Ko su Kurdi?

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
25.744
Kurdi su jedan od najstarijih naroda na svetu, a nemaju svoju drzavu.
Predrag Raos


Ko su Kurdi ?
Postoji vise teorija da vode poreko od Persijanaca. Medijaca.da je tu bilo mesanja.....
Između 25 i 35 miliona Kurda naseljava planinski region koji se prostire na granicama Turske, Iraka, Sirije, Irana i Jermenije. Oni čine četvrtu najveću etničku grupu na Bliskom istoku, ali nikada nisu dobili stalnu nacionalnu državu.
Kurdi su jedan od autohtonih naroda mezopotamskih ravnica i visoravni na današnjem jugoistoku Turske, severoistočne Sirije, sjevernog Iraka, severozapadnog Irana i jugozapadne Jermenije.
Danas oni čine posebnu zajednicu, ujedinjenu rasom, kulturom i jezikom, iako nemaju standardni dijalekt. Oni se također pridržavaju niza različitih religija i uverenja, iako su većina sunitski muslimani.
Početkom 20. vijeka, mnogi Kurdi su počeli razmišljati o stvaranju domovine - nazvane "Kurdistan". Nakon Prvog svjetskog rata i poraza Osmanskog carstva, pobednički zapadni saveznici su Sevrskim sporazumom iz 1920. godine osigurali kurdsku državu. Takve nade su srušene tri godine kasnije, međutim, kada je Sporazum iz Lozane, koji je postavio granice moderne Turske, nije predviđao kurdsku državu i ostavio Kurdima status manjine u svojim zemljama. U narednih 80 godina, svaki potez Kurda da uspostave nezavisnu državu bio je brutalno poništen.
Genetička istraživanja o poreklu Kurda idu u prilog takvim pretpostavkama jer se i mitohondrijskim DNK-om i Y-kromosomom više podudaraju s narodima zapadne Euroazije, tj. Indoeuropljanima, nego kavkaskim narodima na severu ili turkijskim narodima iz središnje Azije.
Međutim, treba uzeti u obzir kako je Kurdistan osim iranskih naroda bio naseljen i drugim indoeuropskim narodima poput Hetita, Mitanija ili Armenaca odnosno kako su njime jednom vladali i Seleukidi i Rimljani zbog čega takve dokaze treba uzeti sa rezervom. Najčvršći dokazi o medijskom podrijetlu Kurda leže na jezično-geografskim temeljima jer unatoč raširenosti kurdskih plemena sva njihova narječja upućuju na snažan zajednički izvor koji se može objasniti isključivo političkom homogenošću iz vremena Medijskog Carstva.
Također, na medijsko podrijetlo upućuje i činjenica kako su Kurdi jezično srodni Beludžima, iranskom narodu na krajnjem jugoistoku Irana odnosno jugozapadu Pakistana, kao i istorijska podudarnost iz Herodotove „Istorije“ kako je anatolijska rieka Kizil, nekad zapadna granica Medijskog Carstva, i dan danas najzapadnija granica Kurdistana.
Kurdska devojka
télécharger (2).jpgKurdistan
Kurden.jpg

Odzalan vodja PKK , koga su Grci uhapsili i isporucili Turcima
Abdullah_Öcalan.png

https://www.britannica.com/topic/Kurd
https://www.facinghistory.org/educator-resources/current-events/who-are-kurds

Autohtona skola ima drugo misljenje o poreklu Kurda, nas poznati kurdiolog Dejan Lucic iznao je teroiju da su Kurdi Arijevci, i da se na kurdskom junak kaze Srbin.
To sada otvara mnoga druga pitanja....
:think:
10,40 min

Dejan Lucic ( Covek koji sve zna ! ) novinar i publicista (TV KCN 05.07.2022.)​

 

dixieland

Domaćin
Poruka
3.609
Kako god bilo, za državu trebaju žrtve , to barem mi Srbi znamo.Ili se prilagoditi situaciji, tj naušiti svaki jezik u zemljama okruženja i prihvatiti uredjenje ali ''držati do sebe''. Mnoge zemlje ne bi imale države da nemajui složnu emigraciju i jake lobije u svim svetskim silama.
 
Poruka
7.256
Имају специјалитет који праве једном годишње и једу га стојећи (да им што више стане).
У тандари (грненом лонцу) крчка се на отвореној ватри велика количиона поврћа и меса. Поврће се пуни млевеним месом и ређа:један ред пуњених парадајза, други ред пуњених паприка, трећи ред пуњеног црног лука, четврти ред пуњених тиквица итд...до врха лонца.
Давно сам то јела , на Ади Циганлији, на некој елитној журци, па не памтим да ли се између редова пуњеног поврћа стављају комади меса...али зачињено је и тешко јело.
 

Svima_Mili_&_Dragi

Aktivan član
Poruka
1.451
Kurdi su Indoevropljani koje drže u ropstvu turcizirani Indoevropljani (Turci, mahom grčkog, donekle ostalog anadolijskog, malo slovenskog i minimalno stvarnog starog turkijskog porekla) i Semiti (Arapi, npr u Iraku), s tim da je robovanje Turcima gore nego Arapima, u ovom konkretnom slučaju (ne nužno uvek).
 

Rogonos

Zainteresovan član
Poruka
160
Istorijska je i ljudska sramota da Kurdi ne smeju da imaju svoju državu, bilo da je u Turskoj, Siriji ili Iraku.

Osim toga, Turci negiraju njihovu istoriju. Naravno, reč je o politici asimilacije koju su Turci vodili još od Ataturka. Medjutim, otac kurdske istorije je manje poznati Šaraf ad-Din, koji je napisao dugu hroniku o kurdskim vladarima i plemenima krajem 16. veka. To delo je napisano na perzijskom, najvažniji je izvor rane kurdske istorije

Hronologija počinje sa pet kurdskih dinastija koje su imale pun suverenitet. Najpoznatiji je bio onaj Ajubida, njihovog pretka kurdskog generala Salaha ad-Dina, strahovitog protivnika krstaša.

Ono što je postalo uobičajeno u 16. veku, ostalo je na snazi i u kasnijim vekovima: većina raznih kurdskih vladara bila je odlična u manevrisanju između Turaka i Persijanaca. Najuspešniji su čak uspeli da osnuju samostalne vladarske kuće. Ali, koliko znamo u istoriji, nikada nije postojao kurdski vladar koji bi mogao da ujedini sve kurdske oblasti pod sobom.

Kurdski narod je definisan zajedničkim jezikom i jedinstvenim običajima. Međutim, postoje značajne razlike u načinu života: neka plemena su polunomadska, osciliraju između zimskih i letnjih rezidencija, dok su druga sedelački planinski farmeri, a drugi deo stanovništva živi u gradovima

Mi naravno znamo za naše ustanke u 19. veku. Godine 1877/78, ubrzo nakon ustanka Bugarske, Bosne i Hercegovine (1875) koji je doveo do otomanskog rata protiv Srbije i Crne Gore, Kurdi Hakarija, Bahdinana i Bohtana ustali su protiv Istanbula. Ovu pobunu je 1880. pratio šeik Obaidullah. Počeo je u Persiji i imao za cilj autonomnu kurdsku oblast pod otomanskom vlašću. Kada je kurdski šeik privremeno zapretio persijskom Tabrizu, otomanska i persijska vojska su ugušile ustanak.

Evropska diplomatija je uvek bila uključena u ove i brojne druge borbe: Velika Britanija je uglavnom podržavala očuvanje Otomanskog carstva, dok je rusko carstvo često podržavalo sultanove podanike u njihovim ustancima. Na ovaj način Englezi su postali indirektni protivnici Kurda.

Šteta je što plan o uspostavljanju jermenske države i autonomne kurdske oblasti u Anadoliji, koji je odražen u Sevrskom ugovoru 1920. godine, nije sproveden jer ga je Ataturkov uspešan ustanak osujetio
 

Момчило

Aktivan član
Poruka
1.566
Kurdski narod je definisan zajedničkim jezikom i jedinstvenim običajima.
??????
Не разумем твоје мотиве?
Шта те тера да пишеш небулозе?
Да мало карикирам.
Написао си да Срби, Македонци, Бугари и Грци имају заједнички језик и обичаје!
Не постоји заједнички курдски језик и не постоје јединствени курдски обичаји али постоји лабави заједнички идентитет.
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.