Ko je pisao Bibliju?

:cross:
Evo šta se kaže u Isaija 53:9:
"Odrediše Mu grob sa zločincima, ali na smrti bi s bogatim, jer ne učini nepravdu, niti se nadje prevara u ustima Njegovim."

Tako da je jasno da Sluga Gospodnji u Isaija 53 nije izrailjski narod.
Deo "ne učini nepravdu, niti se nađe prevara u ustima Njegovim" može se odnositi na pravedni ostatak naroda Izraela koji je patio nevin za grehe drugih.
Ne mora sve da bude kako si ti zamislio...razumeš?

Inače, mislim da si ti navodio citate Teofilakta Ohridskog prema kojem je Isus lagao, tako da mu se našla prevara u ustima.

Veruj mi da ovde ima ljudi koji Bibliju čitaju i više decenija...i ne samo da je čitaju već je i razlažu do u najsitnije detalje...
Kad Bog govori, pažljivo moraš i čitati...kako drugačije.
Ne sumnjam...neko sa željom da potvrdi svoja ubeđenja, drugi da stvarno prouči tekst, treći da troluje prvog.

EDIT
Hvala na odvajanju teme.

Poslednja izmena:
Pa ovaj treći možda i ne.
Ne nužno ni neko ko deluje kao prvi...taj može da prevrće po stranama i traži ono što odgovara stavovima koje prenosi. Ne mora čak u njih ni da veruje
Ima i takvih.
To su većinom nju ejdzeri koji selektivno uzimaju šta im se sviđa i uklapa u njihov lični rezon...

Ja pričam o ozbiljnim istraživačima, bez obzira na versko opredeljenje.
Oni to srcem rade...

To je nemoguce.
Biblija je sacuvana kako treba.
Bog koji je stvorio svemir ne moze da sacuva jednu knjigu?
Verujem da ti iz tvoje perspektive deluje nemoguće.
Ali i su i medju hrišćanima prvih vekova nove ere postojali učenjaci i teolozi koji su bili svesni tekstualnih razlika. Rasprave o autentičnosti i tačnosti tekstova bile su deo ranohrišćanske teološke misli, što ukazuje na određeni nivo svesti o izmenama i varijantama u biblijskim tekstovima.

Verujem da ti iz tvoje perspektive deluje nemoguće.
Ali i su i medju hrišćanima prvih vekova nove ere postojali učenjaci i teolozi koji su bili svesni tekstualnih razlika. Rasprave o autentičnosti i tačnosti tekstova bile su deo ranohrišćanske teološke misli, što ukazuje na određeni nivo svesti o izmenama i varijantama u biblijskim tekstovima.
Ne iz moje nego iz Bozje.
Razlike su neznatne i nije menjan smisao.
Dakle proucavala sam razne prevode Biblije i nije mi to smetalo.
istina je jedna.

Jasna mi je izbrisala tekst i neke stvari sklonila.
Jer osoba veze nema sa religijom pa pogresno rezonuje i deluje.

Kako bi reagovali ateisti da idem ba njihov forum i da im kazem da mi dokazu da Bog ne postoji?

Prvo razuman covek to ne bi ucinio.
Drugo, napravili bi te tamo na budalu.
A trece, ne moraju da veruju.

E kada me brises onda ide forum neko vreme ponovo na IGNOR...

Samo cu jos kada stignem Makiju dati 2 odgovora koja sam mu duzan a ne stizem.

Ja vam odrzavam jedan deo aktivnosti foruma a ti ces da me brises jer veze nemas sta sam pisao?

Pa ne moze...

Jasna mi je izbrisala tekst i neke stvari sklonila.
Jer osoba veze nema sa religijom pa pogresno rezonuje i deluje.

Kako bi reagovali ateisti da idem ba njihov forum i da im kazem da mi dokazu da Bog ne postoji?
Rekli bi ti da ne dokazuju negaciju, isto kao za Deda Mraza, uskršnjeg zeku, Zevsa i slično.
E kada me brises onda ide forum neko vreme ponovo na IGNOR...

Samo cu jos kada stignem Makiju dati 2 odgovora koja sam mu duzan a ne stizem.

Ja vam odrzavam jedan deo aktivnosti foruma a ti ces da me brises jer veze nemas sta sam pisao?

Pa ne moze...
Čao "profesore".

Deo "ne učini nepravdu, niti se nađe prevara u ustima Njegovim" može se odnositi na pravedni ostatak naroda Izraela koji je patio nevin za grehe drugih.
Ne mora sve da bude kako si ti zamislio...razumeš?

Inače, mislim da si ti navodio citate Teofilakta Ohridskog prema kojem je Isus lagao, tako da mu se našla prevara u ustima.
To je navlačenje značenja. Izrailjski narod je u cijeloj knjizi opisivan kao pokvaren, nezahvalan, sklon grijesima. I prije i poslije 53. poglavlja je tako. I sad bih trebao povjerovati da su oni Sluga iz Isaije 53 koji je nevin i bez grijeha? Pa to je smiješno.

Naravno nemaju smisla ni drugi aspekti. Kako su se to drugi iscijelili ranom Izrailjaca? Kako su Izrailjci nosili bezakonje drugih kada su kažnjavani isključivo za svoje grijehe?

To je navlačenje značenja. Izrailjski narod je u cijeloj knjizi opisivan kao pokvaren, nezahvalan, sklon grijesima. I prije i poslije 53. poglavlja je tako. I sad bih trebao povjerovati da su oni Sluga iz Isaije 53 koji je nevin i bez grijeha? Pa to je smiješno.

Naravno nemaju smisla ni drugi aspekti. Kako su se to drugi iscijelili ranom Izrailjaca? Kako su Izrailjci nosili bezakonje drugih kada su kažnjavani isključivo za svoje grijehe?
To što ti ne možeš da poveruješ je ponovo Argument iz neverice i ništa drugo.
Kao što rekoh, ako je za verovati Ohridskom, Isus sigurno nije pošto je lagao.
Ne mora niko ni da bude, ljudi pišu svašta, a drugi veruju da je to proročanstvo i da mora da se ispuni. :) :)

...ali to ne menja cinjenicu da je to poglavlje veoma osetljiva tema za Jevreje.
Osetljiva tema kada Hrišćani dođu da misionare i ubeđuju ih kako da tumače njihove svete spise.

Poslednja izmena:

Back