Ko je sve zakazao: Devojčica koja je propala kroz pukotine sistema koji je trebalo da je zaštiti

UltraVioletna

Iskusan
Poruka
5.816

"DA JE OSTALA U TOM STANJU JOŠ PET DANA PITANJE JE DA LI BI PREŽIVELA" Dete (8) koje je otac držao zatočeno u stanu bilo izgladnelo, dehidrirano i zapušteno: "Svi u bolnici su plakali kada su je videli"​

Devojčica (8) koju je otac U.P. (38) do pre tri dana držao zatočenu u stanu kao roba bila je u jako teškom stanju kada ju je pronašla policija. Kako saznaje "Blic", dete je po dolasku u bolnicu bilo dehidrirano, izgladnelo i zapušteno, da kada su je videli dežurni doktori svi su zaplakali!

Prema informacijama koje posedujemo, brigu o devojčici je preuzelo Prihvatilište za decu, nakon što je primljena u bolnicu kada ju je policija zatekla zatvorenu u stanu u kojem je živela sa ocem.

- Ona je bila u stanu sa ocem koji joj je povremeno davao hranu. Devojčica je po dolasku u bolnicu bila jako loše, dehidrirana, neuhranjena. Kada su joj doktori dali da jede izgledala je kao da nije ništa jela mesecima. Da je ostala u tom stanju još pet dana, pitanje je da li bi preživela - kaže izvor "Blica" upoznat sa slučajem.
Prema informacijama koje posedujemo, devojčica je bila premršava za svoj uzrast.
Podsetimo, jeziv slučaj zlostavljanja deteta otkriven je kada je Beograđanka I. L. prijavila u policijskoj stanici Palilula da je muž U.P. brutalno tukao, kao i da već duže vreme drži svoju ćerkicu kao roba.
Majka je imala vidljive povrede, a prema prvim informacijama žena je izjavila da ju je nevenčani suprug glavom udario u nos i da je tako zadobila prelom.
- Ona je ispričala da ju je udario glavom u glavu i da misli da joj je slomio nos. Tada je ispričala i da on drži ćerkicu od osam godina godinama zatvorenu u stanu na Zvezdari. Ćerkicu je, kako je navela I.L. osumnjičeni dobio u braku sa drugom ženom - kaže izvor "Blica".

https://www.blic.rs/vesti/hronika/d...lo-izgladnelo-dehidrirano-i-zapusteno/d87x04l


Izlaze i nove informacije,da je otac sa detetom živeo u gomili đubreta. Može biti da otac ima psihičkih problema.
 
Poslednja izmena:

UltraVioletna

Iskusan
Poruka
5.816
Ovo je kada u kojoj je otac godinama držao zatočeno svoje dete
Devojčica je pored kade držala sliku sa ocem, kao i pereceOtac je držao godinama dete zatočeno u prljavštini


Iz stana se širi nesnosan smrad
 

UltraVioletna

Iskusan
Poruka
5.816
Komšije Pašajlića kažu za "Blic" da su slušali zapomaganje deteta iz stana.

- Čuli smo zapomaganje deteta iz prozora od kupatila, jer je on nju držao zatočenu u kadi - kažu komšije.


Kazu komsije.I niko nije intervenisao.
Komšije sad mogu samo da pretpostavljaju gde je otac držao dete.
Mediji navode da je policija više puta dolazila ali nije imala nalog da uđe u stan.
Mnogo je ovde nelogičnosti. Da li je dete išlo u školu ? Da li je još neko primetio u kakvom je stanju ? Da li je policija obavestila CSR, a po protokolu bi trebalo da jeste...itd...
 
Poruka
24.914
Komšije sad mogu samo da pretpostavljaju gde je otac držao dete.
Mediji navode da je policija više puta dolazila ali nije imala nalog da uđe u stan.
Mnogo je ovde nelogičnosti. Da li je dete išlo u školu ? Da li je još neko primetio u kakvom je stanju ? Da li je policija obavestila CSR, a po protokolu bi trebalo da jeste...itd...
Pa odveo je malenu, urednu i čistu u CSR, rekao im da bi ranije došao ali bio odsutan, radi u Njemačkoj, super zarađuje, nijma dijete djelovalo čisto i zaključili slučaj, tj. prestali se zanimati za dijete. Nadam se da će i djeca tih iz CSR-a doživjeti makar dio patnje te jadne djevojčice. Ne možeš se baviti ljudima i ljudskim sudbinama a aljkavo odrađivati posao. FUJČINA. Nek ih je stid.
 
Poslednja izmena:

UltraVioletna

Iskusan
Poruka
5.816
Pa odveo je malenu, urednu i čistu u CSR, rekao im da bi ranije došao ali bio odsutan, radi u Njemačkoj, super zarađuje, nijma dijete djelovalo čisto i zaključili slučaj, tj. prestali se zanimati za dijete. Nadam se da će i djeca tih iz CSR-a doživjeti makar dio patnje te jadne djevojčice. Ne možeš se baviti ljudima i ljudskim sudbinama a aljkavo odrađivati posao. FUJČINA. Nek ih je stid.
Nisam to videla. Daj link.
 
Poruka
24.914
Nisam to videla. Daj link.
https://www.blic.rs/vesti/hronika/o...oj-kadi-sud-dao-starateljstvo-iako-je/ddt14fw

Centar je na kraju uspeo da stupi u kontakt sa ocem, koji je posle izvesnog vremena došao u zgradu Centra sa ćerkicom.


- Izvinio se što nije došao ranije i pravdao se da nije bio u Srbiji. Devojčica je bila čista i nije bilo znakova da je zapuštena. Otac je tada naveo da radi za jednu nemačku firmu i da zarađuje mnogo novca. Posle toga više nije bilo prijava - kaže izvor "Blica".
 

UltraVioletna

Iskusan
Poruka
5.816
Slažem se sa mišljenjem da je ovu porodicu trebalo pratiti kao visoko rizičnu. Psihopatologija,bolesti zavisnosti - veliki potencijal za nesreću.
Ono što me još zanima jeste da li je ova žena živela u zajednici s ovim čovekom,jer ako jeste,znala je sve vreme šta se dešava. S obzirom s kim je bila u vezi,mogu da imam sumnju da je i sama zavisnik.
Svakako strašno.
 

UltraVioletna

Iskusan
Poruka
5.816

"Ko je sve i zašto odgovoran?​

Brojna pitanja pojavila su se posle ovog jezivog slučaja zlostavljanja deteta, a pogotovo ona vezana za lanac odgovornosti kako institucija, tako i građana čije (ne)činjenje je doprinelo da dete godinama bude zlostavljano, a da mu niko ne pomogne.

Iz izjava predstavnika Centra za socijalni rad tako smo saznali da je devojčica bila potpuno nevidljiva za sistem.

Ona, naime, nije išla ni u školu, ni u predškolsko… Psihološkinja i supervizorka službe za decu u Centru za socijalni rad Smilja Igić ranije je za RTS izjavila da ih niko nije obavestio da dete nije išlo ni u predškolsko, na zdravstvene preglede, niti je upisano u školu…

Direktorka gradskog Centra za socijalni rad Silvia Alavanja navela je da je devojčica po rođenju bila smeštena u ustanovu socijalne zaštite, a da je nakon sudske odluke dete povereno ocu na staranje 2018. godine.

Porodica je na evidenciji Centra za socijalni rad od 2015. godine.

„Te 2015. godine je porodilište prijavilo da je rođena devojčica i da roditelji o njoj ne brinu adekvatno. Tačnije, majka je u to vreme bila zavisnik, a otac je bio pasivan kada je u pitanju roditeljstvo“, ispričala je Alavanja za javni servis.

Dete je tada i smešteno u ustanovu socijalne zaštite. „Roditelji su održavali neke kontakte u kontrolisanim uslovima i majka i otac, najpre u isto vreme, pa zbog njihovih loših odnosa u različitim terminima. Ustanova je savetodavno radila sa roditeljima“, kaže Alavanja.

Pokrenute su tužbe za lišavanje roditeljskog prava i Centar za socijalni rad u to vreme je imao stav da roditelji nisu podobni.

„U međuvremenu je rađeno veštačenje roditelja i Komisija veštaka je donela mišljenje da je otac podoban i da dete može da se vrati u porodicu oca“, navela je Alavanja i dodala da je to bila sudska odluka.

Objašnjava da su te 2018. godine dete poverili ocu na staranje. „Tako da od 2018. godine je dete kod oca“, ističe direktorka gradskog Centra za socijalni rad.

Smilja Igić kaže da kada je sud doneo tu odluku i kada je dete povereno ocu, od te 2018. godine, praćeno je funkcionisanje deteta naredne dve godine.

Otac procenjen kao stabilna osoba…​

„U tom periodu otac je pokazao adekvatno angažovanje, procenjen od strane psihijatara kao stabilna osoba, zdravih vrednosti i uverenja, jednog opšteg psihičkog zdravlja i zdravih roditeljskih kompetencija i on u to vreme zaista jeste pokazao angažovanje na roditeljskom planu – štaviše kolege su pratile odnos oca i deteta, pratile dete na uzrastu prilagođen način kroz igru, psiholozi opservirali funkcionisanje oca i deteta i njegove tadašnje partnerke. U svakom slučaju, dve godine praćenja porodice nisu dala nekakve indikatore za zabrinutost za bezbednost, život, zdravlje deteta“, kaže Igićeva.

Objašnjava da je nakon te dve godine smanjen intenzitet praćenja, kao i da je to sve bilo do 2020. godine.

Bilo poziva policiji…​

Te 2020. godine bilo je poziva policiji da se iz tog stana čuju neki neobični zvuci, a Igićeva kaže da kada god postoji prijava sumnje na nasilje policiji odmah se uključuje Centar za socijalni rad ako se radi o deci ili partnerskom nasilju.

„Tako da, Centar za socijalni rad Zvezdara imao je to obaveštenje. Tada je postupano, obavljen razgovor, obavljena terenska poseta. Ono što je specifičnost to je da inače multiproblemske porodice koje imaju različite izazove tu je zastupljena i česta promena adrese, selidbe, tako da u to vreme je i to bio jedan otežavajući faktor za procenu i u trenutku prijave policija nije mogla da stupi u kontakt sa ocem i detetom“, dodaje.

Igićeva ukazuje i na odgovornost građana:

„Svako ko je primetio bilo kakvu sumnju za bilo koju osnovnu potrebu deteta da je u riziku, bio je dužan da prijavi – i komšije, škola, vrtić, zdravstvene ustanove. Ko god od institucija dođe do tih saznanja na primer da je upisano u školu, a da ne ide redovno, Centar za socijalni rad obavezno dobija to obaveštenje od škole, ili da postoje problemi u ponašanju, ili od zdravstvenih ustanova čak i najmanja sumnja u zanemarenost higijensku mi dobijamo prijavu. Međutim, u ovom slučaju čini se da je zapravo dete bilo nevidljivo za sisteme“.

Mediji prenose i da građani kažu da su se plašili da prijave bilo šta, jer je otac bio nasilan.

Iz Centra za socijalni rad navode da građani to mogu da učine i anonimno, a da je Centar za socijalni rad dužan i da na takve prijave reaguje."

https://n1info.rs/vesti/slucaj-zlostavljanja-kako-se-dogodilo-da-dete-bude-nevidljivo-za-sistem/
 

Miris Pokošene Trave

Buduća legenda
Moderator
Poruka
26.419

"DETE NE IZLAZI NAPOLJE, UMREĆE": Ovo je žena kojoj je monstrum Uroš slomio NOS i koja je spasila devojčicu​


Jezivo i nezapamćeno nasilje otkriveno je nakon što je žena došla u policijsku stanicu u Beogradu sa slomljenim nosem i modricama ispod očiju, te prijavila vanbračnog partnera Uroša Pašajlića (38) za nasilje, a potom je je šokirala inspektore, rekavši da njen vanbračni suprug godinama drži zaključanu u stanu kao roba svoju ćerku (8) i maltretira je!


- On je mene pretukao, slomio mi je nos još 19. marta, ali ja nisam smela ni mogla da izađen iz stana po pomoć. Pretio mi je, strašno ga se plašim. Znate, on ima ćerku iz prvog braka i dete drži zatočeno u stanu! Morate je spasiti, umreće - navodno je rekla pretučena žena, posle čega su policajci hitno reagovali.


Polcija je po prijavi pretučene žene otišla u stan na Zvezdari i tamo zatekla pravi užas. Iznemogla i neuhranjena devojčica bila je u kadi, nije mogla da hodi, ni da govori.
- Ne dozvoljava joj da izađe iz stana. To dete nije videlo belog dana - navodno je rekla žena.

Inspektori su zanemeli na ove reči i odmah se uputili na adresu gde se nasilje dogodilo, a kada su provalili vrata stana zatekli su jezivu scenu. Devojčica je nađena vidno izmučena u kadi.


- Dve poliacjke su ušle u stan. Jedna je uzela dete u naručje i odnela ga iz tog pakla. Devojčica je toliko mršava da izgleda kao beba, a ne kao dete od osam godina. Verujte, ovo dete je spaseno u poslednjem trenutku - ispričali su za Kurir stanari zgrade na Zvezdari.

1351197_3405480-urosivana-ls_ls.jpg
 

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
295.532
Devojčica (8) nađena je u ponedeljak u stanu u beogradskom naselju Mirijevo. Izgladnela, zanemarena, neuhranjena, dezorjentisana. Pored kade u kojoj je provodila dane visila je slika nje i njenog oca. Čoveka koji ju je godinama držao u tom zapuštenom prostoru punom đubreta. Iako je od rođenja bilo mnogo signala da joj porodica u kojoj je rođena izgledno neće pružiti adekvatan život, država nije došla u pomoć. Ona je jednostavno propala kroz sve pukotine sistema koji bi trebalo da bude njena poslednja zaštita.

Ironija njene sudbine još je veća utoliko što je ta zaštita sistema bila na dohvat ruke nebrojeno puta - 2016, 2018, 2020. godine. Ali je bi uvek iskliznula. Odmah po rođenju deteta, 2015. godine, Centar za socijalni rad je obavešten od porodilišta da se roditelji ne brinu adekvatno o bebi - da je majka zavisnik, a da je otac pasivan kada je u pitanju roditeljstvo.

Prva šansa 2016: Tužba protiv majke i oca za oduzimanje roditeljskog prava
Druga šansa 2020: Prijava da se iz stana čuje plač deteta
Treća šansa 2021/22: Dete nije krenulo u vrtić niti u školu

Po svemu sudeći, poslednjih godina devojčica više nije na radaru institucija. Niko se nije zapitao zašto dete nije krenulo u predškolsko 2021, zatim u školu 2022. godine - iako je to zakonska obaveza. Ne zna se ni da li je otac dete redovno vodio na sistematske preglede.

Klupko je počelo da se odmotava kada je sadašnja partnerka prijavila Uroša P. za nasilje. Ona je u policiji rekla da sa njim u stanu u Mirijevu živi i njegova ćerka. Kada je policija, po nalogu Tužilaštva, provalila u stan kako bi ga uhapsili, u kadi su pronašli izgladnelu i dezorjentisanu devojčicu. Dete je upućeno u dečju bolnicu na pregled i lečenje. U međuvremenu, otac je koji je bio u bekstvu je uhapšen.

Kako je moguće da u 2023. dete bude nevidljivo za sistem?
Direktor Mreža organizacija za decu Srbije Saša Stefanović kaže za Euronews Srbija da Centar za socijalni rad nije imao plan praćenja porodice.

"Centar za socijalni rad mora da napravi plan praćenja, ukoliko nema kapacitete da isprati do kraja onda da angažuje dodatno porodičnog saradnika. Imamo puno organizacija koje rade sa porodicama. To Grad mora da prepozna, koristi i finasira. Porodica mora da se prati, da se ide u periodične posete", rekao je Stefanović i naveo da strahuje da devojčica iz Mirijeva nije jedina i da zanemarene i zapuštene dece, koju sistem ne prepoznaje ima još.

I Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra pita se kako je moguće u 2023. godini da dete bude nevidljivo za sistem.

"Pitanje koliko je još dece potpuno nevidljivo za sistem, gde sistem ne reaguje kako treba. Ako se sada ne izvuku pouke i ne nauči nešto iz ovog primera, ne znam kada će. Moraju bolje da se uvežu centri za socijalni rad, domovi zdravlja, škole, lokalne samouprave", kaže Macanović.

Ministarstvo: Izvršićemo nadzor nad stručnim radom centra za socijalni rad
Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju će, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, izvršiti nadzor nad stručnim radom Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu zbog slučaja osmogodišnje devojčice koju je otac držao zatvorenu u stanu u Mirijevu i zanemarivao.

Kako je Tanjugu rečeno u tom minsitartsvu, nadzor nad stručnim radom Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu biće izvršen kako bi utvrdilo da li je u konkretnom slučaju postupano u skladu sa zakonom i propisanim standardima stručnog rada.
link
 

Top