Quantcast

Ko je spreman da se odrekne materijalnog ?

jagodinko

Ističe se
Poruka
2.291
Da li ste svesni prolaznaznosti života...vašeg, i svega oko sebe ?

Šta je za vas materijalno a šta duhovno ?

Kako se osloboditi materijalnog ako želimo duhovno ?
Svesma. Misli mi, otkad znam za sebe, najvise teze tematici smrti, zagrobnog zivota... Mislim da je materija povezana sa duhovim, da ima slicno svojstvo neprolaznosti, tj. menja stanje/oblik, a ne nestsje. Sve sto takoreci "nestane" zapravo se razlaze, pretvara u prah, ali i dalje ostaje na licu zemlje, cijim se "udahom" budi nova dusa itd. ciklicki. Materija na ovom svetu drzi, daje formu i oblik energijama koje u odredjenom vremenskom periodu (zivotu) za "sudbinu" dobiju nekakav zadatak, put. Prevashodno, od Boga dobijas telo, koje ti jedino pruza mogucnost i privilegiju da iskusis materijalno. Najprostija i najslikovitija izreka koja opisuje koheziju duhovog i materijalnog je - u zdravom telu zdrav duh. Prisvajanje je oblik materijalisticke anomalije - kada umisljas da nesto posedujes. Treba se jedino osloboditi te pomisli. Shvatiti da je materija u sluzbi duse, i da je koristimo na "pozajmicu", ali vodimo racuna podjednako koliko i o stanju duha.
 

tamna noc

Aktivan član
Poruka
1.342
Da li ste svesni prolaznaznosti života...vašeg, i svega oko sebe ?

Šta je za vas materijalno a šta duhovno ?

Kako se osloboditi materijalnog ako želimo duhovno ?
Nemoguce je postici balans izmedju duhovnog i materijanog a da to ne predje u neku vrstu fanatizma. Drustvo se zasniva na stvaranju materijanog, sve izvan tih granica poimanja izaziva sukob sa sredinom. Taj sukob utice na mentalno stanje pojedinca i vodi duhovnom nezadovljstvu, makar ja to tako vidim.

Sve ono sto mogu sebi da stvorim i priustim za ugodnije bivstvovanje je za mene materijano.
Duhovno je, samopostovanje, ljubav prema bliznjem, drugom covjeku, drustvu, prirodi koja me okruzuje.
 

momcilo95

Iskusan
Moderator
Poruka
6.169
Duhovno je, sto se mene tice, vezano za metafizicku dimenziju zivota i obo uvek tezi saznanju prauzroka svega i smisla ljudskog postojanja. Ono se uvek odnosi na one suptilnije i finije frekvencije i findamentalne stvari. Materijalne potrebe su grube, primitivne, povrsne i nezasite u konacnici.
 
Poruka
3.153
Da li ste svesni prolaznaznosti života...vašeg, i svega oko sebe ?

Šta je za vas materijalno a šta duhovno ?

Kako se osloboditi materijalnog ako želimo duhovno ?
Kakvo pitanje...LOL! Znaci fizika nam lepo govori da je sve ustvari vid energije..ALi prakticno jasno je ko dan'sve sto mozes da PIPNES, da spoznas culima je materijalno..Sve apstratktno, nevidljivo je duhovno iliti mentalno..Materija je prolazna ali energija je vecna...Ustvari pitanje ti nije dobro...materijalno ili mentalno, ne duhovno...
 

louiskrstic

Ističe se
Poruka
2.479
Da li ste svesni prolaznaznosti života...vašeg, i svega oko sebe ?

Šta je za vas materijalno a šta duhovno ?

Kako se osloboditi materijalnog ako želimo duhovno ?
Ono što ti nazivaš prolaznošću života ja bih radije nazvao 'transferom života.' Zašto? Zato što je prolaznost života uistinu samo iluzija a transfer života nam kaže da sagledavamo i postajemo svesni da se život ne završava već samo silazimo iz voza (fizički svet) i ukrcamo se u brod (što je recimo Astralni, Kauzalni, Mentalni ili neki viši svet) i nastavimo živeti pod nešto izmenjenim okolnostima.
Podela na materijalno i duhovno nekako baš i nije moguća. Zašto? Zato što gde god da jesmo mi već živimo duhovnim životom baš zato što mi već jesmo duhovno biće - Duša. Kao takvi menjamo samo spoljašni garment jer se nalazimo u drugačijem okruženju. Praktično, čak i onaj ko zgrće samo novac i onaj koji ga se odriče da bi navodno živeli duhovnim životom, čine jednake stvari. Jer u oba slučaja oni samo stiču iskustva iz kojih će na kraju shvatiti da duhovni život nije odricanje od materijalnih imetaka već uživanje u njima ako ih imamo a da je duhovni život u našem stavu i odnosu prema tim materijalnim dobrima. Hoćemo li za njih biti vezani ili nepristrasni.
Vezana osoba će biti slomljena, skrhana ako i kada ostane bez materijalnih pogodnosti, ona nepristrasna će se samo okrenuti i nastaviti dalje kao da ih nikada nije ni imala.
Pitanje kako se osloboditi materijalnog ako želimo duhovno bih radije transformisao pa bih rekao da se materijalnog ne treba oslobađati već uživati u tim iskustvima koja su pojedincu inače potrebna, ali, zato, treba izugraditi nepristrasni stav iu odnos jer to je pravi izražaj duhovno uzdignute osobe. Ona kao takva može podjednako uživbati život jer zna da je materijalnost nešto što nikada nije niti će biti njeno...
 

sasasta

Elita
Moderator
Poruka
19.321
ravnoteza je najvaznija

naci koliko materijalnog zadovoljava duh

odricanje ne vodi nicemu , sto kaze vic

https://www.vicevi.rs/vicevi/svastara/smisao-zivota

Sedi mudrac pored reke i gleda u daljinu. Dolazi Zemunac i pita ga:
- "E cale, jedino ti mozes da mi pomognes da resim dilemu. Ti imas dosta iskustva, godina, mudrosti... Reci mi - sta je smisao zivota?"
Na to ce mudrac:
- "Vidis sinko... to ti je ova reka..."
Zemunac:
- "Aj' ne seri, ja mislio zezanje, kola, *****, alkohol..."
Mudrac:
- "Uuu jeee, ja mislio reka!"
 

Metronomy

Iskusan
Poruka
5.903
Pozivanje na Nichea je, neprikladno, vec su ga mnogi isprozivali iako nikad nisu priznali da je filozof...:)
a da i to sto si naveo svakako nije u istom kontekstu napisano, pa cak ni istim jezikom....
Dakle, ako imas kucu onda je istina da si kucevlasnik, ako imas audi onda si audiofil :) ako imas para svakako si nesto, recimo bogatas ili tako neki predmet s parama...svakako jesi nesto, ako imas nesto...problem je sta treba imati da budes covek, pa mu to covek dodje duhovnost.....
 

Antares13

Zainteresovan član
Poruka
140
Izvinite zbog pravopisnih gresaka, do tastature je. Naravno da Niche nije bio filozof, iako ga je filozofija kako je to i sam rekao kostala zivota, paradoksalno taj covek je rekao o zivotu i duhovnosti vise nego svi filozofi zajedno pre njega, za profesora Sopenhauera je rekao da je video sa druge strane reke, ono o cemu govore Indijci, i da je time dovrsio svoj poziv do kraja pobednicki, ali da mi, kao i niko od nas to nece razumeti, i bio je u pravu.
 
Top