Stojakovic je definitivno bio superstar jedno vreme i to u ekipi koja je bila ubedljivo najbolja u ligi u tom periodu, bio je jedne sezone i drugi strelac lige (odma iza Trejsija MekGrejdija te sezone), najbolji trojkas lige te sezone i na kraju 4-ti u trci za MVP-ja sezone iza tada Kevina Garneta (koji je i bio MVP te sezone), Tima Dankana i Dzermejna O'Nila i ispred Kobija, Seka, Bena Valasa, Dzejsona Kida, Lebrona Dzejmsa, Sem Kasela, Berona Dejvisa, Dirka Novickog, Andreja Kirilenka, Mela Entonija, Jao Minga, Majkla Rida, itd ( interesantno da recimo T-Mac kao najbolji strelac lige te sezone nije bio ni u siroj konkurenciji za MVP-ja iz nekog razloga).
Tako da jeste, mislin igrac koji je bio drugi strelac lige i cetvrti na kraju sezone u trci za MVP nagradu a pritom igrao i za najbolju ekipu tada definitivno jeste bio elitni igrac i superstar, samo nazalost to nije predugo trajalo jer su krenule da ga muce povrede a i kad su ga trejdovali iz Sakramenta malo je verovatno i psihicki splasnuo i izgubio taj pobednicki instikt iako je i dalje igrao dosta dobro narocito u Indijani i Nju Orleansu pa i u Dalasu u onoj sampionskoj sezoni je odigrao dosta dobro u plej ofu cak maltene i izvukao jednu seriju + je na Trgu i mene uspeo da pobedi u sutiranju trojki (bese imao je nekih 5 ubacenih trojki vise od mene sto mu je verujem bio najtezi zadatak i najveci podvig

).
Vlade Divac isto ima status zvezde tamo (u SAD je zapravo mnogo vise cenjen nego sto ljudi ovde misle), isto bivsi Ol'Star, jedan od evropskih pionira u NBA (zajedno sa Drazenom i Marculjonisom) i jedan je od tek 7 igraca u istoriji NBA lige sa preko 13,000 poena, 9,000 skokova, 3,000 asistencija i 1,500 blokada zajedno sa Karimom Adbul Dzabarom, Hakimom Olajdzuvonom, Tim Dankanom, Sekilom O'Nilom, Kevinom Garnetom i Pau Gasolom, slozicemo se u odabranom je drustvu i biti medju Top 7 ikada po kompletnim parametrima je svakako ogromna stvar i svakako ga svrstava medju ozbiljne zvezde i igrace koji su u toj ligi ostavili ozbiljan trag.
A od balkanskih igraca Drazen je definitivno bio lider svog tima i superstar, Kukoc je u onakvim Bulsima bio treci strelac ekipe i najbolji 6-ti igrac lige, uzeo 3 prstena, bio preteca modernih visokih igraca i komotno je mogao da bude prva zvezda u nekoj drugoj malo slabijoj ekipi (a mislim da je i bio jedne sezone prvi strelac Atlante nakon sto je otisao iz Cikaga).
Pa recimo Dino Radja je svojevremeno u Bostonu bio najbolji strelac,skakac i bloker tima a svi znamo sta Boston Seltiksi predstavljaju u svetu kosarke i sta znaci igrati za Boston, samo eto nije se predugo zadrzao tamo (samo 4 sezone ali mira se reci 4 odlicne i zapazene sezone) jer je popizdeo kad su ga trejdovali u Filadelfiju bez njegovog znanja zato sto su resili da krenu u rebuilding ekipe pa se on revoltiran vratio u Evropu.
Slicno kao i Danilovic koji se dosta dobro pokazao u Majamiju i bio neka treca zvezda tima u ekipi koja je tad sa Timom Hardavejom i Alonzom Morningom bila najbolja ekipa na Istoku odma posle tada neprikosnovenog Cikaga, isto mozda je mogao i do Ol'Stara u nekoj malo slabijoj ekipi ali je isto pobesneo kad su ga trejdovali u Dalas, hteo cak i da bije vlasnika i besan seo na prvi avion i vratio se u Italiju.
Tako da bilo je sjajnih igraca sa ovih prostora u NBA i ranije, mislim kosarka na ovim prostorima i u Srbiji nit je pocela nit se zavrsava sa Jokicem, a pritom treba imati u vidu da su tad bila skroz druga vremena (pogotovo 90-ih a 80-ih da i ne pominjemo) i da su evropski igraci imali mnogo manju prohodnost u NBA nego danas iz prostog razloga jer tamo tad maltene nisu nista znali o evropskoj kosarci nit je postojao skauting za Evropu, jer da je tad bili kao danas nema sumnje da bi mnogi igraci sa ovih prostora napravili sjajne karijere tamo jos tamo 70-ih i 80-ih kao recimo Dalipagic, Kicanovic, Duci Simonovic, Ivo Daneu, Mirza Delibasic, Plecas, sad nedavno preminuli Damir Solman, itd koji ni jos tad uneli neku novu dimenziju u NBA jer su imali osecaj za igru, tehniku, preciznost i igracki IQ kao malo ko i u NBA u to vreme a dobar deo njih su itekako i fizicki mogli da se nose sa njima kao recimo Dalipagic koji je bio zver, Duci koji je svojevremeno isto imao oko 110 cm vertikalni odraz, itd