Quantcast

"Ko je od vas Srbin, ko je Srbin?": Četiri mladića pretučena na Braču

Софија

Buduća legenda
Poruka
37.191
Kako da amputira Hrvate kad su Pribićević i Ličani skočili da to spreče ?
Не изједначавај левичаре са Личанима.
Лика је била озбиљан бастион српства тих година.
Проблем су биле политичке елите из Беча инструисане.
Левичари су у Лици редовно батине добијали од жандара.
 

Софија

Buduća legenda
Poruka
37.191
Nema veze. Volim sirote novčano a široke duhom domoljubljem i naobrazbom.

Kaparisana si.
Чуј капарисана.
Немаш ти то домољубље и наобразбу МЕНЕ да капаришеш. ;)
Наћи ћемо ти неку другу снашу.
Имамо фине Шокице, Мађарице...са сјајним осећајем за национално српско. Да не поверзјеш.
Таман да те уведе у причу.
А после те можда прихвати и нека мог калибра. :lol:
 

Esad Dzudo

Domaćin
Poruka
3.976
Чуј капарисана.
Немаш ти то домољубље и наобразбу МЕНЕ да капаришеш. ;)
Наћи ћемо ти неку другу снашу.
Имамо фине Шокице, Мађарице...са сјајним осећајем за национално српско. Да не поверзјеш.
Таман да те уведе у причу.
А после те можда прихвати и нека мог калибра. :lol:
Kako ti kantar mjeri domoljublje i naobrazbu? Nisam Vjekin kalibar...ni po njonji ni po kilaži...

Nemam se ja vrimena uigravati u kvalificiranju već direktno upadam u Ligu šampiona. Imam 46g.
 

MOST6

Ističe se
Poruka
2.508
Što se tiče masovnih grobnica ,jama po Hercegovini raznoraznih spalionica tokom II Svjetskom rata ste imali na pasja preskakala toga. Ni sami ne znate gdje ste egzekucije vršili... Eee Hitler izgubi 1945 šta onda uraditi ? Pa obući partizansku uniformu nekako se Srbima podvući pod kožu i čekati pogodnu priliku opet nož u leđa. Kada je NDH gubila trebale su joj se oduzeti teritorije po kazni za zločine učinjene tokom II Svjetskog rata no tad su Srbi bili dobri i trebalo je praviti Jugoslaviju sa njima malo bratsvo i jedinstvo i čekati unutar nje neku republiku.
Pa NDH su oduzeti teritoriji i ukinuta je. Di ćeš više od toga? Nisu ni BiH niti Istočni Srijem pripali kasnijoj NR Hrvatskoj.
 

Nataša Rostova

Veoma poznat
Poruka
11.166
Tad nije bila AU...od 1867...Austrija i gen.Pikolomini 1690 pale Niš Skoplje Sofiju i dižu Srbe. Bugari NE.

Zato su sipci naselili sev zap Mkd ispod Šare i KiM.

Srbi uzeli Vojvodinu DUPLO VEĆU I NA 2 MEDJUNARODNA PLOVNA PUTA.
U pravu si tada je bila samo Austrija, no menja li bitno ta okolnost išta?

Srbi su bili u današnjoj Vojvodini i pre doseljavanja

O naseljavaju Šiptari je na prostoru današnje Makedonije ne znam mnogo.
 

Nataša Rostova

Veoma poznat
Poruka
11.166
Pa NDH su oduzeti teritoriji i ukinuta je. Di ćeš više od toga? Nisu ni BiH niti Istočni Srijem pripali kasnijoj NR Hrvatskoj.
Pa nisu im ni pripadali ikada, što bi i posle rata.
NDH i njene granice su istorijska anomalija, a razlog za njih bila je kompaktna teritorija, jer katolički prostor nije bio tada, a ni sada nije dominantan na tim prostorima, uprkos genocidu
Ta nakaza od države nije posledica istorijskog ili etničkog prava već samo izraz želja za otimanjem.
 

piciginx

Buduća legenda
Poruka
32.432
Pa nisu im ni pripadali ikada, što bi i posle rata.
NDH i njene granice su istorijska anomalija, a razlog za njih bila je kompaktna teritorija, jer katolički prostor nije bio tada, a ni sada nije dominantan na tim prostorima, uprkos genocidu
Ta nakaza od države nije posledica istorijskog ili etničkog prava već samo izraz želja za otimanjem.569053
 

bakonja

Buduća legenda
Moderator
Poruka
43.134
Ивица Дачић и Гидеон Грајф

Гидеон Грајф: Усташе су уживале да окрваве руке
© Tanjug / DIMITRIJE GOLL
ПОЛИТИКА
12:54 05.02.2019Преузмите краћи линк
0 811
У Јасеновцу је на најсвирепији начин убијено најмање 700.000 људи, каже професор др Гидеон Грајф, главни истраживач Института за холокауст „Шем олам“ у Израелу, који је радио студију „Јасеновац, Аушвиц Балкана“.
Поводом тога што у Хрватској покушавају да релативизују историју и смање број страдалих Срба, Јевреја и Рома у Јасеновцу, Грајф наглашава да се историја заснива на чињеницама, а да број убијених људи у „Јасеновцу“ није било мањи од 700.000.
„Бројке су важне, сваки живот је важан, али треба да говоримо о патњама жртава. Они су били мучени, понижавани, патња је била без ограничења, бескрајна. Ја то исто кажем и о жртвама холокауста. Пре него што су убијани, они су толико страшно патили, а то је било намерно“, рекао је Грајф за ТВ Хепи.
Усташки стражари убијају затворенике у логору Јасеновац за време Другог светског рата
CC0 / PUBLIC DOMAIN
Ново истраживање о Јасеновцу: У „империји смрти“ убијено најмање 800.000 људи
Додаје да је анализирао холокауст и „Јасеновац“ и да оба система имају много сличности али и разлика, да је начин убијања био различит.
„Немци су волели да држе дистанцу у односу на жртве. Желели су чисте руке. Усташе су уживале да држе своје жртве, да окрваве своје руке. Оба система су била зла, врло окрутна, садистичка“, наводи он.
Подсећа да су Немци убили већину жртава, а остале су експлоатисали да раде у индустрији, а да је у Јасеновцу било важно да жртве пате, буду понижене, да буду изгладњиване и да умру на крају.
За усташе каже да су уложили велике напоре да убију што више људи и да су имали пројекат ко ће убити највећи број логораша током једне ноћи, а да је „победник“ убио 1.200 људи.
Током истраживања дошао је и до податка да су усташе имале 57 начина убијања и да на тај начин нико до сада није убијао.
„Уместо дивљења животу, дивили су се смрти. То је окретање наглавачке сваке људске вредности наше цивилизације“, рекао је Грајф.
Главни улаз у логор III Циглана - Јасеновац
ЈАВНО ВЛАСНИШТВО
Главни истраживач Института за Холокауст: Историја је чињеница, Јасеновац — Аушвиц Балкана
Подсећа да да су Немци у својим првим извештајима били шокирани бруталношћу усташа, а да су амерички авиони пред крај Другог светског рата надлетали „Јасеновац“ и снимали масовне гробнице.
„Снимци из авиона масовних гробница и фотографије доказују најбоље тај број жртава који је најмање 700.000, а вероватно и више јер смо видело 10 квадратних километара пуних масовних гробница, а свака може имати стотине тела“, појаснио је он.
Тужно је, сматра он, да људске трагедије постају политичко питање и да су у комунизму прикривани подаци о Јасеновцу.
„Наша је морална обавеза да се прича о свакој појединачној жртви, јер они заслужују наше поштовање и када смањујемо број жртва, то је поново убијање. То је убиство сећања на њих и то није морално“, истакао је он.
Већина оних који су починили злочине у „Јасеновцу“ су старци или нису живи, додаје Грајф, али сви треба да буду кажњени, преноси Танјуг.
Немачка је, подсећа он, променила свој правосудни систем и може да се суди старим стражарима и није више потребно да имате очевице, већ је довољно да се утврди да сте били део система.
https://rs.sputniknews.com/politika/201902051118750498-grajf-ustase/
 

bakonja

Buduća legenda
Moderator
Poruka
43.134
Главни улаз у логор III Циглана - Јасеновац

Главни истраживач Института за Холокауст: Историја је чињеница, Јасеновац — Аушвиц Балкана
Јавно власништво
РЕГИОН
18:10 15.12.2018(освежено 18:11 15.12.2018)Преузмите краћи линк
2670
Гидеон Грајф, главни истраживач израелског Института за Холокауст „Шем Олам“, изјавио је данас у Андрићграду да се мора стати у крај ревизији историје и да се злочини у Јасеновцу и Аушвицу не могу „гурати под тепих“.
На промоцији монографије „Јасеновац — Аушвиц Балкана — усташка империја окрутности“, Грајф је нагласио да се може повући паралела између Јасеновца и Аушвица.
Према његовим речима, оно што је посебно интересантно јесте да су у Аушвицу покушавали да имитирају начин на који су нацисти у својим концентрационим логорима злостављали све негерманске народе до њиховог истребљења.
„Морамо се борити да се стане на крај ревизији историје. С тим се мора стати. Јасно је да злочине не можемо гурати под тепих, да се истина мора изнети на видело. Историја је чињеница, а не причање и препричавање“, истакао је Грајф, који је данас одржао предавање у Мултиплексу „Доли Бел“ у Андрићграду.
Јасеновац
© AP PHOTO / HRVOJE KNEZ
За хрватску Википедију Јасеновац је — „сабирни логор“
Он је изразио наду да ће свет спознати истину о Јасеновцу и да нису узалуд бачене године истраживања које су биле посвећене том питању и расветљавању оног што се тамо десило, те да ће коначно добро победити зло.
„Упркос свим полемикама о броју страдалих у Јасеновцу, одговорно тврдим да је око 700.000 људи на бруталан начин изгубило живот у том логору. Ако узмемо у обзир и све несрећне људе који су изгубили живот на путу до Јасеновца, тај број би могао да буде и већи“, рекао је Грајф новинарима у Мултиплексу „Доли Бел“ у Андрићграду.
Грајф је рекао да не постоји ниједна архива у вези са темом Јасеновца коју није посетио и додао да је увек заинтересован за питања која су била занемаривана у прошлости или заборављена. Он је истакао да је оживљавање неонацизма и неоусташтва једно комплексно питање и нешто што се дешава, што је реалност, и да су порицања која долазе са те стране веома слична порицању Холокауста.
„Сваког минута треба да будемо свесни тога и треба да нас буде страх те чињенице“, рекао је Грајф.
Монографија „Јасеновац — Аушвиц Балкана — Усташка империја окрутности“ представља мултидисциплинарну студију Грајфа, у којој је први пут извршена упоредна анализа Аушвица и Јасеновца. Аутор потврђује тезу историчара из Израела, али и из других земаља света, да Јасеновац није био радни логор, већ да је био логор смрти. Ову тврдњу доказује и сазнање о 57 метода мучења и убијања у Јасеновцу.
Монографија аутора Грајфа, светски познатог борца против ревизије историје, описује као упоредну анализу злочина у два, како каже, најстрашнија концентрациона логора, Аушвицу и Јасеновцу.
Споменик логора Јасеновац
© TANJUG / SAVA RADOVANOVIC
Плакати са именима деце страдале у Јасеновцу: Негирање злочина неће проћи
„У Јасеновцу су погажена сва ограничења нељудскости и зато се и данас морамо борити против идеологија које су довеле до тако страшних злочина“, рекао је Грајф.
Чувени редитељ Емир Кустурица поручио је да Јасеновац треба третирати као једну врсту погрома који није забележен у историји. Он је рекао да су у једном општем хаосу, када је 300.000 пушака поражене српске војске путовало заједно са пораженима по Србији, углавном западној, у јулу 1942. године хрватске усташе, не само по логорима, него и по улицама и ливадама клали Србе.
Та се вест, рекао је он, прочула по Србији, па је природа српског устанка заправо била природа реакције на страдање Срба у Хрватској.
„Јевреји су структурно страдали по логорима, а Србе су стављали у позицију у којој су голоруки бежали, док су их усташе хватале испред кућа и клале“, подсетио је Кустурица.
Гојко Рончевић Мраовић, који је као дете преживео страдања у усташким логорима, рекао је новинарима да је рођен у селу Трстеница, у околини Загреба, тада етнички чистом српском селу.
„Када су усташе узеле власт 1942. године, почео је погром Срба тако да је тада у селу убијено 265 људи“, рекао је Мраовић, нагласивши да су њему нацисти убили свих пет чланова породице, а оца, мајку и млађег брата су заклали. Он је навео да је тада имао седам година, након чега је отишао у збег на Петрову гору.
Усташки стражари убијају затворенике у логору Јасеновац за време Другог светског рата
CC0 / PUBLIC DOMAIN
„Срамотан текст о Јасеновцу: У логору је било забаве“
„После сам се са баком вратио у село. Ту су нас затекле усташе и одвеле ме у дечији концентрациони логор Јастребарско, где је било око 3.500 деце са Козаре, Корудуна, Баније, Лике и Славоније, чији су родитељи побијени“, каже Мраовић.
Он је нагласио да су у логору били веома окрутни према деци. Према његовим речима, сваког дана умирало је осморо до десеторо деце због неухрањености, болести, разних тортура.
„Управник логора била је Барта Пулхерија, свастика чувеног кољача Миле Будака. Одабрали су тада око 60 деце, међу којима сам био и ја. Хтели су да нас васпитавају у усташком духу, облачили су нам усташке униформе, два пута дневно смо ишли у цркву, тако да је у тој групи било мање умирања. У августу 1942. партизани су ослободили тај логор, тако да смо и ми дочекали слободу“, присећа се преживели логораш Јасеновца.
Он је нагласио да је више од 10.000 деце, међу којима је био и он, спасла Дијана Будисављевић.
Издавачи монографије су Институт за Холокауст „Шем Олам“ (Израел), Фондација за пројекте едукације о Холокаусту (Мајами, САД) и Академски колеџ Оно (Израел), пренела је РТРС.
Предавањем Гидеона Грајфа и представљањем монографије почео је тродневни научни скуп „Гозба и књижевност“.
https://rs.sputniknews.com/regioni/201812151118184269-gideon-grajf/
 

Dekston

Aktivan član
Poruka
1.353
Pa NDH su oduzeti teritoriji i ukinuta je. Di ćeš više od toga? Nisu ni BiH niti Istočni Srijem pripali kasnijoj NR Hrvatskoj.
Al' dobili ste Istru koja vam vrijedi i donosi prihode nego čitava Slavonija. Plus oduzeta imovina od Italijana dodijelja hrvatskim komunistima, profitirali koji su je zauzeli. Za Istočni Srem ne znam gdje je to. Ilok je pripao vama iako je gravitacijski naginjao više Novom Sadu. Baranja je većinski srpska bila al je pripala vama.
 

црна брада

Veoma poznat
Poruka
11.155
Jedan Zagrepčanin (26) zgrozio je sve prolaznike kada je u centru grada, usred bela dana, skinuo gaće i masturbirao.

Bilo je i onih koji su se smejali i prolazili u čudu.

U međuvremenu, Prekršajni sud u Zagrebu ga je osudio na sedam dana zatvora, a narednih 6 meseci biće mu zabranjeno

Na Prekršajnom sudu mladić nije pokazivao stid ni kajanje, pa je naglasio da bi “to uradio ponovo”.


Ceo slučaj dospeo je u žižu tamošnje javnosti kada se društvenim mrežama proširio video njegovog sramotnog ponašanja.


To su ti Hrvati, to je ta ''tisućljetna'' nekultura.
 

Фабрика

Veoma poznat
Poruka
13.994
Šljam širi lažne slike Srba napadnutih na Braču
D. TomšićPrije sat vremena
287Foto: Društvene mreže

DRUŠTVENIM mrežama posljednjih su se nekoliko dana počele širiti dvije fotografije za koje se tvrdi da su na njima Srbi napadnuti prije nešto više od tjedan dana na Braču.
Na slici koja se počela širiti raznim kanalima po društvenim mrežama, ali i ne samo društvenim mrežama, spojene su dvije fotografije.
Na njima su trojica mladića fotografirana ispred dva grafita Torcide s tri podignuta prsta. Na jednoj od fotografija dvojica mladića drže zastavu Srbije.
Uz sliku su, oni koji su je širili, pisali kako se radi o sezoncima iz okolice Vukovara koje je 15 napadača iz redova Torcide napalo u noći nakon održavanja turnira Torcida kup u Supetru na Braču. Uz povike "Di je Srbin?"", u napadu su najteže ozlijedili supetarskog vatrogasca koji je pokušao pomoći napadnutima, a stradala je i djevojka koja je sa sezoncima bila u društvu i tijelom pokušala zaštiti jednog od napadnutih.
Fotografije za koje se tvrdi da su na njima Srbi napadnuti na Braču su lažne
Sada se na društvenim mrežama počela širiti slika kojom se pokušava opravdati napad na Srbe u Supetru. Slika koja je prilično lako provjerljiva laž.


Za početak, nijedna od dviju fotografija koje su spojene u jednu sliku nije snimljena na Braču.
Prva, gornja, po svemu je sudeći snimljena u Čapljini, a druga, donja, u Splitu.
Lažljivci koji pokušavaju opravdati napad koji se ničime ne može opravdati nisu se čak zamarali ni lokacijama na kojima su snimljene fotografije.
No to je tek benigniji dio priče.
Na fotografijama se nalaze potpuno drugi ljudi, koji nemaju veze s napadnutim sezoncima
Mladići koji se nalaze na fotografijama nemaju baš nikakve veze s napadnutim sezoncima.
Naime, već i letimičnim pogledom na fotografiju vidljivo je kako se na njoj ne nalazi jedan od napadnutih Srba na čijem su Instagramu oni koji silom žele opravdati fotografiju našli sliku sa šalom Crvene zvezde, a za koju je on sam rekao kako je snimljena u srednjoj školi.
No kako ni to očito nije bilo dovoljno, lažljivi je šljam, a to je fini izraz za njih, sada za istu svrhu, opravdavanje napada, upotrijebio fotografije na kojima se nalaze potpuno drugi ljudi od onih koji su napadnuti na Braču.
Uz to, jedan od mladića koji se nalaze na fotografijama iz posljednjeg pokušaja širenja laži o sezoncima na gornjoj fotografiji na glavi nosi kapu PFC, što je kapa nogometnog kluba Partizan, dok se sezoncima ranije imputiralo kako su zvezdaši.

Prava je istina da je jedan sezonac rekao kako se u srednjoj školi slikao sa šalom Zvezde te kako su mu sada, nakon napada, to iskopali, a drugi je sezonac kazao kako nema nikakve veze s navijačkim svijetom.
Osoba koja je svjedočila napadu potvrdila da napadnuti nemaju veze s osobama na fotografijama
Povrh svega, razgovarali smo s osobom koja je svjedočila napadu na sezonce na Braču, čiji je identitet poznat redakciji. Ona nam je potvrdila kako fotografije koje su se počele širiti nemaju nikakve veze s napadnutim sezoncima.
Lažne fotografije, inače, naročitu su pažnju izazvale na Facebook stranici "Neki to vole vruće a ja to volim Hajdučki", ali to nije jedina Facebook stranica ili grupa koja ih je objavila.
Na njoj je slika objavljena uz status: "Brački sezonci nevini kao austrougarski goblen ". Nakon objave našeg teksta, sve su obrisali.

Koliko je lako zapaliti idiote, vidjelo se u komentarima ispod objave. U njima se otvoreno pozivalo na linč - sezonaca i gradonačelnice Supetra koja je divljanju odlučila stati na kraj.
U komentarima na sliku se otvoreno poziva na linč
"Slabo ste ih i pribli... tribalo ih je 'poslat' helihoptrerom u Split...da bolje vide grad i Firule", "Pribit i gradonačelnicu", "Na vrbe", "UTOPITE IH", "Trebalo ih je jos jace prebit", "Nek idu u pm cetnicku jos zatuc", "Triba gradonacelicu poslat u srid beograda da je jašaju srpske delije !!!!!!!!!", samo su neki od komentara koje prenosimo bez ikakvih intervencija.
Da stvar bude gora, bez prevelike ograde fotografije su objavili i neki mediji.
Riječ je, inače, o već viđenom scenariju. Na gotovo se identičan način, nakon napada na srpske vaterpoliste na splitskoj rivi, počela širiti slika za koju se tvrdilo da je na njoj napadnuti vateropolist Crvene Zvezde. Bila je također riječ o potpunoj laži.
Opasne posljedice laži i gola istina o onima koji su u stanju ovako nešto prošriti
Ako to treba uopće naglašavati, ni da su fotografije istinite, ne bi opravdale napad kakav se dogodio u Supetru.
No laž koja se pokušava podvaliti mnogo je više od toga. Lažnim fotografijama pokreće se novi linč na već napadnute sezonce, što je najopasniji dio ove mučne priče.
Uz to što govori baš sve o onima koji su u stanju takve laži plasirati.


https://www.index.hr/vijesti/clanak/sljam-siri-lazne-slike-srba-napadnutih-na-bracu/2093754.aspx
 

Nataša Rostova

Veoma poznat
Poruka
11.166
Loš pokušaj da se izvučeš.
Bilo bi super da je to pokušaj mog izvlačenja, ali na žalost kod nas se mogu susresti svakakve budaletine koje u pokušaju
udvorišta idu ispod granica normalnog čoveka .
Njihove konstrukcije istorje jednako su zadivljujuće kao kod hrvatskih fantasta .
Meni kao Srpkinji hrvatske halucinacije deluju smešno, i mogu da razumem zašto to rade, ali ljigavštive domaćih me zaista frustriraju i ne mogu da razume šta natera jednog čoveka da se toliko bruka
 

piciginx

Buduća legenda
Poruka
32.432
Bilo bi super da je to pokušaj mog izvlačenja, ali na žalost kod nas se mogu susresti svakakve budaletine koje u pokušaju
udvorišta idu ispod granica normalnog čoveka .
Njihove konstrukcije istorje jednako su zadivljujuće kao kod hrvatskih fantasta .
Meni kao Srpkinji hrvatske halucinacije deluju smešno, i mogu da razumem zašto to rade, ali ljigavštive domaćih me zaista frustriraju i ne mogu da razume šta natera jednog čoveka da se toliko bruka
Ćorović budala?
 
Top