Quantcast

Ko nece da radi za 150 evra i sindikalno se organizuje DOBIJA OTKAZ!

Тихи

Zaslužan član
Poruka
126.056
Jura podelila otkaze sindikalcima
Izvor: Beta

Kragujevac -- Poslovodstvo Jure iz Rače podelilo je šest otkaza sindikalnim aktivistima u tom preduzeću, kažu u Udruženju sindikata Srbije Sloga.


Otkaze su dobili troje rukovodilaca i tri člana Izvršnog odbora Udruženih sindikata Srbije Sloga koji su zaposleni u Juri.

Potpredsedik sindikata Sloga Jovan Đurić je rekao da je otkaz uručen predsednici i potpredsednici sindikata Neli Obradović i Marijani Ilić i sekretarki Veri Petrović.

Prema njegovim rečima, predsednica i sekretarka sindikata se terete da "nisu sprečile iznošenje u javnosti informacija o problemima u firmi iz centrale sindikata, a koje, kako je obrazloženo, štete ugledu preduzeća“.

Potpredsednica sindikata je dobila otkaz jer je, navodno, samoinicijativno zamenila smenu. Bez posla su ostala i trojica članova odbora sindikata, jedan zbog, kako je rečeno, rasprave sa liderom, a ostala dvojica zbog korišćenja bolovanja.

Đurić je istakao da sada u Juri i ne postoji sindikat jer su preostali članovi odbora "pod pritiskom poslodavca" odustali od sindikalnog rada. U Juri radi više od 1.000 radnika, a sindikat Sloga ima 120 članova.

On je rekao da je o otkazima u Juri obaveštena inspekcija rada i da će naredne nedelje o tome razgovarati i sa nadležnima u Ministarstvu rada.

Načelnik odeljenja inspekcije rada Šumadijskog okruga Prvoslav Milenković je potvrdio da su stigle tri prijave zaposlenih u Juri koji su donili otkaze.

"Uspeli smo da vratimo na posao sekretarku sindikata Veru Petrović dok smo dva zahteva odbili s obzirom da su otkazi u skladu sa pravilima kompanije", rekao je Milenković.

On je objasnio da su odbijene prijave radnika koji je okrivljen za nasrtaj na lidera u firmi, kao i prijava potpredsednice sindikata koja se tereti da je sama zamenila smenu i da o tome nije bio obavešten njen rukovodilac. Svi otpušteni radnicu su podneli tužbe nadležnom sudu.

Prema rečima Milenkovića, simptomatično je što disciplinu u Juri krše samo sindikalni aktivisti. Od poslovodstva Jure u Rači u poslednja dva dana nije bilo moguće dobiti komentar o uručivanjem otkaza sindikalnim rukovodiocima, jer su "nadležni za davanje informacija u Nišu gde obavljaju razgovore sa budućim radnicima u tamošnjoj kompaniji".


------------------------------

Vlasnik Jure je južnokorejska kompanija Jura korporacija iz Južne Koreje, koja je kupila račansku fabriku Zastava elektro u aprilu 2010. godine za oko tri miliona evra. Kupac se obavezao na ulaganje od oko osam miliona evra i zapošljavanje oko 1.000 radnika, za šta je dobio subvencije iz budžeta Srbije.

===============

Cujem u toj Juri rade radnici po 12 sati dnevno 6 dana u nedelji za "fantasticne" plate od 150 evra .

Stanje radnika u Srbiji danas skoro kao stanje robova nekada
 

Тихи

Zaslužan član
Poruka
126.056
ZIVEO ROBOVLASNICKI SISTEM U SRBIJI! ZIVEO BORIS TADIC !

Evo informacije iz prve ruke - kaze ovaj kragujevcanin da je situacija u toj firmi malo bolja nego stanje robova za vreme turaka

Eto, to je Dinkićevo delo, slika i prilika kako je doskorašnji ministar radnike pretvarao u belo roblje! Otkazi zbog sindiklalnog angažovanja!!! S obzirom da sam zbog prpofesije kojom se bavim dobro informisan o tom , slobodno mogu reći, skandalu u Juri , podsećam da ovde nije reč o "radi ili neradu" nego zastzrađivanju radnika da se ne učlanjavaju u bilo koji sindikat. Uostalom gospodin NAM je to jasno rekao i u februaru prošle godine kada je kupio "Zastavu elktrro". "Ovde nema mesta za sindikate", poručio je. Dinkić i ostali su znali za to,ali su mu ( NAMU) dali i po 7000 evra za svako otvoreno zaposelnje. Ima 1100 radnika, izračunajte - još uivek Jura nije ni evro uložila u proizvodnju,a aksploatacija traje li traje. Radnici ne rade na normu, već na sat: ali vlasnik gospodin NAM stalno povećava lestvicu za proizvodnju i čim je radbnici dostignu - on je diže naviše. Nema bolovanja, jer je objašanjenje, bar kako govore radnici, "Jura hoće zdrave radnike",pa ukoliko odete na bolovanje, sprmite se na otkaz. Zabrana osnivanja sindikata i delovanja je suprotna medjkunaodnim konvencijama koje je i Srbija potpoisala, suprotna je našem Srpskom ustavu, pa sada treba da se oglasi država.Dinkić je svojke odradio, kao i veroljub Stevanović gradonačelnik Kragujevca koji mu je dao 500 svojih ljudi iz Kragujevca kao "belo roblje",a tu je i predsednica opštine Rača koja je iz Nove Srbije prešla "ekspresno" u G17 kada je to Dinkić od nje zatražio. Nadam se da Vlada neće više davati ovolike subvencije strancima, uključujući i Juru, koja "plevi" ,a srpske radnike tretira kao "nižu kastu"-.Ovo je gospodi komentatori sa sajta B92 suva istina, proverite je ,a novinarima B92 preporučujem da udju u Juru i "agresivno", kako umeju, praveći Insajder i ostalo, otriju šta se sve dogadja ,kao i proveru gde su otišle pare za subvencije i da li su doskorašnji ministar ekonomije , njegov saradnik u Ujedinjenim regionima Verko Stevanović i eventualno predsednica opštine Rača - imali neku svoju prihodovnu stranu.i JOŠ NEŠTO: ZAR mmf DA NAM OTRIJE DA JE U POSLEDNJE SDVE GODINE posao izgubilo u Srbiji 400.000 radnika,a Dinkić je ćuitao. On je samo otpuštazo i on je najdirektniji krivac(ali i cela Vlada snosi odgovornost) što je takva situacija. Od obećanih 300.000 novih radnih mesta najavljenih u predizbornoj kampanji, dobili smo 400.000 otpzštemnih rtadnika. Nazdravlje!
(kragujevčanin, 18. februar 2011 18:18)

PLata u ovoj Firmi ya rad po smenama je oko 20000 dinara.,ya smenski rad sa SSS/ om spremom ,put do radnog mesta se plaća samo 50 % a ostatak iz đjepa zaposlenih. Uskoro se sprema otpuštanje svih trudnica (ŽIVEO NATALITET) a od kraja aprila 2011 biće otpušten veliki broj radnika i nanjihovo mesto primljeni novi sa već primljenim parama za podsticaj zapošljavanju.(ŽIVEO DINKIĆ INJEGOV NIP LJUBI GA MAJKA ). ŽIvelo robovlasništvo u srbiji. ŠTA mislite dali bi ovo ova kompanija mogla da ovo radi u Nemačkoj,francuskoj.
(mica, 18. februar 2011 18:44)
 
Poslednja izmena:

picololeone

Legenda
Banovan
Poruka
51.779
ajde oladi malo sveznalico ovde ja živim i nešto se pitam misliš da ja volim što je tako koliko i kad se primaju plate to i ptice znaju.

Izvini, rekoh ti vec.:rumenko:
525493.gif
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.