Ko je ubio Ristu Đogu?

svarozic

Buduća legenda
Poruka
35.145
Piše dnevni Avaz, a prenosi B92:

Avaz: Ristu Đogu ubio je Arkan
Izvor: Dnevni avaz

Sarajevo -- Novinar Risto Đogo, koji je bio poznat po svojim nacionalističkim TV dnevnicima za vreme rata u BiH, nije se ubio već ga je ubio Arkan, piše Dnevni avaz.

Taj list zapravo prenosi tekst iz Njujork tajmsa koji je istraživao smrt ovog urednika televizije Republike Srpske, čiji su dnevnici bili ratno huškački. Naime, taj list tvrdi da Đogo nije u noći između 9. i 10. septembra 1994. pao s visoke terase zvorničkog hotela "Vidikovac" u Drinu i udavio se, već da je ubijen.

Avaz prenosi da je Đogu, pre smrti, Željko Ražnatović Arkan pozvao da bude voditelj programa na koncertu Cece Ražnatović u Sportskoj dvorani u Zvorniku. Za taj posao obećan mu je ekstra honorar od 1.000 nemačkih maraka, koji mu je trebalo biti isplaćen nakon večere.

Zbog tog angažmana, Đogo je u Zvornik došao 9. septembra 1994. oko podne, na vreme se pojavio na generalnoj probi i s prijateljima ćaskao u jednom od zvorničkih kafića sve do početka koncerta.

Nakon koncerta Đogo je s Cecom i Arkanom došao na večeru u motel "Vidikovac" u bošnjačkom naselju Divič, koje je u to doba bilo u potpunosti etnički očišćeno, piše dalje Dnevni avaz.

Dve osobe, muzičar koji je svirao te večeri u Zvorniku i konobar progovorili su o tome kako je nestao Đogo 20'06, dvanaest godina nakon Đogine smrti.

„U toku noći neko od Arkanovih ljudi zovnuo je Đogu da pomeri svoj auto na parkingu motela. Pre toga ja sam ga poslužio pićem, a za večeru je naručio šniclu. Đogo je izašao, a pored stolice gde je sedeo ostala mu je aktovka, dok je sako obesio o stolicu. Video sam da ga dugo nema, ali pošto je bilo puno gostiju, imao sam pune ruke posla, nisam tome pridavao veći značaj. U takvim situacijama uvek kontaš da je pokupio kakvu "mačku", pa s njom završio u jednoj od naših soba“, rekao je konobar hotela.

Prema njegovim rečima, odjednom nakon nekoliko sati, Arkan je prekinuo odličnu atmosferu i počeo da se dere na svoje saradnike rečima: "Ko je, bre, dao čoveku da pije, zašto mi niste rekli da je pijan, zašto ste ga takvog pustili da izađe napolje". Tek tada smo saznali da se Risto, najverovatnije, utopio u jezeru u Drini, ispričao je taj konobar.

Pema prvim informacijama, pijani Đogo pao je sa terase hotela Vidikovac i utopio se u Zvorničkom jezeru. Međutim, odmah nakon te verzije pojavila se i ona nezvanična po kojoj je on zavezan bačen u jezero sa stene koja se nalazi na oko 70 metara od motela. Vest o smrti prijavio je prvo neko od Arkanovih ljudi, a telo su ronioci pronašli na dnu jezera, nekoliko dana kasnije.

Njujork tajms, čije pisanje prenosi Dnevni avaz, piše da nema sumnje da je iza ovog ubistva stajao Željko Ražnatović Arkan, a i da je sam koncert organiziran samo s jednim jedinim ciljem, da te noći bude ubijen Đogo.

Prema pisanju lista, odgovor na pitanje šta je bio motiv ubistva nalazi se u izjavi njegovog najboljeg prijatelja Čedomira Mihajlovića, koji je odmah nakon Đoginog ubistva s Pala pobegao za Makedoniju, a potom u Holandiju.

„Politički vrh bosanskih Srba otkazao je poslušnost Slobodanu Miloševiću u leto 1994. Srbija je uvela sankcije prekodrinskim Srbima. Bio je to potres koji je uzdrmao dve rođačke službe državne bezbednosti, Srbije i Republike Srpske. Na čelu službe u RS nalazio se tada Mićo Stanišić, a na čelu službe u Srbiji njegov rođak Jovica Stanišić. Ubrzo Miću Stanišića na Palama optužuju da radi za Miloševića i da iznutra razbija rukovodstvo RS, i on mora napustiti Pale“, rekao je Mihajlović koji je od 1990. bio visoki funkcioner srpske Državne bezbednosti, zadužen za finansiranje vojnih operacija i za poslove sa oružjem.

„U takvoj atmosferi, Risto i ja počinjemo skupljati materijal o ratnim zločinima i umešanosti srbijanskih službi i predsednika Miloševića u njih. Reč je o dokumentima i videokasetama koje sam postepeno deponovao u sef "Invest banke" u Skoplju. Kada su Ristu ubili, predajem dokumente službeniku Ujedinjenih naroda, a zatim me u Hagu nekoliko nedelja u oktobru 1994. saslušava tužilac Ričard Goldston“, dodao je on.

Nakon Đogine smrti, Mihajlović je 6. oktobra 1994. prebegao s holandskim pasošem u Holandiju. Tribunalu za ratne zločine u Hagu stavio je na raspolaganje dokumente o zločinima s početka rata u Hrvatskoj i Bosni, a čiji tragovi vode od Željka Ražnatovića Arkana, preko Jovice Stanišića, načelnika DB-a, do samog predsednika Srbije Slobodana Miloševića, piše Dnevni avaz.

Dokumentacija Čedomira Mihajlovića, koju je prikupio s Ristom Đogom, navodno je jedan od temelja haške optužnice protiv Jovice Stanišića, odakle se izvodi zaključak da su direktni izvršioci ubistva Rista Đoge Arkan i njegovi tigrovi, koji su izvršavali naredbe DB-a Srbije, na čijem je čelu bio Stanišić.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=05&dd=28&nav_category=206&nav_id=613298


Tekst je inače pun klasičnih neistina npr. da su Mićo Stanišić i Jovica Stanišić rođaci... a oni veze nemaju jedan s drugim...
 
115117.jpg


Ko bi reko da u ovom lepom mladiću čuči takav samoljubivi diktator...
 

Back
Top