Ko nam, bre, leči decu?

MMMD

Zainteresovan član
Poruka
296
Lekar je mojoj deci postavio pogrešnu dijagnozu da imaju varičele, zbog čega su im se pojavile žive rane po telu, kaže majka

Deca su mi prekrivena živim ranama iz kojih curi limfa, crvenim pečatima koji peku i svrbe, a kada samo pomislim da je sve moglo još više da se iskomplikuje - priča za Kurir Kristina Lazović, majka dva deteta, desetomesečne bebe S. L. i dvoipogodišnjeg T. L., kojima je doktorka u DZ „Dr Simo Milošević“ u Žarkovu dala pogrešnu dijagnozu.

http://www.***************/drustvo/ko-nam-bre-leci-decu-7
 
moj drug ima dve cekice..jedna nepune dve godine, druga cetiri..
starije dete je dobilo temperaturu..virus pokupila od mladje koja je prethodnih nedelju dana slinila i kasljala..
u urgentni ne bi ni isli da starija nije pala i polomila nos..
povreda + temperatura..dok su cekali da dodju na red drugu se ucinilo da mu je dete jos toplije..
kad su stigli na red, medicinska sestra joj usmerava zrak laserskog toplomera na celo i posle sekunde konstatuje da dete nema temperaturu..
drug insistira da mu daju zivin toplomer da detetu sam izmeri..
ucinili su to i toplomer je pokazao 39,8C..
sestra opet usmerava laserski zrak i tvrdi da dete nema ni 37C..
u medjuvremenu na prijem ulece majka koja u rukama drzi obeznanjeno dete..u panici vice da joj je dete izgubilo svest jer ima temperaturu preko 40C..sestra i prema njemu usmerava zrak i zakljucuje da majka panici bez razloga jer dete ima jedva 37,5C..
moj drug trazi treci toplomer..zivin..on pokazuje 38,2C
daje i majci koja je dete donela bez svesti i njemu pokazuje nesto preko 40C..
drug je prvo mirno pitao sestru kada su poslednji put bazdarili instrumente koje koriste, a umesto odgovora je dobio samo sleganje ramenima..ujutru je odmah pozvao i poslao im inspekciju..
ako u urgentnom ne postoje ispravni toplomeri to je jedno..
ali ako postoje nezainteresovani medicinski radnici koji nisu u stanju da obicnim dodirom decijeg cela zakljuce da dete ima jako visoku temperaturu i da je na ivici frasa, e onda je to jako veliki problem.
 
Poslednja izmena:
Ти љекари су толико застрашени,па није ни чудо каве грешке чине.Колегиница ми се некидан жали да јој је др.признала како не смије болесном дјетету преписати љек.Дио кривице отпада и на чувену љекарску бахатост.Наш систем "бесплатне здравствене заштите" је у трокур*у.
 
da, i meni je tako dala pogrešnu dijagnozu kad sam imala sedam godina, a meni ešerihija koli izazvala i blagu upalu pluća
ludom srećom je majka dala urin prijateljici na analizu jer mi se stanje iz dana u dan pogoršavalo.

doktorka je studirala na kosovu.
 
sretnem drugara što nije upao ni ovde ni u prestonici pa upisao medicinu na kosovu: mnogo je teško.. majke mi, mnogo se uči, imamo kolokvijume svakog dana. prošlog meseca sam morao da dam 1700 evra za uslovni kolokvijum iz anatomije. padam s nogu suzo, padam s nogu...
 
sledeća situacija: dolazi cimerka kod dermatologa, upalila joj se noga, poizlazili joj neki žuljevi neki lišajevi ja ne znam šta al po tabanima nije mogla da hoda.
otklipsala do dermatologa, dogegala se.
sestra: doktorka, devojci je stvarno loše ali nema uput, student je l može bez uputa
doktorka: kako bez uputa?????
sestra: stvarno su joj stopala u lošem stanju
doktorka: dobro, bez uputa je soma dinara pregled

uđe cimerka...
doktorka: misim, ja tebe da puštam bez uputa, to sad i nikad više..uopšte nemam običaj to da ra.. je l ti vidiš ti kake su ti noge??? sestro previjte joj to
prepiše joj kremu.
doktorka: evo ti ova krema, potraži ovde u apoteci, i vidiš ti devojko, oćeš da nosiš štikle, oćeš da budeš lepa, eto ti sad. (?)
jovana: ali ja ne nosim štikle, ja samo ravno nosim
doktorka: ma nemoj, ti ćeš meni, gledaj kake su ti noge, vidiš kako ja nosim klompe, imaš u liliju da kupiš klompe pa nosi, a ne da mi dolaziš s takvim nogama (!)

dolazi jovana...
jovana: ja ne mogu više da hodam.. prepisala mi kremu od tri iljade dinara , a kevi gordana(seoska lekarka) kazala da namažem hidraciklin (ili kako se zove ono)
i jovana zato što nije mogla da hoda nije mogla da izađe na ispit. na pet ispita to jest

kapiraš poentu
:mrgreen:
 
Jako je tesko biti lekar u ovako primitivnoj sredini. Da li se gospodja majka ponovo vratila kod iste doktorke ili je odma potrcala u novine. Naravno da je onako krajnje primitivno odma potrcala u novine. Postoji nesto sto se zove diferencijalna dijagnoza bolesti, to vam dodju bolesti koje su u nekom svom stadijumu jako slicne i nemoguce ih je razlikovati. U diferencijalnoj dijagnozi varicela stoji impetigo, sto ce reci da su u jednom stadijumu oni isti. E sada i ja bi prvo pomislio na varicele posto mi je prosto neverovatno da tako mala deca zarade impetigo. Ali to svakako ne znaci da treba ako se pokaze da je ipak ono drugo trcati odma, kukati, vikati po novinama i slicno. Nego treba otici do onog istog lekara kod kog ste bili koji ce da vidi da je ipak ono drugo i da postavi pravu dijagnou.
 

Back
Top