Ko je Miroslav Aleksić narodni poslanik?

A koji su to standardi Narodne stranke?

Na sledećoj skupštini bi trebalo da kao sastavni deo programa uđe protivljenje uvođenja sankcija Rusiji, ne programsko rešenje koje znači da će morati u budućnosti da se stranački program menja ukoliko neko bude želeo da otvori to pitanje.

Takođe, većinom su evroskeptici. U septembru bi trebalo da bude i zaokreta u politici prema EU. Odnosno, ako evropska komisija donese odluku da francusko nemački sporazum postane sastavni deo poglavlja o normalizaciji odnosa sa Kosovom, NS će se i zvanično, programski, stati protiv ulaska u EU.

Aleksić je u toj skupini u vrhu predstavljao one koji su bliži opciji EU-nema-alternativu, a kojih je sve manje i manje među narodnjacima.

Do sada su bili prepoznatljivi samo kao Đilasov privezak.

Ja ne znam odakle tebi slika, ali ne verujem da ih praktično iko tako prepoznaje.

U celoj opoziciji skoro da nema većih rivalstva od ovog njih i Đilasa. Od skoro prvog dana, od 2018. godine, dakle skoro punih 5 godina traju njihovi sukobi. Đilas je obećao Nikoli Jovanoviću mesto gradonačelnika Beograda ako prebaci BG odbore u SSP, Ponosa je isturio kao predsedničkog kandidata. Značajan deo zbivanja na političkoj sceni, pretumbavanja i prekomponovanja, sastavni je deo hladnog rata Đilasa protiv Jeremića.

Sasvim je moguće da će vreme pokazati da je i ovde isti slučaj po sredi.

Ja ne znam odakle tebi slika, ali ne verujem da ih praktično iko tako prepoznaje.

U celoj opoziciji skoro da nema većih rivalstva od ovog njih i Đilasa. Od skoro prvog dana, od 2018. godine, dakle skoro punih 5 godina traju njihovi sukobi. Đilas je obećao Nikoli Jovanoviću mesto gradonačelnika Beograda ako prebaci BG odbore u SSP, Ponosa je isturio kao predsedničkog kandidata. Značajan deo zbivanja na političkoj sceni, pretumbavanja i prekomponovanja, sastavni je deo hladnog rata Đilasa protiv Jeremića.

I onda se tokom hladnog rata ujedine za izbore 2022 što samo govori koliko strahuju od samostalnog izlaska.

I onda se tokom hladnog rata ujedine za izbore 2022 što samo govori koliko strahuju od samostalnog izlaska.

Đilas je želeo po svaku cenu da ga istera iz koalicije i predstavi kao krivca. Ali to mu nije upalilo; Jeremić je progutao žabu kako bi dobio tolike silne mandate, zato što je SSP morao svim drugima da daje na konto svoje liste, i zato što je Jeremić uspešno predstavio kao da izbacuje u prvi plan svoje ljude i za BG i državu, tj. Jankovića i Ponoša.

Imao je više drugih opcija. Bilo je ponuda od Boška, a takođe je bila i opcija da ide u formiranje saradnje sa Skupštinom slobodne Srbije i da se otrgne jedan deo DS-a koji nije naklonjen Đilasu i Lutovcu i da tako ta koalicija ide na izbore. Međutim, iskalkulisao je i (dobro) proračunao šta mu je najviše strateški isplativo. Slično kao kad su izašli u Negotinu; gleda da maksimalno iskoristi svaku priliku.

Na sledećoj skupštini bi trebalo da kao sastavni deo programa uđe protivljenje uvođenja sankcija Rusiji, ne programsko rešenje koje znači da će morati u budućnosti da se stranački program menja ukoliko neko bude želeo da otvori to pitanje.

Takođe, većinom su evroskeptici. U septembru bi trebalo da bude i zaokreta u politici prema EU. Odnosno, ako evropska komisija donese odluku da francusko nemački sporazum postane sastavni deo poglavlja o normalizaciji odnosa sa Kosovom, NS će se i zvanično, programski, stati protiv ulaska u EU.

Aleksić je u toj skupini u vrhu predstavljao one koji su bliži opciji EU-nema-alternativu, a kojih je sve manje i manje među narodnjacima.
Ja rekoh, on i Gajić i Parlićka sa druge strane nebo i zemlja, da se čovek zapita kako su uopšte došli u istu stranku.

Od starta postavljam pitanje čemu se NS nada kao čak po stavovima rigidnija desna stranka nego neke izvorno takve, u građanskom bloku stranaka gde ih niko neće odavno? Jesu oni dobili poslanička mesta i to "bogato" u odnosu na realnu snagu ali od starta je izvesno da se na tom "pojilu" neće usrećiti i da treba da krenu dalje (desno).
Jer glasači desnice neće nikakve "prosvećene" nacionaliste nego originalne hard-core naročito od rata u Ukrajini, a naročito ne one sa "žutim pedigreom".
Niti građanski deo hoće "građanski orijentisane nacionaliste" (apsurdno čak i ovako napisano) jer ta priča se završila sa Koštunicom 2001 otprilike, pa su došli u situaciju da ne pripadaju nigde.

Sam Aleksić nije nikakav eurofanatik, ali se prepoznao daleko više u toj priči gde je "prigrljen" od strane građanske publike naročito na ovim protestima, nego u toj baš beskompromisnoj desnoj poziciji gde je Jeremić rešio da krene i po meni je to u redu.
Poštenije i za Aleksića i za NS.

Samo ako veruješ u bajke.

Cela ta garnitura je sto koža promenila tako da za nju ne postoje ideološke skrupule.

Priče o eu i Rusiji su samo floskule za naivce jer subjekt nije ozbiljna politička opcija već niz zavičajnih klanova uvezan u Đilasov sindikat uzajamnog šlepanja.

Opet samo ako veruješ u bajke. Među njima nema nikakvog rivalstva jer su svi oni već decenijama što vlast što opozicija i svima su slamarice dupke pune.

Rivalstvo za koje veruješ da postoji je besmislica naročito ako se ima na umu da sve strane što na vlasti što u opoziciji imaju po 20 tona putera po glavi funkcionera i za to niko nikada nije odgovarao.

Mi nemamo političku scenu već placebo demokratiju u režiji kolonizatora i njihovih namesnika uzurpatora.

U Aleksića ne verujem jer njegov razvojni put ukazuje na čoveka bez političke ideje ali ambicioznog kao i na osobu sklonu trulim kompromisima ma kako štetni oni bili.

Ako se okrene pravom patriotizmu dobro je, još jedan Srbin je progledao, ako pak ne, preživećemo i bez njega.

Samo da ne prođu kao DJB .
Narod nije prihvatio DJB-ov zaokret u desno ,
Stari glsači otišli , a novi nisu došli .

Zato što su ga izveli tako da izgleda kao napad šizofrenije a ne verodostojno političko sazrevanje.

U tom smislu Alesksićev saveznik je to što do sada nije izgradio jasan politički identitet jer je do sada bio uglavnom lokalni ili niži izvršilac ideološki prilično nedovršenih partija.

Ali uveren sam da će doneti pogrešnu odluku i ostati veran dinkićevskoj doktrini.

Bilo bi bolje da nisam u pravu ali sve ukazuje na to.

Samo ako veruješ u bajke.

Cela ta garnitura je sto koža promenila tako da za nju ne postoje ideološke skrupule.

Priče o eu i Rusiji su samo floskule za naivce jer subjekt nije ozbiljna politička opcija već niz zavičajnih klanova uvezan u Đilasov sindikat uzajamnog šlepanja.

Joj, ajde dobro; vidim da si vrlo decidno opredeljenog stava. :D

Samo da ne prođu kao DJB .
Narod nije prihvatio DJB-ov zaokret u desno ,
Stari glsači otišli , a novi nisu došli .
Čovek je napravio bum na tim izborima, pričom o ekonomiji, nekoj realnoj-politici i onda počinje ideološko lutanje, odlazak desnije od desnog i kao šlag na tortu krenuo sa ravnom zemljom i teorijama zavere. Bukvalno sve suprotno od želja i ideologije onih koji su ga prvobitno ubacili u skupštinu sa 6%. A to su da se ne lažemo mahom bili beogradski građanisti u traženju mesije posle raspada DS-a :mrgreen:
Na kraju mu ostali extremniji i luđi dverjani i ex-DSS-ovci...jbg.

Upravo to se smeši NS-u ako narednih meseci ne uspeju da se jasno i nedvosmisleno pozicioniraju. Za razliku od ludog Radula oni imaju i ozbiljnija imena i kadar i stranačku infrastrukturu i realno su mnogo ozbiljniji organizaciono. Ali ideologija im je problematična za okruženje iz kog su "potekli" i to ih koči i moguće će ih uništiti.
Dakle čisto desno bez pardona im je jedina šansa, problem je što je pitanje da li će ih tamo želeti.

Problem kod Jeremica jeste cinjenica da na desnom spektru usisao je sve Vucic a ono sto nije to je vec podeljeno biracko telo kod preostalih stranaka desnice i nema tu puno prostora. Zato mora da objedinjuje sve te lidere manjih stranaka kako bi mu stranka opstala i imala siguran cenzus. U tom smislu ni Radulovic nije za potcenjivanja jer njegova lista je osvojila prosle godine preko 80 000 glasova, jeste da to nisu bili sve njegovi glasovi ali u ovom momentu su mu potrebni . Njegov prirodni koalicioni partner bi bio Milos Jovanovic ali pre toga mora sopstvenu stranku da stabilizuje i oporavi buduci da posle izlaska Ponosa a sada i Aleksica sigurno da je infrastruktura stranke pretrpela znacajan udarac.

Čovek je napravio bum na tim izborima, pričom o ekonomiji, nekoj realnoj-politici i onda počinje ideološko lutanje, odlazak desnije od desnog i kao šlag na tortu krenuo sa ravnom zemljom i teorijama zavere. Bukvalno sve suprotno od želja i ideologije onih koji su ga prvobitno ubacili u skupštinu sa 6%. A to su da se ne lažemo mahom bili beogradski građanisti u traženju mesije posle raspada DS-a :mrgreen:
Na kraju mu ostali extremniji i luđi dverjani i ex-DSS-ovci...jbg.

Upravo to se smeši NS-u ako narednih meseci ne uspeju da se jasno i nedvosmisleno pozicioniraju. Za razliku od ludog Radula oni imaju i ozbiljnija imena i kadar i stranačku infrastrukturu i realno su mnogo ozbiljniji organizaciono. Ali ideologija im je problematična za okruženje iz kog su "potekli" i to ih koči i moguće će ih uništiti.
Dakle čisto desno bez pardona im je jedina šansa, problem je što je pitanje da li će ih tamo želeti.
Mada opet DJB je u neku ruku bio prozadna desnica bliski MAGI .

Aleksić: Ne možemo da bežimo od evropskog puta

..............
Aleksić je ocenio i kako Narodna stranka u ovom trenutku iz „nekih razloga potpuno skreće sa kursa“.

„Mi smo osnovani kao proevropska građanska desnica, to je bio temelj i Narodnog pokreta Srboije koji sam sa Jeremićem preveo u Narodnu stranku, to piše u programu. Ne možemo mi sada da bežimo od evropskog puta, jer smo mi na tlu Evrope. Sa druge strane težimo evropskim vrednostima i treće mislim da svaki građanin treba da teži da unapredimo sistem i da postoji odgovornost, pravda, sloboda medija i izražavanja… Moramo težiti da napravimo evropsko i demokratsko društvo“, izjavio je Aleksić.
............................

„Nema lični sukob sa Jeremićem, ne želim dalje da debatujem“

On je na Jeremićeve kritike da „cepa stranku, dok poziva na jedinstvo opozicije“ postavio pitanje kako može da se govori o jedinstvu opozicije, ako ne postoji nijedna stranka koju pojedini funkcioneri Narodne nisu napadali ili optuživali da „rade za ovog ili onog ili da su im programi ovakvi ili onakvi“.

„To je jedan od krucijalnih razloga jer je došlo do nesulgaslica. Ako hoćemo da ujedinimo opoziciju, onda moramo da pomirljivo razgovaramo i pravimo kompromise i da to bude u praksi“, istakao je Aleksić.

Aleksić je naveo i da „nema lični sukob sa Vukom Jeremićem“ i dodaje da „ne želi dalje da debatuje“, te da mu „želi sve najbolje“.

F22hkqcW8AEAh_Z.jpeg

Back