Ko mnogo čita, mnogo se sekira

Колико схватам ти доводиш у питање осећања која рађају измишљотине? Па зашто се дивимо некој Мона Лизи, кад је измишљена?
Ne dovodim u pitanje osjećanja koja izaziva fikcija, naprotiv. Samo kažem da ne možemo imati prema umjetnosti isti odnos kao prema nekom problemu iz realnog života. Korisnica je pisala kako zbog romana nije mogla da spava i kako je zvala pisca da se žali jer je nešto u knjizi dirnulo ili razočaralo. To svakako nije očekivana reakcija na umjetnost.

Ne dovodim u pitanje osjećanja koja izaziva fikcija, naprotiv. Samo kažem da ne možemo imati prema umjetnosti isti odnos kao prema nekom problemu iz realnog života. Korisnica je pisala kako zbog romana nije mogla da spava i kako je zvala pisca da se žali jer je nešto u knjizi dirnulo ili razočaralo. To svakako nije očekivana reakcija na umjetnost.

Па добро, гледали смо и ми хорор филмове због којих нисмо могли да спавамо. А сигурно због "Титаника" и гомила девојака није могла да спава. Зашто је то неочекивано или необично?

"Ko mnogo čita, mnogo se sekira."
Ovu sam rečenicu pročitala u jednoj slikovnici koju sam našla na dečjem odeljenju jedne knjižare pre godinu dana.
Šta vi mislite o ovome? :D
Prvio mislim da se autor salio.. drugo.. mozda je aludirao na ko mnogo cita zna.. ko zna mnogo sekira se sto stvari nisu onakve kakvim bi trebale da budu.. jer ne mozes ispraviti svet. Istina je verovatno negde izmedju ove dve misli ili sto jedam moj drug kaze i ti si a i ti si u pravu (oboje).

Dakle u pravu sam. :mrgreen:

Па добро, гледали смо и ми хорор филмове због којих нисмо могли да спавамо. А сигурно због "Титаника" и гомила девојака није могла да спава. Зашто је то неочекивано или необично?
Ljudi i gledaju horor filmove jer vole da se isprepadaju, a znaju da im ne prijeti nikakva opasnost. Ljudi se isplaču uz film ili knjigu i kasnije se dobro osjećaju zbog toga. Ja sam reagirao na pojam sekiracija, koji vezujem samo za uznemirenost zbog nekog stvarnog problema, ne za reakciju na djelo fikcije.

Back