ko je video i čuo svetog Duha na Isusovom krštenju?

ko je video i čuo svetog Duha na Isusovom krštenju?

• svi prisutni

glasova: 1 33,3%
  • Isus i Jovan

glasova: 0 0,0%
  • samo Isus

glasova: 2 66,7%
  • samo Jovan Krstitelj

• samo Luka

• Ukupno glasova
    3

hm337

Elita
Poruka
20.444
ovo je nešto što je @Scott Isle primetio u jednoj ranijoj diskusiji

Matej 3,16I krstivši se Isus iziđe odmah iz vode; i gle, otvoriše mu se nebesa, i vidje Duha Božijega gdje silazi kao golub i dođe na njega.
Matej 3,17I gle, glas s neba koji govori: ovo je sin moj ljubazni koji je po mojoj volji.

isto je i kod Marka

Marko 1,10I odmah izlazeći iz vode vidje nebo gdje se otvori, i Duh kao golub siđe na nj.
Marko 1,11I glas dođe s neba: ti si sin moj ljubazni koji je po mojoj volji.

citat kaže vidje a ne vidješe...znači samo Isus je video po Mateju i Marku

u jevanđelju po Jovanu nije video Isus nego samo Jovan Krstitelj..video je ali ne i čuo
Jovan 1,29A sjutradan vidje Jovan Isusa gdje ide k njemu, i reče: gle, jagnje Božije koje uze na se grijehe svijeta.
Jovan 1,30Ovo je onaj za koga ja rekoh: za mnom ide čovjek koji preda mnom postade, jer prije mene bješe.
Jovan 1,31I ja ga ne znadoh: nego da se javi Izrailju zato ja dođoh da krstim vodom.
Jovan 1,32I svjedoči Jovan govoreći: vidjeh Duha gdje silazi s neba kao golub i stade na njemu.
Jovan 1,33I ja ga ne znadoh; nego onaj koji me posla da krstim vodom on mi reče: na koga vidiš da silazi Duh i stoji na njemu to je onaj koji će krstiti Duhom svetijem.
Jovan 1,34I ja vidjeh i zasvjedočih da je ovaj sin Božij.

a kod Luke su izgleda svi videli
Luka 3,21A kad se krsti sav narod, i Isus pošto se krsti i moljaše se Bogu, otvori se nebo,
Luka 3,22I siđe na nj Duh sveti u tjelesnome obliku kao golub, i ču se glas s neba govoreći: ti si sin moj ljubazni, ti si po mojoj volji.

znači ako ne grešim Jovan, Matej i Marko ne svedoće tom silasku Duha na Isusa direktno nego je to nešto što je samo Isus doživeo ili samo Jovan doiživeo i onda ispričao učenicima ...dakle priča do autora Jevanđelja dolazi najverovatnije preko Isusa .. kod Luke ne možemo znati ko je video moguće i sam Luka...

e sad, moje pitanje je možemo li verovati ovakvom svedočenju? zašto se ne podudara to ko je video i čuo svetog Duha u ta četiri iskaza?

šta ako je Isus, Jovan ili Luka samo halucinirao? puno je ljudi koji imaju auditivne i vizuelne halucinacije u skladu sa svojim shvatanjima sveta...zašto smo sigurni da Isus, Jovan ili Luka nije jedan od tih ljudi?.

Poslednja izmena:
ako je tačno jevanđelje po Jovanu i Jovan Krstitelj je zaista rekao to što piše zašto se nije pridružio Isusu i postao njegov sledbenik nego je nastavio da vodi svoju školu odvojenu od Isusove i čak nekoliko meseci kasnije poslao iz tamnice svoje učenike da pitaju Isusa da li je on taj na koga čekaju?
isto pitanje važi i za jevanđelje po Luki..jer ako su svi videli onda je video i Jovan Krstitelj...

ako je tačno jevanđelje po Marku i Mateju onda je to nešto što je doživeo samo Isus...to mi deluje kao najverovatnija opcija...šta biste pomislili kad bi neko kog poznajete ispričao kako je na njega sleteeo Duh sveti i rekao da mu je on sin? da li bi poverovali da se to stvarno dogodilo?

citat kaže vidje a ne vidješe...znači samo Isus je video po Mateju i Marku

u jevanđelju po Jovanu nije video Isus nego samo Jovan..video je ali ne i čuo
a kod Luke su izgleda svi videli
Hristos vide otvoreno nebo, i Duha
Jovan vide Duha, i to vidjenje je dovoljno da bude svedok
svi videse goluba telesnoga

Samo jadni Isus koga je opsjeo banditski Duh. Samo Marko je tacan. U protivnom apostoli bi znali o cemu se radi, a apostoli nemaju pojma o cemu se radi nego nagadjaju.
Marko kaže Duh
Matej kaže Duh Božji
Jovan kaže Duh
Luka kaže Duh Sveti

Duh može biti bilo koji entitet...

Duh Božji i Duh Sveti nije isto po hrišćanstvu...to su dva različita lica i ne može Duh Sveti da kaže to je moj sin ljubljeni jer je Otac samo Bog a ne Duh Sveti..dakle Luka otpada kao kredibilni izvor...

najlogičnji po ovom kriterijumu je Matej koji kaže Duh Božji...jer samo Duh Božji može Isusa proglasiti za sina

Nema goluba. Duh se spustio "kao" golub. A nije se golub spustio, nego Duh.
imao sam ja neko slično viđenje ...otvorio se u jednom trenutku otvor kao prozor u neko plavo nebo u vazduhu u sobi iznad moje glave i na njemu se pojavio lik nekog vladara ovog sveta i sipao mi nešto u čašu...kao biću besmrtan ako popijem...naravno nisam popio...

ono što hoću da kažem je da takva viđenja da se nebo otvara verovatno nisu baš toliko retka i da mogu biti halucinacije ili demonske smicalice...kako možemo da verujemo Isusovom viđenju?

Nema goluba. Duh se spustio "kao" golub. A nije se golub spustio, nego Duh.
onda je, po tebi, neko dopisao ovde "u telesnom obliku", a po meni to upravo znaci da ga ima, i sta vam smeta golub?:
I siđe na nj Duh sveti u tjelesnome obliku kao golub, i ču se glas s neba govoreći: ti si sin moj ljubazni, ti si po mojoj volji.

ako je tačno jevanđelje po Jovanu i Jovan Krstitelj je zaista rekao to što piše zašto se nije pridružio Isusu i postao njegov sledbenik nego je nastavio da vodi svoju školu odvojenu od Isusove i čak nekoliko meseci kasnije poslao iz tamnice svoje učenike da pitaju Isusa da li je on taj na koga čekaju?
isto pitanje važi i za jevanđelje po Luki..jer ako su svi videli onda je video i Jovan Krstitelj...

ako je tačno jevanđelje po Marku i Mateju onda je to nešto što je doživeo samo Isus...to mi deluje kao najverovatnija opcija...šta biste pomislili kad bi neko kog poznajete ispričao kako je na njega sleteeo Duh sveti i rekao da mu je on sin? da li bi poverovali da se to stvarno dogodilo?
To Isuso krstenje je problematicno uopste. No trebala je potvrda od Jovana...

onda je, po tebi, neko dopisao ovde "u telesnom obliku", a po meni to upravo znaci da ga ima, i sta vam smeta golub?:

Nema goluba

Matija
1694561564911.png

Marko
1694561608960.png

to je logično ...da je to bio duhovni prizor goluba koga je video samo Isus ili samo Jovan......opet po Luki bi se dalo zaključiti da je bio telesni golub a ne duhovni...
pisci Jevanđelja se ne slažu...

Nije ni kod Luke golub tjelesan nego Duh. A duh silazi kao golub.

1694562526678.png

A ovo u tjelesnom obliku su Lukine budalastine. Cuj Duh Sveti a u tjelesnom obliku, kretenizam. Zato samo Marka treba citati da bi prica bila jasna.

Nije ni kod Luke golub tjelesan nego Duh. A duh silazi kao golub.

Pogledajte prilog 1409079

A ovo u tjelesnom obliku su Lukine budalastine. Cuj Duh Sveti a u tjelesnom obliku, kretenizam. Zato samo Marka treba citati da bi prica bila jasna.
po mom shvatanju Sveti Duh je životna sila u svim bićima...dakle sveprisutan i prisutan i u svemu telesnom...ne vidim zašto bi očevidac prepoznao Svetog Duha u nečemu telesnom a smatrao ga odsutnim u ostalom telesnom.....tako da mi je najlogičnije da se radi o duhovnom viđenju...e sad pitanje je da li je to duhovno viđenje doživeo Isus, Jovan ili Luka ili svi prisutni... odbacio bih Luku jer nemaju svi ljudi duhovni vid.......znači očevidac je Jovan ili Isus ili obojica...opet ako je Jovan očevidac zašto nije postao sledbenik Isusa ...a ako je Isus očevidac koliki je kredibilitet njegovog viđenja jer ljudi, što znam iz svog iskustva, mogu svašta da vide u duhovnom svetu....

po mom shvatanju Sveti Duh je životna sila u svim bićima...dakle sveprisutan i prisutan i u svemu telesnom...ne vidim zašto bi očevidac prepoznao Svetog Duha u nečemu telesnom a smatrao ga odsutnim u ostalom telesnom.....tako da mi je najlogičnije da se radi o duhovnom viđenju...e sad pitanje je da li je to duhovno viđenje doživeo Isus, Jovan ili Luka ili svi prisutni... odbacio bih Luku jer nemaju svi ljudi duhovni vid.......znači očevidac je Jovan ili Isus ili obojica...opet ako je Jovan očevidac zašto nije postao sledbenik Isusa ...a ako je Isus očevidac koliki je kredibilitet njegovog viđenja jer ljudi, što znam iz svog iskustva, mogu svašta da vide u duhovnom svetu....
Cuj, sve je to dim. Sv. Duh se navodno spusta u crkve prilikom liturgije.

Cuj, sve je to dim. Sv. Duh se navodno spusta u crkve prilikom liturgije.
to svaka hrišćanska crkva želi da to verujemo..da bi išli u crkvu i finansirali njen opstanak...u stvari jedini hram Božji u kome obitava Sveti Duh je telo svakog živog bića...njegova duša...

Jovan 2,19Isus odgovori i reče im: razvalite ovu crkvu, i za tri dana ću je podignuti.
Jovan 2,20A Jevreji rekoše: četrdeset i šest godina građena je ova crkva, a ti za tri dana da je podigneš?
Jovan 2,21A on govoraše za crkvu tijela svojega.

to svaka hrišćanska crkva želi da to verujemo..da bi išli u crkvu i finansirali njen opstanak...u stvari jedini hram Božji u kome obitava Sveti Duh je telo svakog živog bića...njegova duša...
Pa da verovati da je to ekluziva klera. Nego, Isus po meni nije bio Bog. Legende je neko raspreo, i sad cemo beskonacno da cekamo njegov
povratak... svakih 1000 godina ce u buducnosti to predvidjati, kao pre 1000 godina...

Ma lupaju, samo Marko ima dosljednu pricu.

1694563559347.png

misliš da je Đavo nasankao Isusa da poveruje da je Mesija i Sin Božji? pojavio mu se kao Duh Oca i pomagao ga u činjenju čuda da bi napravio novu religiju kojom bi ljude odvojio od Živog Boga koji je izvor sve svesnosti i života?

Opsjedanje je normalno u Bibliji, ali meni je to kriminal. Normalno je da ti zena zatrudni sa nekim duhom i tako to. Da Sinovi Bozji imaju djecu neke Nefilime sa zenama, i to je Bogu drago, ali to je kriminal. A ljudi su zli i pokvareni, a Duhovi su fini.
Tako da mene licno ne zanima koji ga je Duh opsjeo, ti pridjevi me ne zanimaju. Taj Duh koji ga je opsjeo pa taman bio takozvani Sveti Duh je jedan probisvjet i kriminalac. I jadan covjek se napatio i prosao kroz muke dusevne u ovoj prici. Ali prica ima srecan kraj, Duh ga je napustio i ozivio na kraju. Losa stvar je da je Duh opsjeo nekog drugog. takvi su ti probisvjeti.
I ono sto znamo je da Duh kaze da mu je Isus sin, dakle mozemo reci da je Duh njegovog oca.

Back