"KO to tamo mudruje?"

Oko ovog pitanja sam se zamislila nakon razgovora sa mamom koja je rekla u vezi jedne porodice koja je recimo u nezavidnoj situaciji odskoro:
"Ma oni su uvek bili skloni da mudruju,a to mudrovanje eto na šta je ispalo."
(Blago sam šokirana,ne volim da osuđujem) ali kad razmislim jesu nekako ceo život : ovako treba, ovako je bolje ... takav je valjda mentalitet tog kraja... ustvari ne znam!
Gde je ta granica između mudrosti i mudrovanja:huh:

Poslednja izmena:
Kao i izraz : nemoj tu da mi filozofiraš, kao nešto pogrdno. U našem narodu se odomaćilo mišljenje da ljudi koji umeju da obrazlože činjenicama neku tvrdnju, koji su dovoljno obrazovani da sve to potkrepe argumentima, ili mudruju ili filozofiraju...ne znam ima li veze sa omalovažavanjem umnog naspram fizičkog rada, a koreni su još u prošlosti, kada se,po direktivi, više cenila radna snaga i proleterijat nego učeni ljudi, intelektualci.

Evo upravo se o tome radi u slučaju ove porodice dakle u pitanju je devojka koja se iz nekog razloga još ne udaje. Pa su digli paniku
Uh bre.
Pa moji onda treba da jauču na sva glas.
Sestra neudata a ja neoženjen.
:eek:

Nego, sad ozbiljno...
Mudrovanje je u mom kraju sinonim za "soljenje pameti"...
to su oni koji su svakom loncu poklopac.
Moja baka je znala da kaže "rugala se ruga, pa postala drUUga"(ovo je dugačko U, nemam akcente na kompu)...
A iskusni ljudi, zaista mudri, tako bar ovde kažu, "ćute i mute"...

Uh bre.
Pa moji onda treba da jauču na sva glas.
Sestra neudata a ja neoženjen.
:eek:
plaše se da ne ostanete "sami" nakon njihove smrti (obično je taj strah roditelja)

Nego, sad ozbiljno...
Mudrovanje je u mom kraju sinonim za "soljenje pameti"...
to su oni koji su svakom loncu poklopac.
Moja baka je znala da kaže "rugala se ruga, pa postala drUUga"(ovo je dugačko U, nemam akcente na kompu)...
da...
A iskusni ljudi, zaista mudri, tako bar ovde kažu, "ćute i mute"...
E to nisam čula.
a jesam - pametni ćute i rade a budale pričaju, dangube...

Evo upravo se o tome radi u slučaju ove porodice dakle u pitanju je devojka koja se iz nekog razloga još ne udaje. Pa su digli paniku
Tako mi je i zvučalo iz uvognog posta, ali nisam htela da brzam.
Odnosi se na one koji iskoče iz kalupa. Nekako je najsigurnije raditi
što i većina, pa kako nam svima bude, nego mudrovati.

Sinonimi su ''filozofirati'', ''izvoditi besne gliste'', ''izmišljati toplu vodu''.
Ili mi kaže ''Jeste, sad ti baš najbolje znaš. :roll:''
A ko će bolje od mene da zna šta ja hoću, nije mi jasno.

@Jasna u fazonu ❤️
FB_IMG_16933094055547214.jpg

Nisam sujetna na savete,uglavnom klimne glavom, od mnogih se može šta pametno čuti kad naletiš, i naučiti bila to baka iz ulice ili uvaženi profesor dr.
Pre par god ja šetam kuče i ona se otrgne na sred pešačkog, ja vrisnem i kola stanu i kroz prozor čovek 50-60 god kaže :Mani to kučeto rodi si bebe (jednina) da si imaš.
Ja sam rekla da, da.. jer kontam nije imao neku ružnu nameru, nije tako izgledalo meni, ovde je malo specifično gde živim.
E sad... neko bi se iznervirao, ja ne. Hvala njemu što je stao pa i na savetu
:hvala:

Nisam sujetna na savete,uglavnom klimne glavom, od mnogih se može šta pametno čuti kad naletiš, i naučiti bila to baka iz ulice ili uvaženi profesor dr.
Pre par god ja šetam kuče i ona se otrgne na sred pešačkog, ja vrisnem i kola stanu i kroz prozor čovek 50-60 god kaže :Mani to kučeto rodi si bebe (jednina) da si imaš.
Ja sam rekla da, da.. jer kontam nije imao neku ružnu nameru, nije tako izgledalo meni, ovde je malo specifično gde živim.
E sad... neko bi se iznervirao, ja ne. Hvala njemu što je stao pa i na savetu
:hvala:
''Mani kučeTO'', tako da ne treba ''to kučeto'' Ili se kaže ispred ili iza.

To nije savet. To je ponižavanje uzrokovano glupošću i predrasudama.
A onda ti njemu kažeš, ''mani kolata, idi si pešći, to je pozravo i za teb
i da druđi''
Teraj bre to u (/)&/)==)?('!!

Zašto je od imenice mudrost nastao izraz "mudrovanje"
?
Ko su ti što mudruju,
a ko su oni koji su mudri?
🤔
Мудрују они коки би да звуче ко мудри а не иде им ид руке, бар у духу нашег језика

Мудар = пламетан + интелигентан + искусан и свестан

Back