Ko je u stvari Deda Mraz?

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
333.588
pintura_santa_claus_leyendo_la_carta_coca_cola-800x600-600x450.jpg


Kitimo novogodišnje jelke ispod kojih Deda Mraz treba da ostavi poklone na osnovu naših pisama koje smo mu pisali ali da li znate ko je Deda Mraz ?
Ko je Deda Mraz i kako je nastao možete saznati iz ovog teksta :)

Kako je nastao lik starca sa belom bradom i crvenim ogrtačem koji uoči Nove godine jednako uveseljava decu u svim krajevima sveta?
Brojne legende o Deda Mrazu počivaju na drevnoj hrišćanskoj tradiciji po kojoj deci poklone deli Sveti Nikola pred Božić. Savremeno sekularno shvatanje Deda Mraza razvilo se u drugoj polovini XIX veka.

Lik starca sa belom bradom i crvenim ogrtačem osmislio je slavni američki karikaturista Tomas Nast (1840–1902).
Nast se proslavio svojim karikaturama, a Amerikanci su toliko voleli njegove ilustracije da se smatralo kako njegovi crteži mogu da podstaknu vojni moral i patriotizam.

Lik božićnog vilenjaka sa belom bradom Nast je prvi put objavio 3. januara 1863. godine na naslovnici časopisa Harper’s Weekly, sa idejom da pošalje božićnu poruku usred američkog građanskog rata.
Kasnije, Nast je uradio više ilustracija Deda Mraza i one su počele da postaju deo opšte kulture.

No, Deda Mraz koga danas znamo je potekao iz reklame. Na osnovu Nastovih ilustracija, kompanija Koka-Kola je 1931. godine lansirala globalnu marketinšku kampanju gde je promovisala lik Deda Mraza u ljudskoj veličini koji je i danas prepoznatljiv.

Mada samo zaštitni znak jedne od prvih velikih marketinških kampanja, Deda Mraz je od junaka Koka Kola postera postao globalni fenomen.
Međutim, u pojedinim sredinama, pre svega u onim zemljama gde dominira religijski uticaj islama, Deda Mraz se smatra nepoželjnim jer predstavlja simbol hrišćanske kulturne dominacije.

Za razliku od lika, ime Deda Mraza nije globalno – ono se razlikuje u različitim zemljama i kulturama. Negde ga nazivaju Santa Klaus, Santa Nikolas, Božić Bata i slično.
Njegovo ime je često je povezano sa Božićem, ali još češće sa Svetim Nikolom, što je inače religiozni praznik koji prethodi novogodišnjom veselju.
Naziv Deda Mraz, koji se kod nas koristi, inače je jugoslovenski proizvod – osmišljen je tako da ne favorizuje nijednu religioznu varijantu u nekadašnjoj zajedničkoj državi naroda Zapadnog Balkana.

Izvor: Elementarijum
 
U moderno danasnje doba je lik koji se pojavljuje u filmovima za odrasle i zadovoljava zene koje su sngl i bile dobre cele godine a cesto povede svog sina i unuka ako doticne zahtevaju nesto mladje tj za da ima za svaku odredjena doba starosti.

I nije unuk deda mraza sa kratkom kosom i neobrijan i on ima bradu ne bas toliko dugu i sedu i ima malo duzu kosu dok sin deda mraza ima duzu kosu i bradu ali ne sedu...

I nudi coca colu i neke nagrade, leti okolo i vice oho hooo kad ugleda devojku koja je bila dobra tokom cele godine...
 

Back
Top