Ko treba da vlada državom?

Meliot

Veoma poznat
Poruka
10.699
U modernom svetu nametnula su se tri modela vladanja državom. I svaki sa sobom nosi i prednosti i mane.

1) Vladavina jedne jake političke ličnosti. U ovom sistemu glavne političke odluke donosi jedna osoba sa ljudima iz njegovog okruženja koje je on lično izabrao.

2) Vladavina intelektualno-političke elite. Kod ovog sistema vlast se bira na fer izborima, stranke se isključivo finansiraju iz budžeta da bi se sprečila korupcija.

3) Vladavina ekonomske oligarhije. Najbogatiji ljudi u društvu aktivno učestvuju u političkom životu zemlje.

Šta mislite koji sistem je najbolji?

Poslednja izmena:

Ko treba da vlada državom?​

ja :p

nego ozbiljno...ja zagovaram tehnokratiju pomešanu sa pravom demokratijom....bez partija.....da ministarstva čine timovi koje predlažu esnafska udurženja, instituti i fakulteti a da se skupština sastoji od većinski izabranih predstavnika naroda imenom i prezimenom izabranih...otprilike svakih 20 000 ljudi da predstavlja jedan čovek u skupštini čija je uloga samo da vuče da što više investicija i resursa ide u zajednicu koja ga je izabrala..da dokazuje da je njoj to potrebnije nego drugima..da ukazuje na probleme ui toj zajednici i predlaže rešenja...

..da ministarstva čine timovi koje predlažu esnafska udurženja, instituti i fakulteti a da se skupština sastoji od većinski izabranih predstavnika naroda imenom i prezimenom izabranih
Pa to ti je sistem broj dva. Svako ko želi može da se bavi politikom.

E sad mnogo je teško organizovati direktan izbor narodnih poslanika. Kod nas je rešenje smanjenje broja poslanika kako bi oni bili prepoznatljiviji glasačima.

To je diktatura. To ne dolazi u obzir. Govorimo o civilizovanom demokratskom uređenju.
demokratija ti je danas samo forma...u stvari je diktatura ekonomske moći duboke države (tvoj tip 3) sa nacionalnom političkom kvazielitom (tvoj tip 2) koju predvodi vođa sa izgrađenim kultom ličnosti (tvoj tip 1)...
moj predlog je demokratija u izvornom smislu te reči...narod sugeriše i kontroliše a tehnkratija upravlja

demokratija ti je danas samo forma...u stvari je diktatura ekonomske moći duboke države (tvoj tip 3) sa nacionalnom političkom kvazielitom (tvoj tip 2) koju predvodi vođa sa izgrađenim kultom ličnosti (tvoj tip 1)
Da, ali kad bi se zabranilo finansiranje stranaka iz privatnih fondova priča bi bila drugačija. Finansiranje stranaka bi bilo moguće samo iz budžeta.

Da, ali kad bi se zabranilo finansiranje stranaka iz privatnih fondova priča bi bila drugačija. Finansiranje stranaka bi bilo moguće samo iz budžeta.
ništa to ne bi promenilo... stranke su kancer ovog društva...njima upravlja strani faktor preko ubačenih pojedinaca koji dobijaju medijski prostor na medijima pod kontrolom stranog faktora...mi smo kolonija... a stanje nije mnogo bolje ni u drugim zemljama koje se ističu kao pozitivni primeri

ništa to ne bi promenilo... stranke su kancer ovog društva...njima upravlja strani faktor preko ubačenih pojedinaca koji dobijaju medijski prostor na medijima pod kontrolom stranog faktora...mi smo kolonija... a stanje nije mnogo bolje ni u drugim zemljama koje se ističu kao pozitivni primeri
U slučaju broj 2 bilo bi zabranjeno i finansiranje stranaka i pojedinaca iz inostranstva. Bilo kakav sukob interesa bio bi zabranjen.

U slučaju broj 2 bilo bi zabranjeno i finansiranje stranaka i pojedinaca iz inostranstva. Bilo kakav sukob interesa bio bi zabranjen.
ništa to ne vredi...nemaš ni sad zvanično finansiranje stranaka iz inostranstva...finansiraju se pojedinci...agenti od uticaja...i onda se guraju na vodeće pozicije u strankama...jedino rešenje koje vidim je ono što sam predložio...pročitaj ponovo

ništa to ne vredi...nemaš ni sad zvanično finansiranje stranaka iz inostranstva...finansiraju se pojedinci...agenti od uticaja...i onda se guraju na vodeće pozicije u strankama...jedino rešenje koje vidim je ono što sam predložio...pročitaj ponovo
Sve to može da se reguliše. Svaki građanin bi imao lični bankarski broj i nadležni organi bi u svakom momentu znali koliko novca pojedinac ima na bankovnim računima.

Pa svuda to ima. Na fakultetima je zastupljen nepotizam. Jednostavno pratiš situaciju, imaš medije, institucije.
koje medije? u vreme diktatora Slobe postojala je velika mreža lokalnih televizija gde je svako mogao da dobije svojih par minuta...demokrata Vučić je to sve privatizovao i tako zatvorio medije...sad imamo samo njegove medije i CNN affiliate medije...bez slobodnih medija nema demokratije...

koje medije? u vreme diktatora Slobe postojala je velika mreža lokalnih televizija gde je svako mogao da dobije svojih par minuta...demokrata Vučić je to sve privatizovao i tako zatvorio medije...sad imamo samo njegove medije i CNN affiliate medije...bez slobodnih medija nema demokratije...
Pa neki nezavisni mediji. Mediji su danas najbolji regulatori društvenih procesa.

Back