ovo je nešto što je @Scott Isle primetio u jednoj ranijoj diskusiji
isto je i kod Marka
citat kaže vidje a ne vidješe...znači samo Isus je video po Mateju i Marku
u jevanđelju po Jovanu nije video Isus nego samo Jovan Krstitelj..video je ali ne i čuo
a kod Luke su izgleda svi videli
znači ako ne grešim Jovan, Matej i Marko ne svedoće tom silasku Duha na Isusa direktno nego je to nešto što je samo Isus doživeo ili samo Jovan doiživeo i onda ispričao učenicima ...dakle priča do autora Jevanđelja dolazi najverovatnije preko Isusa .. kod Luke ne možemo znati ko je video moguće i sam Luka...
e sad, moje pitanje je možemo li verovati ovakvom svedočenju? zašto se ne podudara to ko je video i čuo svetog Duha u ta četiri iskaza?
šta ako je Isus, Jovan ili Luka samo halucinirao? puno je ljudi koji imaju auditivne i vizuelne halucinacije u skladu sa svojim shvatanjima sveta...zašto smo sigurni da Isus, Jovan ili Luka nije jedan od tih ljudi?.
Matej 3,16 | I krstivši se Isus iziđe odmah iz vode; i gle, otvoriše mu se nebesa, i vidje Duha Božijega gdje silazi kao golub i dođe na njega. |
Matej 3,17 | I gle, glas s neba koji govori: ovo je sin moj ljubazni koji je po mojoj volji. |
isto je i kod Marka
Marko 1,10 | I odmah izlazeći iz vode vidje nebo gdje se otvori, i Duh kao golub siđe na nj. |
Marko 1,11 | I glas dođe s neba: ti si sin moj ljubazni koji je po mojoj volji. |
citat kaže vidje a ne vidješe...znači samo Isus je video po Mateju i Marku
u jevanđelju po Jovanu nije video Isus nego samo Jovan Krstitelj..video je ali ne i čuo
Jovan 1,29 | A sjutradan vidje Jovan Isusa gdje ide k njemu, i reče: gle, jagnje Božije koje uze na se grijehe svijeta. |
Jovan 1,30 | Ovo je onaj za koga ja rekoh: za mnom ide čovjek koji preda mnom postade, jer prije mene bješe. |
Jovan 1,31 | I ja ga ne znadoh: nego da se javi Izrailju zato ja dođoh da krstim vodom. |
Jovan 1,32 | I svjedoči Jovan govoreći: vidjeh Duha gdje silazi s neba kao golub i stade na njemu. |
Jovan 1,33 | I ja ga ne znadoh; nego onaj koji me posla da krstim vodom on mi reče: na koga vidiš da silazi Duh i stoji na njemu to je onaj koji će krstiti Duhom svetijem. |
Jovan 1,34 | I ja vidjeh i zasvjedočih da je ovaj sin Božij. |
a kod Luke su izgleda svi videli
Luka 3,21 | A kad se krsti sav narod, i Isus pošto se krsti i moljaše se Bogu, otvori se nebo, |
Luka 3,22 | I siđe na nj Duh sveti u tjelesnome obliku kao golub, i ču se glas s neba govoreći: ti si sin moj ljubazni, ti si po mojoj volji. |
znači ako ne grešim Jovan, Matej i Marko ne svedoće tom silasku Duha na Isusa direktno nego je to nešto što je samo Isus doživeo ili samo Jovan doiživeo i onda ispričao učenicima ...dakle priča do autora Jevanđelja dolazi najverovatnije preko Isusa .. kod Luke ne možemo znati ko je video moguće i sam Luka...
e sad, moje pitanje je možemo li verovati ovakvom svedočenju? zašto se ne podudara to ko je video i čuo svetog Duha u ta četiri iskaza?
šta ako je Isus, Jovan ili Luka samo halucinirao? puno je ljudi koji imaju auditivne i vizuelne halucinacije u skladu sa svojim shvatanjima sveta...zašto smo sigurni da Isus, Jovan ili Luka nije jedan od tih ljudi?.
Poslednja izmena: