju tu svest o potrebi zajedničkog interesa , to jest apsolutno ih ne interesuju koncepti vin vin situacije..
Zato se ja zalažem za diktaturu ili jednopartiski sistem, jedan novi totalitarizam koji će ustoličiti meritokratiju kao osnovnu vrednost.

da ne kvarim temu,
moze i ovako

ko umesto AV?

sta ce da uradi?

kada, kojim sredstvima i saveznicima?

i sta kad to ne uspe?

desetinaa puta postavljam to jedno pitanje, odgovora sa one ds i cro strane nema
zatvoris granice
uvedes vojne zakone
preko noci pohapsis sljam svake vrste najvise politicke sve od 90tih do danas, ima fala bogu stadiona. javna sudjenja i streljanja. uranilovka.
normalnom svetu objasnis prednosti malkice tvrdjih metoda da se ne bune.

proglasis kraljevinu srbiju.
uvedes zlatni dinar jer kako kaze av imamo zlatnu podlogu jel.

niko nam ne treba.
u roku od pola godine ima svi sa zapada cvileci da dodju u srbiju.

sve leve banke proteras, ostaje samo drzavna.
tenkove stavis na granice.
u svakom delu grada ce ici policajci ulicama kao sigurnost da ljudi vide drzavu na delu.

kazes ko nece da radi a vojno je sposoban ide u vojsku.
sve je besplatno, prevoz, narodne kuhinje.... dazbine se placaju shodno primanjima.

izjednacis penzije i svedes na odnos 1 prema 3
niko vise ne radi za minimalac a ostatak da dobija na ruke, takvog poslodavca koji mulja, oma u murdelj i firmu pod kljuc
stranci nemaju pravo da rade u srbiji. mogu da gostuju turisticki.
srpski pasos moze da se dobije tek posle deset godina ako se neko ozeni ili uda.

lecenje je besplatno. sve. za svakoga.
umetnicki zivot besplatan. pozorista, bisokopi, sve je gratis.
narod ima jedinu obavezu da radi i privredjuje ili studira ili peca ako je penzos.

nema nezaposlenih.
jedna drzavna televizija, tri kanala.
sve svestke televizije su svakom dostupne preko kabla ili vec kako. sve iz celog sveta. privatnih medija u srbiji nema. 0.

1) Vladavina jedne jake političke ličnosti.
2) Vladavina intelektualno-političke elite.
3) Vladavina ekonomske oligarhije.

Najdalje se dobacuje sistemom pod 1. Zato što je vođa zbog zadatih ciljeva spreman na velike žrtve (naravno narodne).

Pod 2 je demagogija, uvek postoji formalni ili neformalni vođa, ili ideologija, ali proklamovana demokratija sputava brzi razvoj društva.

Pod 3. ekonomija u svakom slučaju stoji iza svakog sistema, i nikada nije vidljivo napred.

Mislim da ni jedan sistem od ponuđena tri ne treba da bude izrazito dominirajući.
I mi to trenutno i imamo zbog svetskih tokova, inače bi sa Vučićem bili čista Trojka.

Ja mislim da je vladavina intelektualno-političke elite najbolja, po ovom sistemu stranke se finansiraju iz budžeta i sprečava se upliv privatnog novca u politiku, a samim tim i korupcija i sukob interesa.
Porezna politika uvjek podilazi velikom novcu a vlasnici tih kompanija koriste te novce za lobiranje kod političara i to ti je "vražije kolo".Intelekt tu nema veze ali Moral bi bio dovoljan za rješavanje tih problema.

NE!
POSTOJI NACIN NARAVNO NIKOGA TO NE INTERESUJE.

SVAKO TREBA DA RADI U DRZAVNOJ UPRAVI, DA POSTOJI PREDMET U SKOLI USTAV I DRZAVNA UPRAVA I SVAKOME DA SE DA NEKA POZICIJA U DRZAVI POSLE 21e GODINE I DA SE ROTIRAJU LJUDI.
NAKON SLUZENJA VOJSKE NARAVNO.
SAMO NAJNEOPHODNIJE KADROVE DRZATI ZA STALNO.

Back