Ko je kriv zbog rata u Ukrajini?

Ne slažem se sa tobom, Rusija je od 2014. godine pokušavala da nađe zajednički jezik sa Ukrajincima i Zapadom ali nije uspela.
заједнички језик са украјинцима се зове руски језик, само то украјинци не воле да признају па мове на мови
 
Poslednja izmena:
Ko je kriv za rat u Ukrajini koji bukti od 24. februara 2022. godine, Zapad i Ukrajinci sa njima ili Rusija? Da li je Rusija kriva što je napala Ukrajinu ili Zapad sa Ukrajincima koji je organizovao Majdan 2014. godine? Koje je vaše mišljenje?
Rusija je napala Ukrajinu i tu je kraj priče. Planovi za agresiju su napravljeni mnogo pre Majdana, postavio sam vam temu o tome još prošle godine. Sami protesti i Ukrajini su inače bili njena unutrašnja stvar. Niko nije imao prava da je napadne zbog toga.
 
Planovi za agresiju su napravljeni mnogo pre Majdana, postavio sam vam temu o tome još prošle godine.
Što bi Rusija pravila planove za napad na Ukrajinu kada je tada na vlast u Ukrajini bila proruska (Janukovič)?
Sami protesti i Ukrajini su inače bili njena unutrašnja stvar. Niko nije imao prava da je napadne zbog toga.
Tačno je to što si rekao, ali nisi rekao da je nova ukrajinska vlast počela da krši prava 8 miliona Rusa i da im uskraćuje korišćenje ruskog jezika. Amerikanci svoje građane štite širom sveta preko svojih ambasada a Rusija nema pravo da stane u zaštitu svojih sunarodnika?
 
Ko je kriv za rat u Ukrajini koji bukti od 24. februara 2022. godine, Zapad i Ukrajinci sa njima ili Rusija? Da li je Rusija kriva što je napala Ukrajinu ili Zapad sa Ukrajincima koji je organizovao Majdan 2014. godine? Koje je vaše mišljenje?

Uvek je kriv agresor. Kad je Ukrajina imala pro-rusku vlast, onda su bili dobri a kad su se okrenuli zapadu (na šta imaju pravo), onda su odjednom neprijatelji. Sad se samo postavlja pitanje da li je Rusija nekako bila ugrožena Ukrajinskim zaokretom prema zapadu, i da li je ugroženost bila toliko velika da počneš da bacaš bombe? Po meni nije. Aj da vidimo detaljno:

Ugroženost broj 1
Ukrajinci su promenili zakon da službeni jezik u školama i državnim institucijama bude ukrajnski, a da tada je valjda bio i ruski, pa se možda to može nazvati nekim neprijateljskim činom, to stoji, mada ne vidim neki problem da svaka država favorizuje svoj jezik. Slažem se da su Ukrajinci malo prenaglili sa tim potezom, ali opet da Putin "brani" jezikom ugrožene ruse tako što će da sravni teritoriju sa zemljom i u smrt povede pola miliona rusa, opet mi nekako ne ide.

Ugroženost broj 2
Zatim ostaje "ugroženost" prevelikim primicanjem zapada njihovim granicama. Ni kod ovoga ne vidim neki problem. Dođe ti moderan zapadni svet na granicu, povećaš trgovinu i saradnju, od toga možeš samo da imaš koristi. Što se tiče raketa, one mogu da se pošalju iz podmornice koja je pored, NATO-u uopšte nije bila neophodna ukrajnska teritorija da bi gađali rusiju ako to žele. A besmisleno je misliti da žele, jer je Rusija nuklearna sila i svakako ne bi bilo pobednika u takvom ratu. Čak i ako uzmemo u obzir da je ovo bila realna ugroženost, opet je reakcija neprimerena, jer je sada Putin vratio NATO iz mrtvih (koji je realno bio pred raspadom) i čak povećao granicu između njih i rusije.

Tako da, ne stoje teze o nekakvoj realnoj ugroženosti, više kao nekom gubljenju uticaja. Imao si koloniju, konkurencija ti je "preotela" tu koloniju (mirnim putem, gospodski i diplomatski, ne silom) i proradila je sujeta. Prosto to je glavni problem. Umesto da dostojanstveno prihvati poraz, počeo je da baca bombe ko neki ludak i da pokušava da reši problem silom pa napravio još veći. Zato ja ne volim autoritarne vladavine, nikad ne znaš kad će caru nešto da kvrcne u glavi i počne da povlači sumanute poteze.
 
Rusija je napala Ukrajinu i tu je kraj priče. Planovi za agresiju su napravljeni mnogo pre Majdana, postavio sam vam temu o tome još prošle godine. Sami protesti i Ukrajini su inače bili njena unutrašnja stvar. Niko nije imao prava da je napadne zbog toga.

Tom pričom o suverinitetu i unutrašnjim stvarima (koje imamo pravo da
sami rešavamo) zaglupljivao nas je drug Tito. Na našem primeru smo videli
dokle nas je to dovelo.

Dvorišta moćnih i njihovi interesi su nažalost daleko ispred svakog suvereniteta.
 
Majdan je najmirniji, najgospodskiji i najdiplomatskiji put. :mrgreen:
Za bolje puteve tvoji zapadni gospodari i ne znaju. Primer su razna proleća.

Ne treba banalizovati, ulica jeste mirni put tranzicije vlasti u autoritarnim režimima. Ne možeš drugačije, ne postoje slobodni izbori.

Poenta je da vlast nije menjana silom, već su građani većinski odlučili da se okrenu zapadu, a ulica je bila neophodna jer rusi nisu hteli da priznaju rezultate. Slična situacija kao i kod nas.
 
kriva je identiteska podela između Ukrajinaca

da su svi za jednu ili svi za drugu stranu ne bi bilo problema. Ovako je uvek bilo borbi i ogromnih razlika između pro-zapadnog sentimenta koji je vodila Galicija (Lavov) i pro-ruskog sentimenta koji je vodio Donbas (Donjeck) i samo se čekao trenutak da to sve eksplodira uz pomoć spoljašnjih faktora.
 

Back
Top