Ko su pametni ljudi?

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
6.765
PAMETNI LJUDI.jpg
Pamet je sposobnost korišćenja inteligencije, znanja i iskustva zajedno kako bismo se snašli i prilagodili određenim situacijama.

Ko su pametni ljudi i koliko se oni razlikuju od drugih?

Pametne osobe traže pomoć od iskusnijih i mudrijih od sebe, ukoliko nešto ne znaju ili su o nečemu nedovoljno informisani.

Oni su spremni da priznaju svoje greške. Znaju da rešavaju probleme i ljudi im se obraćaju za savete.

Vole da se usavršavaju i da budu dobro informisani.

Foto: Unsplash.com

Šta mislite o pametnim ljudima? Da li je dovoljno da neko bude mudar i inteligentan da bi bio pametan?
Ako neko poseduje znanje i inteligenciju, da li je istovremeno i pametan čovek?

Ovo pametna osoba mi je uvek bilo apstraktan pojam...
Deluje mi kao nešto u fazonu:
znanje + iskustvo + kritičko mišljenje = donošenje dobrih odluka po sebe

Kontam da bi neko morao da ima neki solidan stepen obrađenog iskustava da bi mogao da se svrsta u kategoriju pametan.

Pored iskustva važni su i inteligencija i znanje.

Svako od nas je uradio nešto pametno, doneo pametnu odluku, pametno rešio problem na radnom mestu...Da li to znači da smo svi pametni?

Pored iskustva važni su i inteligencija i znanje.

Svako od nas je uradio nešto pametno, doneo pametnu odluku, pametno rešio problem na radnom mestu...Da li to znači da smo svi pametni?
Pa i ne baš, čini mi se da biti pametan ne može biti konstanta, kontam da možemo postupiti pametno u nekim situacijama i biti pohvaljeni za to to u fazonu - pametan/pametna si.
Međutim ako se nađemo u nepoznazim situacijama, često možemo postupiti na način koji rezultira nepovoljno, tako da bih rekao da nas što više iskustva čini pametnijim.

Mogu se smatrati pametnim ovi na kvizovima sto pobedjuju ,sto im mozak ima 300tb memorije i neki mudri ljudi potkovani zivotnim iskustvom
Ta dva su mi zapravo suprotstavljena i to baš.
Prvi slučaj je pohvala za ljude sa dosta znanja.
Drugi je već nešto realniji, pamet me nekako više vuče na stečenu mudrost tokom života.

Pogledajte prilog 1691993Pamet je sposobnost korišćenja inteligencije, znanja i iskustva zajedno kako bismo se snašli i prilagodili određenim situacijama.

Ko su pametni ljudi i koliko se oni razlikuju od drugih?

Pametne osobe traže pomoć od iskusnijih i mudrijih od sebe, ukoliko nešto ne znaju ili su o nečemu nedovoljno informisani.

Oni su spremni da priznaju svoje greške. Znaju da rešavaju probleme i ljudi im se obraćaju za savete.

Foto: Unsplash.com

Šta mislite o pametnim ljudima? Da li je dovoljno da neko bude mudar i inteligentan da bi bio pametan?
Ako neko poseduje znanje i inteligenciju, da li je istovremeno i pametan čovek

Pamet I inteligencija su razliciti pojmovi.
Pamet je poetski izraz za uspeh u necemu..
Inteligencija je teret od kog mozes imati mnogo koristi.
Ali sve je poput ove kocke.
Ja, npr. nikada nisam uspela da je slozim.
Da li nisam inteligentna?

Postoje vise vrsta inteligencije, to znamo, uglavnom.
Jedna dominira, dok za ostale ostajemo uskraceni.
Ne vidimo prst pred okom. Opticke varke su nam isto sto i priglupom coveku jednostavna slika.

ja pod pametnim ljudima smatram one koji imaju smisla za kombinatoriku
a da nabubaš naučnu knjigu ti treba samo jaka memorija
kombinatorika sa jakom memorijom čine visokointeligentnu osobu

medjutim sve to nema nikave veze sa realnim životom

zašto?
pa ako si okružen običnim svetom onda ćeš se prilagoditi običnom svetu

p.s. Rubikov akocka je lep ukras imam ih nekoliko ali ona se uvek rešava na 1 način (bilopo X,Y ili Z osi), imam i onu rotirajuću slagalicu sa kuglicama u boji nju mogu da rešim uvek, e sad - šah nije igra za inteligenciju već za memoriju jer se tu uči kako da ne igraš a ne kako da igraš, pa što više poteza zapamtiš bolje po tebe ali lepo izgleda kao set

medjutim...

backgammon je em najstarija sačuvana igra civilizacije em stvarno zahteva inteligenciju -u večitoj trilemi da li napredovati, napdati ili se ojačavati a sve na osnovu verovatnoće koje u igri odrede kockice pa se lako desi da velemajstor bude pobedjen samo zbog "okolnosti"
a takav vam je život - "okolnosti"
zar ne?
zato ja backgammon nazivam Igrom Života - nekad ide linearno i monotono a nekad u samom finišu dodje do obrta
a baš tako je i u životu

inteligencija je važna ali su OKOLNOSTI još važnije jer i manje inteligentan može pod okolnostima da uspe preko svojih mogućnosti
e zato svi ovi primeri iz prvog i drugog pasusa

ja pod pametnim ljudima smatram one koji imaju smisla za kombinatoriku
a da nabubaš naučnu knjigu ti treba samo jaka memorija
kombinatorika sa jakom memorijom čine visokointeligentnu osobu

medjutim sve to nema nikave veze sa realnim životom

zašto?
pa ako si okružen običnim svetom onda ćeš se prilagoditi običnom svetu
Teško, strčaćeš pa će ti ili zavideti ili će te pokušati omalovažiti. Prilagođavanje običnom svetu je moguće kratkotrajno, kada te taj običan svet iznervira svojom glupošću, reakcija je neminovna.

Teško, strčaćeš pa će ti ili zavideti ili će te pokušati omalovažiti. Prilagođavanje običnom svetu je moguće kratkotrajno, kada te taj običan svet iznervira svojom glupošću, reakcija je neminovna.
da znam... natrpeo sam se svega i ima baš ružnih slika kakav smo narod
medjutim, ako ih uveriš "da ne želiš njihove pozicije" - ostave te na miru a i izbegavaju duele
koliko glup bio posao na kom sam trenutno primenom ove metode prolazim kao prase u Teheranu :D

Slozio bih se ovde, dodao bih mozda par stavki: pametni ljudi imaju tendenciju da saslusaju i sagledaju situaciju iz vise uglova, i pitaju za misljenje i ljudi koji su manje kvalifikovani- na poslu imam vrhunske inzenjere i oni kad resavaju probleme prave grupe od vise ljudi i uvek ukljuce i "obicnog" radnika jer onmoze znati neku sitnicu koji oni ne znaju i takodje njima se moze desiti da previse razmisljaju,
iz mojih zapazanja i citanja istorije jeste da je vrhunska osobina koju dosta mali broj ljudi poseduje jeste: osecaj za vreme tj "tajming", odredjeni ljudi imaju taj osecaj za tacan trenutak kad nesto treba odraditi.

Pamet i inteligencija dva različita pojma. Za pametnog čoveka možemo reći za nekoga ko je načitan, zna puno stvari što ga pitate. Sposobnost da se setimo odgovora u trenutku, da pronađemo asocijaciju u mozgu koja će nas povezati sa odgovorom, to je pamet, čovek pamti bukvalno sve što pročita i vidi, čak i osećaje svih 5 čula, sve to pamti od rođenja, problem je setiti se svega toga. Pamet ne priznajem ako je osoba manje inteligentna, npr. ja sam previše inteligentan al zato nisam pametan da znam punom, mislim preterivanje sa nebitnim informacijama i nije toliko dobro, koga boli uvo gde je Pančevo, ili koliko rupa ima na mesecu, dal je zvezda Sunce il nije...kontate li me

Pamet i inteligencija dva različita pojma. Za pametnog čoveka možemo reći za nekoga ko je načitan, zna puno stvari što ga pitate. Sposobnost da se setimo odgovora u trenutku, da pronađemo asocijaciju u mozgu koja će nas povezati sa odgovorom, to je pamet, čovek pamti bukvalno sve što pročita i vidi, čak i osećaje svih 5 čula, sve to pamti od rođenja, problem je setiti se svega toga. Pamet ne priznajem ako je osoba manje inteligentna, npr. ja sam previše inteligentan al zato nisam pametan da znam punom, mislim preterivanje sa nebitnim informacijama i nije toliko dobro, koga boli uvo gde je Pančevo, ili koliko rupa ima na mesecu, dal je zvezda Sunce il nije...kontate li me
Zar umesto pametan za taj primer ne bi bilo pogodnije koristiti termine učenjak, sveznalica (bez neke pogrde) ili nešto tog kalibra?

Sada kada razmišljam pametan mi dođe opis za nekog ko može nešto brzo da shvati/(nauči?) ili pak postoji neka specifična reč za ovu osobinu?

i kada bi bio u situaciji da biraš: Pamet ili Intiligenciju ? - šta bi izabrao :D ?

Kako biste preveli pamet/biti pametan na engleski?
Smart.
i kada bi bio u situaciji da biraš: Pamet ili Intiligenciju ? - šta bi izabrao :D ?
Inteligentan covek nije uvek pametan, inteligenciju bih vise klasifikao kao potencijal ili sposobnost, dok je pamet krajnji rezultat koji objedinjava vise segmenata ukljucujuci znanje i iskustvo.

Pamet je definitivno bolje posedovati od recimo visokog stepena inteligencije- jako visok stepen inteligencije moze biti vrlo koristan alat, no visokointeligentni ljudi cesto imaju problema u socijalizaciji itd...
S moje tacke gledista cilj svake inteligentne osobe jeste da postane pametan.

Dobar avatar- Robert Mitchum je moj omiljeni strani glumac.

Pamet je definitivno bolje posedovati od recimo visokog stepena inteligencije- jako visok stepen inteligencije moze biti vrlo koristan alat, no visokointeligentni ljudi cesto imaju problema u socijalizaciji itd...
S moje tacke gledista cilj svake inteligentne osobe jeste da postane pametan.

Dobar avatar- Robert Mitchum je moj omiljeni strani glumac.
i moj je :D ali to nije on ;) ..
To je sa slikarskog platna ,..
msm da si apsolutno u pravu po pitanju pameti i intiligencije.

I još dva sastojka trebaju : mašta i energija .

Poslednja izmena:

Back